Grand Slam * Stats & News
Updated: 26 oktober 2010
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2010
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2010 by Marco Stoovelaar


Oranje in negende inning onderuit tegen Japan
English
TAICHUNG (Taiwan) - Op Dag 4 van de Intercontinental Cup was het Nederlands Honkbal Team één bal (of in elk geval één nul) af van een spectaculaire 1-0 zege op Japan, maar uiteindelijk stond de ploeg met lege handen. Oranje speelde dinsdagavond een sterk duel tegen toernooi-favoriet Japan en nam een 1-0 voorsprong mee de negende inning in, dankzij goed pitchen van Rob Cordemans en Diegomar Markwell, de werpers van Holland Series-finalisten L&D Amsterdam Pirates en DOOR Neptunus. Maar in de eerste helft van de negende inning kreeg reliever Dennis Neuman (die gooit in de organisatie van de Boston Red Sox) een 2-out, 2-run double tegen die het geheel uit profs bestaande team van Japan een 2-1 zege opleverde, waardoor de Aziaten ongeslagen bleven. Woensdagavond sluit Oranje de voorronde af tegen het nog puntloze Thailand. Een zege betekent dat Nederland zich zal plaatsen voor de finaleronde.

Startende werpers Rob Cordemans en Shota Oba hielden elkaar in het begin van de wedstrijd keurig in balans en gaven nauwelijks scoringskansen weg. Beiden zorgden voor drie nullen op rij in de eerste en tweede inning. In de derde Japanse beurt gooide Cordemans vier wijd op Tomoya Ichikawa met één uit, maar daarna, na twee pick-off pogingen, schakelde hij de loper alsnog met een pick-off uit op het eerste honk. Er volgde nog een vrije loop, maar daarna ook de derde nul.

In de eigen derde beurt opende Oranje de score. Bryan Engelhardt begon met een honkslag, waarna Danny Rombley volgde met een driehonkslag en zo dus voor de voorsprong zorgde. Hierna sloeg Shaldimar Daantji een grounder en sloeg Eugène Kingsale in een dubbelspel, maar Nederland had een 1-0 voorsprong genomen en dat leek tot in de negende inning het enige punt in de wedstrijd te zijn.


...Bryan Engelhardt: enige Oranje-punt...
(© Foto: Henk Seppen)
Vanaf de vierde inning kregen beide ploegen verschillende lopers op de honken en ook in scoringspositie, maar kwamen niet tot scoren. In de vierde opende Tetsuya Kokubo met een ground-rule double. Na een vangbal op fout gebied kreeg powerhitter (en nummer 4 in de slagvolgorde) Takahiro Iwamoto opzettelijk vier wijd om een gedwongen loop te creëren. Die gedwongen loop kwam niet, maar de volgende twee slagmensen gingen wel uit via twee vangballen om de inning af te sluiten. In de Nederlands vierde beurt begon Mariekson Gregorius met een honkslag, maar daarna sloeg Sidney de Jong in een dubbelspel. Curt Smith kreeg nog vier wijd, maar de slagbeurt kwam ten einde toen Raily Legito drie slag kreeg.

In de vijfde inning zorgde Rob Cordemans weer voor drie nullen aan Japanse zijde. Oranje kreeg weer een honkloper in hun vijfde toen Bryan Engelhardt het honk bereikte na een fout met één uit, maar vervolgens kregen Danny Rombley en Shaldimar Daantji drie slag.


...Rob Cordemans, Diegomar Markwell...
(© Foto's: Henk Seppen)
Japan kreeg een grote scoringskans in de zesde inning. Itaru Hashimoto begon met een stootslag-honkslag op de 36-jarige veteraan Rob Cordemans, die tot dan toe slechts één honkslag had toegestaan. Hierna bereikte Tetsuya Kokubo het honk na een fout, waarna een vangbal op fout gebied volgde en een vrije loop voor Takahiro Iwamoto, waardoor de honken vol kwamen te staan. Het betekende het einde voor Rob Cordemans, die werd afgelost door Diegomar Markwell na slechts twee honkslagen te hebben toegestaan in 5 1/3 inning. De linkshander zag volgende slagman Masashi Nohara de bal richting eerste honkman Curt Smith slaan en die was snel genoeg om Hashimoto gedwongen uit te schakelen op thuis, maar de honken bleven wel vol. Markwell sloot de dreiging daarna af met een strikeout. In de zesde Nederlandse beurt sloeg Sidney de Jong met twee uit een honkslag op nieuwe werper Hideki Sunaga, maar bleef achter, want volgende slagman Curt Smith kreeg drie slag.

In de zevende gingen beide ploegen weer op rij uit. Japan kreeg een honkloper in de 1e8, maar de Nederlandse verdediging draaide vervolgens een dubbelspel. Oranje werd weer 1-2-3 uitgeschakeld in de achtste door nieuwe werper Yusuke Uemura, waaronder twee strikeouts.

En zo begon de negende inning met slechts een 1-0 voosrpong voor Oranje en dat bleek uiteindelijk onvoldoende. Met één uit sloeg Masashi Nohara een honkslag, waarna Dennis Neuman werd ingebracht als vervanger voor Markwell. Nadat Nohara het tweede honk had gestolen gooide Neuman drie slag op Taishi Nakagawa. Maar met twee uit raakte Neuman volgende slagman Tetsuya Tani met een worp om lopers op het eerste en tweede honk te zetten. Hee, dat is ook een manier om een gedwongen loop te creëren. Maar toen, met een 1 wijd-2 slag stand, sloeg Tubasa Aizawa een tweehonkslag langs de linksveld-lijn om beide lopers binnen te brengen en Japan op 2-1 te zetten. Neuman, die een blown save op zijn naam kreeg (en uiteindelijk ook de verliezende werper was) zag de volgende slagman daarna uitgevangen worden, maar daar was 'for the record', want Japan had het duel in eigen voordeel omgedraaid.

Ondanks deze domper leek Oranje gelijk weer terug te komen en kreeg twee lopers op de honken met één uit in de tweede helft van de negende inning. Met één uit kreeg Sidney de Jong vier wijd en werd vervangen door pinch-runner Dwayne Kemp. Hierna sloeg Curt Smith een honkslag en die bracht de snelle Kemp naar het derde honk. Maar de wedstrijd kwam even later ten einde toen Raily Legito in een 6-4-3 dubbelspel sloeg.

De dag begon in Taichung met een ruime 16-0 overwinning voor Tsjechië vs. Hong Kong op 21 honkslagen (het hoogste aantal tot nu toe in het toernooi). Vier Tsjechen kwamen tot drie honkslagen, waaronder Jakub Malik, die dit seizoen speelde voor Konica Minolta Pioniers in de Hoofdklasse. Hong Kong sloeg slechts drie honkslagen. Umpire Henri van Heijningen was de derde honk-umpire in dit duel en Feiko Drost was één van de Official Scorers in dit duel en ook bij de wedstrijd van Oranje.

In Douliu City won Nicaragua met 18-3 vs. Thailand op 20 honkslagen. Huembes Gustav Lopez sloeg vier honkslagen (waaronder een triple) voor de Midden-Amerikanen en scoorde ook driemaal. Voor zowel Tsjechië als Nicaragua was dit de eerste zege van het evenement.

's Avonds won Cuba slechts met 2-0 vs. Taiwan en scoorde de punten in de zesde en zevende inning. Yulieski Gourriel sloeg beide punten binnen met een honkslag. Alexis Bell sloeg drie van de acht Cubaanse honkslagen.

(26 oktober)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2010 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.