Grand Slam * Stats & News
Updated: 9 maart 2011
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2011
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2011 by Marco Stoovelaar


Klein verlies Oranje vs. Tampa Bay Rays
English
ST. PETERSBURG, Florida (USA) - Het Nederlands Honkbal Team leed woensdag een kleine 4-3 nederlaag tegen een split-squad van de Tampa Bay Rays. Oranje nam aanvankelijk een 1-0 voorsprong in de tweede inning, maar hierna kwamen de Rays tot een rally van vier punten in de zevende slagbeurt. Nederland kwam nog terug met twee runs in de achtste, maar stond uiteindelijk met lege handen.

De Tampa Bay Rays stuurden een ploeg naar St. Petersburg die was samengesteld uit zogenaamde 'non-roster players', spelers dus die zijn uitgenodigd om deel te nemen aan de Spring Training van de Major League-ploeg. Het Major League-team, met sterren als Johnny Damon en Manny Ramirez, speelde vandaag zelf een wedstrijd tegen de Toronto Blue Jays.

Bill Foster, de burgemeester van St. Petersburg en de initiatiefnemer voor de organisatie van internationale honkbaltoernooien in zijn stad dit jaar, gooide de ceremoniële eerste bal. Voor de gelegenheid droeg Foster een Nederlands shirt en pet, maar ook klompen.

Tampa Bay kwam in de tweede inning voor het eerst op de honken. Startende werper Rob Cordemans kreeg toen een lead-off double tegen van Chris Carter en gooide vier wijd op Daniel Mayora met twee uit, maar beiden bleven achter. Nadat Cordemans voor drie nullen had gezorgd in de derde inning nam David Bergman het werpen over in de vierde en schakelde vijf slagmensen op rij uit, voordat hij een 2-out single moest incasseren van Stephen Vogt in de vijfde, maar ook die bleef achter.

Het Nederlands team liet een loper in de eerste inning achter (Danny Rombley kreeg vier wijd met één uit), maar opende daarna de score in de tweede inning op starter Chris Bootcheck. Raily Legito begon met een honkslag, schoof op na een wilde worp en een one-out single van Jeffrey Arends, waarna hij scoorde op een 'force play-grounder' van Dwayne Kemp. Dit zou voor lange tijd het enige Nederlandse punt blijven, want nadat Kemp het honk via velderskeus had bereikt schakelde de Tampa Bay-pitching 16 van de volgende 17 slagmensen uit! Na negen nullen op rij werd Dwayne Kemp de volgende honkloper toen hij een tweehonkslag sloeg met één uit in de vierde inning op reliever Cory Wade. Maar hierna gingen de volgende acht slagmensen weer op rij uit.

In de zesde inning verving Oranje-Manager Brian Farley wederom vrijwel zijn gehele team. Bryan Engelhardt (van DH naar eerste honk) en Raily Legito (van derde honk naar korte stop) waren de enige spelers die het hele duel speelden.


...Danny Rombley als loper op het 2e honk...
...met palmbomen op de achtergrond...
(© Foto: Henk Seppen)
In de eerste helft van de zesde inning werd Leo Boyd de derde Nederlands werper en begon met vier wijd voor lead-off hitter Tim Beckham, maar die ging uit bij een steelpoging, gevolgd door twee vangballen. Maar daarna, in de zevende, kwam Boyd in de problemen. Chris Carter begon met zijn tweede tweehonkslag in de wedstrijd en werd vervangen door pinch-runner Dustin Biell. Met één uit volgde een fout op een grounder van de Cubaan Leslie Anderson (die in het verleden al een aantal keer tegen Oranje speelde als international van de nationale Cubaanse ploeg). Hierna bracht Daniel Mayora met een honkslag het gelijkmakende punt binnen en zorgde voor lopers op het tweede en derde honk. Nadat pinch-hitter Craig Albernaz was uitgegaan kwamen de honken vol na vier wijd voor J.J. Furmaniak. De Rays scoorden vervolgens tweemaal na een infield-hit van pinch-hitter Cole Figaroa, die weliswaar goed werd verwerkt door tweede honkman Michael Pluijmers, maar die kon niet voorkomen dat Anderson en Mayora beiden scoorden. Nadat Boyd Figaroa in de gelegenheid stelde een honk op te schuiven via een wilde worp en vier wijd gooide op volgende slagman Justin Ruggiano werd hij opgevolgd door Berry van Driel. Maar de nieuwe werper begon met een wilde worp, waardoor Furmaniak het vierde Tampa Bay-punt kon scoren. Van Driel gooide daarna vier wijd op Casey Kotchman en sloot af met een vangbal, maar de Rays hadden een 4-1 voorsprong genomen.

In de tweede helft van de achtste inning kwam Orange terug met twee runs op nieuwe werper Jonah Bayliss. Michael Pluijmers begon met een stootslag-honkslag en Eugène Kingsale kreeg vier wijd met één uit. Bas de Jong volgde daarna met een honkslag, waardoor Pluijmers scoorde, gevolgd door een RBI-single van Bryan Engelhardt die de stand op 4-3 bracht. Het zorgde ook voor het inbrengen van nieuwe werper Brian Baker, die Bas Nooij een vangbal zag slaan en Raily Legito met drie slag uitschakelde om de inning af te sluiten.

In de laatste slagbeurt begon nieuwe Richard De Los Santos met drie slag voor Rien Vernooij en kreeg toen een honkslag tegen van Jason Halman, die werd vervangen door pinch-runner (en werper) Nick Veltkamp. De inning (en de wedstrijd) kwam vervolgens ten einde toen volgende slagman Michael Pluijmers in een dubbelspel sloeg.

Voor Oranje kwamen in actie:
C - Sidney de Jong (Bas Nooij)
1B - Jeffrey Arends (Bryan Engelhardt, begon als DH)
2B - Dwayne Kemp (Michael Pluijmers)
3B - Raily Legito (Rien Vernooij, verving Van 't Klooser in de slagvolgorde)
SS - Michael Duursma (Raily Legito, ging van 3B => SS)
LF - Danny Rombley (Eugène Kingsale, verving Duursma in de slagvolgorde)
CF - Shaldimar Daantji (Roelie Henrique)
RF - Dirk van 't Klooster (Bas de Jong, verving Rombley in de slagvolgorde)
DH - Bryan Engelhardt (Jason Halman, verving Arends in de slagvolgorde)
P - Rob Cordemans (3 inn.), David Bergman (2), Leon Boyd (1 2/3), Berry van Driel (1/3), Nick Stuifbergen (1), Diegomar Markwell (1)
Nick Veltkamp verving Halman als pinch-runner in de negende inning

(9 maart)


...De teams stellen zich op voor het spelen van de volksliederen...
(© Foto: Henk Seppen)


...Links: St. Petersburg burgemeester Bill Foster, met klompen, Oranje-shirt en pet, gooit de eerste bal...
...Catcher Sidney de Jong vangt de bal van de burgemeester - Rechts: OranjeManager Brian Farley...
(© Foto's: Henk Seppen)


...Startende werpers Rob Cordemans en Chris Bootcheck...
(© Foto's: Henk Seppen)


...Links: Tampa Bay korte stop Tim Beckham - Rechts: Oranje-reliever Leon Boyd...
(© Foto's: Henk Seppen)


...Links: Pinch-runner Nick Veltkamp wordt gedwongen uitgeschakeld door 2e honkman Daniel Mayora - Rechts: Einde wedstrijd...
(© Foto's: Henk Seppen)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2011 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.