Grand Slam * Stats & News
Updated: 26 september 2010
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2010
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2010 by Marco Stoovelaar


Bologna verovert Europa Cup; Kandidaten toernooien 2011
English
BARCELONA (Spanje) - Fortitudo Bologna (ItaliŽ) won zondag de Europa Cup door het winnen van de finale van de Final Four in Barcelona (Spanja) met 2-1 in 10 innings vs. Heidenheim HeidekŲpfe (Duitsland). Eerder op de dag won Telemarket Rimini (ItaliŽ) met 4-3 vs. T&S San Marino (San Marino) om beslag te leggen op het brons. Op zaterdag werd Bologna de eerste finalist na 3-2 winst vs. San Marino, waarna Heidenheim verraste met een 4-1 zege vs. Rimini.

Het was de tweede keer in de Europa Cup-geschiedenis dat er geen Nederlandse ploeg deelnam aan de finaleronde. In juni werden de twee Nederlandse deelnemers beide uitgeschakeld in een voor bijzonder teleurstellend verlopen plaatsingstoernooi. Spelend voor eigen publiek im Rotterdam wist DOOR Neptunus zich niet te plaatsen, terwijl in Brno (TsjechiŽ) Konica Minolta Pioniers, de runner-up van vorig jaar, drie van de vijf wedstrijden verloor.

De Final Four vond voor de derde keer plaats in Barcelona. In 2008 won CaffŤ Danesi Nettuno (ItaliŽ) de Cup door met 3-2 te winnen vs. T&A San Marino in de finale, terwijl Grosseto Orioles (ItaliŽ) het brons won na een 3-0 zege vs. FC Barcelona (Spanje). Destijds won Corendon Kinheim het voor-toernooi in Grosseto (ItaliŽ), maar trok zich om financiŽle redenen terug van de Final Four. In Regensburg (Duitsland) eindigde DOOR Neptunus op de derde plaats.

Vorig jaar won Nettuno de Beker opnieuw, nu na 1-0 winst op Bologna. Speelden twee Italiaanse ploegen toen in de finale, twee Nederlandse teams speelden om het brons, waarbij Corendon Kinheim met 3-1 won van L&D Amsterdam Pirates.

Tijdens de Final Four van dit jaar is bevestigd dat de Final Four van 2011 zal worden gehouden in Brno (TsjechiŽ). Begin november zal worden besloten wat de speellocaties zullen zijn voor de twee plaatsingstoernooien. Op dit moment zijn er vier kandidaten voor de organisatie van deze evenementen. Zowel de Nederlandse landskampioen DOOR Neptunus als runner-up L&D Amsterdam Pirates hebben zich kandidaat gesteld, net als San Marino en Sant Boi (Spanje), terwijl ook het gerucht gaat dat de Italiaanse kampioen Parma interesse zou hebben een toernooi te organiseren.

Op zaterdag stond Heidenheim na drie innings met 1-0 achter, maar scoorde daarna tweemaal in de vierde en in de achtste inning om te winnen vs. Rimini in Estadio Carlos Perez de Rozas in Barcelona. Rimini nam een 1-0 voorsprong in de tweede inning na een honkslag van Claudio Signorini. In de vierde inning scoorden de Duitsers tweemaal. Simon Guehring (die een aantal jaar geleden in de Hoofdklasse uitkwam voor ADO) opende met een tweehonkslag en scoorde de gelijkmaker na een honkslag van Robert Gruber. Heidenheim nam daarna de leiding via een fout. In de achtste sloeg Ryan Lilly een honkslag met ťťn uit, waarna Matthew Pali homerde met twee uit om de stand op 4-1 te brengen. Martin Dewald gooide het gehele duel voor Heidenheim en stond slechts vier hits toe.

Op zondag keek Rimini na zes innings tegen een 3-1 achterstand aan in de bronzen wedstrijd, maar scoorde toen driemaal in de zevende om met 4-3 te winnen. Rimini nam een 1-0 voorsprong in de derde na een honkslag van Claudio Signorini, waarna San Marino langszij kwam in de vierde via een opofferingsslag van de voormalige Antilliaanse prof Ulrich Snijders. In de zesde scoorde San Marino tweemaal, dit keer na een honkslag van Snijders en een OS van Riccardo Suardi. In de zevende inning reageerde Rimini met drie runs. Een honkslag van Mario Chiarini bezorgde Rimini een punt, waarna een tweehonkslag van Filippo Crociati de ploeg een 4-3 voorsprong opleverde. Behalve Snijders speelde ook een andere voormalige Antilliaanse prof voor San Marino, Ardley Jansen. In juni waren Snijders en Jansen ook met San Marino in Rotterdam, maar speelden toen niet.

In de finale, die onder leiding stond van de Nederlandse Home Plate Umpire Jan Maarten Kuipers, bleef het duel negen innings puntloos. Dit betekende dat de wedstrijd moest worden beslist via de tie-break regel, waarbij een loper op het eerste en tweede honk wordt geplaatst en de coaches de optie geeft te bepalen van waar in de slagvolgorde men wil beginnen met slaan. In de eerste helft van de 10e inning nam Heidenheim een 1-0 voorsprong toen de voorste tie-break loper Johannes Schaeffler scoorde op een honkslag van Christopher Beck. In de 2e10, met ťťn uit, ging de eerste honk-loper gedwongen uit na een grounder van Jairo Ramos Gizzi, maar toen, bij een poging een dubbelspel te completeren, volgde een foute aangooi en die stelde loper Livinston Santaniello in de gelegenheid de gelijkmaker te scoren. Met een loper op het tweede honk kreeg volgende slagman Eddy Garabito opzettelijk vier wijd om een gedwongen loop op te zetten, maar toen bracht Juan Pablo Angrisano met een honkslag het winnende punt binnen.

(26 september)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2010 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.