Grand Slam * Stats & News
Updated: 9 april 2011
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2011
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2011 by Marco Stoovelaar


Amsterdam wint thuis-opener
English
AMSTERDAM - L&D Amsterdam Pirates won zaterdag de thuis-opener vs. DOOR Neptunus met 3-2, dankzij een 'basesloaded, walk-off single' van Roelie Henrique met één uit in de negende inning. Afgelopen donderdag eindigde de opener in Rotterdam in een 2-0 zege voor Neptunus. Op zondag ontmoeten de twee ploegen elkaar voor de derde keer in deze series met rechtshanders Ben Grover (Amsterdam) en Kevin van Veen (Neptunus) als startende werpers.

Amsterdam nam een 2-0 voorsprong in de vierde inning, maar Neptunus pakte een punt terug in de vijfde. Toen Amsterdam de honken vol kreeg met nul uit in de 2e5 en niet tot scoren kwam leek dat erg kostbaar, want Neptunus kwam langszij in de achtste inning.


...Craig Anderson...
...Nederlands debuut...
(© Foto: Henk Seppen)
Maar nadat Neptunus twee lopers in scoringspositie achterliet in de eerste helft van de negende inning sloeg de thuisploeg toe. De Australiër Craig Anderson, die de pitching in de vorige slagbeurt had overgenomen, gooide vier wijd op lead-off hitter Vince Rooi, die daarna opschoof na een opofferingsstootslag van Bas Nooij. Nadat volgende slagman Rashid Gerard opzettelijk vier wijd had gekregen kwamen de honken vol toen Wesley Connor het honk bereikte via een infield-hit. Dit betekende het einde voor Anderson, die werd opgevolgd door closer Arshwin Asjes. De grote rechtshander werd begroet met een honkslag van Roelie Henrique, die Amsterdam een 3-2 zege opleverde. Het resulteerde ook in een nederlaag voor Anderson, die afgelopen maandag in Rotterdam arriveerde. Toen hij zijn startende rotatie bekend maakte stelde Neptunus' Hoofd Coach Jan Collins aanvankelijk dat hij nog niet van plan was de Australiër in te zetten in de reeks tegen Amsterdam om hem de kans te geven te acclimatiseren. Door het punt in de laatste inning werd Jurrian Koks, die de negende inning gooide voor Amsterdam, winnende werper in zijn debuut in een Pirate-uniform.

De tweede wedstrijd van het seizoen bleef drie innings puntloos. Amsterdam-starter Jos de Jong kreeg in die periode drie honkslagen tegen, waaronder een 2-out double van Eldrion Regina in de tweede slagbeurt. Neptunus-starter Kevin Heijstek zag eveneens drie spelers de honken bereiken, maar kreeg de steun van een dubbelspel in de derde inning.

Nadat Neptunus in de vierde inning de tweede speler op het tweede honk achterliet scoorde Amsterdam tweemaal in de 2e4. Roelie Henrique opende met een tweehonkslag, waarna Sidney de Jong werd geraakt door een worp. Nadat volgende slagman Percy Isenia een pop-fly had geslagen en uitging via binnenhoog sloeg Bas de Jong een infield-hit naar korte stop Dwayne Kemp, die ook een fout maakte, waardoor de snelle Henrique het eerste punt kon scoren. Sidney de Jong bereikte op deze actie het derde honk en scoorde toen Kenny Berkenbosch volgde met een opofferingsslag. Hierna sloeg Vince Rooi nog een honkslag, maar kwam de inning even later ten einde na een 'force play-grounder' van Bas Nooij.


...Jurrian Koks...
...Winnende werper...
(© Photo: Henk Seppen)
Neptunus pakte een punt terug in de vijfde. Met één uit sloeg Shaldimar Daantji een tweehonkslag. De snelle loper bereikte daarna het derde honk toen Eugène Kingsale volgde met een stootslag-honkslag en kon scoren toen de Amsterdamse verdediging even geen beslissing nam. Nadat Kingsale op het honk was achtergelaten kreeg Amsterdam de kans de wedstrijd open te breken in de 2e5 toen het de honken vol kreeg met nul uit. Rashid Gerard opende met een infield-hit, waarna Wesley Connor een honkslag sloeg en Roelie Henrique voor volle honken zorgde met een stootslag-honkslag. Amsterdam verzuimde echter meer afstand te nemen in deze slagbeurt, want volgende slagman Sidney de Jong sloeg in een 5-2-3 dubbelspel, waarna Percy Isenia uitging na een pop-fly.

Neptunus, dat Amsterdam 'outhitte' met 10-9, kwam weer op de honken in de zesde toen Dwayne Kemp een honkslag sloeg en Rien Vernooij vier wijd kreeg, maar daarna volgden twee vangballen.

In de zevende nam linkshander Rik Geestman de pitching van Jos de Jong over en zag Neptunus dicht bij de gelijkmaker komen. Lead-off hitter Shaldimar Daantji bereikte het honk na een fout van derde honkman Rashid Gerard, waarna hij opschoof na een opofferingsstootslag en een grounder, maar daarna strandde op het derde honk.

Neptunus wisselde ook van werper in de tweede helft van de zevende inning toen Jorian van Acker het overnam van Kevin Heijstek. Met twee uit gooide hij vier wijd op Roelie Henrique, die vervolgens het tweede honk stal, maar daar achterbleef.

In de achtste inning bracht Neptunus de stand wel in evenwicht. Geestman kreeg twee snelle nullen, maar moest toen een honkslag incasseren van Rien Vernooij en die scoorde toen Eldrion Regina volgde met een tweehonkslag. Geestman sloot de slagbeurt daarna af met een strikeout, maar de score was weer in balans. Met nog slechts anderhalve inning te spelen ontstond opnieuw de mogelijkheid voor het debuut van de (internationale) tie-break regel, die dit seizoen voor het eerst wordt gehanteerd. Wanneer een wedstrijd na negen innings gelijk is begint de tiende inning met een loper op het eerste en het tweede honk en hebben de Hoofd Coaches van beide ploegen de mogelijkheid om zelf te beslissen waar ze de inning in de slagvolgorde willen beginnen. De twee voorgaande speler van de desbetreffende slagman beginnen dan als honkloper. Afgelopen donderdag leidde Neptunus met slechts 1-0 toen Amsterdam laat in het duel langszij dreigde te komen. Maar opnieuw werd een tie-break nu voorkomen.

In de 2e8 werd de Australiër Craig Anderson, die eerder in de week arriveerde, de nieuwe werper voor Neptunus. Anderson, die de laatste 12 seizoenen professioneel actief was, begon met een strikeout, kreeg vervolgens een honkslag tegen van Bas de Jong, maar kreeg toen de steun van een dubbelspel dat de inning afsloot.


...Roelie Henrique...
...game-winning, walk-off single...
(© Foto: Henk Seppen)
In de negende inning nam Jurrian Koks het werpen over van Rik Geestman en schakelde de eerste slagman die hij zag uit, maar kreeg toen honkslagen tegen van Eugène Kingsale en Benjamin Dille, die beiden daarna opschoven na een wilde worp. De twee konden vervolgens niet opschuiven toen volgende slagman Benjamin Dille uitging na een grounder, waarna de inning ten einde kwam na een vangbal op fout gebied.

In de 2e9 gooide Anderson vier wijd op lead-off hitter Vince Rooi, die daarna opschoof na een opofferingsstootslag van Bas Nooij. Hierna gaf Anderson Rashid Gerard een opzettelijke vrije loop, maar de linkshander moest daarna een infield-hit incasseren van Wesley Connor die voor volle honken zorgde. Anderson werd vervangen door Arshwin Asjes, die afgelopen donderdag een save op zijn naam kreeg. De rechtshander werd begroet met een honkslag van Roelie Henriuque, die hierdoor niet alleen voor de vierde keer dit duel het honk bereikte, maar Amsterdam dus ook een 3-2 overwinning bezorgde en werd uitgeroepen tot Man of the Match.

De afgelopen twee seizoenen opende Amsterdam het thuisseizoen eveneens met een walk-off overwinning.
Vorig jaar, op zaterdag 10 april (dat toen ook de eerste wedstrijd van het seizoen was) won Amsterdam met 2-1 van ADO. Met één uit scoorde Bas de Jong toen na een honkslag van Nick Urbanus, die later dit jaar zijn profdebuut zal maken in het Rookie League-team van de Texas Rangers. Jos de Jong startte ook dat duel.

In 2009, op zondag 12 april, won Amsterdam met 9-8 vs. Corendon Kinheim (dat de dag ervoor met 11-0 werd verslagen). In dat duel, overigens ook met Jos de Jong als startende werper, keek Amsterdam tegen een 8-5 achterstand aan toen het tot een rally van vier punten kwam in de 2e9 om met 9-8 te winnen. Het winnende punt werd toen gescoord na een honkslag met volle honken van Sidney de Jong.

Voor Amsterdam was het de vierde keer op rij dat de ploeg het seizoen op eigen veld opende met een overwinning.
Voor Neptunus betekende dit het einde van een streak, want de Rotterdammers hadden 14 opeenvolgende wedstrijden gewonnen die werden gespeeld in een seizoens opening series, waaronder afgelopen donderdag. Neptunus leed de laatste opening weekend nederlaag op zaterdag 10 april 2004 toen met 2-1 werd verloren van....Amsterdam Pirates in de hoofdstad.

Line Score, Box Score & Play-by-Play
Stand & Programma

(9 april)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2011 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.