Grand Slam * Stats & News
Updated: 29 maart 2011
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2011
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2011 by Marco Stoovelaar


Rick van den Hurk op 'waivers' geplaatst door Baltimore
English
SARASOTA, Florida (USA) - De Nederlandse werper Rick van den Hurk is door de Baltimore Orioles op 'waivers' geplaatst, zo maakte de club dinsdagmiddag bekend. De Orioles stuurden ook werper Zach Britton en catcher Craig Tatum met een optie naar hun Triple-A team Norfolk Tides, terwijl infielder Brendan Harris naar het minor league-camp werd gestuurd en startende werper Justin Dechscherer op de 15-day disabled list werd geplaatst. Van den Hurk werd al eerder op de hoogte gebracht dat hij het Major League-team niet zou halen, zo werd bericht, maar hij is nu officiëel op 'waivers' geplaatst.


...Rick van den Hurk...
(© Foto: Henk Seppen)
De Nederlandse vertaling voor 'waiver' is 'annulering', 'ontheffing', 'akte van afstand', maar het komt er op neer dat een club dus eigenlijk afstand doet van de betrokken speler. Wanneer een speler op 'waivers' wordt gezet kan elk ander team hem aantrekken. Als er meer dan één team is die interesse heeft in de betreffende speler zal de ploeg met het slechtste 'record' in de league waarin de speler uitkomt de voorkeur krijgen. In de eerste maand van een seizoen wordt gekeken naar de eindstand van het vorige seizoen.

Wanneer een team een speler kiest via 'waivers' en ook in aanmerking komt, kan zijn huidige ploeg (het team dus dat de speler op 'waivers' heeft geplaatst) kiezen uit één van de volgende opties:
- een ruil opzetten met de opeisende ploeg voor de betreffende speler binnen twee werkdagen
- het verzoek verwerpen en de speler zelf weer op het eigen Major League-roster plaatsen, waardoor de 'waiver' wordt genannuleerd
- niets doen en de opeisende ploeg het contract laten overnemen, een vergoeding ('waiver fee') laten betalen aan de oude club, waarna de speler op het 'active roster' wordt geplaatst van de nieuwe club.

Wanneer er na drie werkdagen geen team is die interesse toont voor een speler op 'waivers', dan is de betrokken speler 'vrij' van de 'waiver' en kan dan worden ingedeeld in een minor league-team, worden geruild of worden 'released' (oftewel ontslagen). Omdat Rick van den Hurk, die in mei 26 wordt, op 'waivers' is geplaatst betekent dit dat hij mogelijk de Baltimore Orioles zal verlaten. Aan de andere kant, zoals gezegd, bestaat er in een 'waiver'-constructie de mogelijkheid dat hij gewoon bij de Orioles blijft, maar dan naar de minors wordt gestuurd.

De rechtshander gooide tijdens de Spring Training in slechts vier wedstrijden. Hij gooide in zes innings, schakelde daarin vier slagmensen met drie slag uit, gaf acht vrije lopen weg en kreeg 10 honkslagen en 12 punten tegen. Zijn 'record' was 0-0 en hij had een 13.50 ERA.

Hij maakte zijn eerste optreden op 1 maart toen de Orioles met 12-6 wonnen vs. de Tampa Bay Rays. Van den Hurk verving starter Jeremy Guthrie in de derde inning en gooide ook de vierde. Hij gooide eenmaal vier wijd en kreeg twee hits en één punt tegen.


...Rick van den Hurk...
...tijdens de European Big League Tour...
...eind vorig jaar in Haarlem...
(© Foto: Henk Seppen)
Zijn volgende optreden kwam op 6 maart in een 3-0 nederlaag vs. de Minnesota Twins. Van den Hurk volgde ook nu Guthrie op en gooide dit keer de vierde, vijfde en zesde inning. Hij had twee strikeouts, maar had ook vier vrije lopen en kreeg twee hits en één punt tegen.

Op 11 maart verloren de Orioles met 13-6 van de Philadelphia Phillies. In dit duel, dat ook werd gestart door Guthrie, was Van den Hurk de vijfde en laatste werper. Hij had twee strikeouts en kreeg drie hits tegen, waaronder een 2-run homerun, terwijl hij ook vijf punten moest toestaan.

Op 16 maart gooide Rick van den Hurk zijn laatste wedstrijd tijdens de Spring Training en was toen niet succesvol. In de zevende inning werd hij de zesde werper voor de Orioles in een wedstrijd vs. de New York Yankees, die op dat moment een 4-0 voorsprong hadden. Van den Hurk kreeg lead-off singles tegen van Curtis Granderson en Russell Martin, waarna een wilde worp tot een punt leidde. Hierna gooide hij vier wijd op Brett Gardner en Derek Jeter, waarna hij een 2-run single tegen kreeg van Nick Swisher. Nadat hij ook vier wijd gooide op Mark Teixeira werd Van den Hurk vervangen door Armando Gabino. Een 'force play-grounder' van Alex Rodriguez en een honkslag van Robinson Cano brachten daarna nog eens twee punten binnen, die eveneens nog op naam kwamen van Van den Hurk. De Yankees wonnen uiteindelijk met 10-0.

Rick van den Hurk maakte zijn Major League-debuut in 2007 en gooide toen in 18 wedstrijden (17 starts) voor de Florida Marlins en was 4-6. In 2008 gooide hij in vier big league-wedstrijden en was 1-1, waarna hij een 3-2 'record' had in 2009, toen hij startende werper was in elf wedstrijden. Vorig jaar begon Van den Hurk het seizoen in de organisatie van de Marlins, gooide in twee Major League-wedstrijden (0-0, 1 1/3 inning) en werd geruild naar de Orioles op 31 juli. Voor Baltimore gooide Van den Hurk in zeven wedstrijden (één start) en had 17 strikeouts in 16 1/3 inning, terwijl hij afsloot met een 0-1 'record'. In totaal is hij nu 8-10 en heeft gegooid in 42 Major League-wedstrijden (33 starts). Hij heeft 169 strikeouts in 172 innings, maar kreeg ook 187 honkslagen (29 homeruns) en 118 punten tegen.

Omdat Rick van den Hurk nu op 'waivers' staat betekent dit dat hij het seizoen donderdag mogelijk start op het Major League-roster van een nieuwe club, maar hij zou ook onderdeel kunnen worden van een ruil of worden teruggestuurd naar de minors.

(29 maart)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2011 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.