Grand Slam * Stats & News
Updated: 29 september 2010
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2010
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2010 by Marco Stoovelaar


Zes van de zeven kampioenen bekend in Derde Klasse
English
MEPPEL / NIJMEGEN / HOOFDDORP / BERGEN / VLAARDINGEN / RIDDERKERK / HEERLEN / BEEK / SCHIJNDEL - In de Derde Klasse zijn er zeven verschillende afdelingen, die allen regionaal zijn ingedeeld (net als in de Tweede Klasse). De kampioenen van deze zeven afdelingen zullen allen promoveren naar de Tweede Klasse, terwijl de ploegen op de laatste plaats degraderen naar de Vierde Klasse. Zes van de zeven kampioenen zijn inmiddels bekend, net als vijf degradanten. Het enige afdelingskampioenschap dat nog moet worden beslist is die in de Derde Klasse G, maar dat kan komend weekeinde gebeuren. In de Derde Klasse E en F is de situatie rondom de degradatie nog niet beslist.Derde Klasse A

MEPPEL - Deze afdeling bestaat uit acht ploegen uit het noordoosten van het land (provincies Friesland, Groningen en Drenthe).

Op zondag 29 augustus speelde Blue Devils-2 uit Meppel een 6-6 gelijkspel vs. WHSC in Winschoten in hun 18e wedstrijd van het seizoen. Het ene winstpunt dat de ploeg met deze wedstrijd verdiende bracht het totaal van Blue Devils op 31, waardoor zo onbereikbaar werden voor het op de tweede plaats staande Cubs uit Hardenberg en dat betekende dat de Meppelse ploeg de kampioen was in deze afdeling. Op dat moment moest Cubs nog vijf wedstrijden spelen, waardoor ze niet meer dan 30 punten konden behalen. Het ene punt dat Blue Devils pakte met het gelijkspel bleek erg belangrijk, want de ploeg verloor hierna de resterende drie wedstrijden van het seizoen. Blue Devils verloor een later met 8-4 op eigen veld van Cubs, waarna twee uitnederlagen volgden, 12-5 tegen The Pioneers in Assen en 20-17 vs. Knights in Leek.

Momenteel staat Blue Devils-2 (dat het seizoen afsloot met een 15-5-1 'record') vijf punten voor op Cubs, dat het seizoen komende zondag afsluit vs. The Pioneers. Op het moment deelt Cubs de tweede plaats met Northern Stars uit Leeuwarden. Officiëel heeft Cubs nog een andere wedstrijd op het programma staan tegen Drachten Diamonds-2 uit Drachten, maar dat duel zal waarschijnlijk niet meer worden gespeeld, ook al omdat het niet op het speelschema staat genoemd. De wedstrijd is niet echt noodzakelijk, want Drachten, dat slechts één wedstrijd won, degradeerde naar de Vierde Klasse.

(foto copyright Remco Neslo, Blue Devils)Derde Klasse B

NIJMEGEN - In deze afdeling komen acht ploegen uit afkomstig uit het midden van het land (provincies Utrecht en Gelderland). Een negende ploeg, Robur '58-3 trok zich terug.

Op zondag 12 september, ondanks hevige regen, won De Hazenkamp-2 met 8-5 vs. Domstad Dodgers-3 in Utrecht en pakte daarmee de titel in deze afdeling, waardoor men promoveerde.

De ploeg, gecoached door Bas Beuker, Paul Sabel en Mark Flink, sloot het seizoen af met een voorsprong van twee punten op UVV-3 en een 12-2 'record'.

Op de laatste plaats eindigde Blue Socks uit Veenendaal, dat slechts eenmaal won. Blue Socks is één van de drie standaardteams in deze afdeling, de anderen zijn Wombats en Moorfielders. De overige vijf ploegen in deze poule zijn tweede of derde teams.

De competitie in deze afdeling is afgerond, want er staan geen wedstrijden meer op het programma.

(foto copyright De Hazenkamp)Derde Klasse C

HOOFDDORP - Deze afdeling bestaat uit zes teams, afkomstig uit de omgeving Amsterdam/Haarlem en drie uit het midden van het land (provincies Utrecht, Flevoland).

Op zaterdag 18 september won Hoofddorp Pionies-3 met 16-9 op eigen veld van Falcons om de titel te veroveren in deze afdeling. Voor de ploeg uit Hoofddorp was dit niet alleen een heel mooi, maar tegelijkertijd ook emotioneel moment. Op 9 juli moest de ploeg afscheid nemen van speler Sjoerd de Jong, die op 29-jarige leeftijd overleed aan de gevolgen van kanker. Toen de ploeg de tweede competitiehelft opende op zondag 1 augustus, spelend tegen Vennep Flyers, werd de wedstrijd opgedragen aan hun teamgenoot en omgedoopt in Sjoerd de Jong Memorial Game. Vooraf was er een moment van stilte, waarna Pioniers het duel met 11-6 won.

Afgelopen zondag sloot Pioniers, dat wordt gecoached door Ewoud Slot en Jasper de Jong (Sjoerd's broer), het seizoen af met een 11-7 zege vs. Ban-Topa Future Stars en eindigde met vijf punten voorsprong op het op de tweede plaats staande Centrals. Pioniers sloot af met een 'record' van 13-1-2, waarbij de enige nederlaag op 12 juni kwam vs. Centrals (12-4)

Almere '90-2 eindigde op de laatste plaats en won slechts één van de 16 gespeelde wedstrijden. In deze afdeling komt ook Quick Amsterdam uit, de oudste honkbalvereniging in Nederland, opgericht in 1913 en dus bezig aan het 97ste seizoen! Op het moment deelt Quick de derde plaats met Falcons, maar heeft een nog niet vastgestelde wedstrijd tegen Thamen voor de boeg.

Er moeten in deze afdeling nog twee wedstrijden worden gespeeld, maar daar is nog geen nieuwe datum voor bekend gemaakt.

(memorial-foto (links) copyright André Steensma; kampioensfoto (rechts) copyright Hanna Oosterwijk)Derde Klasse D

BERGEN - Deze afdeling bestaat uit zes teams, die allen afkomtig zijn uit de provincie Noord-Holland.

Op zondag 15 augustus stond koploper The Bears tegenover de op de tweede plaats staande titelconcurrent Red Stars Vitesse uit Castricum. The Bears, die worden gecoached door voormalige Hoofdklasse-coach Dave Tromp, wonnen het duel met 9-7. Hiermee werden The Bears onbereikbaar en pakten dus de kampioenstitel in deze afdeling, resulterend in promotie naar de Tweede Klasse.

Afgelopen zondag sloten The Bears het seizoen af met een 9-6 nederlaag op eigen veld vs. Sparks Haarlem-3. Hiermee kwam het 'record' van de ploeg op 13-2 en sloot men af met een voorsprong van zes punten op Red Stars Vitesse. De enige andere nederlaag van The Bears kwam eveneens tegen Sparks Haarlem, dat op 12 juni met 13-3 won.

Alcmaria Victrix-3 eindigde op de laatste plaats.

Het seizoen wordt aanstaande zondag afgesloten met de ontmoeting tussen Double Stars-3 en Olympia Haarlem-2.

(foto copyright The Bears)Derde Klasse E

VLAARDINGEN - Deze ploeg bestaat uit zes teams uit de regio Rotterdam/Den Haag.

Vlaardingen Holy domineerde dit seizoen en sloot af met een 16-2 'record'. In hun 18 wedstrijden scoorde de ploeg uit Vlaardingen 233 punten en kreeg er slechts 47 tegen. Op zondag 19 september, spelend op eigen veld, won Vlaardingen Holy met 4-2 van Spikes om beslag te leggen op het kampioenschap en te promoveren naar de Tweede Klasse. In deze wedstrijd brak Vlaardingen Holy een 2-2 stand in de tweede helft van de zevende inning. Een tweehonkslag van Maikel Benner bezorgde de ploeg een 3-2 voorsprong, waarna hij zelf even later scoorde na een foute aangooi. Benner was ook nog de winnende werper in dit duel en kwam tot zes strikeouts, terwijl hij zeven honkslagen incasseerde.

Afgelopen seizoen sloot Maikel Benner (foto rechts) zijn loopbaan in de Hoofdklasse af als speler van L&D Amsterdam Pirates. Daarvoor speelde Benner in de hoogste afdeling ook voor Sparta-Feyenoord, Neptunus en ADO en heeft kwam ook uit voor het Nederlands Honkbal Team. Benner, die zijn loopbaan begon bij Gophers in Maassluis, speelde het grootste deel van zijn loopbaan als catcher, maar dit seizoen, zijn eerste bij Vlaardingen Holy, was hij één van de werpers in de ploeg, die werd gecoached voor voormalig Hoofdklasse-speler en oud-international John Jonkers, geassisteerd door Ton Benner.

Oo het moment staat Vlaardingen Holy 11 punten voor op het op de tweede plaats staande Storks-2. Orioles-2 staat op de laatste plaats, vier punten achter Braves-2, tegen wie men aanstaande zondag speelt. Het seizoen is in deze afdeling nog lang niet afgelopen, want er staan nog altijd 10 wedstrijden op het speelschema. De laatste hiervan staat op het programma voor zondag 24 oktober en dat is slechts zes dagen voor het verstrijken van de transferperiode voor volgende seizoen.

(foto's copyright Vlaardingen Holy)Derde Klasse F

RIDDERKERK - In deze afdeling komen drie ploegen uit de regio Rotterdam en drie uit het oosten van Noord-Brabant uit. Een zevende ploeg, Jeka-2 trok zich uit de ze poule terug.

Ridderkerk Rowdies won de titel in deze afdeling en pakte daarmee het eerste kampioenschap in zes jaar. Omdat de ploeg promoveerde zal het volgend jaar voor het eerst in 10 jaar weer in de Tweede Klasse uitkomen. Op zondag 29 augustus, spelend in hevige regen op eigen veld tegen The Hawks-2, won Ridderkerk Rowdies met 11-0 om onbereikbaar te worden en de kampioenstitel te pakken. De Rowdies sloegen al vroeg toen met vier punten in de eerste inning, dankzij back-to-back triples van Ossy Monte en Wouter van Toorn, gevolgd door een honkslag van Rogier Vleugels, tweehonkslag van Matthijs Bakker en honkslag van Jesper Perik. Hoewel het steeds harder begon te regenen werd het duel voortgezet en voegden de Rowdies nog eens zeven punten toe in de vierde slagbeurt, waarna de wedstrijd officiëel werd toen het eerste deel van de vijfde inning was gespeeld. Winnende werper Alex van Burik verhoogde zijn 'record' naar 11-0.

Rowdies-speler Rogier Vleugels speelde kort in de Hoofdklasse, terwijl teamgenoot en aanvoerder Marcel Buurman een lange loopbaan in de hoogste afdeling achter de rug heeft en daarin voor verschillende teams uitkwam.

Ridderkerk Rowdies, dat werd gecoached door Anthony Monte, sloot het seizoen een week later af met een 6-1 nederlaag vs. het op de tweede plaats staande Gryphons-2. Dit was pas de tweede nederlaag voor Ridderkerk, dat op woensdag 2 juni ook het eerste duel tegen Gryphons verloor (11-4). Tussen de twee nederlagen kwamen de Rowdies tot een 7-game winning streak. De Rowdies sloten af met een 13-2 'record'. Gryphons sluit het seizoen aanstaande zondag af tegen The Islanders uit Oude Tonge. Dit is de laatste wedstrijd van het seizoen in deze poule, maar is erg belangrijk, want The Islanders deelt momenteel de vijfde (en laatste) plaats met The Hawks-2.

(foto copyright Ridderkerk Rowdies)Derde Klasse G

HEERLEN / BEEK / SCHIJNDEL - Acht ploegen uit het zuidoosten van het land (provincies Noord-Brabant en Limburg) vormen deze afdeling in de Derde Klasse.

Dit is de enige afdeling, waarin het kampioenschap nog niet is beslist. Op het moment staat Parkstad/Cheetahs (17-2) vier punten voor op Starlights (15-4) en beide ploegen hebben nog twee wedstrijden voor de boeg in dit seizoen. Aanstaande zaterdag kan Parkstad/Cheetahs de titel pakken, want dan staat de ploeg tegenover Starlights in een uitwedstrijd in Schijndel. Een winst levert de ploeg de titel op, maar een verlies brengt Starlights twee punten dichterbij. Op zondag speelt Starlights tegen MULO-2, dat op de vierde plaats staat. Wanneer Starlights ook dat duel wint moet men een week wachten op de beslissing, want Parkstad/Cheetahs sluit het seizoen op 10 oktober af, eveneeens vs. MULO-2. Op 9 mei troffen Parkstad/Cheetahs en Starlights elkaar voor het eerst dit seizoen en won de eerste met 5-3. Op 4 juli won Starlights de volgende ontmoeting met 9-6. In geval van een gelijke eindstand volgt er een beslissingswedstrijd om het kampioenschap te bepalen.

ASC Parkstad uit Heerlen ontstond in juni 2006 na een fusie tussen All Stars en Samacols, waarbij de letters ASC staan voor All Stars en Samacols Combinatie. Parkstad heeft een overeenkomst met Cheetahs uit Beek en dat resulteerde in een gezamenlijk team, bijgenaamd Raptors, dat uitkomt in deze afdeling. De ploeg, die wordt gecoached door Arjan Blokland, speelt de thuiswedstrijden afwisselend op de velden in Heerlen en Beek.

Starlights uit Schijndel staat onder leiding van playing coaches Jeroen Duynisveld en Stijn van der Spank en is de club waar voormalig Hoofdklasse en internationaal umpire Edwin van den Berk ooit speelde als catcher en derde honkman.

Er staan in deze afdeling nog vier wedstrijden op het programma, waaronder één van DVS, dat momenteel op de laatste plaats staat met een 0-20 'record'. Komende zondag sluit DVS het seizoen af tegen Nuenen-2, dat op de vijfde plaats staat.(29 september)

Binnenkort: de situatie in de Vierde en Vijfde Klassen


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2010 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.