Grand Slam * Stats & News
Updated: 23 oktober 2010
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2010
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2010 by Marco Stoovelaar


Oranje opent Intercontinental Cup met grote zege
English
DOULIU CITY, Yunlin County (Taiwan) - Het Nederlands Honkbal Team is de Intercontinental Cup zaterdagavond sterk begonnen met een klinkende 10-0 overwinning op Italië. Hiermee nam de ploeg op duidelijke wijze revanche voor het verlies in de finale van het Europees Kampioenschap afgelopen zomer in Duitsland toen Italië voor het eerst sinds 1997 weer Europees kampioen werd. Het Nederlands Team onderging een aantal wijzigingen sindsdien en voegde nieuwe (professionele) spelers toe aan het roster, maar hee, je moet altijd eerst nog winnen.

De Italiaanse starter Chris Cooper kreeg gelijk een one-out double tegen van Mariekson Gregorius in de eerste inning, maar die ging kort daarna uit bij een steelpoging van het derde honk.

In de tweede inning kwam Oranje tot een rally van acht punten op zeven honkslagen. Curt Smith opende met een driehonkslag, waarna Bas de Jong (die vandaag de designated hitter was) vier wijd kreeg. Hierna werd het eerste punt gescoord toen Raily Legito een honkslag sloeg, gevolgd door een nieuwe puntscorende honkslag van Sharlon Schoop. Dit leidde tot een werperswissel en Alessandro Maestri nam het over. Maar hoewel de rechtshander de slagbeurt afmaakte werden nog zes runs toegevoegd, waarvan twee nog op naam voor Cooper. Maestri schakelde de eerste twee slagmensen die hij zag uit, Danny Rombley en Shaldimar Daantji, maar ondertussen schoven de twee lopers op naar het tweede en derde honk. Beiden scoorden daarna toen Eugène Kingsale een honkslag sloeg, de stand op 4-0 bracht en daarmee het boek sloot voor Cooper. En het werd een lange inning voor Maestri, die hierna weer een puntscorende honkslag moest incasseren, dit keer van Mariekson Gregorius, gevolgd door een RBI-double van Sidney de Jong en een 2-run homerun van Curt Smith. De inning kwam toen eindelijk ten einde toen Bas de Jong drie slag kreeg.

Twee runs werden toegevoegd in de derde slagbeurt op nieuwe werper Luca Panerati. Eerst begon Raily Legito met een homerun. Daarna, met één uit, sloegen Danny Rombley en Shaldimar Daantji beiden een honkslag. Nadat Eugène Kingsale was uitgevangen bracht Mariekson Gregorius met een honkslag het volgende punt binnen.


...Raily Legito: 3 honkslagen, homerun, 2 punten, 2 RBI's...
(© Foto: Henk Seppen)
Na hun productieve eerste slagbeurten kwam Oranje niet meer tot scoren in de overige vier innings van dit 7-inning duel, maar bereikte wel de honken. In de vierde inning sloeg Raily Legito een honkslag met twee uit, maar bleef achter. In de vijfde begon Danny Rombley met een honkslag, maar daarna sloeg Shaldimar Daantji met een line drive in een dubbelspel. In de zesde bereikte Curt Smith het honk na een fout, maar strandde ook.

Tom Stuifbergen startte voor Oranje en gooide vier sterke innings. De werper van de Minnesota Twins-organisatie kwam tot viermaal drie slag, gooide geen vier wijd en kreeg slechts één honkslag tegen. Na de eerste drie slagmensen in de eerste inning te hebben uitgeschakeld kreeg Stuifbergen een one-out double tegen van veteraan Mario Chiarini in de tweede inning, maar hierna schakelde hij de volgende acht slagmensen weer op rij uit.

Orlando Yntema nam het werpen van Stuifbergen in de vijfde inning over. Dat Yntema, die een Nederlandse vader en Dominicaanse moeder heeft, bekend is voor de Italiaanse slagploeg werd duidelijk in zijn eerste optreden. Yntema, die dit seizoen in de Italiaanse competitie speelde voor Catania Warriors, begon met drie slag voor Mario Chiarini, maar die bereikte het eerste honk, omdat de derde slagbal een wilde worp was. Hierna sloegen Juan Pablo Angrisano en Loidel Chapelli beiden een honkslag. Chiarini werd doorgestuurd, maar werd uitgeschakeld op de plaat na een prima aangooi van midvelder Shaldimar Daantji. Een 'force play-grounder' en groundout sloten de slagbeurt daarna af.

Nadat Yntema twee innings had gegooid nam Diegomar Markwell de zevende inning voor zijn rekening. Met twee uit zag hij een slagman het honk bereiken na een fout, maar daarna ging de volgende slagman na een line drive uit om een einde aan de wedstrijd te maken.

Vanwege hevige regen in Taipei) als gevolg van Supertyfoon Megi) kon slechts één van de drie geplande oefenduels worden gespeeld. De ploeg was wel in gelegenheid om binnen te trainen in het Tienmu Stadion in de Taiwanese hoofdstad, maar miste daardoor natuurlijk de nodige wedstrijdactie. Desondanks speelde Oranje vandaag een sterke wedstrijd en kwam tot 14 honkslagen op vijf werpers, waaronder drie van Mariekson Gregorius en Raily Legito. Italië produceerde slechts drie honkslagen.

Na de Openings Ceremonie, eerder op de dag, won het organiserende Taiwan met 11-5 vs. Zuid-Korea op 15 honkslagen, waaronder homeruns van Chih-Sheng Lin (solo) en Chun-Hsiu Chen (3-run). De Koreanen sloegen slechts vijf honkslagen, maar twee daarvan waren ook homeruns, geslagen door Jae-Hwan Kim (2-run) en Ji-Young Lee (solo). De Nederlandse scheidsrechter Henri van Heijningen was in dit duel de 2e honk-umpire, terwijl Feiko Drost één van de drie Official Scorers was.

Hierna boekte Cuba een 18-0 shutout tegen Tsjechië op 19 honkslagen, waaronder twee homeruns van Alfredo Despaigne (2-run & 3-run). In de eerste inning kwam Cuba gelijk tot een rally van vijf runs op even hits. De Tsjechen kwamen niet verder dan drie honkslagen.

Japan, dat met verschillende spelers uit de Japanse Major Leaguers aantreedt, kwam tot een 8-0 shutout tegen Nicaragua op 12 honkslagen, waaronder een solo-homerun van Takahiro Iwamoto. Nicaragua had slechts vier honkslagen. Feiko Drost was ook in dit duel één van de scorers. Er zijn verder nog twee buitenlandse scorers bij dit toernooi, namelijk Takuya Sumi uit Japan en de Duitse Stephanie Winkler. Scorer-in-Chief is de Italiaan Marco Battistella.

Zondag speelt Nederland wederom een avondwedstrijd en treft dan Nicaragua. Net als vandaag wordt ook dat duel gespeeld in Douliu Baseball Stadium in Douliu City.

(23 oktober)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2010 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.