Grand Slam * Stats & News
Updated: 14 april 2011
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2011
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2011 by Marco Stoovelaar


Ruime overwinningen Pirates, Pioniers; 900e zege Neptunus
English
HAARLEM / BUSSUM / UTRECHT / ROTTERDAM - Koploper L&D Amsterdam Pirates boekte donderdagavond een ruime 10-1 overwinning bij Mr. Cocker HCAW, terwijl Vaessen Pioniers UVV een 10-4 nederlaag toedoende in de comeback in de Hoofdklasse van de Utrechtse ploeg. DOOR Neptunus scoorde slechts eenmaal vs. Sparta-Feyenoord en deed dat via een wilde worp, maar registreerde zo wel hun 900e overwinning en Corendon Kinheim versloeg ADO met 7-1 op een frisse avond, waarop alle acht ploegen voor het eerst in actie kwamen op Opening Day II.

Ondanks de kou was het een goede avond voor een aantal werpers. In de vier wedstrijden gooiden 22 werpers samen 63 keer drie slag, maar drie van hen hadden een prima optreden. Kinheim-starter David Bergman had 13 strikeouts, Amsterdam-starter Rob Cordemans kwam tot 11 en Sparta-Feyenoord werper Bobby Carrington schakelde 10 slagmensen met drie slag uit. De laatste werd echter de verliezende werper, want hij had ook een wilde worp en die leidde tot het enige punt in zijn wedstrijd.Corendon Kinheim vs. ADO
In Haarlem leek ADO voor een heel kort moment een prima start te beleven, want Jay Lopez opende de wedstrijd met een lead-off single in zijn allereerste Hoofdklasse-slagbeurt en stal daarna het tweede honk. Maar daar bleef het bij, want Kinheim-starter David Bergman schakelde de volgende acht (!) slagmensen met drie slag uit en elf slagmensen op rij, voordat hij vier wijd gooide met twee uit in de vierde inning. Nadat de rechtshander een infield-hit tegen kreeg van Jarreau Martina sloot hij de inning af met zijn 10e strikeout van de avond.


...David Bergman...
...13 StrikeOuts...
(© Foto: Henk Seppen)
Maar Bergman's indrukwekkende optreden was hiermee nog niet afgelopen. In de vijfde inning kreeg hij een honkslag tegen van Gernald Nicolaas met één uit. Nadat Nicolas was opgeschoven na een foute aangooi van catcher Jason Halman schakelde Bergman de volgende twee slagmensen met drie slag uit. In de zesde, met een 3-0 voorsprong van Kinheim, raakte Bergman lead-off hitter Gino Hersilia, waarna hij vier wijd gooide op pinch-hitter Kevin Nieveld. Bergman schakelde hierna zijn 13e slagman met drie slag uit, gevolgd door een vangbal. Een pick-off move van Bergman eindigde daarna in een fout van tweede honkman Roy Seltenrijch en dat leidde tot ADO's enige punt. In de zevende inning nam Patrick Beljaards het werpen over en voegde drie strikeouts toe, waarna Nick Stuifbergen de negende gooide en eenmaal drie slag gooide, waardoor de Kinheim-pitching vanavond op 17 strikeouts kwam.

De 13 strikeouts van David Bergman zijn de meeste in een Opening Series-wedstrijd sinds het er zelf elf had op 14 april 2007 (precies vier jaar geleden) vs. Almere Magpies. Op dezelfde dag kwam Richard Orman (Pioniers) ook tot elf strikeouts vs. Mr. Cocker HCAW. Een update of this een Opening Series-wedstrijd record is volgt later.

Ondanks Bergman's sterke optreden duurde het even voordat Kinheim een comfortabele voorsprong opbouwde, want het liet veel lopers achter, waaronder volle honken in de derde en zesde inning. Kinheim liet drie lopers achter in de eerste twee innings (waaronder twee in scoringspositie in de tweede), maar scoorde toen tweemaal in de derde inning op ADO-starter Jurandy Girigori. Met twee uit en Dirk van 't Klooster (vier wijd) en Bryan Engelhardt (velderskeus) op de honken liet een wilde worp de twee een honk opschuiven naar het tweede en derde honk. Een honkslag van Jason Halman bracht de stand daarna op 2-0.

Het derde punt volgde in de vijfde inning toen Van 't Klooster vier wijd kreeg, opschoof na een grounder, het derde honk stal en scoorde na een doorgeschoten bal.

Nadat ADO een punt terugpakte in de 1e6 nam Kinheim pas meer afstand door tweemaal te scoren in de 2e6 op nieuwe werper Carlos Tabares Castro. Roy Seltenrijch en Björn Henrichs begonnen toen met vier wijd, waarna de honken vol kwamen na een honkslag van Remco Draijer. Hierna sloeg René Cremer een honkslag bij de linksveldlijn en dat stelde de twee lopers in staat te scoren en de stand op 5-1 te brengen. In de zevende scoorde Kinheim het volgende punt toen Seltenrijch scoorde na een fout, waarna Bryan Engelhardt zijn eerste homerun van het seizoen sloeg in de achtste inning om er 7-1 van te maken.

Line Score, Box Score & Play-by-Play
Stand & ProgrammaMr. Cocker HCAW vs. L&D Amsterdam Pirates
In Bussum schakelde veteraan-rechtshander Rob Cordemans elf slagmensen met drie slag uit in zeven innings en stond daarin slechts twee honkslagen toe, terwijl zijn teamgenoten in die periode tot 13 honkslagen kwamen en een 9-0 voorsprong opbouwden.

Amsterdam opende de score in de tweede inning toen Percy Isenia begon met vier wijd, opschoof naar het derde na een tweehonkslag van Bas de Jong en scoorde na een OS van Vince Rooi. Drie punten volgden in de vierde slagbeurt. Met één uit kreeg HCAW-starter Kevin Miner vier honkslagen op rij tegen van Percy Isenia, Bas de Jong, Bas Nooij en Seb Visser die Amsterdam op 4-0 zetten. In de zesde scoorden de Amsterdammers hun volgende punt toen Bas de Jong een honkslag sloeg en scoorde toen Vince Rooi in een rundown kwam, nadat hij een honkslag had geslagen.


...Bas Nooij slides richting derde honk...
...na de 8e inning te beginnen met een driehonkslag...
(© Foto: Henk Seppen)
Amsterdam bracht de stand op 9-0 in de zevende inning. Met één uit sloegen Wesley Connor en Roelie Henrique een honkslag, waarna de eerste scoorde toen ook Sidney de Jong een honkslag sloeg. Dat betekende het einde voor Kevin Miner, want hij werd opgevolgd door Robin Schel, die zijn Hoofdklasse-debuut maakte. De rookie werd verwelkomd in de Hoofdklasse met een 3-run homerun van Percy Isenia, zijn derde vierhonker in het nog jonge seizoen.

Amsterdam bereikte het verschil van 10 punten in de achtste inning toen Bas Nooij opende met een driehonkslag en scoorde na een grounder van Seb Visser, maar verzuimde het duel voortijdig af te sluiten, omdat HCAW eenmaal scoorde in de eigen achtste beurt.

Amsterdam-starter Rob Cordemans evenaarde bijna het optreden van David Bergman die op dat moment gooide voor Corendon Kinheim vs. ADO. Na een 2-out double van Lennart Koster in de eerste inning schakelde Cordemans zeven keer drie slag op rij, terwijl Bergman er op dat moment acht op rij registreerde. In de tweede inning deed Cordemans iets bijzonders, want hij gooide toen niet alleen driemaal drie slag, maar de drie waren allemaal gecallde strikeouts van Home Plate Umpire Henny Jansen.

In de vierde kreeg Cordemans de steun van een dubbelspel, waarna hij nog eens twee strikeouts gooide in de vijfde en er nog één toevoegde in de zesde en zevende inning om zijn totaal op 11 te brengen. Een week geleden had Cordemans 10 strikeouts in zijn Opening Day-optreden vs. DOOR Neptunus.

In de achtste inning nam linkshander Rik Geestman het over van Cordemans. Adrian Anthony, de eerste slagman die hij zag, bereikte het honk na een fout, waarna Randy Daal volgde met een infield-hit. Vervolgens sloeg Mitchel Koot in een dubbelspel. Tussendoor even een feitje, want de vaders van Rik Geestman (Tom) en Mitchel Koot (Frank) speelden samen voor Amsterdam Pirates in de jaren zeventig. Met Anthony nu op het derde honk kreeg Geestman een punt tegen toen volgende slagman Bart Sabel een tweehonkslag sloeg, maar volgde met een strikeout.

In de negende gooide Jurrian Koks voor Amsterdam en hielp zichzelf met een dubbelspel na een comeback line drive van Dirimo Enrique Chavez, waarna hij het duel afsloot met een strikeout.

Line Score, Box Score & Play-by-Play
Stand & ProgrammaUVV vs. Vaessen Pioniers
In Utrecht speelde UVV hun eerste wedstrijd op het hoogste niveau sinds 1988 en hoewel men de stand op 1-1 bracht in de derde stond de ploeg met lege handen en verloor met 10-4.

Pioniers opende de score in de tweede inning toen Dè Flanegin begon met een honkslag en opschoof na een honkslag-plus-fout van Norbert Lokhorst, waarna hij scoorde in een velderskeus-situatie. In de derde inning kwam UVV langszij. Jeff Delfina begon met vier wijd en stal het tweede honk, waarna hij scoorde toen Rutger Veugelers een tweehonkslag sloeg, maar de laatste ging vervolgens uit in een dubbelspel, nadat volgende slagman Danny Rombley werd uitgevangen.

Pioniers hernam de leiding in de vierde inning. Met één uit sloeg Norbert Lokhorst (die 3-uit-5 was) een honkslag en ging scoren na een fout. De Hoofddorpers braken het duel daarna open in de vijfde door viermaal te scoren. Jason Orman begon met een honkslag en scoorde na een one-out single van Nik Gumeson. De honken kwamen vol toen Dè Flanegin vier wijd kreeg en Lokhorst een honkslag sloeg. Een geraakt werper voor Linoy Croes, fout op een 'force play-grounder' van Kevin Dirksen en honkslag van Zerzinho Croes verhoogden de stand daarna naar 6-1.

UVV verkleinde de achterstand door tweemaal te scoren in de zesde. Met twee uit sloeg Giovanni Samboe een honkslag en kreeg Glenn Romney (die in het verleden voor Pioniers speelde) vier wijd en dat leidde tot een werperswissel. Starter Conrad Orman werd vervangen door Shane Gnade, die vervolgens een RBI-single tegen kreeg van Shurty Tremus en daarna een volgend punt zag scoren na een wilde worp.

In de zevende nam Pioniers meer afstand en scoorde driemaal op Hylke van Viersen, die net starter Orlando Yntema had vervangen. Met twee uit en twee lopers op de honekn leverde een honkslag van Jefferson Muzo Pioniers een punt op, waarna de honken vol kwamen toen Jason Orman werd geraakt door een worp. Dit bracht nieuwe werper Sedley Karel in en die kreeg een 2-run single tegen van Mark Duursma, waardoor het 9-3 werd. Het tiende punt werd gescoord in de achtste inning toen Nik Gumeson een tweehonkslag sloeg en scoorde na een wilde worp. UVV wist nog eenmaal tot scoren te komen in de negende na een opofferingsslag van Norbert Jongerius.

In de eerste inning was er een uniek moment toen Fausto Álvarez Rizo het slagperk instapte als de designated hitter voor UVV. Op dat moment werd hij de eerste 50-jarige speler ooit die in de Hoofdklasse speelt en brak daarmee zijn eigen record van de oudste speler op het hoogste niveau wat hij realiseerde tijdens het seizoen 2009 toen hij uitkwam voor L&D Amsterdam Pirates. In zijn eerste slagbeurt sloeg Álvarez een honkslag en daarmee werd hij ook de oudste speler met een honkslag in de Hoofdklasse. Álvarez sloeg 1-uit-4 in zijn rentree op het hoogste niveau.

Line Score, Box Score & Play-by-Play
Stand & ProgrammaSparta-Feyenoord vs. DOOR Neptunus
In Rotterdam werd er slechts één punt gescoord in het duel tussen de twee ploegen uit deze stad, maar dat resulteerde wel in de 900e Hoofdklasse-overwinning in de geschiedenis voor Neptunus.

Het enige punt werd gescoord in de zesde inning door Neptunus, dat in de voorgaande vijf slagbeurten slechts twee honkslagen had geslagen. Sparta-Feyenoord starter Bobby Carrington gooide sterk en schakelde de eerste elf slagmensen op rij uit, waarvan zes met drie slag. In de vierde sloeg Raily Legito een honkslag met één uit en kreeg Jeffrey Arends vier wijd, maar hierna volgde Carrington met zijn zevende strikeout. In de vijfde opende Rien Vernooij voor Neptunus met een honkslag, maar ging daarna uit na een one-out grounder, gevolgd door een nieuwe strikeout.

In de zesde kreeg Carrington een lead-off double tegen van Eugène Kingsale, die daarna opschoof na een OSS van Benjamin Dille. Kingsale kon hierna niet scoren toen Raily Legito werd uitgevangen in het rechtsveld. Vervolgens gooide Carrington vier wijd op Jeffrey Arends, maar de vierde wijdbal was ook een wilde worp, waardoor Kingsale scoren en dat zou uiteindelijk het enige punt blijken te zijn.

In de zevende en achtste inning kreeg Neptunus nog twee lopers, maar beiden gingen uit bij een steelpoging. In de acht innings die hij gooide kwam Carrington tot 10 keer drie slag en werd de derde werper deze avond met 10 of meer strikeouts.

Sparta-Feyenoord kreeg weinig kansen iets terug te doen op Diegomar Markwell. De linkshander kreeg 2-out singles tegen in de eerste en tweede inning en schakelde tussen de tweede en vierde inning zeven slagmensen op rij uit. In de vijfde kreeg hij een lead-off single tegen van oud-prof Rudney Balentien, maar die ging uit bij stelen. Hierna bereikte Emeron Lourens het honk na een fout en schoof op na een 2-out single van Jesus Castillo, maar de inning eindigde toen de laatste uitging bij een pick-off op het eerste honk. Lourens werd de enige Sparta-Feyenoord speler die in dit duel het tweede honk bereikte. In de zevende gooide Markwell vier wijd op lead-off hitter Jourick Blanco, maar daarna volgden drie nullen. In de achtste was er vier wijd voor lead-off hitter (en pinch-hitter) Arthur Bonevacia, maar die ging gedwongen uit, waarna een dubbelspel volgde.

In de negende inning zorgde Arshwin Asjes voor drie nullen op rij en verdiende zijn tweede save van het seizoen.

Line Score, Box Score & Play-by-Play
Stand & Programma

(14 april)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2011 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.