Grand Slam * Stats & News
Updated: 21 maart 2011
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2011
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2011 by Marco Stoovelaar


Eerste volle oefendag; Winst voor Top-4 2010
English
HOOFDDORP / AMSTERDAM / BUSSUM / HAARLEM / ROTTERDAM (Ned.) / MERKSEM (België) - Op zaterdag vond de eerste volle dag met oefenwedstrijden plaats waarbij alle acht Hoofdklasseploegen in actie kwamen. De top-4 ploegen van vorig seizoen boekte allen een overwinning. Landskampioen DOOR Neptunus stond in de tweede inning met 1-0 achter vs. de Belgische kampiopen Hoboken Pioneers, maar won uiteindelijk met 5-1. Vice-kampioen L&D Amsterdam Pirates won met 7-1 vs. hun Rookie Team. Corendon Kinheim en Hoofddorp Pioniers, die vorig seizoen ook de Play-Offs bereikten, wonnen respectievelijk vs. ADO (11-0) en RCH-Pinguïns (11-8). Verder vandaag versloeg UVV Mr. Cocker HCAW (13-5) en won Sparta-Feyenoord in België vs. Royal Greys (13-6).


Hoofdddorp Pioniers vs. RCH-Pinguïns
In Hoofddorp stond de thuisploeg in de zevende en laatste inning van dit oefenduel nog met 8-5 achter vs. RCH-Pinguïns, maar won uiteindelijk wel. Mede door controleproblemen bij de RCH-pitching wist Pioniers zesmaal te scoren in de eigen zevende slagbeurt en won met 11-8. Robert Klaver, de Hoofd Coach van Pioniers gebruikte drie werpers in deze wedstrijd, Lars Huijer, Jean-Paul Gulinck en Mica de Lincel. Catcher Mark Duursma kreeg in dit duel viermaal vier wijd.


...Linoy Croes...
...2 Hits, 2 Runs...
(© Foto: Henk Seppen)
Pioniers had aanvankelijk een 4-0 voorsprong na twee innings. In de eerste slagbeurt scoorden Mervin Gario (honkslag) en Mark Duursma (vier wijd) op een fout en een 'force play-grounder'. In de volgende inning werden twee runs toegevoegd toen Tino van Erk en Linoy Croes (die beiden een honkslag sloegen) na een fout en een honkslag van Gario.

RCH-Pinguïns antwoordde met twee punten met twee uit in de derde inning op starter Lars Huijer. Zamir Leijde en Lex Leijenaar sloegen toen beiden een honkslag en scoorden toen Byron Cornelissen volgde met een tweehonkslag.

In de vierde inning nam RCH de leiding over door viermaal te scoren op nieuwe werper Jean-Paul Gulinck, die overigens de neef is van rookie en nieuwe teamgenoot Tino van Erk. Gulinck gooide viermaal vier wijd in deze inning, maar kreeg op RBI-singles tegen van Mick van Vliet en Byron Cornelissen. Een volgend punt werd gescoord na een fout.

Pioniers pakte een punt terug in de vijfde via een fout, maar RCH verhoogde de stand naar 8-5 door tweemaal te scoren in de zevende inning toen Zamir Leijde een tweehonkslag sloeg en scoorde na een grounder en Byron Cornelissen vier wijd kreeg en scoorde na een tweehonkslag van Ferd van Stekelenburg.

Maar in de 2e7 was Pioniers alsnog in staat terug te komen en het duel te scoren door zesmaal te scoren op nieuwe werper Jim Leijenaar, die vijfmaal vier wijd weggaf en RBI-singles moest incasseren van Jefferson Muzo en Mark Duursma.

Line Score & Box Score
Oefenstand en -programma


L&D Amsterdam Pirates vs. Amsterdam Pirates Rookies
In Amsterdam won de thuisploeg van hun Rookie League Team in een duel dat vooral werd gebruikt om weer te wennen aan het buiten spelen. Verder wisselde een aantal spelers tijdens het duel van team en werden sommige innings met twee uit al afgesloten.

Ben Grover, Jos de Jong, Rik Geestman en Al Morales Gomes gooiden voor de hoofdmacht.

Van deze wedstrijd zijn geen verdere details bekend.

Oefenstand en -programma


Mr. Cocker HCAW vs. UVV
In Bussum verloor HCAW, dat het oefenseizoen vorige week begon met twee overwinningen, een ruime nederlaag vs. UVV, dat dit seizoen een rentree maakt in de Hoofdklasse.


...Shurty Tremus...
...3 Honkslagen...
(© Foto: Henk Seppen)
Aanvankelijk nam HCAW een 2-0 voorsprong in de eerste inning toen Bart Sabel een 2-run homerun sloeg op starter Jurjen van Zijl, één van een aantal spelers in de UVV line-up met een HCAW-achtergrond. UVV antwoordde met een 5-run rally in de tweede inning op starter Robin Schel, die in deze beurt twee hits tegen kreeg, maar zijn verdediging ook driemaal in de fout zag gaan. Schel raakte lead-off hitter Juriën Overman met een worp, waarna hij een infield-hit tegen kreeg van Shurty Tremus. Na een 'force play-grounder' leidde een honkslag van Norbert Jongerius (één de weinige overgebleven spelers van het kampioensteam van vorig jaar) tot een punt. Er volgde een nieuwe 'play-grounder', maar toen gooide Schel vier wijd op Jeff Delfina en Rutger Veugelers, waardoor de gelijkmaker werd gescoord. Hierna leidden drie fouten in twee acties tot drie onverdiende punten en dat leverde UVV een 5-2 voorsprong op.

UVV voegde twee runs toe in de vierde inning op nieuwe werper Kevin Miner na een honkslag van Veugelers en een 'force play-grounder' van Danny Rombley, waarna punten volgden in de vijfde en de zesde slagbeurt, die het product waren van honkslagen van Jongerius en Overman.

Met een 9-2 achterstand scoorde HCAW tweemaal in de zevende inning op Martijn Riphagen toen Adrian Anthony het honk bereikte na een fout en scoorde na een honkslag van Randy Daal en Mitchel Koot (honkslag) scoorde na een wilde worp. HCAW voegde nog een punt toe in de achtste toen Koot met een honkslag Sabel binnensloeg.

In de negende inning kwam UVV tot een rally van nog eens vier runs op Maarten Mulder, die net in het duel was gekomen en zes honkslagen moest incasseren. Alle punten waren onverdiend, want de inning begon met een fout.

UVV 'outhit' HCAW met 19-8, waaronder drie van Shurty Tremus en Norbert Jongerius.

Tijdens het duel miste HCAW's Wesley Bernardus (CF) zijn laatste drie slagbeurten vanwege een blessure, terwijl Joep van Els (C) en Arjan Elshof (2B) beiden niet meer aan slag kwamen in de laatste inning, eveneens vanwege een blessure.

Line Score & Box Score
Oefenstand en -programma


Corendon Kinheim vs. ADO
In Haarlem boekte Kinheim een ruime 11-0 shutout-zege vs. ADO op negen honkslagen, waaronder een 3-run homerun van Bryan Engelhardt.


...Björn Henrichs...
...3 Honkslagen...
(© Foto: Henk Seppen)
Na twee puntloze innings scoorde Kinheim drie punten in de derde slagbeurt. ADO-starter Raynard Doran kreeg een lead-off double tegen van René Cremer en gooide vervolgens vier wijd op Jason Halman. Een honkslag van Bryan Engelhardt bezorgde Kinheim daarna het eerste punt. Een grounder van rookie Roy Seltenrijch en een fout op een grounder van Niels van Weert voerden de stand daarna op naar 3-0.

Het volgende punt werd toegevoegd in de vierde inning na een honkslag van Halman. Een volgend punt leek toen gescoord te worden toen Cremer aanvankelijk de thuisplaat kreeg toegewezen na schijn, maar dat werd weer teruggedraaid. Hierna volgde een 2-out, 5-run rally in de zesde slagbeurt. Dave Veerman, die het werpen bij ADO in de vierde inning had overgenomen, begon met het raken van lead-off hitter Niels van Weert, maar daarna volgde twee snelle nullen. Hierna raakte hij echter ook Remco Draijer met een worp. Twee veldfouten resulteerden kort daarna in twee punten en toen volgde Bryan Engelhardt met 3-run homerun om de stand op 9-0 te brengen. De laatste twee punten werden in de zevende inning gescoord na een opofferingsslag en een fout.

ADO kwam tot slechts vier honkslagen op drie werpers. ADO bereikte maar tweemaal het tweede honk in dit duel, beide keren op starter Duko Jansen in de eerste en tweede inning. In de vierde nam Patrick Beljaards het werpen over. Vorige week, in de oefenopener tegen RCH-Pinguïns, kreeg de linkshander zes honkslagen tegen, maar vandaag kwam hij geen moment in de problemen, kreeg twee hits tegen en had drie strikeouts. Pim Walsma gooide laatste twee innings voor Kinheim.

Björn Henrichs sloeg drie van Kinheim's negen honkslagen, terwijl Bryan Engelhardt vier RBI's had.

Line Score & Box Score
Oefenstand en -programma


DOOR Neptunus vs. Hoboken Pioneers
In Rotterdam stonden de kampioenen van Nederland en België vandaag tegenover elkaar. Vorig jaar speelden de twee ploegen ook tegen elkaar tijdens het Europa Cup Toernooi in Rotterdam en dat duel eindigde in een verrassend 1-0 zege voor de Belgen. Vandaag stond de stand op 1-1 toen Neptunus aan slag kwam in de zesde inning, maar toen nam de thuisploeg de controle over de wedstrijd over.

Hoboken Pioneers is de oudste honkbalvereniging van België en werd opgericht in 1930 als één van de sportafdelingen voor het personeel van Bell Telephone in Antwerpen. De ploeg was simpelweg bekend als Bell en speelde de wedstrijden tot en met 1947 in Hoboken. Tussen 1948-1979 speelde de vereniging op een andere locatie, ondermeer in Deurne, maar in mei 1980 opende men het huidige complex weer in Hoboken en dat werd na afloop van het seizoen 2004 aanzienlijk uitgebreid. Intussen werd de officiële clubnaam Pioneers Baseball en Softball Vereniging.


...Benjamin Dille...
...3 Honkslagen...
...2 doubles, Run, 2 RBI's...
(© Foto: Henk Seppen)
De Belgische kampioen nam een 1-0 voorsprong in de eerste inning op starter Kevin Heijstek. De voorsprong kwam tot stand na slechts drie slagmensen en zes pitches. Dennis Ribbens opende met een honkslag, waarna Randy Giorgiadis volgde met een tweehonkslag. Ribbens scoorde vervolgens na een opofferingsslag van Dennis De Quint.

Maar daar zou het bij blijven voor de Belgen, die hierna nog slechts zesmaal het honk bereikten in het 9-inning duel. Beginnende bij de opofferingsslag werden 13 slagmensen op rij uitgeschakeld. In de zevende en achtste inning bereikten twee Belgen het tweede honk, maar beiden bleven achter.

Hoboken kwam tot slechts vier honkslagen op vier werpers, waarvan de eerste drie een opmerkelijke overeenkomst hadden, want van alledrie was de voornaam Kevin (Heijstek, Van Veen en Noordzij).

Na twee lopers te hebben achtergelaten in de eerste inning kwam Neptunus langszij in de tweede slagbeurt. Rien Vernooij bereikte het honk na een fout, stal het tweede honk, schoof op na een 2-out infield-hit van Shaldimar Daantji en scoorde na een infield-hit van Sape Wagenaar.

Hoboken-starter Terence Antonacci (die ook het duel van vorig jaar startte) schakelde hierna zeven slagmensen op rij uit, waarna hij drie slagmensen tegenover zich kreeg in de vijfde, die allen het honk bereikten, maar ook werden uitgeschakeld. Mourik Huijser opende met een honkslag, maar ging gedwongen uit op een grounder van Shaldimar Daantji, die op zijn beurt gedwongen uitging op een klap van Sape Wagenaar. De inning kwam ten einde toen Antonacci Wagenaar uitschakelde met een pick-off op het eerste honk.

In de zesde inning, nu tegenover nieuwe werper Ben Van Den Branden, scoorde Neptunus tweemaal om de leiding te nemen. Met één uit sloeg Benjamin Dille een tweehonkslag en scoorde na een honkslag van Raily Legito, die later scoorde op een honkslag van Jeffrey Arends. In de volgende slagbeurt scoorde Neptunus wederom tweemaal. Met één uit werd Mourik Huijser geraakt door een worp en met twee uit kreeg Sape Wagenaar vier wijd. Beiden scoorden even later op een tweehonkslag (zijn tweede) met volle honken van Dille om de stand op 5-1 te brengen.

Line Score & Box Score
Oefenstand en -programma


Royal Greys vs. Sparta-Feyenoord
In Merksem (België) won Sparta-Feyenoord met 13-6 vs. Royal Greys op 19 honkslagen, waaronder drie van Quintin de Cuba en een homerun van Rensver Jansen.


...Jourick Blanco...
...2 Hits, 2 Runs...
(© Foto: Henk Seppen)
Na twee lopers te hebben achtergelaten in de eerste inning scoorde Sparta-Feyenoord drie punten in de tweede slagbeurt. De honken kwamen vol toen Churandy la Cruz en Max Bijster vier wijd kregen en Kevin van Nederpelt het honk bereikte op een stootslag-honkslag. Alledrie scoorde daarna toen volgende slagman Rubinet Koko een driehonkslag sloeg.

In de derde (één) en vierde (twee) inning voegde Sparta-Feyenoord drie runs toe, allen via fouten. Nog twee runs werden gescoorde in de vijfde inning via een 2-run single met volle honken van Rensver Jansen.

Royal Greys scoorde een in de tweede en zesde inning. In de tweede stond Sparta-Feyenoord starter Gregory Gustina een punt toe, waarna reliever Quin Tramm vier innings later het tweede punt toestond.

Met een 8-2 voorsprong scoorde Sparta-Feyenoord nog eens vier punten in de achtste inning. De Rotterdammers kregen de honken vol toen Rubinet Koko (geraakt werper), Emeron Lourens (honkslag) en Jesus Castillo (vier wijd) de honken bereikten. Hierna zorgde Quintin de Cuba met een honkslag voor twee punten. Even later sloegen ook Jourick Blanco en pinch-hitter Churandy la Cruz (die op een andere plek in de slagvolgorde terugkeerde in de wedstrijd) RBI-singles om de stand op te voeren naar 12-2. Het dertiende punt werd gescoord in de negende inning toen Rensver Jansen opende met een homerun.

In de 2e9 kwamen de Greys tot een rally van vier punten op Marc Hennep, die de inning ervoor in de wedstrijd was gekomen. Hennep kreeg de honken vol, zorgde daarna voor een punt met een vrije loop en kreeg een RBI-single tegen van Sem van Extergem en een 2-run double van Robin Roevens, die achterstand verkleinden naar 13-6.

Line Score & Box Score
Oefenstand en -programma

(19-21 maart)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2011 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.