Grand Slam * Stats & News
Updated: 10 mei 2011
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2011
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2011 by Marco Stoovelaar


Top-4 completeert sweeps; Honkballers ondersteunen Pink Ribbon
English
DEN HAAG / AMSTERDAM / ROTTERDAM / UTRECHT - De huidige top-4 completeerde op zondag een 3-game sweep met het verslaan van de ploegen die de onderste vier vormen. Koploper L&D Amsterdam Pirates stond met 1-0 voor toen Mr. Cocker HCAW vijf punten scoorde in de vijfde inning met als hoogtepunt een 3-run homerun van Lennart Koster. Maar in de 2e5 antwoordde Amsterdam onmiddellijk met vijf eigen punten om een 6-5 voorsprong te nemen. Amsterdam werd 'outhit' 9-5, maar hield de voorsprong vast en won met 6-5.

Corendon Kinheim boekte een 9-0 shutout tegen ADO op elf honkslagen, waaronder de vijfde homerun van het seizoen van Bryan Engelhardt, die nu de lijst aanvoert met Percy Isenia (Amsterdam).

Na zaterdag ruim te hebben gewonnen scoorde DOOR Neptunus zondag maar twee punten, maar dat was genoeg om met 2-0 te winnen vs. Sparta-Feyenoord op zes honkslagen.

In een lange, 3 1/2 uur durende wedstrijd in Utrecht had Vaessen Pioniers een snelle 4-1 voorsprong na twee innings, maar verzuimde meer afstand te nemen en won met 8-4.

Op zondag, Moederdag, werd in de Hoofdklasse gespeeld met roze knuppels en droegen spelers roze zweetbandjes ter ondersteuning van Pink Ribbon in de strijd tegen borstkanker. De gebruikte roze knuppels worden geveild, waarvan de opbrengst bekend zal worden gemaakt tijdens de All Star Game om 19 juni in Utrecht.ADO vs. Corendon Kinheim
In Den Haag boekte Corendon Kinheim een 9-0 shutout-zege op ADO en completeerde een 3-game series sweep. Met de winst completeerde Kinheim ook een 6-game season series sweep tegen ADO. De Haarlemmers sloten ook Game 3 van de vorige series, slechts drie weken geleden, af met een 9-0 shutout.

Kinheim opende de score met twee runs in de derde inning op starter Jurandy Girigori. Björn Henrichs en Remco Draijer begonnen met honkslagen en schoven daarna op na een OSS van René Cremer. Draijer werd vervolgens op het derde honk uitgeschakeld na een grounder richting kort van Dirk van 't Klooster, maar Henrichs scoorde op de klap het eerste punt. Hierna scoorde Van 't Klooster toen Bryan Engelhardt volgde met een tweehonkslag.

Twee punten werden toegevoegd in de vierde inning toen de ADO-verdediging driemaal in de fout ging. Rodney Michel sloeg een honkslag met één uit en Roy Seltenrijch bereikte het honk na een fout, waarna een mislukte pick-off van de catcher en een gemiste vangbal in het outfield tot de twee runs leidden en een 4-0 voorsprong opleverden voor Kinheim.

In de vijfde inning sloeg Jason Halman een tweehonkslag met twee uit en scoorde toen een nieuwe fout werd gemaakt, nadat Rafaël Jozefa het honk had bereikt via een infield-hit.

Een volgende fout (ADO maakte er zes dit duel) leiddde tot nog eens twee punten in de zesde inning. Met één uit stond Remco Draijer op het eerste honk toen René Cremer de bal het linksveld in sloeg voor een honkslag, maar daar miste linksvelder Irving Redan de bal bij het fielden, waardoor het speeltuig naar het hek rolde en dat stelde zowel Draijer als Cremer in staat te scoren.

In de zevende inning nam Kevin Nieveld de pitching over en gooide twee puntloze innings, maar kreeg daarna twee runs tegen in de negende. René Cremer begon met een honkslag en scoorde toen Bryan Engelhardt (met één uit) zijn vijfde homerun van het seizoen sloeg om de stand op te voeren naar 9-0.

ADO was dicht bij een punt in hun eerste slagbeurt op Nick Veltkamp. De linkshander gooide vier wijd op lead-off hitter Gyenuar Lopez, kreeg toen een one-out single tegen van Jaïr Roseburg, maar volgde met twee strikeouts. In de derde sloeg Lopez een tweehonkslag met één uit, maar strandde wederom. In de vijfde sloeg hij een honkslag met twee uit, maar bleef ook toen achter en in de negende bleef Lopez (die 3-uit-4 sloeg) voor de vierde keer achter in dit duel. In de achtste inning, op nieuwe werper Patrick Beljaards, kreeg ADO de honken vol met twee uit. Met één uit raakte Beljaards Jaïr Roseburg met een worp, waarna Harvey Gumbs een honkslag sloeg. Met twee uit kreeg Kevin Nieveld vier wijd, maar daarna sloot een grounder de slagbeurt af.

Line Score, Box Score & Play-by-Play
Stand & Programma
...Vince Rooi draagt roze zweetbandjes en slaat...
...met een roze knuppel voor Pink Ribbon...
(© Foto: Henk Seppen)
L&D Amsterdam Pirates vs. Mr. Cocker HCAW
In Amsterdam nam L&D Amsterdam Pirates een vroege 1-0 voorsprong in de eerste inning, waarna Mr. Cocker HCAW tot een rally van vijf punten kwam in de vijfde inning, alleen maar om te zien hoe de thuisploeg antwoordde met vijf eigen punten om met 6-5 te winnen.

In de eerste inning, met één uit, kreeg Vince Rooi vier wijd van de Venezolaan Moises Levi Melendez Izaguirre, die daarna een honkslag moest incasseren van Sidney de Jong. Na drie slag voor Percy Isenia bracht Bas de Jong Rooi binnen met een honkslag, maar een strikeout voor Bas Nooij sloot de slagbeurt daarna af.

In de volgende drie innings schakelde Melendez negen van de tien slagmensen die hij tegenover zich kreeg uit, voordat hij in de vijfde inning in de problemen kwam.

Amsterdam-starter Ben Grover gooide driemaal vier wijd in de eerste drie inning, waarna hij zijn eerste honkslag toestond in de vierde toen Juan Miguel Gonzalez een tweehonkslag sloeg met twee uit, maar die strandde op het derde honk.


...Lennart Koster maakt contact en slaat een 3-run homerun...
(© Links: Alfred Cop Fotografie); © Rechts: Henk Seppen)
In de vijfde inning kwam HCAW tot een rally van vijf punten om een 5-1 voorsprong te nemen. Met één uit gooide Grover vier wijd op Adrian Anthony, die daarna scoorde toen Mitchel Koot volgde met een tweehonkslag. Wesley Bernardus sloeg even later een honkslag, maar ging gedwongen uit op een grounder van Michael Pluijmers, maar intussen kon Koot het leidende punt scoren. Hierna sloeg ook Dirimo Enrique Chavez een honkslag en homerde Lennart Koster om de stand op 5-1 te brengen. Toen Gonzalez daarna volgde met een honkslag werd Grover vervangen door Frank van Heijst, die nog een honkslag toestond aan Randy Daal, maar de inning afsloot met een vangbal.

In de tweede helft van de vijfde inning reageerde Amsterdam onmiddellijk, scoorde vijf punten met twee uit en hernam de leiding. Met één uit gooide Moises Melendez vier wijd op Rashid Gerard, waarna Roelie Henrique het honk bereikte na een fout. De honken kwamen vol toen ook Vince Rooi vier wijd kreeg. Gerard en Henrique scoorden hierna toen Sidney de Jong volgde met een tweehonkslag. Vervolgens werd Rooi uitgeschakeld in een rundown op een 'comeback-grounder' naar de werper van Percy Isenia, maar hierna kwamen de honken vol te staan toen Bas de Jong vier wijd kreeg. Melendez gaf kort daarna zijn vierde vrije loop weg in deze inning, dit keer voor Bas Nooij, en dat bracht de stand op 5-4. Even later hernam Amsterdam de leiding toen Isenia en De Jong beiden scoorden na een honkslag van Seb Visser.

In het restant van de wedstrijd kreeg HCAW nog slechts twee slagmensen op de honken, terwijl vier relievers samen vier slagmensen met drie slag uitschakelden. Jurrian Koks gooide de negende inning en verdiende zijn tweede save van het seizoen, terwijl Frank van Heijst zijn eerste zege van het seizoen op zijn naam kreeg.


...Links: HCAW-starter Moises Melendez...
...Rechts: Amsterdam's Hoofd Coach Charles Urbanus in discussie met Home Plate Umpire Winfried Berkvens...
(© Foto's: Henk Seppen)
Amsterdam kwam ook niet meer tot scoren in de wedstrijd, maar de schade was reeds toegebracht, want de thuisploeg hield de voorsprong vast en completeerde een 3-game sweep vs. HCAW en ook een 6-game season series tegen de Bussumers, die nog altijd op de laatste plaats staan.

Line Score, Box Score & Play-by-Play
Stand & ProgrammaDOOR Neptunus vs. Sparta-Feyenoord
In Rotterdam scoorde DOOR Neptunus slechts twee punten één dag nadat de ploeg er 20 had gescoord vs. Sparta-Feyenoord, maar dat was genoeg voor een 2-0 shutout-zege. Hiermee completeerde ook Neptunus een 3-game sweep en eveneens een 6-game season series tegen hun stadgenoten.

Neptunus scoorde het eerste punt in de eerste inning. Eugène Kingsale begon met een honkslag op starter Bobby Carrington, die het hele duel gooide voor Sparta-Feyenoord. Met twee uit schoof Kingsale op toen Jeffrey Arends vier wijd kreeg, waarna hij scoorde op een honkslag van Dwayne Kemp, maar er bleven twee lopers achter toen Carrington drie slag gooide op volgende slagman Rien Vernooij.

In de tweede inning was Sparta-Feyenoord één honk af van de gelijkmaker. Jourick Blanco begon met een tweehonkslag en schoof op na een volgende grounder van Ramiro Balentina. Met twee uit kreeg Quintin De Cuba vier wijd, maar daarna kwam de derde nul, waardoor Blanco achterbleef op het derde honk.

Neptunus verzuimde meer afstand te nemen in de derde slagbeurt toen het de honken vol kreeg. Kingsale begon met vier wijd en nadat Benjamin Dille was uitgevangen sloeg Raily Legito een honkslag. Kingsale en Legito schoven op na een grounder van Jeffrey Arends, waarna werd besloten om opzettelijk vier wijd te gooien op Dwayne Kemp om een gedwongen loop op te zetten. Dat gebeurde niet, want Carrington sloot de inning zelf af door opnieuw drie slag te gooien op Vernooij, waarna de honken vol achterbleven.

Na de vier wijd voor De Cuba in de tweede inning schakelde Craig Anderson, de Australische starter voor Neptunus, 12 van de volgende 13 slagmensen uit, voordat hij de vol honken vol kreeg in de zesde. Met twee uit kreeg de linkshander een honkslag tegen van Brian Biezen en volgde met vier wijd op Jourick Blanco en Ramiro Balentina, maar de scoringskans kwam ten einde toen Rensver Jansen een vangbal sloeg.

In de zevende inning, met slechts een 1-0 voorsprong, verving Neptunus Anderson en bracht achtereenvolgens drie relievers naar de heuvel, die samen nog slechts één honkslag toestonden.

Na de honken vol te hebben achtergelaten in de derde inning werd Neptunus het zwijgen opgelegd door Carrington in de volgende vier innings, want hij schakelde in die periode 12 van de 13 slagmensen uit. In de achtste was Neptunus eindelijk in staat een 'insurance run' toe te voegen. Benjamin Dille begon met een honkslag en schoof op na een grounder van Raily Legito en een honkslag van Jeffrey Arends. Hierna volgde Dwayne Kemp met zijn tweede RBI-single in het duel om Dille binnen te brengen. Kemp ging vervolgens gedwongen uit na een grounder van Rien Vernooij en de inning werd afgesloten toen Arends van zijn honk was, nadat Carrington een poging deed Vernooij op het eerste honk uit te schakelen via een pick-off, waarna Arends werd uitgeschakeld in de actie 1-3-2-5.

In de negende inning sloot Arshwin Asjes het duel af voor Neptunus en schakelde de laatste twee slagmensen die hij zag met drie slag uit om een save te verdienen.

Line Score, Box Score & Play-by-Play
Stand & Programma
...Jefferson Muzo, Skip Visser & Zerzinho Croes (Pioniers)...
...tonen hun roze knuppels voor de Pink Ribbon-actie...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
UVV vs. Vaessen Pioniers
In Utrecht sloeg Vaessen Pioniers vroeg toe met vier runs in de eerste twee innings, maar verzuimde meer afstand te nemen vs. UVV op een bepaald moment de achterstand verkleinde tot 5-4, maar uiteindelijk met lege handen stond en met 8-4 verloor. Voor aanvang van de wedstrijd activeerden Hoofd Coaches Royce Holder (UVV) en Robert Klaver (Pioniers) de on-line stemprocedure voor de komende All Star Game, die wordt gespeeld op het veld van UVV op 19 juni.

Pioniers zette de toon door driemaal te scoren in de eerste slagbeurt op UVV-starter Martijn Riphagen. De linkshander gooide vier wijd op openingshitters Michael Duursma en Mervin Gario en kreeg toen een RBI-double tegen van Norbert Lokhorst (die na vandaag weer de beste slagman in de Hoofdklasse is). Het volgende punt werd hierna gescoord via een opofferingsslag van Nik Gumeson. Hierna gaf Riphagen zijn derde vrije loop weg, dit keer voor Dè Flanegin, en die werd gevolgd door een RBI-double van Kevin Dirksen, waardoor de stand op 3-0 kwam. Maar daarna bleven twee lopers in scoringspositie achter toen een pop-fly en groundout volgden.

UVV pakte één punt terug in hun eerste slagbeurt. Lars Huijer, de starter voor Pioniers, kreeg een lead-off single tegen van Jeff Delfina, die daarna het tweede honk stal, opschoof na een grounder van Jirka Bliek en scoorde op een grounder van Rutger Veugelers.


...Links: Dè Flanegin (Pioniers) droeg een roze pet...
...Rechts: Norbert Jongerius (UVV)...
...had een roze handschoen...
(© Foto's: Marco Stoovelaar)
Maar in de tweede inning voegde Pioniers weer een punt toe. Jefferson Muzo opende met een tweehonkslag en schoof op na een honkslag van Michael Duursma. Dit leidde tot een werperswissel, want Timo van Ancum nam het over van Riphagen. Maar hij kreeg een opofferingsslag tegen van Mervin Gario die er 4-1 van maakte.

In de derde inning kreeg Van Ancum de steun van een dubbelspel, maar stond een nieuw punt toe in de vierde inning. Zerzinho Croes begon met een honkslag en ging scoren op een grounder van Michael Duursma, maar hierna liet Pioniers twee lopers achter. De Hoofddorpers lieten ook twee lopers in scoringspositie achter in de vijfde inning en verzuimde zo meer afstand te nemen.

Na de lead-off single van Delfina in de eerste inning schakelde Lars Huijer 13 van de volgende 14 slagmensen uit, waarna hij een one-out single moest toestaan aan Glenn Romney in de vijfde inning. Met twee uit schoof Romney op toen er een fout werd gemaakt op een grounder van Quincy Cairo, die daarna scoorde toen er een fout volgde op een infield-hit van Jeff Delfina.

Nadat Pioniers op rij was uitgeschakeld door nieuwe werper Juri van Leeuwen in de zesde inning scoorde UVV tweemaal om tot 5-4 terug te komen. Huijer kreeg een lead-off single tegen van Rutger Veugelers, die daarna opschoof na een OSS van Danny Rombley. Met twee uit scoorde Veugelers op een honkslag van Giovanni Samboe. Een wilde worp en een honkslag van Glenn Romney bracht Samboe naar het derde honk, maar brachten ook nieuwe werper Shane Gnade in. Die werd begroet met een RBI-single van Shurty Tremus, maar daarna bleven twee lopers achter toen Quincy Cairo werd uitgevangen.


...De 17-jarige Lars Huijer gooit op...
...de 50-jarige Fausto Álvarez Rizo...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
In de zevende inning keerde Van Leeuwen weer terug op de heuvel voor UVV. Maar nadat hij in de voorgaande inning voor drie nullen had gezorgd kwam hij nu snel in de problemen en kreeg twee punten tegen, die de voorsprong opvoerden naar 7-4. Nik Gumeson en Dè Flanegin begonnen met honkslagen, waarna de laatste gedwongen uitging op een grounder van Kevin Dirksen, maar dat stelde wel Gumeson in de gelegenheid te scoren. Hierna sloegen rookies Skip Visser en Zerzinho Croes beiden ook een honkslagen, resulterend in een punt. Van Leeuwen werd hierna vervangen door Sedley Karel, die snel uit de inning kwam, want Jefferson Muzo sloeg in een dubbelspel op zijn eerste worp.


...Vandaag steunde honkbal...
...Pink Ribbon...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
In de achtste inning kreeg Pioniers de honken vol. Met twee uit gooide Karel vier wijd op Norbert Lokhorst en werd opgevolgd door Derek Tarapacki, maar de Amerikaan gooide ook vier wijd op Nik Gumeson en Dè Flanegin. Tarapacki voorkwam echter tegenpunten, want een groundout sloot hierna de beurt af.

In de 2e8 ontstond er een discussie tussen UVV-slagman Danny Rombley en Home Plate Umpire Stenar van Groningen Schinkel, die ook in discussie kwam met UVV's Hoofd Coach Royce Holder, nadat hij geen time-out had toegestaan aan Rombley. Even later sloeg Rombley een honkslag, maar toen hij het eerste honk bereikte en zich omdraaide zei hij iets en werd weggestuurd door Van Groningen Schinkel. Rombley, die nooit eerder uit het veld werd gestuurd in zijn loopbaan, reageerde furieus en stelde na afloop dat hij niets negatiefs had gezegd richting de umpire. Van Groningen Schinkel stuurde Rombley weg vanwege 'provocerend gedrag'. Rombley werd vervangen door pinch-runner Norbert Jongerius, terwijl Jean-Paul Gulinck het werpen overnam van Gnade. Jongerius werd uitgeschakeld toen Fausto Álvarez Rizo in een dubbelspel sloeg.

In de negende inning voegde Pioniers een punt toe toen Jefferson Muzo met twee uit scoorde op een tweehonkslag van Michael Duursma. Gulinck sloot de wedstrijd af, kwam niet in de problemen en verdiende een save.

Line Score, Box Score & Play-by-Play
Stand & Programma


...Links: Robert Klaver (Hoofd Coach Pioniers), Fred Groenewegen (3B Umpire), Stenar van Groningen Schinkel...
...(HP Umpire), Johan Brandsma (1B Umpire) en Royce Holder (Hoofd Coach UVV) showen hun roze zweetbandjes...
...Rechts: Announcer Aad de Vos droeg een roze pet voor de Pink Ribbon-actie van vandaag...
(© Foto's: Marco Stoovelaar)

...Links: Michael Duursma wordt uitgetikt door 1B Glenn Romney...
...Rechts: Roze rozen voor de dames in het publiek...
(© Foto links: Frans van Elst; © Foto rechts: Marco Stoovelaar)

...Links: UVV's Hoofd Coach Royce Holder in discussie met HP Umpire Stenar van Groningen Schinkel...
...nadat de laatste geen time-out had gegeven aan Danny Rombley in de 8e inning...
...Rechts: Danny Rombley reageert nadat hij even later werd weggestuurd door de HP Umpire...
(© Foto's: Marco Stoovelaar)

...Links: Winnende werper Lars Huijer - Rechts: Jean-Paul Gulinck, die een save verdiende...
(© Foto's: Marco Stoovelaar)

(8 mei)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2011 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.