Grand Slam * Stats & News
Updated: 12 juni 2011
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2011
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2011 by Marco Stoovelaar


Cordemans gooit 1500ste strikeout
English
AMSTERDAM - Veteraan rechtshander Rob Cordemans gooide zaterdag 14 keer drie slag, waardoor hij de mijlpaal van 1500 strikeouts bereikte in zijn carrière. Met twee uit en een loper op het eerste honk in de achtste inning gooide Cordemans drie slag op Irving Redan om de 1500ste strikeout te registreren in zijn imponerende loopbaan. Cordemans was de winnende werper voor L&D Amsterdam Pirates in een 6-0 shutout-winst vs. ADO.

Verder op zaterdag stond Corendon Kinheim met 5-3 achter, maar won met 6-5 vs. DOOR Neptunus, terwijl Vaessen Pioniers tot een 5-0 shutout-winst kwam tegen Mr. Cocker HCAW en Sparta-Feyenoord met 3-1 won vs. UVV.L&D Amsterdam Pirates vs. ADO
In Amsterdam scoorde L&D Amsterdam Pirates tweemaal in de eerste inning om de toon te zetten en het duel vs. ADO al vroeg te beslissen. ADO-starter Jurandy Girigori gooide vier wijd op de eerste twee slagmensen die hij tegenover zich kreeg, Wesley Connor en Roelie Henrique. Aanvankelijk schakelde de linkshander Connor uit via een pick-off, maar zijn verblijf op de honken werd verlendg toen Girigori zelf een fout maakte in een rundown. Even later kwamen de honken vol toen Sidney de Jong een honkslag sloeg, waarna punten werden gescoord na een grounder van Percy Isenia en een opofferingsslag van Bas de Jong.

Na de honken vol te hebben achtergelaten in de derde inning voegde Amsterdam twee runs toe in de vierde. Lead-off hitter Bas Nooij werd geraakt door een worp en volgende slagman Rashid Gerard kreeg vier wijd, waarna beiden even later gingen scoren na te zijn opgeschoven na een wilde worp. Nooij scoorde op een opofferingsslag van Tim Vermij en Gerard na een fout. Vermij viel in als korte stop voor Vince Rooi, die een schorsing van drie wedstrijden moet uitzitten.

In de zevende inning, op nieuwe werper Patrick Wabbijn, scoorde Amsterdam de laatste twee runs. Met één uit kreeg Wabbijn een tweehonkslag tegen van Sidney de Jong. En daarna sloeg Percy Isenia een line drive 2-run homerun in het linksveld om de stand op 6-0 te brengen. Voor Isenia was dit zijn 'league-leading' achtste homerun van het seizoen.


...Rob Cordemans - 1500 career StrikeOuts...
(© Foto: Henk Seppen)
Maar het verhaal van deze wedstrijd was Rob Cordemans. In zijn negende start van het seizoen had de rechtshander 14 strikeouts nodig om de 1500-mijlpaal in zijn loopbaan te bereiken. En dat deed hij dan ook met minimaal één strikeout in elk van de acht innings die hij gooide. Cordemans begon de wedstrijd met drie slag voor lead-off hitter Gyenuar Lopez en sloot zijn verblijf vandaag op de heuvel ook af met een strikeout, zijn 14e in dit duel en 1500ste in zijn loopbaan.

In de tweede inning kreeg Cordemans een lead-off single tegen van Jarreau Martina, maar die ging uit bij stelen terwijl Enrique Tromp drie slag kreeg. Cordemans sloot de slagbeurt daarna af met een volgende strikeout. Hierna volgden nog eens twee strikeouts in de derde, vierde en vijfde inning, waardoor zijn totaal op negen kwam. Cordemans keerde in de zesde inning weer terug op de heuvel en registreerde toen zijn tiende strikeout in het duel en dat verhoogde de mogelijkheid dat hij de mijlpaal vandaag kon bereiken voor eigen publiek.

In voorgaande wedstrijden dit seizoen verving Hoofd Coach Charles Urbanus regelmatig zijn startende werper na zes innings, maar Cordemans keerde weer terug voor de zevende inning, waarin hij weer een nieuwe strikeout toevoegde. Omdat zijn pitch-count de 100 nog niet had bereikt keerde Cordemans ook weer terug op de heuvel in de achtste inning en had toen nog drie strikeouts nodig om de 1500 te bereiken. Cordemans begon met drie slag voor Calvin Martinus, gevolgd door drie slag voor pinch-hitter Kevin Nieveld. Hierna kreeg hij een honkslag tegen van Gyenuar Lopez. Maar met een loper op het eerste honk en twee uit gooide Cordemans hierna drie slag op Irving Redan (zijn derde keer in dit duel). En hiermee werd Redan het 1500ste strikeout-slachtoffer van de rechtshander en werd hij ook de vraag op een toekomstige (honkbal)kwisvraag. Toen Cordemans de heuvel verliet terug naar de dug-out werd hij opgewacht door zijn teamgenoten, die hem feliciteerden met deze mijlpaal. Cordemans kreeg ook een staande ovatie van het aanwezige publiek.

Terugkijkend op Cordemans' loopbaan combineerden zijn strikeout-mijlpalen alle ploegen waarvoor hij heeft gespeeld. Op 22 mei 1994 debuteerde hij in de Hoofdklasse als werper voor Neptunus. Zijn eerste tegenstander was Amsterdam Pirates, de ploeg waar hij nu dus speelt. In dat duel werd Marvin Geestman de eerste speler die drie slag kreeg van Cordemans (en hij deed dat tweemaal in dit duel). Overigens is Marvin Geestman de neef van Rik Geestman, een huidige teamgenoot van Cordemans bij Pirates. Op 17 juni 2006, nu als werper voor zijn tweede ploeg ADO, registreerde Cordemans zijn 1000ste strikeout en dat deed hij tegen Sparta-Feyenoord, wat later het derde team zou worden waarvoor hij speelde. En vandaag, bijna vijf jaar later, gooide Cordemans zijn 1500ste strikeout in zijn loopbaan tegen ADO en dat is weer de club van all-time strikeout leider Bart Volkerijk, die in zijn 21-jarige loopbaan 1942 slagmensen met drie slag uitschakelde.

Cordemans werd de vierde werper in de geschiedenis die de grens van 1500 strikeouts bereikt. Hij volgt nu RHP Bart Volkerijk (1942), RHP Peter Callenbach (1636) en LHP Craig McGinnis (1571).

Oh, nog wat anders, vandaag kreeg Cordemans zijn 140ste overwinning in zijn loopbaan op zijn naam, waardoor hij Herman Beidschat passeerde en nu de tweede plaats inneemt achter koploper Bart Volkerijk, die 150 overwinningen in zijn loopbaan boekte.

Line Score, Box Score & Play-by-Play
Stand & ProgrammaCorendon Kinheim vs. DOOR Neptunus
In Haarlem verzuimde Corendon Kinheim (dat vorig weekeinde werd gesweept in drie wedstrijden door Vaessen Pioniers) een vroege 3-0 voorsprong vast te houden, maar won uiteindelijk met 6-5 dankzij een 3-run rally in de achtste inning.

In de tweede inning scoorde Kinheim drie punten op starter Diegomar Markwell. De linkshander gooide vier wijd op Jason Halman en Bryan Engelhardt (weer terug in actie na een kuitblessure) en kreeg toen een honkslag tegen van Rodney Michel waardoor de honken vol kwamen. Hierna veegde Rafaël Jozefa de honken schoon met een 3-run double.

Na een puntloze derde inning kwam Neptunus tot een rally van vier runs in de vierde inning op starter David Bergman. De rechtshander kreeg drie opeenvolgende honkslagen tegen van Jeffrey Arends, Tom Brice en Dwayne Kemp (stootslag), die voor volle honken zorgden. Bergman raakte daarna Rien Vernooij met een worp, waardoor werd gescoord, maar volgde met drie slag voor Eldrion Regina. Een gedwongen nul werd vervolgens gemaakt op een grounder van Mourik Huijser, maar dat stelde wel Brice in staat te scoren. De honken kwamen even later opnieuw vol te staan toen Eugène Kingsale vier wijd kreeg. Benjamin Dille volgde daarna met een honkslag en dat leverde Neptunus twee runs en een 4-3 voorsprong op.

In de zevende inning voegde Neptunus weer een punt toe. Bergman raakte toen lead-off hitter Raily Legito met een worp, die even later opschoof na een doorgeschoten bal. Jeffrey Arends ging daarna uit na een line drive naar 1B Jozefa, die vervolgens een foute aangooi maakte richting tweede honk, waardoor Legito het derde honk kon bereiken. Patrick Beljaards kwam Bergman vervangen en kreeg een RBI-single tegen van Tom Brice, waardoor het 5-3 werd. Na een vangbal kreeg de ervaren linkshander een honkslag tegen van Rien Vernooij. Brice (die het tweede honk had gestolen) werd doorgestuurd naar thuis, maar werd op de plaat uitgegooid door rechtsvelder Dirk van 't Klooster waardoor de inning ten einde kwam.

In de achtste inning zorgde Beljaards voor drie nullen en hij werd daarna de winnende werper, want Kinheim draaide het duel in eigen voordeel om via een 3-run rally in de tweede helft van de achtste inning. Neptunus-reliever Berry van Driel was in de voorgaande beurt op de heuvel gekomen met volle honken en twee uit en sloot de inning toen af met een strikeout. Maar in zijn volgende inning en met een 5-3 voorsprong voor Neptunus kwam de rechtshander in de problemen. Hij kreeg een honkslag tegen van Rafaël Jozefa, gevolgd door vier wijd voor Niels van Weert. Vervolgens werd er een foute aangooi gemaakt op een OSS van Onno Jansen (ook weer terug van een blessure) en dat leidde tot twee runs, een 5-5 stand en een loper op het tweede honk. Jansen bereikte het derde honk na een OSS van Remco Draijer en scoorde daarna de 'go-ahead run' na een wilde worp met twee uit. Hierna volgde nog een tweehonkslag van Dirk van 't Klooster, zijn enige honkslag in dit duel en dat betekent dat hij nu nog 12 honkslagen nodig heeft om de 1000 te bereiken.

Nick Stuifbergen nam de pitching voor Kinheim over in de negende, zorgde voor drie nullen en verdiende een save.

Line Score, Box Score & Play-by-Play
Stand & ProgrammaSparta-Feyenoord vs. UVV

...Alfio Troeman gooit eerste bal...
(© Foto: Frans van Elst)
In Rotterdam stond Sparta-Feyenoord na drie innings met 1-0 achter, maar kwam daarna langszij en won met 3-1 om de zesde overwinning op rij te boeken.

Voor aanvang van het duel werd er een ceremoniële eerste bal gegooid door oud-catcher Alfio Troeman, die in het verleden voor Sparta-Feyenoord uitkwam. Troeman verbleef kort in Rotterdam voor zijn werk en werd uitgenodigd de eerste bal te gooien. In 1977 was Troeman de Beste Slagman in de Hoofdklasse met een slaggemiddelde van .483.

In de tweede inning opende UVV de score op Ruderly Manuel toen Fausto Álvarez Rizo opende met een honkslag, opschoof na een wilde worp en een grounder van Shurty Tremus en daarna scoorde op een honkslag van Giovanni Samboe. Maar dat bleek uiteindelijk UVV's enige punt in dit duel.


...Winnende werper Ruderly Manuel...
(© Foto: Frans van Elst)
Sparta-Feyenoord kwam langszij in de vierde inning. Met één uit kreeg UVV-starter Orlando Yntema honkslagen tegen van Jourick Blanco en Rudney Balentien. De voorste loper ging hierna gedwongen uit na een stootslag van Rensver Jansen, naar daarna stal Balentien het derde honk en scoorde op een hiernavolgende fout.

Sparta-Feyenoord liet de honken vol achter in de vijfde slagbeurt, maar nam een 2-1 voorsprong in de zesde. Rudney Balentien opende toen met een honkslag en ging scoren na een honkslag van Brian Biezen.

Sparta-Feyenoord voegde een 'insurance run' toe in de achtste op nieuwe werper Sedley Karel. Met twee uit kreeg Jesus Castillo vier wijd en scoorde later na een honkslag van Anthony Vrolijk om de stand op 3-1 te brengen.

Na een 2-out single in de vierde inning schakelde Ruderly Manuel de volgende elf slagmensen op rij uit, waarna hij met één uit in de achtste inning werd vervangen door José Ventura. De linkshander begon met vier wijd, maar die loper bleef achter. In de negende liet UVV twee lopers achter op Ventura, die een save verdiende.

Line Score, Box Score & Play-by-Play
Stand & ProgrammaVaessen Pioniers vs. Mr. Cocker HCAW
...3B Nik Gumeson schakelt slagman uit...
(© Foto: Alfred Cop Fotografie)
In Hoofddorp kwam Vaessen Pioniers tot een 5-0 shutout tegen Mr. Cocker HCAW, maar werd met 7-6 'outhit'.

Pioniers sloeg al vroeg toe op starter Dennis Burgersdijk, die vier punten moest incasseren in de eerste twee innings. In de eerste slagbeurt kwam Pioniers tot een rally van drie runs. Vier wijd voor Michael Duursma en Mark Duursma en een honkslag van Nik Gumeson zorgden snel voor volle honken. Een honkslag van Mark-Jan Moorman leidde daarna tot het eerste punt, gevolgd door een puntscorende vrije loop voor Dè Flanegin. Hierna was een wilde worp goed voor het derde honk, terwijl er nog altijd geen nullen waren. Maar daarna volgden twee grounder en een strikeout.

...Jan Řeháček...
(© Foto: Alfred Cop Fotografie)
In de tweede slagbeurt opende Jefferson Muzo met vier wijd en dat betekende het einde voor Burgersdijk. Nieuwe werper Joran Klarenbeek gooide daarna vier wijd met één uit en kreeg een RBI-single tegen van Gumeson die de stand op 4-0 bracht, maar Pioniers liet ook de honken vol achter.

Het vijfde punt werd toegevoegd in de zesde inning toen Muzo opende met een honkslag en later scoorde na een fout.

HCAW kreeg de grootste scoringskans in de derde inning toen het twee lopers op de honken kreeg, de enige keer in dit duel dat de Bussumers twee lopers in één slagbeurt had. Met één uit kreeg Peter van Doesburg vier wijd en sloeg Michael Pluijmers een honkslag, maa daarna volgden een strikeout en een vangbal.

Met twee uit en geen honklopers in de achtste inning werd Pionier-starter Eddie Aucoin vervangen door de Tsjechische linkshander Jan Řeháček, die zich onlangs bij de ploeg voegde, nadat hij was 'ontslagen' door Telemarket Rimini in de Italian Baseball League.

Line Score, Box Score & Play-by-Play
Stand & Programma

(11 juni)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2011 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.