Grand Slam * Stats & News
Updated: 30 november 2010
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2010
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2010 by Marco Stoovelaar


Nick Urbanus tekent professioneel contract
English

...Nick Urbanus...
(© Foto: Henk Seppen)
AMSTERDAM - Nick Urbanus is the nieuwste Nederlandse honkballer die een profcontract heeft getekend bij een Major League-organisatie, want de middle-infielder van L&D Amsterdam Pirates is gecontractreerd door de Texas Rangers, zo maakte de club bekend op dinsdag 30 november. De laatste speler die een contract tekende was catcher/infielder Rodney Daal (Mr. Cocker HCAW), die gecontracteerd werd door de San Diego Padres.

Dit jaar speelde de 18-jarige Urbanus in zijn eerste volle seizoen in de Hoofdklasse en kwam uit in alle 42 competitiewedstrijden van Amsterdam. De linkshandige slagman sloeg .236 (37-uit-157) met zes doubles en één triple, scoorde 17 punten en had 19 binnengeslagen punten. Zijn RBI's waren het vierde hoogste aantal in de ploeg. Verdedigend maakte de solide en behendige Urbanus 13 fouten, maar voerde de Hoofdklasse ook aan met 144 'assists' en maakte zelf 46 nullen. Op de honkpaden was de snelle Urbanus tweede in de ploeg met zes gestolen honken en werd slechts eenmaal uitgeschakeld bij een steelpoging.


...Nick Urbanus vorig jaar op...
...het World Port Tournament...
(© Foto: Henk Seppen)
Vorig jaar debuteerde Urbanus in de Hoofdklasse en kwam toen uit in vijf wedstrijden, waarin hij 1-uit-8 (.125) sloeg met één gescoord punt en één binnengeslagen punt. Vorig jaar debuteerde Urbanus ook in het Nederlands Honkbal Team toen hij deel uitmaakte van de ploeg die deelnam aan het World Port Tournament in Rotterdam. Tijdens het evenement speelde Urbanus in acht van de 10 wedstrijden, waaronder twee officiële interlands.

Urbanus is de eerste speler die wordt gecontracteerd door de Texas Rangers. In 1996 speelde Rikkert Faneyte (die toen eveneens van Amsterdam Pirates afkomstig was) in acht Major League-wedstrijden voor de Rangers, na te zijn geruil door de San Francisco Giants, bij wie hij zijn oorspronkelijke contract tekende.


...Drie generaties: Han, Nick en Charles Urbanus...
(© Foto: Henk Seppen)
Urbanus is de zoon van Charles Urbanus, die sinds dit jaar de Hoofd Coach is van Amsterdam Pirates, die hij naar de Holland Series leidde. In de seizoensfinale maakte Amsterdam het favoriet DOOR Neptunus behoorlijk moeilijk, maar verloor de best-of-seven uiteindelijk met 4-2. Charles Urbanus was zelf ook een solide infielder, nadat hij aanvankelijk werper was. Urbanus was lange tijd recordinternational van het Nederlands Honkbal Team. Nick's grootvader en Charles' vader Han Urbanus speelde ook lange tijd in Oranje en 24 jaar in de Hoofdklasse. Han's broer Charles 'sr.' speelde ook in de Hoofdklasse, maar bouwde meer een naam op als coach op zowel clubniveau als bij de nationale ploeg.

Nick Urbanus is de 45ste Nederlandse honkballer die een profcontract tekende sinds werper Win Remmerswaal de eerste was toen hij in 1974 werd gecontracteerd. Uit deze groep bereikte zeven spelers die werden geboren of opgroeiden in Nederland de Major League: Win Remmerswaal (Boston Red Sox), Rikkert Faneyte (San Francisco Giants-Texas Rangers), Robert Eenhoorn (New York Yankees-California/Anaheim Angels), Ralph Milliard (Florida Marlins-New York Mets), Roger Bernadina (Washington Nationals), Rick van den Hurk (Florida Marlins-Baltimore Orioles) en Greg Halman (Seattle Mariners).


(© Foto: Henk Seppen)
Na afloop van vorig seizoen werd Urbanus uitgeroepen tot Sporttalent van het Jaar in de Gemeente Amsterdam.

Het Major League-team van de Texas Rangers kan terugkijken op een succesvol seizoen na een aanvankelijke moeilijke start. De club verkeerde in financiële problemen, maar er kwam een ommekeer toen voormalig werper Nolan Ryan de controle kreeg over de organisatie. Ryan werd in augustus mede-eigenaar en president en de Rangers bereikte de World Series, die uiteindelijk werd gewonnen door de San Francisco Giants. Hierdoor werd aan de World Series deelgenomen door de twee teams waarvoor voormalig Pirate-outfielder Rikkert Faneyte uitkwam. Vorig jaar was Faneyte Hoofd Coach van Amsterdam en was dus verantwoordelijk voor het Hoofdklasse-debuut van Urbanus, die nu op zjn beurt een profcontract heeft getekend.

Nadat hij volgend jaar zijn studie afsluit op het Johan Cruijff College zal Urbanus in juni zijn professionele debuut maken in het Rookie League-team van de Rangers in de Arizona League. Jim Colborn, Director Pacific Rim Operations van de Rangers, stelde: ,,Urbanus is een bekende naam in de geschiedenis van het Nederlandse honkbal, we zijn verheugd Han's kleinzoon en Charlie's zoon toe te voegen aan onze organisatie als onze eerste Europese speler''.

(30 november)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2010 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.