Grand Slam * Stats & News
Updated: 31 augustus 2010
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2010
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2010 by Marco Stoovelaar


Amsterdam tweede finalist na uitspelen wedstrijd!
English
HAARLEM - L&D Amsterdam Pirates werd dinsdagavond de tweede finalist door met 9-3 te winnen vs. Corendon Kinheim, want de ploegen slaagden er toen in de wedstrijd uit te spelen, die zondagmiddag in de eerste helft van de vierde inning werd gestaakt en maandagavond opnieuw verregende. Met de overwinning won Amsterdam de best-of-five Play-Off met 3-1 en plaatste zich voor de Holland Series. In de best-of-seven finale onmoet Amsterdam regerend landskampioen DOOR Neptunus, dat de Holland Series bereikte na een 3-0 sweep vs. Konica Minolta Pioniers. De Holland Series gaat aanstaande zaterdag in Rotterdam van start.

51 uur en 39 minuten nadat de wedstrijd zondagmiddag werd onderbroken vanwege de regen werd die dinsdagavond weer hervat en dit keer onder prima omstandigheden van zowel het weer als het speelveld. Het restant van het duel begon in de eerste helft van de zevende inning met een 7-0 voorsprong voor Amsterdam, dat een loper op het eerste honk had met één uit en een 1 wijd-0 slag stand op de slagman. Zoals min of meer al was verwacht slaagde Kinheim er niet meer in de achterstand in eigen voordeel om te draaien, maar deed wel nog iets terug door driemaal te scoren, dankzij twee homeruns. Echter, de Haarlemse ploeg was niet in staat dichterbij te komen, omdat Amsterdam zelf ook nog twee runs aan het totaal toevoegde.

Met de overwinning keert Amsterdam Pirates weer terug naar de Holland Series na in 2008 landskampioen te zijn geworden. In die serie boekte Amsterdam een 3-0 sweep tegen Kinheim in een reeks, die ook werd geplaagd door de regen. Twee jaar geleden verregende vier wedstrijden en dat leidde tot dezelfde discussies als dit jaar wat betreft het opnieuw vaststellen en het verlies van het thuisvoordeel.

Eindigde de Play-Off tussen Neptiunus en Pioniers in drie shutout-zeges (de eerste keer ooit in de geschiedenis van het 'postseason'), de Play-Off tussen Amsterdam en Kinheim werd ook op een unieke manier afgesloten, want alle overwinningen werden geboekt door de bezoekende ploeg (hoezo thuisvoordeel?). Amsterdam won de drie in Haarlem gespeelde wedstrijden, terwijl Kinheim het enige duel in Amsterdam in winst omzette. Het is de eerste keer sinds 1993 dat alle wedstrijden in een Play-Off werden gewonnen door een bezoekende ploeg. Zeventien jaar geleden eindigde de Play-Off tussen Neptunus en Quick Amersfoort in vijf overwinningen voor de bezoekende ploeg. Die reeks was ook uniek voor een andere reden, want alle wedstrijden eindigden in overwinningen met slechts één punt verschil. Neptunus won die series met 3-2 en won daarna de titel.

Het is de derde keer dat Amsterdam en Neptunus elkaar ontmoeten in de Holland Series, maar de eerste keer sinds 1990. De eerste twee finales werden beide gewonnen door Amsterdam. In 1987 troffen de twee teams elkaar voor het eerst in de allereerste Holland Series, dat destijds een best-of-three was en door Pirates met 2-1 werd gewonnen. De volgende series tussen de twee ploegen was in 1990 toen Amsterdam een sweep van drie overwinningen boekte tegen Neptunus.

Toen het duel dinsdagavond werd hervat keerde Nick Veltkamp, die het werpen zondag in de tweede inning had overgenomen van starter David Bergman, terug op de heuvel met een 1 wijd-0 slag stand op slagman Sidney de Jong en Nick Urbanus als loper op het eerste honk. De Jong kreeg vier wijd, maar de inning eindigde toen Bas de Jong daarna in een dubbelspel sloeg. In de tweede helft van de vierde inning werd Ben Grover Amsterdam's nieuwe werper als opvolger van Rob Cordemans, die zondag de eerste drie innings had gegooid. Grover werd begroet met een homerun van Rafael Jozefa, maar Amsterdam pakte het punt onmiddellijk weer terug in de vijfde slagbeurt. Vince Rooi begon met een honkslag en scoorde toen Kenny Berkenbosch volgde met een line drive tweehonkslag langs de rechtsveldlijn om de de stand op 8-1 te brengen. Het betekende het einde voor Veltkamp, die plaats maakte voor Duko Jansen, die op zijn beurt een honkslag moest incasseren van Rashid Gerard, maar daarna volgden drie nullen.

In de tweede helft van de vijfde inning verkleinde Kinheim de achterstand tot 8-3. Grover begon met drie slag op Onno Jansen, maar gooide toen vier wijd op Niels van Weert (die even later het tweede honk stal), maar volgde met een strikeout op René Cremer. Maar met twee uit homerde ook Jason Halman. Het waren echter de laatste punten voor Kinheim dit seizoen.

In de zesde bereikte Tjerk Smeets het honk na een fout met één uit, maar daarna sloeg Björn Henrichs in een dubbelspel. In de zevende had Kinheim kunnen terugkomen in de wedstrijde, maar werden cruciale nullen gemaakt. Met een 8-3 achterstand begon Kinheim's lead-off hitter Onno Jansen met een honkslag, waarna volgende slagman Niels van Weert vier wijd kreeg. Hierna volgde een belangrijke nul, want Jansen werd uitgeschakeld op het tweede honk via een pick-off van Ben Grover, die vervolgens drie slag gooide op René Cremer voor de tweede nul in deze inning. Grover volgde met vier wijd op Jason Halman en werd opgevolgd door Rik Geestman. Met lopers op het eerste en tweede honk en twee uit koos Rafael Jozefa gelijk voor de eerste worp van Geestman, maar sloeg een pop-fly, die werd gevangen door derde honkman Vince Rooi, waardoor er een einde aan de inning kwam en waarschijnlijk ook de enige mogelijkheid voor Kinheim om dichterbij te komen. Amsterdam onderstreepte hoe belangrijk deze inning was door zelf gelijk een 'insurance run' te scoren in de eerste helft van de achtste inning en zo meer afstand te nemen naar 9-3. Wesley Connor opende met een honkslag en schoof op naar het derde honk na een honkslag van Nick Urbanus, die zelf werd uitgeschakeld op het tweede honk. Connor scoorde even later toen ook Sidney de Jong een honkslag sloeg.

Rik Geestman sloot het duel af voor Amsterdam. In de negende inning begon hij met zijn tweede strikeout, moest vervolgens honkslagen toestaan aan Niels van Weert en René Cremer, maar werd toen ondersteund met een 'game-ending double play'. Wesley Connor werd uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speler van deze Play-Off.

(31 augustus)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2010 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.