Grand Slam * Stats & News
Updated: 30 september 2010
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2010
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2010 by Marco Stoovelaar


Tjerk Smeets Hoofd Coach RCH-Pinguïns
English
HEEMSTEDE - Tjerk Smeets, die na afloop van dit seizoen afscheid nam als actief speler, zal volgend seizoen debuteren als Hoofd Coach, want hij is in die positie benoemd bij Overgangsklasse RCH-Pinguïns. De voormalige catcher is de opvolger van Peter van 't Klooster, die RCH-Pinguïns dit seizoen leidde in zijn eerste jaar als Hoofd Coach bij de club.


...Tjerk Smeets...
...Coaching-debuut in 2011...
(© Foto: Henk Seppen)
Dit jaar speelde Tjerk Smeets in 41 wedstrijden voor Corendon Kinheim en kwamn daarin uit als eerste honkman of designated hitter. Daarvoor was Smeets de reguliere catcher voor de Haarlemmers, maar stopte met die positie vanwege een blessure. Eerder vorig jaar sloot Smeets ook zijn interland-loopbaan af. De 30-jarige Smeets begon aan de Cursus Trainer-Coach, kwalificatie 4, en werd voor dit jaar toegevoegd aan de coachingstaf van het Nederlands Honkbal Team. In de staf van Manager Jim Stoeckel was Smeets de Bullpen Coach en kreeg in die rol zijn eerste ervaringen als coach en nam met Oranje deel aan de Haarlemse Honkbal Week en het Europees Kampioenschap in Duitsland.

Smeets begon zijn honkbalcarrière bij het Amsterdamse ABC en speelde vervolgens voor TIW-Survivors in Diemen. Na afloop van het seizoen 1997, op 17-jarige leeftijd, kwam Smeets naar Amsterdam Pirates en speelde één seizoen in het tweede team van die vereniging, dat luisterde naar de bijnaam Bucs. Tegen het einde van het seizoen 1998 startte Smeets ook een studie in de USA en speelde enige jaren voor het honkbalteam van Middle Tennessee State University in Murfreesboro, Tennessee. In 1999 begon Smeets het seizoen aanvankelijk weer bij Bucs, maar in datzelfde seizoen werd hij opgenomen in de selectie van Amsterdam Pirates en debuteerde in de Hoofdklasse, waarin hij toen uitkwam in 13 wedstrijden.

Tjerk Smeets, die ook een winter in Australië speelde, kwam zeven seizoen uit voor Pirates (1999-2005), waarna hij ervoor koos om te gaan spelen voor Kinheim, waar hij de laatste vijf seizoenen speelde. In zijn eerste twee seizoenen in Haarlem (2006-2007) veroverde Smeets het landskampioenschap met Kinheim. In 2008 plaatste Kinheim zich opnieuw voor de seizoensfinale, maar liep toen tegen een 'sweep' aan tegen Amsterdam Pirates. In de laatste twee seizoenen bereikte Kinheim weer de Play-Offs, maar werd beide keren uitgeschakeld, respectievelijk door DOOR Neptunus en L&D Amsterdam Pirates.


...Dit seizoen speelde Tjerk Smeets als eerste honkman...
(© Foto: Henk Seppen)
Dit seizoen speelde Smeets in 41 wedstrijden en sloeg 34-uit-144, waardoor hij afsloot met een slaggemiddelde van .236. Hij scoorde 14 punten en had 20 binnengeslagen punten. In 2009 sloeg Smeets .243 na een jaar eerder .329 te hebben geslagen toen hij 33 RBI's had en 52 honkslagen sloeg.

In 2006, zijn eerste jaar bij Kinheim, voerde Smeets zijn ploeg aan met een .349 gemiddelde, kwam tot 53 honkslagen, scoorde 25 runs en leidde de Hoofdklasse met 36 RBI's, waarmee hij werd uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speler in de Hoofdklasse.

Op 16 agustus 2000 maakte Tjerk Smeets zijn (interland)debuut in het Nederlands Honkbal Team en speelde toen in twee wedstrijden van een 5-game series vs. Taiwan in Nederland. In die reeks was Smeets één van een aantal talentvolle spelers die de kans kreeg uit te komen voor Oranje. Drie jaar later, in 2003, werd hij geselecteerd voor de ploeg die deelnam aan het World Port Tournament en sloeg toen een homerun in zijn eerste slagbeurt van het evenement. Na afloop van dit toernooi in Rotterdam maakte hij geen deel uit van de selecties voor het Europees Kampioenschap, Olympisch Kwalificatie Toernooi en Wereldkampioenschap, die allen in Nederland werden gehouden. Smeets keerde in 2005 weer naar de nationale ploeg terug en nam toen deel aan het Europees Kampioenschap in Tsjechië, maar viel vervolgens weer af voor het Wereldkampioenschap datzelfde jaar in Nederland. Begin 2006 behoorde hij tot de voorselectie van Oranje voor de World Baseball Classic, maar werd niet geselecteerd. Kort hierna werd hij één van de vaste spelers in de nationale ploeg voor het restant van 2006, gevolgd door 2007 en 2008. In deze jaren nam hij deel aan één Olympische Spelen (Peking 2008), één Wereldkampioenschap, één Intercontinental Cup, één Europees Kampioenschap/Olympisch Kwalificatie Toernooi, één European Baseball Series, twee Haarlemse Honkbal Weken en één World Port Tournament. In totaal kwam Smeets uit in 30 officiële interlandwedstrijden, voordat hij weer werd opgenomen in de voorselectie van de World Baseball Classic van 2009. Opnieuw werd hij niet geselecteerd voor dat evenement en maakte in de rest van het jaar ook geen deel meer uit van de selecties van toenmalig Manager Rod Delmonico, waardoor hij een punt zette achter zijn interlandloopbaan.

RCH-Pinguins, de club waar Smeets zijn coachingloopbaan begin, is één van de oudste verenigingen van Nederland, werd opgericht in 1934 en vierde vorig jaar eht 75-jarige jubileum. In 2009 degradeerde RCH-Pinguïns uit de Hoofdklasse. De ploeg, die toen werd gecoached door Bernie Beckman, eindigde toen op de laatste plaats en verloor vervolgens de Promotie/Degradatie Play-Offs tegen Eerste Klasse-kampioen Almere Magpies.

Dit jaar sloot RCH-Pinguïns de eerste helft van het seizoen af met een 13-9 'record' en eindigde daarmee op de vijfde plaats. De Overgangsklasse werd toen gesplitst, waarbij de top-zes speelde om het kampioenschap en de behaalde punten tegen de overige vijf ploegen in deze poule meenam. In de tweede helft van de competitie was het resultaat van RCH-Pinguïns 8-5-2, waardoor het 'record' in deze afdeling 14-9-2 werd en men de tweede plaats innam, zeven punten achter UVV, dat de titel won en de best-of-five Promotie/Degradatie Play-Off ging spelen vs. Almere Magpies. De laatste kwam tot een sweep tegen UVV in drie wedstrijden, waardoor het de Hoofdklasse-plek voor volgend jaar veilig stelde.

(30 september)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2010 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.