Grand Slam * Stats & News
Updated: 29 oktober 2010
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2010
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2010 by Marco Stoovelaar


Oranje verslaat Koreanen en blijft in race voor finale
English
DOULIU CITY, Yunlin County (Taiwan) - Het Nederlands Honkbal Team heeft vrijdagmiddag met 3-1 gewonnen vs. Zuid-Korea op Dag 7 van de Intercontinental Cup om zo niet alleen in de race te blijven voor een medaille, maar ook voor de finale van aanstaande zondag. Zaterdag sluit Oranje de kampioenspoule af vs. Taiwan en een overwinning is daarbij cruciaal voor het bereiken van de finale. Vier jaar geleden stond Oranje in de finale tegen Cuba.

Het Nederlands team begon vrijdag sterk en scoorde twee runs in de eerste inning. Startende werper Leon Boyd zorgde eerst voor drie nullen, waarna Oranje toesloeg op de Koreaanse starter Wong-Jun Ko met twee uit. Sidney de Jong en Curt Smith sloegen toen een honkslag en beiden scoorden toen Sharlon Schoop volgde met een driehonkslag.

In de tweede inning kreeg Boyd een lead-off single tegen, maar gooide toen tweemaal drie slag, gevolgd door een pop-fly. In de derde gooide Boyd opnieuw twee strikeouts en zorgde voor drie nullen op rij.


...Sidney de Jong: punt, 2 hits, double...
(© Foto: Henk Seppen)
Oranje kreeg in deze innings twee honklopers. In de tweede werd Danny Rombley geraakt door een worp, maar daarna sloeg Bryan Engelhardt in een dubbelspel. In de derde sloeg Sidney de Jong een tweehonkslag met twee uit, maar bleef achter.

In de vierde pakte Zuid-Korea een punt terug toen Joo-Hwan Choi een driehonkslag sloeg met ťťn uit en scoorde na een foute aangooi. De Koreanen waren opnieuw dicht bij een punt in de vijfde. Leon Boyd kreeg een lead-off single tegen van Ji-Hwan Oh en toen een one-out single van Soo-Bin Jung en werd vervangen door David Bergman, die de inning afsloot met een foul-out en groundout.

Oranje voegde daarna een 'insurance run' toe in de 2e5. Bryan Engelhardt begon met vier wijd en schoof op na een opofferingsstootslag van Shaldimar Daantji en een wilde worp. Hierna kreeg ook EugŤne Kingsale vier wijd en kwamen de honken vol toen Sidney de Jong werd geraakt door een worp met twee uit. Vervolgens ontving ook Curt Smith een vrije loop en dat bracht een punt binnen, maar daarna volgde een grounder en bleven drie lopers achter.

Het Nederlands Team liet nog twee lopers achter in de zesde inning en ťťn in de zevende. Maar Zuid-Korea was niet meer in staat terug te komen op David Bergman, die slechts ťťn honkslag toestond in de 4 2/3 inning die hij gooide. Bergman kwam tot vier strikeouts en verdiende zijn tweede zege van het toernooi.


...Feiko Drost...
(© F: Marco Stoovelaar)
Ook op vrijdag versloeg Cuba Japan met 4-1 en dat betekende dat de laatste bijna is uitgeschakeld voor een medaille. De dag werd afgesloten met een 6-2 winst van Taiwan vs. ItaliŽ.

In Taichung stond Cuba met 1-0 achter in de derde inning, maar scoorde tweemaal in het tweede deel van deze slagbeurt, waarna punten werden toegevoegd in de vierde en zevende inning.

's Avonds nam Taiwan een vroege 3-0 voorsprong in de eerste inning, kreeg daarna twee runs tegen in de tweede inning, maar antwoordde met twee punten in hun tweede beurt. ItaliŽ was daarna niet meer in staat tot scoren te komen in het restant van de wedstrijd. Henri van Heijningen stond in dit duel achter de plaat.

Vandaag werden in Taichung ook de halve finale om de 7e tot en met 10e plaats gespeeld. Beide wedstrijden werden gespeled in het oudere Taichung Baseball Stadium. 's Middags won TsjechiŽ in zeven innings met 13-3 vs. Thailand op 12 honkslagen, waaronder drie van Pavel Budsky, die een aantal jaar geleden in de Hoofdklasse uitkwam voor Mr. Cocker HCAW. 's Avonds was Nicaragua met 12-2 in zeven innings te sterk voor Hong Kong en kwam tot 15 honkslagen, waaronder drie van Davila Martinez en een solo-homerun van Cesar Granera. Feiko Drost was ťťn van de Official Scorers in beide wedstrijden.

Hierdoor zullen de Tsjechen zaterdagavond tegenover Nicaragua staan in de wedstrijd om de zevende plaats, terwijl Thailand en Hong Kong 's middags om de negende plaats zullen spelen.

En wat zijn de scenario's voor zaterdag voor Oranje?

scenario 1
Als Nederland zaterdag van Taiwan wint (en Cuba verslaat ItaliŽ) volgt er een gelijke stand met de Aziaten, maar Oranje bereikt dan de finale op basis van het onderling resultaat en ontmoet dan zondag Cuba. Taiwan wordt derde, terwijl ItaliŽ de vierde plaats zal delen met Japan (als die van de Koreanen winnen). ItaliŽ wordt dan vierde, omdat zij van Japan hebben gewonnen.

scenario 2
Wanneer Oranje wint van Taiwan en ItaliŽ verrast met een zege tegen Cuba volgt er een gelijke stand tussen Nederland, Taiwan en ItaliŽ. In dat geval bereikt Oranje ook de finale, omdat er werd gewonnen van zowel ItaliŽ als ItaliŽ, terwijl deze twee elkaar dan ontmoeten in de bronzen wedstrijd.

scenario 3
Nederland verliest van Taiwan, Cuba wint van ItaliŽ en Japan verslaat Zuid-Korea. In dit geval staat Taiwan in de finale en volgt er een gelijke stand op de derde plaats tussen Nederland, ItaliŽ en Japan. Op basis van de tegenpunten ontmoet Nederland dan Japan om het brons en eindigt ItaliŽ op de vijfde plaats.

scenario 4
Nederland verliest van Taiwan, ItaliŽ wint van Cuba en Japan verslaat Zuid-Korea. In dit geval bereikt Taiwan de finale en wordt ItaliŽ derde. Nederland komt dan op gelijke hoogte met Japan en staat met lege handen, want zij verloren van de Aziaten, die dan ItaliŽ treffen voor het brons, terwijl Oranje het dan moet opnemen tegen Zuid-Korea om de vijfde plaats.

(29 oktober)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2010 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.