Grand Slam * Stats & News
Updated: 2 mei 2011
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2011
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2011 by Marco Stoovelaar


Opnieuw twee tie-breaks; Eerste zege Sparta-Feyenoord
English
UTRECHT / ROTTERDAM / BUSSUM / AMSTERDAM - Opnieuw werden donderdagavond twee wedstrijden beslist via een tie-break, waaronder de tweede op rij voor Mr. Cocker HCAW, maar dat bleef via de nieuwe regel opnieuw met lege handen. Koploper L&D Amsterdam Pirates en landskampioen DOOR Neptunus verlieten het veld wel als winnaar danzkij de tie-break regel. Het duel tussen Amsterdam en Corendon Kinheim bleef negen innings lang puntloos, waarna de laatste tweemaal scoorde in de tiende inning. Even later antwoordde Amsterdam met drie runs en won met 3-2. De wedstrijd tussen HCAW en Neptunus stond op 2-2 toen de tie-break inning resulteerde in vijf runs voor Neptunus, dat met 7-2 won.

Verder op donderdag won Sparta-Feyenoord hun eerste duel van het seizoen en versloeg Vaessen Pioniers met 5-1, terwijl UVV terugkwam van een achterstand vs. ADO, met 5-2 won en klom naar de top-4 van de Hoofdklasse.

In de vier wedstrijden werd opnieuw vijfmaal schijn afgeroepen door de umpires (allen tegen linkshanders). Dit brengt het totaal dit seizoen al op 15 en dat is al bijna de helft van het gehele vorige seizoen toen er 32 werden gecalled....Orlando Yntema...
...Winnende werper...
(© Foto: Frans van Elst)
UVV vs. ADO
In Utrecht stond het puntloze ADO na zes innings met 2-1 voor, maar uiteindelijk stond de Haagse ploeg opnieuw met lege handen, want Sparta-Feyenoord scoorde tweemaal in de zevende en de achtste inning om met 5-2 te winnen. UVV heeft nu vijf wedstrijden op rij gewonnen en klom naar een gedeelde derde plaats.

UVV nam een 1-0 voorsprong in de derde slagbeurt. Met één uit schoof Jirka Bliek, die vier wijd had gekregen, op naar het derde honk na een honkslag van Jeff Delfina, waarna hij scoorde op een doorgeschoten bal. Delfina bereikte later het derde honk na een fout op een grounder van Rutger Veugelers, maar werd daarna uitgeschakeld in een steel-situatie.

UVV-starter Orlando Yntema kreeg vier hits tegen in de eerste drie innings, maar kreeg daarna twee runs tegen in de vierde inning, waarvoor hij zelf verantwoordelijk was. Jaïr Roseburg opende met een honkslag, maar ginge gedwongen uit na een grounder van Remco Seitzinger. Hierna bracht Irving Redan met een tweehonkslag lopers op het tweede en derde honk. Seitzinger en Redan scoorden beiden daarna via een wilde worp en dat leverde ADO een 2-1 voorsprong op. In het restant van het duel stond Yntema nog drie honkslagen toe, maar slechts één loper bereikte het derde honk en hij kreeg verder geen punt meer tegen.

...Eerste honk-collega's...
...ADO's 1B Enrique Tromp (99) na het slaan...
...van een honkslag in de 2e inning met...
...UVV's 1e honkman Glenn Romney...
(© Foto: Frans van Elst)
Met een 2-1 achterstand werd UVV puntloos gehouden door ADO-starter Quincy Lambertina in de vierde en vijfde inning, maar die begon de zesde inning daarna met twee vrije lopen. Lambertina werd hierna vervangen door linkshander Jurandy Girigori, de geplande starter voor het duel van zaterdag en die sloot de slagbeurt met drie nullen.

Maar in de zevende inning scoorde UVV tweemaal met twee uit om een 2-1 voorsprong te nemen. Jeroen Hermans opende met een honkslag en schoof op na een grounder. Met twee uit kreeg Jeff Delfina drire slag, maar bereikte het honk na een foute aangooi van de catcher en dat bracht Hermans naar het derde honk. Hierna werd er tweemaal schijn afgeroepen op Girigori, resulterend in het gelijkmakende punt en Delfina op het derde honk. Die scoorde hierna toen Rutger Veugelers volgde met een honkslag. Nadat de eerste schijn werd gegeven door 3B Umpire Stenar van Groningen Schinkel ging ADO's Hoofd Coach Aldric Dunlop in discussie met de umpire en werd uit het veld gestuurd.

UVV voegde twee runs toe in de achtste inning. Fausto Álvarez Rizo kwam op het honk na een fout, waarna zijn pinch-runner Brennan Nijhof opschoof na een OSS van Giovanni Samboe en scoorde na een honkslag van Glenn Romney. De laatste scoorde vervolgens toen Jeroen Hermans weer een volgende honkslag sloeg.

Na tweemaal te hebben gescoord in de vierde kreeg ADO nog slechts één loper op het derde honk in het restant van het duel. In de negende inning gooide closer Derek Tarapacki voor UVV, had drie strikeouts en verdiende zijn derde save.

Line Score, Box Score & Play-by-Play
Stand & ProgrammaSparta-Feyenoord vs. Vaessen Pioniers
In Rotterdam sloeg Sparta-Feyenoord al vroeg toe en scoorde vijf punten in de eerste vier innings vs. Vaessen Pioniers en wist de voorsprong vast te houden op weg naar hun eerste overwinning van het seizoen, 5-1. Sparta-Feyenoord Hoof Coach Luty Bernadina had zijn line-up aangepast en daarin stonden oud-profs Arthur Bonevacia, Rudley Balentien en Quintin De Cuba allen voor het eerst samen in de startende line-up.

In de tweede inning kreeg Pionier-starter Conrad Orman een lead-off double tegen van Ramiro Balentina, waarna hij Rudley Balentien het honk zag bereiken op een velderskeus-OSS. Een foute aangooi van Orman op een grounder van Emeron Lourens leidde tot het eerste punt en zorgde voor lopers op het tweede en derde honk. Hierna scoorde Balentien op een OS van Quintin De Cuba. Een squeeze van Jesus Castillo mislukte daarna, want Lourens werd op de plaat uitgetikt.

In de derde inning voegde Sparta-Feyenoord twee runs toe. Met één uit bereikte Brian Biezen het honk na een fout, kreeg het tweede honk via schijn en scoorde vervolgens na een honkslag van Jourick Blanco. Hierna kwamen de honken vol toen Balentina een honkslag sloeg en Balentien vier wijd kreeg, gevolgd door een OS van Lourens, die de stand op 4-0 bracht.

Sparta-Feyenoord voegde een punt toe in de vierde. Pitcher Orman was verantwoordelijk voor het bereiken van drie honken door Rubinet Koko. Orman gooide vier wijd op Koko om hem het eerste honk te geven en bezorgde hem het tweede honk via een wilde worp. Hierna stal Koko zelf het derde honk en kreeg vervolgens de thuisplaat na de tweede schijn van Orman.

In de vijfde inning namen relievers Dennis Buring en Jean-Paul Gulinck het werpen over en stonden geen honkslagen en punten meer toe, terwijl ze steun kregen van twee dubbelspelen.

Ruderly Manuel gooide acht innings en leverde een prima optreden af in zijn eerste start van het seizoen voor Sparta-Feyenoord. Hij kwam geen moment acht in de problemen, kreeg de steun van een dubbelspel in de eerste inning en liet honklopers achterblijven op het tweede en derde honk in de tweede inning. In de vijfde kreeg hij het enige punt van Pioniers tegen. Met twee uit kreeg Mark Duursma vier wijd en scoorde toen Nik Gumeson volgde met een tweehonkslag, maar die strandde later op het derde honk. Van de vijfde toen en met de achtste inning schakelde Manuel 10 van de laatste elf slagmensen die hij zag uit. Maikel Berghmans gooide de negende inning en zorgde voor drie nullen.

Line Score, Box Score & Play-by-Play
Stand & ProgrammaMr. Cocker HCAW vs. DOOR Neptunus
...Dennis Burgersdijk...
(© Foto: Alfred Cop Fotografie)
In Bussum moest Mr. Cocker HCAW voor de tweede keer op rij een tie-break spelen, maar het resultaat was hetzelfde, want de ploeg ging met 7-2 onderuit tegen DOOR Neptunus. Het duel werden liefst zeven dubbelspelen gemaakt, waarvan vier door Neptunus.

Wanneer alles goed was gegaan voor HCAW had de ploeg het duel kunnen afsluiten met een 2-0 overwinning. Neptunus bereikte regelmatig de honken, maar scoorde de eerste twee runs op twee fouten, terwijl HCAW hun twee runs scoorde op vijf honkslagen.

Dennis Burgersdijk, de startende werper van afgelopen maandag en toen slechts 1 1/3 inning gooide, keerde na slechts twee dagen rust vanavond terug als startende werper. De rechtshander deed het prima en kreeg ook goede verdedigende steun, met uitzondering van twee acties die leidden tot twee kostbare punten.

Neptunus opende de score in de tweede inning. Burgersdijk gooide toen vier wijd op Dwayne Kemp en Rien Vernooij, maar volgde met twee strikeouts. De inning had hierna afgesloten kunnen worden, maar een grounder van Shaldimar Daantji werd toen verkeerd verwerkt door de Venezolaanse derde honkman Juan Miguel Gonzalez, waardoor de honken vol kwamen. Hierna zorgde vier wijd voor Eugène Kingsale voor het eerste punt van Neptunus, maar de ploeg liet de honken ook vol achter.

Neptunus-starter Diegomar Markwell werd hard geraakt in de eerste twee innings, maar schakelde de eerste negen slagmensen die hij zag op rij uit, waarna hij een lead-off single tegen kreeg van Dirimo Enrique Chavez, maar die werd het slachtoffer van een pick-off op het eerste honk. Hierna kreeg Michael Pluijmers vier wijd, kreeg het tweede honk na schijn en scoorde de gelijkmaker na een tweehonkslag van Juan Miguel Gonzalez. Honkslagen van Lennart Koster en Adrian Anthony leverden HCAW daarna een 2-1 voorsprong op. Bart Sabel zorgde met een honkslag nog voor volle honken, maar een dubbelspel sloot de slagbeurt daarna af.

...Urving Kemp scoort de gelijkmaker in de zevende inning...
...terwijl catcher Rodney Daal geen nul kan maken...
(© Foto: Alfred Cop Fotografie)
In de vijfde inning draaide HCAW hun tweede dubbelspel toen Kingsale een line drive sloeg, maar hierna scoorde Neptunus de gelijkmaker in de zevende inning. Burgersdijk begon met vier wijd voor lead-off hitter Rien Vernooij en opnieuw was het de vrije loop die later scoorde. Vernooij werd vervangen door pinch-runner Urving Kemp, die het tweede honk stal. Hij schoof op na een infield-hit van Shaldimar Daantji, maar liep toen te ver door over het derde honk en leek te worden uitgeschakeld op de plaat, maar de aangooi van de Venezolaanse korte stop Chavez ging in de grond en dus kon Kemp de gelijkmaker scoren. Hierna kreeg ook Kingsale vier wijd en dat leidde tot een werperswissel. Robin Schel nam het over en sloot de beurt af met een strikeout. De linkshander voegde nog twee strikeouts (waarvan één tot een dubbelspel leidde) toen in de achtste inning.

Nadat het de punten had gescoord in de vierde werd HCAW van het honk gehouden door Markwell, met uitzondering van de zevende, waarin de linkshander vier wijd gooide op Adrian Anthony, maar daarna volgde een dubbelspel.

In de negende inning nam Maarten Mulder de pitching over voor HCAW, raakte met twee uit een slagman en gaf een vrije loop weg, maar sloot af met een strikeout. Even later draaide Neptunus een dubbelspel in de 2e9 achter de pitching van Arshwin Asjes, waardoor een verlenging volgde.

...Wesley Bernardus maakt contact op Diegomar Markwell...
(© Foto: Alfred Cop Fotografie)
Afgelopen maandag moest HCAW ook een tie-break spelen vs. Pioniers en stond toen vier punten tegen in de tiende inning. Dit keer kreeg de Bussumse ploeg vijf runs tegen en dat begon op dezelfde wijze als op maandag. Overigens stond Johan Brandsma, de Home Plate Umpire van maandag vanavond opnieuw achter de plaat.

Shaldimar Daantji en Eugène Kingsale stonden op het honk toen Benjamin Dille een stootslag plaatste. Pitcher Maarten Mulder fielde de bal en koos voor een aangooi naar het derde honk, maar hij gooide de bal langs het honk, resulterend in twee punten. Afgelopen maandag was Mulder ook de werper in de tie-break en maakte dezelfde fout, die toen één punt tot gevolg had. Hierna sloeg Raily Legito een honkslag, waarna Dille scoorde na een wilde worp. Later scoorde Legito toen Jeffrey Arends een tweehonkslag sloeg en die scoorde op OS van Urving Kemp, waardoor het 7-2 werd.

In HCAW's tiende stond Dirimo Enrique Chavez op het tweede honk en Michael Pluijmers op het eerste honk. Berry van Driel (de vierde werper van Neptunus in dit duel) begon toen met drie slag op Juan Miguel Gonzalez. Hierna sloeg Lennart Koster de bal in kort-rechtsveld waar Eldrion Regina de bal ving, maar vervolgens liet vallen. Omdat de lopers halverwege stonden wist Regina Pluijmers gedwongen uit te schakelen, waarna Chavez ook uitging in een 9-6-5 dubbelspel dat het duel afsloot.

Line Score, Box Score & Play-by-Play
Stand & ProgrammaL&D Amsterdam Pirates vs. Corendon Kinheim

...Startende werpers David Bergman en Rob Cordemans...
(© Foto's: Henk Seppen)
In Amsterdam leidde een pitchingduel tussen heuveltroeven Rob Cordemans (Amsterdam) en David Bergman (Kinheim) tot een puntloze wedstrijd van negen innings tussen Corendon Kinheim en L&D Amsterdam Pirates, dat het duel uiteindelijk met 3-2 won in 10 innings.

Rob Cordemans kwam tot acht strikeouts in zeven innings. De rechtshander schakelde de eerste elf slagmensen op rij uit en kreeg toen een driehonkslag tegen van Dirk van 't Klooster, maar die bleef op het derde honk achter. In de vijfde had Kinheim Rodney Michel ( velderskeus) en Björn Henrichs (honkslag) op het tweede en derde honk met twee uit, maar Cordemans volgde toen met drie slag voor Remco Draijer om de inning af te sluiten. Vanaf dat moment schakelde Cordemans weer zeven van de volgende acht slagmensen uit.

David Bergman kreeg een lead-off single tegen van Wesley Connor, maar kreeg toen de steun van een dubbelspel toen Roelie Henrique een line drive sloeg. Bergman kreeg daarna slechts twee honkslagen tegen, beiden geslagen door Percy Isenia, in de volgende zes innings. Isenia opende met een honkslag in de tweede, maar ging gedwongen uit. Hij sloeg daarna een honkslag met twee uit in de vierde, maar hierna schakelde Bergman elf slagmensen op rij uit, voordat hij met één uit een double moest incasseren van Rashid Gerard in de achtste inning. Hierna schakelde Bergman volgende slagmensen Seb Visser en Tim Vermij met drie slag uit om zijn totaal op negen te brengen.

In de achtste kreeg Kinheim twee honlopers op reliever Rik Geestman, maar de linkshander gooide tweemaal drie slag en de lopers bleven achter. In de negende gooide nieuwe werper Jurrian Koks vier wijd op lead-off hitter Jason Halman, maar die ging uit bij stelen.


...René Cremer wordt uitgetikt in de 10e inning...
...door catcher Sidney de Jong...
(© Foto: Henk Seppen)
In de 2e9 kreeg Amsterdam de honken vol. Bergman kreeg een lead-off single tegen van Wesley Connor, die opschoof na een OSS van Roelie Henrique, waarna hij werd vervangen door Patrick Beljaards. Vreemd genoeg moest de linkshander beginnen met een opzettelijke vrije loop voor Sidney de Jong om een gedwongen loop op te zetten. Normaal gooit een voorgaande werper opzettelijk vier wijd, voordat die wordt vervangen. Connor en De Jong schoven even later op na een grounder van Percy Isenia. Hierna kreeg ook Bas de Jong opzettelijk vier wijd voor een nieuwe gedwongen loop-situatie. De inning eindigde toen Bas Nooij werd uitgevangen en dat betekende dat er drie lopers achterbleven en het duel moest worden verlengd.

In de Kinheim-tiende waren Björn Henrichs en Remco Draijer de lopers, waarna de honken vol kwamen toen René Cremer het honk bereikte na een stootslag-honkslag. Hierna gooide Jurrian Koks drie slag op Dirk van 't Klooster, maar daarna werd gescoord op een opofferingsslag van Bryan Engelhardt. Vervolgens kreeg Jason Halman vier wijd en kwamen de honken vol, waarna Rafaël Jozefa met een honkslag Draijer binnen bracht, maar Cremer werd op de plaat uitgeschakeld na een aangooi van rechtsvelder Bas de Jong en dat sloot de inning af.

Met een 2-0 achterstand waren Tim Vermij en Wesley Connor de lopers voor Amsterdam in de 2e10 op nieuwe werper Nick Stuifbergen. De twee schoven daarna op na een OSS van Roelie Henrique. In tegenstelling tot de voorgaande inning toen twee opzettelijke vrije lopen werden uitgedeeld om een gedwongen loop op te zetten werd dit keer, met het eerste honk open, besloten te gooien op Sidney de Jong. De ervaren catcher kwam door met een honkslag en dat stelde Vermij in staat te scoren. Met lopers op het eerste en derde honk gooide Stuifbergen een wilde worp en dat leidde tot de gelijkmaker. Met De Jong's pinch-runner Koen Nooij op het tweede honk kreeg Percy Isenia opzettelijk vier wijd. De twee lopers schoven daarna op na een grounder van Bas de Jong. Opnieuw, met het eerste honk open, werd geen gedwongen loop gecreëerd en dit keer bracht Bas Nooij met een honkslag zijn broer binnen voor het winnende punt.

Afgelopen maandag kreeg Stuifbergen eveneens een Blown Save en het verlies op zijn naam in een 5-2 nederlaag vs. DOOR Neptunus.

Line Score, Box Score & Play-by-Play
Stand & Programma

(28 april)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2011 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.