Grand Slam * Stats & News
Updated: 27 oktober 2010
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2010
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2010 by Marco Stoovelaar


San Francisco opent Series met sterke overwinning!
English
SAN FRANCISCO, California (USA) - De San Francisco Giants dienden de Texas Rangers op woensdagavond een 11-7 nederlaag toe in de openingswedstrijd van de 106e editie van de World Series. Aanvankelijk stonden de Rangers met 2-0 voor na twee innings, maar toen draaiden de Giants het duel om met een 6-run vijfde inning. Game Two wordt donderdag gespeeld.

Voor aanvang van de wedstrijd, nadat John Legend het Amerikaanse volkslied had gezongen, namen vijf van de zes nog in leven zijnde Hall of Fame-leden van de Giants deel aan de ceremonie van het gooien van de eerste bal. Monte Irvin (die deel uitmaakte van het laatste Giants-team dat de Series won in 1954), Orlando Cepeda, Juan Marichal, Willie McCovey en Gaylord Perry namen deel, terwijl de zesde oud-speler, Willie Mays, niet aanwezig kon zijn om gezondheidsredenen. Het was de 91-jarige Irvin die de eerste bal gooide. Tijdens de 'Seventh Inning Stretch' zong de 84-jarige Tony Bennett 'God Bless America', dat tijdens het 'postseason' wordt gezongen, niet alleen ter ere van de USA, maar ook ter ere van de wereldwijd gestationeerde Amerikaanse militairen.

De Giants beleefden een dramatische eerste inning, waarin van alles fout leek te gaan. San Francisco-starter Tim Lincecum kreeg een lead-off single tegen van Elvis Andrus en gooide daarna vier wijd op Michael Young. Nadat de twee waren opgeschoven op een grounder van Josh Hamilton volgde Vladimir Guerrero met een infield-hit, die van richting veranderde via Lincecum's voet en dat stelde Andrus in staat het eerste Texas-punt te scoren. Lincecum maakte daarna een denkfout toen Nelson Cruz een grounder terugsloeg naar hem. In plaats van de bal naar het derde honk te gooien of de loper op te sluiten in een rundown dreef hij Michael Young terug naar het honk zonder een 'play' te maken, omdat hij waarschijnlijk dacht dat er een tweede Texas-loper was aangekomen, maar die was er helemaal niet. De inning werd toen gered toen volgende slagman Ian Kinsler in een dubbelspel sloeg.

In de tweede helft van de eerste inning sloeg Freddy Sanchez een tweehonkslag met één uit, maar maakte daarna een honkloop-fout, waardoor hij de tweede nul werd in een dubbelspel na een pop-fly van Buster Posey.

Texas voegde daarna een punt toe in de tweede inning. Bengie Molina, die tot juni voor de Giants uitkwam, opende met een honkslag en bereikte het derde honk na een one-out double van Cliff Lee, de werper van Texas, die zelf moest slaan, omdat er geen DH wordt gebruikt als er wordt gespeeld in het National League-stadion. Molina scoorde daarna toen Elvis Andrus volgde met een opofferingsslag. In de 2e2 sloeg Aubrey Huff een tweehonkslag met twee uit, maar strandde op het tweede honk.

Voor Texas stopte het scoren daar voor het moment, terwijl het duel vanaf de derde inning omdraaide in het voordeel van San Francisco.

Tim Lincecum herstelde zich en zorgde voor drie nullen, waarna de Giants even later langszij kwamen op Cliff Lee. Eerst bereikte Edgar Renteria het honk na een fout, maar toen had Lincecum een slechte slagbeurt toen hij een stootslag omhoog popte, maar toen werd Andres Torres geraakt door een worp. Hierna sloeg Freddy Sanchez zijn tweede double in het duel om Renteria binnen te brengen. Buster Posey volgde met een honkslag en bracht de stand in evenwicht, maar toen sloten twee strikeouts de inning af.

In de vierde kreeg Lincecum een 2-out double tegen van Mitch Moreland van Texas, maar die bleef achter, terwijl Lee voor drie nullen zorgde in de Giants-vierde.

Lincecum schakelde weer drie slagmensen op rij uit in de 1e5 en toen begonnen de knuppels van de Giants te 'spreken' en dat resulteerde in een 6-run rally die de thuisploeg een 8-2 voorsprong opleverde. Met één uit sloegen Andres Torres en Freddy Sanchez back-to-back doubles die een 3-2 voorsprong opleverden. Sanchez werd de eerste speler in de World Series-geschiedenis die een tweehonkslag sloeg in zijn eerste drie slagbeurten. Buster Posey kreeg daarna drie slag, maar er zouden nog vijf runs volgen met twee uit. Pat Burrell kreeg vier wijd, waarna Cody Ross en Aubrey Huff volgden met RBI-singles. Het betekende het einde voor Cliff Lee, die werd opgevolgd door Darren O'Day, maar zijn derde worp op Juan Uribe eindigde in een 3-run homerun die de stand verhoogde naar 8-2. Edgar Renteria werd hierna nog geraakt door een worp en Tim Lincecum bereikte het honk na een fout, maar toen kreeg Andres Torres (de elfde slagman in deze beurt) drie slag.

In de zesde inning pakten de Rangers twee punten terug. Tim Lincecum schakelde eerste de eerste twee slagmensen met drie slag uit, maar toen kreeg Ian Kinsler vier wijd en moest hij een RBI-double incasseren van zijn voormalige catcher Bengie Molina. Hierna sloeg Mitch Moreland een infield-hit line drive, die via Lincecum's rug van richting veranderde, waardoor er lopers op het eerste en derde honk kwamen. Pinch-hitter David Murphy sloeg daarna ook een honkslag om een punt binnen te brengen en werd Lincecum afgelost door Santiago Casilla, die de inning afsloot met een strikeout.

In de achtste inning was het de beurt aan Texas om een aantal fouten te maken. In de eerste helft van de slagbeurt, op nieuwe werper Sergio Romo, opende Ian Kinsler met een infield-hit, waarbij de bal wijd werd aangegooid richting eerste honk. Kinsler draaide vervolgens richting tweede honk (in plaats van naar fout gebied te draaien) en werd uitgetikt door eerste honkman Aubrey Huff, voordat hij kon terugkeren naar het eerste honk. En daarna volgden twee nullen. In de 2e8 werd Mark Lowe de nieuwe Texas-werper en kreeg een lead-off single tegen van Edgar Renteria, maar toen maakte rechtsvelder Vladimir Guerrero een fielding-fout, waardoor Renteria het derde honk kon bereiken. Guerrero is de reguliere DH van Texas, maar speelde in het rechtsveld (hij speelde daar dit seizoen slechts 17 keer), omdat er in San Francisco geen DH wordt gebruikt. Hierna bracht Travis Ishikawa met een tweehonkslag Renteria binnen. Een pop-fly volgde, waarna Freddy Sanchez een honkslag sloeg in het rechtsveld, waar Guerrero opnieuw in de fout ging en dat resulteerde weer in een punt en een 10-4 voorsprong. Hoewel de klap van Sanchez aanvankelijk werd beoordeeld als tweehonkslag (en dat zou zijn vierde zijn geweest) werd het even later door de Official Scorer alsnog gewijzigd in een honkslag-plus-fout. Na een groundout werd Michael Kirkman ingebracht als nieuwe werper, maar die kreeg een RBI-single tegen van Nate Schierholtz, die de stand op 11-4 bracht.

In de 1e9 begonnen de Rangers iets terug te doen en verkleinden de achterstand. Tegenover nieuwe werper Ramon Ramirez opende Julio Borbon met een honkslag en schoof op na een fout. Hierna kreeg Elvis Andrus en volgde een vangbal. Jeremy Affeldt werd daarna de nieuwe werper, maar begon met een wilde worp en gooide vier wijd op Josh Hamilton en werd vervangen door Brian Wilson. De bebaarde closer (de zevende Giants-werper in het duel, goed voor een nieuw record) kreeg een opofferingsslag tegen van Vladimir Guerrero en daarna een 2-run double van Nelson Cruz, die de stand op 11-7 bracht. Maar daarna sloeg Ian Kinsler een vangbal in het rechtsveld om een einde aan de wedstrijd te maken De Giants hadden hun 100ste wedstrijd van het seizoen gewonnen!

(27 oktober)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2010 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.