Grand Slam * Stats & News
Updated: 29 december 2010
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2010
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2010 by Marco Stoovelaar


Oud-werper Gerard Salemink overleden
English

IN MEMORIAM


...Gerard Salemink...
(1946 - 2010)

AMSTERDAM - Voormalig werper Gerard Salemink is op 23 december op 64-jarige leeftijd overleden na een moedig gevecht tegen een oneerlijke ziekte. De afscheidsplechtigheid zal plaatsvinden op donderdag 30 december in Crematorium Westgaarde, Ookmeerweg 275 in Amsterdam en begint om 14:00 uur.


...Gerard Salemink in actie tegen OVVO...
De linkshandige Gerard Salemink was een heuveltroef voor het Haagse ADO in de jaren zestig en begin jaren zeventig toen de ploeg uitkwam in de Tweede en Eerste Klasse. In 1970 was Salemink één van de werpers van de ploeg toen het kampioen werd in de Eerste Klasse en promoveerde naar de Hoofdklasse.

In zijn eerste Hoofdklasse-seizoen in 1971 gooide Salemink in 16 wedstrijden en sloot af met een 'record' van 1-11 en een 4.88 ERA, terwijl hij 58 keer drie slag gooide in 90 1/3 inning. Salemink's teamgenoten bij ADO in dat eerste seizoen op het hoogste niveau waren spelers als King Zschuschen (die de achtste beste slagman in de Hoofdklasse was dat jaar met een gemiddelde van .323), John Barrett (die later bekender werd als umpire), Berry Eijgendaal, Hans Leenen (die later eveneens scheidsrechter werd), Jaap Bijl en Louis Witloks. De ploeg eindigde op de laatste plaats met een resultaat van 4-24 en degradeerde weer naar de Eerste Klasse.

ADO keerde in 1973 weer terug in de Hoofdklasse en wist zich in de hiernavolgende seizoenen te handhaven in de hoogste afdeling. Sindsdien speelde ADO telkens in de Hoofdklasse, met uitzondering van 1979 en 1988. In het eerste jaar terug aan de top speelde Salemink in 24 wedstrijden en sloeg .239 in een ploeg, waarin wederom Zschuschen, Eijgendaal, Barrett, Witloks en Bijl speelden, maar ook Ferry Neuteboom, Harrie Heikoop en Hugo Wapperom.


...Het kampioensteam van 1970...
...Gerard Salemink staat op de achterste rij 4e van links...
...Tweede van links is Hoofd Coach Leen Volkerijk...
...Rechts zit King Zschuschen; 4e van rechts is John Barrett...
In deze periode van zijn loopbaan begon Salemink minder wedstrijden te gooien, want nieuwe werpers als Ferry Neuteboom en Bart Volkerijk (die in 1974 debuteerde) startte de meeste wedstrijden. In 1974 speelde Salemink nog in 20 wedstrijden in wat zijn laatste seizoen zou zijn in de hoofdmacht van ADO.

Tijdens het grootste deel van zijn loopbaan in het eerste team van ADO werd Salemink gecoached door Leen Volkerijk, die de ploeg van 1963-1972 leidde. Zijn teamgenoten John Barrett, Hugo Wapperom, Berry Eijgendaal, Jaap Bijl en Bart Volkerijk zouden allen ADO later eveneens gaan coachen.

In de jaren zestig maakte Salemink, die een getalenteerde linkshandige werper was, deel uit van het Nederlands B-team, maar kreeg ook een uitnodiging deel te nemen aan trainingen van het Nederlands A-team met wie hij deelnam aan een oefenwedstrijd.

Een hoogtepunt in zijn loopbaan kwam tijdens het seizoen 1969. In een wedstrijd tegen Rap (dat tegenwoordig bekend is als Amsterdam Pirates) sloeg Gerard Salemink drie homeruns en 'versloeg' daarmee de Amsterdamse slugger Terry McIntosh, die twee homeruns in het duel sloeg. ADO won de ontmoeting met 10-3 en eindigde dat seizoen uiteindelijk op de derde plaats, terwijl de Amsterdammers zesde werden. Een jaar later veroverde ADO de titel en promoveerde naar de Hoofdklasse.

John Barrett en Hans Leenen waren niet de enige ADO-spelers, die later een scheidsrechtersloopbaan opbouwden. Nadat hij was gestopt als speler deed Gerard Salemink hetzelfde en leidde van 1981-1986 wedstrijden op landelijk niveau. Daarnaast bleef hij een regelmatig bezoeker van wedstrijden van ADO en nam ook deel aan veteranenwedstrijden van de vereniging.

(29 december)


...Gerard Salemink met een veteranenteam van ADO...
...Achter: Bart Volkerijk, Harm Nieuwland, Gerard Salemink, Louis Witloks...
...Hans Hendriks, René Nieveld, Frank van Rest, King Zschuschen, Berry Eijgendaal...
...Voor: Frank Luyando, Erik Volkerijk, Hugo Wapperom, Rob Lucas en Willem Tuin...

(met dank aan Bart Volkerijk voor de foto's)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2010 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.