Grand Slam * Stats & News
Updated: 3 september 2011
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2011
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2011 by Marco Stoovelaar


Amsterdam opent Series met marathonzege
English
HOOFDDORP - L&D Amsterdam Pirates opende de 2011 Holland Series op zaterdag 3 september met een 5-4 overwinning in 14 innings vs. Vaessen Pioniers. Amsterdam stond met 4-1 voor in de zevende inning, maar verzuimde de voorsprong vast te houden, want Pioniers kwam langszij. In de 14e inning kwam Amsterdam terug en won dankzij een gestolen honk in een squeeze-situatie. Game 2 wordt zondag ook in Hoofddorp gespeeld en begint om 13:00 uur.


...De umpire crew van dit historische duel: 3B Fred Oosterling,...
...1B Fred van Groningen Schinkel, 2B Fred Groenewegen & HP Olav Steijger...
...Dit was Oosterling's eerste Holland Series-duel, terwijl Van Groningen Schinkel...
...actief was in zijn 22e Holland Series sinds 1989...
...Voor Steijger was dit zijn eerste HP-aanstelling in een opener sinds 2007...
(© Foto: www.reni-foto.nl)
De wedstrijd van zaterdag was het langste duel in zowel innings als speeltijd in de geschiedenis van de Holland Series, die voor het eerst plaatsvond in 1987. De 14 innings breken het vorige record van 13 dat werd gerealiseerd in Game 2 van de 2007 Series op 6 oktober. In dat duel was Pioniers ook de thuisploeg en verloor met 4-3 van Kinheim, dat een 3-0 'sweep' boekte in een best-of-five tegen de Hoofddorpers. Dat duel was ook de langste tot nu toe in speeltijd en duurde drie uur en 47 minuten. De wedstrijd van vandaag nam vier uur en 14 minuten in beslag.

De wedstrijd van vandaag was de vierde verlenging in de Series-geschiedenis. Drie daarvan werd er gespeeld door Pioniers. Naast het duel van vandaag en de reeds genoemde wedstrijd in 2007 speelde Pioniers ook de eerste verlenging in de Series-historie en dat was Game 2 van de 1997 Series op 27 september vs. HCAW. Die wedstrijd werd ook in Hoofddorp gespeeld en Pioniers verloor die ontmoeting met 6-3, maar won wel de Series (hun eerste) met 3-1. Op 27 augustus 2000, in Game 3, versloeg Neptunus ADO met 8-7 in elf innings om een toenmalige best-of-three met 2-1 te winnen.

De wedstrijd van vandaag was de eerste in de Series-geschiedenis tussen Pirates en Pioniers, die beide deelnamen aan vier voorgaande Series. Amsterdam won er daarvan drie (1987, 1990, 2008), terwijl Pioniers n van hun vier Series won (1997).

Amsterdam kwam als eerste tot scoren en kwam tot punten in de eerste en derde inning op starter Eddie Aucoin, die in de reguliere competitie met elf de meeste overwinningen boekte en slechts eenmaal verloor.

In de eerste inning opende Wesley Connor met een honkslag en schoof op na een one-out single van Sidney de Jong. Hij bereikte hierna het derde honk toen Bas de Jong werd uitgevangen en scoorde toen Vince Rooi volgde met een honkslag. In de derde slagbeurt sloeg Bas de Jong een 2-out homerun (zijn eerste ooit in een Holland Series) om de stand op 2-0 te brengen.

Amsterdam-starter Jos de Jong schakelde de eerste negen slagmensen op rij uit, maar begon met vier wijd voor Michael Duursma in de vierde slagbeurt. Die schoof op toen er een fout werd gemaakt op een grounder van Mark Duursma, maar hierna sloeg Nik Gumeson in een dubbelspel. Duursma, die hierop het derde honk bereikte, scoorde even later het eerste punt voor Pioniers toen veteraan D Flanegin een honkslag sloeg.


...Roelie Henrique (1) wordt begroet na zijn homerun in de 7e inning...
(© Foto: www.reni-foto.nl)
Amsterdam was puntloos in de middelste drie innings, maar voegde weer twee runs toe in de zevende slagbeurt. Met twee uit kreeg Wesley Connor vier wijd en scoorde toen Roelie Henrique homerde om de voorsprong op te voeren naar 4-1. Henrique staat bekend om zijn snelheid, maar niet voor het slaan van homeruns. Henrique, die vorig seizoen in de Hoofdklasse debuteerde, sloeg nooit eerder een homerun in de hoogste afdeling.

Pioniers liet twee lopers op het honk achter in de vijfde inning, waarna ze het tweede punt scoorden in de zevende. Met n uit werd Mervin Gario geraakt door een worp en schoof op na een OSS van Zerzinho Croes, waarna hij scoorde toen Jefferson Muzo volgde met een honkslag.

In de eerste helft van de achtste inning kreeg Amsterdam twee lopers op het honk met twee uit toen Kenny Berkenbosch en Percy Isenia een honkslag sloegen. Hierna werd Eddie Aucoin (die negen hits moest toestaan) opgevolgd door Jean-Paul Gulinck, die de scoringskans afsloot, want Bas Nooij volgde met een groundout.

In de tweede helft van de achtste inning nam Al Morales Gomes het werpen over van Jos de Jong, maar kreeg een Blown Save achter zijn naam, want hij kreeg twee runs tegen van Pioniers die de stand in evenwicht brachten. Hij raakte eerst Michael Duursma met een worp, waarna hij een 2-run homerun tegen kreeg van Nik Gumeson, waardoor het 4-4 werd.

In de negende inning opende Rashid Gerard voor Amsterdam met vier wijd, waarna de Tsjech Jan Řehček werd ingebracht als vervanger voor Gulinck. Gerard schoof op na een OSS van Wesley Connor, maar toen kreeg Roelie Henrique drie slag. Nadat Gerard het derde honk had bereikt na een wilde worp volgde Řehček eveneens met drie slag voor Sidney de Jong om de inning af te sluiten.

In de negende Pioniers-beurt kreeg Morales 2-out singles tegen van Zerzinho Croes en Jefferson Muzo en werd vervangen door Jurrian Koks, die hierna een 'comeback grounder' van Michael Duursma onschadelijk maakte om de beurt te beindigen.


...Winnende werper Jurrian Koks...
(© Foto: www.reni-foto.nl)
En omdat het 4-4 was volgde een verlenging. Tijdens de Holland Series wordt de tie-break regel niet gebruik en dus worden de extra innings in een gelijk duel gespeeld (tot een winnaar is verkregen) volgens de 'oude' regel.

In de tiende inning ging Amsterdam op rij uit, waarna Gumeson het honk bereikte voor Pioniers op een fout met n uit, maar die werd (met twee uit) uitgeschakeld bij een steelpoging.

Amsterdam ging opnieuw op rij uit in de 11e inning en Pioniers kreeg weer een honkloper, maar scoorde niet niet. Mark-Jan Moorman begon met een honkslag en schoof op na een OSS van Norbert Lokhorst. Hierna kreeg Mervin Gario opzettelijk vier wijd om een gedwongen loop op te zetten en dat werkte, want volgende slagman Zerzinho Croes sloeg in een dubbelspel om de beurt af te sluiten.

In de 12e inning bereikten beide ploegen het honk. Wesley Connor begon voor Pirates met een honkslag en schoof op na een OSS van Roelie Henrique, maar hierna volgden een vangbal en een grounder. Voor Pioniers sloeg Mark Duursma een honkslag met twee uit, maar bleef achter.

In de 13e inning bereikten beide ploegen het derde honk. Voor Amsterdam begon Vince Rooi met een honkslag en schoof op na een OSS van Kenny Berkenbosch en een grounder van Percy Isenia, naar bleef achter op het derde honk, want Bas Nooij sloeg een grounder. Voor Pioniers opende D Flanegin met een honkslag, waarna zijn pinch-runner Linoy Croes opschoof na een OSS van Mark-Jan Moorman. Norbert Lokhorst kreeg opzettelijk vier wijd en Mervin Gario volgde met een 'force play-grounder', waardoor Croes opschoof naar het derde honk, maar hierna werd Zerzinho Croes uitgevangen.

In de veertiende inning besliste Pirates het duel. Met n uit sloeg Wesley Connor een honkslag en kon hierna het derde honk bereiken toen Řehček de bal langs het eerste honk gooide het rechtsveld in na een pick-off. Volgende slagman Roelie Henrique draaide hierna voor een squeeze-stootslag, maar trok zijn knuppel terug terwijl Connor richting thuis kwam. De bal werd in de grond gegooid bij catcher Mark Duursma, die de bal wel snel te pakken kreeg en achter Connor aanging, maar hem net miste bij het tikken. Home Plate Umpire Olav steijger stond in een uitstekende positie en keek recht in de actie om de juiste beslissing te nemen: Safe! Connor kreeg een gestolen honk op zijn naam en Amsterdam had een 5-4 voorsprong genomen.

In de 2e14 zorgde Jurrian Koks voor drie nullen om de winst te bezegelen en werd de winnende werper. Afgelopen woensdag, in de beslissende Play-Off wedstrijd tegen DOOR Neptunus, was Koks op de winnende werper in relief, nadat hij de avond ervoor een save op zijn naam kreeg om het beslissende duel in de Play-Offs af te dwingen.

De drie homeruns van vandaag waren de meeste in n wedstrijd sinds 7 oktober 2008 toen Amsterdam Pirates en Kinheim er drie sloegen in de tweede wedstrijd van hun Series. Dat duel en die van vandaag zijn de enige 'multi-homerun' wedstrijden sinds er zes homeruns werden geslagen op 25 september 1999 in de opener van de Series tussen Neptunus en HCAW. Een jaar later deden houten knuppels weer hun intrede in het Nederlandse honkbal. Sinds 2000 werden er slechts 14 homeruns geslagen in de 44 gespeelde Holland Series-wedstrijden voor vandaag.

Nog een Holland Series-feitje? Slechts drie Series begonnen eerder dan 3 september en dat waren de Series van 1989, 2000 en 2009. De laatste Series-start? 4 oktober in 2007.

(3 september)

Standen & Programma's


...Wesley Connor duikt veilig terug naar het eerste honk...
(© Foto: www.reni-foto.nl)

...Zo'n 900 toeschouwers bekeken het duel van vandaag...
(© Foto: www.reni-foto.nl)

...Catcher Mark Duursma toont de bal, terwijl werper Jan Řehček en...
...1B Mark-Jan Moorman hopen op een 'out-call', maar umpire Olav Steijger...
...staat boven op de actie en beslist dat Connor (buiten beeld) safe is...
...Slagman Roelie Henrique viert de 5-4 voorsprong van Amsterdam...
(© Foto: www.reni-foto.nl)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2011 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.