|
Honkbal Verslagen 1 oktober 2006
|
Compiled and Copyright © 1997-2006 by Marco Stoovelaar
|
Zondag 1 oktober
Kinheim pakt kampioenstitel!
Kinheim pakt kampioenstitel!
English | Line Score | Box Score | Play-by-Play | Kinheim's vorige wedstrijd | Pioniers' vorige wedstrijd
Stand | Programma | Alle Line Scores & Box Scores
HAARLEM - Corendon Kinheim won zondag Game Five van de Holland Series tegen Konica Minolta Pioniers met 13-5 om voor het eerst in 12 jaar beslag te leggen op het landskampioenschap. Met de winst herhaalde Kinheim een prestatie die het in 1994 ook realiseerde toen de ploeg eveneens met 2-1 in wedstrijden achterstond tegen Neptunus, maar toen de laatste twee wedstrijden in winst omzette op weg naar de titel.
Voor Kinheim was dit de derde titel in de clubgeschiedenis na de winst in 1978 en 1994. Dit was Kinheim's eerste optreden in de Holland Series sinds 1996.
Maar het duurde bijna 5 1/2 uur voor Kinheim om de titel zondag uiteindelijk te veroveren, want het duel werd vanwege de regen ruim twee uur onderbroken en dreigde zelfs gestaakt te worden om vervolgens maandagavond uitgespeeld te moeten worden.
Dit was de eerste wedstrijd in deze Series die werd gewonnen door de thuisploeg. Nooit eerder in de Series-geschiedenis werden alle wedstrijden gewonnen door de uitspelende ploeg, zoals in de eerste vier wedstrijden gebeurde. Maar in het begin leek het erop dat ook Game Five gewonnen zou worden door de bezoekers, want Pioniers had een 2-0 voorsprong in de tweede inning. Kinheim kwam hierna aanvallend zeer sterk terug en scoorde tien punten in de tweede en derde inning samen om het duel te beslissen.
...Wouter Heemskerk en Denny Beljaards krijgen... ...high-fives van Dirk van 't Klooster en René Cremer... ...en bezorgen Kinheim een 4-2 voorsprong in 2e inning... (Foto: Mario Klardie - www.sport-fotos.nl) |
Kinheim-starter David Bergman beschikte wederom niet over zijn beste arsenaal aan worpen. De eerste worp die hij in de eerste inning afleverde raakte openingsslagman Michael Duursma en dat zou even later resulteren in het eerste punt. Duursma schoof op na een wilde worp en bereikte het derde honk toen zijn broer Mark Duursma een honkslag sloeg. Glenn Romney sloeg hierna in een dubbelspel, maar dat stelde Duursma wel in staat het eerste punt te scoren.
In de tweede slagbeurt opende Glennsig Polonius met een honkslag, schoof op na een OSS van Edwin de Graaf en kon het derde honk bereiken toen Marcel Venema werd uitgevangen. Polonius scoorde vervolgens op Bergman's tweede wilde worp in het duel.
Kinheim, dat in deze Series aanvallend beter was dan Pioniers, toonde hierna hun aanvallende kracht in de tweede en derde inning. Voor vandaag had Pioniers meer punten gescoord, maar speelde beter verdedigend en zorgde voor een record met 13 dubbelspelen. Vandaag echter, in de vijfde en beslissende wedstrijd kreeg Pioniers geen kans meer dubbelspelen toe te voegen. Met één uit sloeg Vince Rooi een homerun om Kinheim op het juiste spoor te zetten. Rooi's homerun zou de enige zijn in deze Series. Vorig jaar toen DOOR Neptunus en Mr. Cocker HCAW tegenover elkaar stonden in de Holland Series, werd er ook slechts één homerun geslagen, net als in de Series van 2003, 2001 en 2000, waardoor dit pas de vijfde Holland Series-homerun was sinds 2000. Rooi werd slechts de derde speler die in deze periode homerde, want Dirk van 't Klooster homerde in 2000 en 2001 als speler van Neptunus en Percy Isenia (ook Neptunus) homerde in 2003 en 2005. Dit was de eerste niet-Neptuniaanse Series homerun sinds 25 september 1999 en de eerste Kinheim Series-homerun in bijna 10 jaar, nadat Giel ten Bosch er één had geslagen op 6 oktober 1996. Na de homerun gooide Pionier-starter Roger Kops vier wijd op volgende slagman Edward Illidge. Hierna werd Roel Koolen uitgevangen, maar volgde Wouter Heemskerk met een honkslag die Illidge in scoringspositie bracht. Illidge scoorde daarna het gelijkmakende punt toen ook Denny Beljaards een honkslag sloeg. Midvelder Glenn Romney gooide de bal richting thuis, maar die ging langs catcher Mark Duursma, waardoor de twee lopers een honk konden opschuiven. Heemskerk en Beljaards scoorden daarna beiden op een honkslag van Danny Rombley om de stand op 4-2 te brengen. De inning kwam ten einde toen Rombey uitging bij een steelpoging.
...Danny Rombley gaat uit bij stelen in de 2e inning... ...Tweede honkman Lars Koehorst tikt hem uit... (Foto: Mario Klardie - www.sport-fotos.nl) |
In de derde inning kwam Kinheim tot een rally van zes punten om een comfortabele 10-2 voorsprong te nemen. René Cremer opende met een honkslag en schoof op na een mislukte pick-off van Roger Kops, die hierna een honkslag tegen kreeg van Dirk van 't Klooster en werd vervangen door Tommy van Limburg. De submariner werd begroet met een RBI-single van Tjerk Smeets, die vervolgens gedwongen uitging op een grounder van Vince Rooi. Nadat een vrije loop voor Edward Illidge voor volle honken had gezorgd werd Van Limburg opgevolgd door Dave Draijer, de closer van Pioniers, die al vroeg werd ingebracht om de Kinheim-aanval tot zwijgen te brengen. De voormalige startende werper raakte echter de eerste slagman die hij zag, Roel Koolen, met een worp, waardoor opnieuw werd gescoord en kreeg vervolgens een puntscorende infield-hit tegen van Wouter Heemskerk en een 2-run double van Denny Beljaards, die even later zelf scoorde op een grounder van Danny Rombley, waarna de inning eindelijk kon worden afgesloten na een nieuwe grounder.
Ondanks een ruime voorsprong kwam Kinheim-starter David Bergman in de vierde inning in de problemen en kreeg drie runs en vijf hits tegen. Glennsig Polonius begon met een double, waarna Edwin de Graaf een honkslag sloeg. Na een strikeout kwamen de honken vol toen ook Lars Koehorst een honkslag sloeg. Norbert Lokhorst en Michael Duursma volgden met RBI-singles. Volgende slagman Mark Duursma sloeg vervolgens richting tweede honk waar de bal wegsprong bij tweede honkman Roel Koolen naar korte stop René Cremer, die in staat was de bal op tijd naar eerste honkman Edward Illidge te gooien voor een nul in een close call, maar TV-beelden toonden aan dat de ervaren 1B Umpire Fred van Groningen Schinkel de juiste beslissing nam. Op de grounder scoorde Koehorst en bracht de stand op 10-5. De inning kwam ten einde toen linksvelder Denny Beljaards een schitterende vangbal maakte op een line drive van Glenn Romney.
In de vijfde inning werd Dè Flanegin de vijfde openingsslagman die het honk bereikte op David Bergman. Na de honkslag van Flanegin werd Bergman vervangen door Duko Jansen, die het hierna goed deed. De rechtshander schakelde volgende slagman Glennsig Polonius uit met drie slag, waarna Edwin ed Graaf in een dubbelspel sloeg en er een einde aan de inning kwam. Jansen stond slechts twee slagmensen tot de honken toe in de 3 1/3 inning die hij gooide.
Dave Draijer herstelde zich goed na Kinheim's productieve tweede inning, maar zag de Haarlemmers weer lopers op alle honken krijgen in de zesde slagbeurt. Danny Rombley begon toen met een stootslag-honkslag en René Cremer volgde met een honkslag. Met twee uit kreeg Vince Rooi vier wijd, maar gooide Draijer drie slag op Edward Illidge.
...Spelers werken aan veld... ...tijdens regen-onderbreking... (Foto: Mario Klardie www.sport-fotos.nl) |
Nadat het in de zevende inning begon te regenen en onweer hoorbaar was, moest het duel worden onderbroken in de eerste helft van de achtste inning. Met één uit in die slagbeurt sloeg Edwin de Graaf een honkslag. Maar toen volgende slagman Marcel Venema op 1 wijd-0 slag stond was weerlicht zichtbaar, waarna de umpire crew het duel onmiddellijk stopten. Even later barstte een enorme wolkbreuk los. Na zo'n tien minuten veranderde het speelveld in een zwembad. Het leek er op dat hervatting van de wedstrijd onmogelijk was. In dat geval had het restant van de wedstrijd maandagavond gespeeld moeten worden, maar zover kwam het niet. Spelers, coaches en begeleiding voegden zich bij de veldploeg om het veld opnieuw speelklaar te maken. Het weer klaarde op, maar net toen Home Plate Umpire Frank Volkers uitleg over de situatie gaf in een TV-interview met Dione de Graaff voor NOS Studio Sport begon wederom een hevige regenbui. Gelukkig was die van korte duur en konden de werkzaamheden aan het veld worden voortgezet. Uiteindelijk, na een onderbreking van twee uur en elf minuten werd de wedstrijd hervat en kon worden uitgespeeld. Na de onderbreking nam Michiel van Kampen het werpen over van Duko Jansen en maakte de slagbeurt van Marcel Venema af, die een force play-grounder sloeg. Een vangbal maakte een einde aan de inning.
...Umpire Fred van Groningen Schinkel stuurt spelers... ...weg na kritiek op call in achtste inning... (Foto: Mario Klardie - www.sport-fotos.nl) |
In de 2e8 stuurde ook Pioniers een nieuwe werper naar de heuvel en werd Erik Jan Lind de opvolger van Dave Draijer. In deze slagbeurt voegde Kinheim nog drie runs toe na een felbekritiseerde beslissing. Danny Rombley opende met een double en schoof op na een grounder van René Cremer. Hierna kreeg Dirk van 't Klooster vier wijd. Met Rombley op het derde honk brak Van 't Klooster voor het tweede honk, maar kwam terecht in een lange rundown. Terwijl Rombley scoorde leek Van 't Klooster zeker tweemaal uit zijn looppad te gaan, maar bereikte het tweede honk uiteindelijk met een gestolen honk. Heftige protesten van Pioniers volgden en vroegen 2B Umpire Arnold Verbrugge om uitleg. Op TV-beelden was te zien dat Van 't Klooster de eerste keer waarschijnlijk binnen zijn loopbaan bleef, maar de tweede keer was zichtbaar dat hij op het gras van het infield kwam en uit zijn baan leek te lopen. Toen de gemoederen weer tot bedaren waren gekomen kreeg ook Tjerk Smeets vier wijd, net als Edward Illidge, nadat Vince Rooi was uitgeschakeld met drie slag. Van 't Klooster en Smeets scoorden vervolgens op een honkslag van Roel Koolen en brachten de stand op 13-5.
In de eerste helft van de negende inning opende Norbert Lokhorst met een pop-fly vangbal, waarna Michael Duursma werd uitgevangen in het rechtsveld en Mark Duursma een honkslag sloeg. Volgende slagman Glenn Romney sloeg de bal hierna terug naar werper Michiel van Kampen, die over-enthousiast reageerde en zelf de laatste nul wilde maken op het eerste honk. Maar terwijl hij richting eerste honk rende moest hij zijn snelheid opvoeren en arriveerde tegelijkertijd met Romney op het honk en kreeg een fout op zijn naam. ,,Ik wist niet wat ik deed, het was stom'', gaf Van Kampen na afloop toe. Maar hierna sloeg Dè Flanegin een pop-fly en was het zijn eerste honk-collega Edward Illidge die de bal in fout gebied ving voor de laatste nul van het seizoen 2006.
Het feest barstte los, want Kinheim was voor het eerst sinds 1994 landskampioen, terwijl er aan de andere kant van het veld in de dug-out van Pioniers een complete stilte heerste, nadat zij de dag ervoor zelf dicht bij hun eerste titel waren sinds 1997. Voor de vierde keer in de Series-geschiedenis waren alle wedstrijden nodig in het 5-wedstrijden systeem, maar pas voor de tweede keer wist een ploeg een 2-1 achterstand om te draaien in een kampioenschap door de laatste twee wedstrijden te winnen. In 1994 deed Kinheim hetzelfde tegen Neptunus.
Kinheim's linksvelder Denny Beljaards, die tien honkslagen sloeg, werd uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speler van de Series, ook vanwege zijn uitstekende verdedigende spel.
...Kinheim's Hoofd Coach Ben Thijssen groet fans... (Foto: Mario Klardie - www.sport-fotos.nl) |
Met het winnen van de titel maakte Kinheim de hooggespannen verwachtingen voor dit seizoen waar, nadat de ploeg na vorig seizoen een aantal vooraanstaande spelers had aangetrokken, zoals internationals David Bergman (RHP), Michiel van Kampen (RHP), Tjerk Smeets (C), Roel Koolen (2B), Dirk van 't Klooster (OF) en actieve prof Vince Rooi (3B), die dit seizoen in de Pittsburgh Pirates-organisatie speelde en werd toegevoegd voor het 'postseason'. Kinheim was het hele seizoen de favoriet, maar Hoofd Coach Ben Thijssen wilde daar niets van weten. ,,Je wint niet op papier, maar op het veld'', aldus Thijssen, die dit jaar op het hoogste niveau als Hoofd Coach debuteerde bij een topploeg, na de afgelopen vier jaar deel te hebben uitgemaakt van de succesvolle coachingstaf van DOOR Neptunus. In 1999 was hij al Hoofd Coach in de Hoofdklasse bij Tilburg, maar eindigde toen op de negende plaats. Thijssen: ,,Dit is de kroon op een jaar hard werken. We hebben er veel tijd in gestoken en dat kwam er vandaag uit. Het is natuurlijk leuk om in je eerste jaar gelijk kampioen te worden, maar dit is een overwinning van de hele ploeg.'' Thijssen gaf toe dat de Holland Series zich anders ontwikkelde dan vooraf gedacht. In de competitie won Kinheim immers zesmaal van Pioniers, maar in de finalereeks bleken de ploegen volledig aan elkaar gewaagd en waren de wedstrijden onvoorspelbaar. Thijssen: ,,Nee, van onderschatting is er vooraf zeker geen sprake geweest. Pioniers heeft een uitstekende Series gespeeld en wij hebben vooral in onze thuiswedstrijden niet gespeeld zoals we kunnen. Dat lukte nu wel, we hebben nu laten zien wat we in huis hebben. Zeker, er zijn moeilijke momenten en twijfels geweest, maar Pioniers heeft het zaterdag zelf laten liggen. Wij hebben het vandaag afgemaakt.''
Aan de andere kant van het veld heerste een alleszeggende stilte in de dug-out van Pioniers, dat de voorgaande dag dicht bij de titel was. Vandaag stonden ze met lege handen. Zo'n twaalf spelers bleven achter in de dug-out en keken nietsziend voor zich uit. Pioniers speelde een uitstekende Series. ,,Maar daar heb je op een moment als dit helemaal niets aan'', aldus een teleurgestelde 1B Coach Peter Barentsen, die duidelijk geëmotioneerd was na afloop, terwijl de Kinheim-spelers feestvierden rondom de heuvel. ,,Ja, ik zie ze daar wel staan, maar ik zie ze eigenlijk niet'', probeerde Barentsen zijn gevoelens onder woorden te brengen.
...Marcel Joost krijgt champagne-douche... (Foto: Mario Klardie - www.sport-fotos.nl) |
Maar Pioniers kan alleen maar trots op zichzelf zijn, want niemand had verwacht dat de ploeg de Holland Series zou bereiken. Het doel van de ploeg was de Play-Offs te halen en dat werd bereikt door in de reguliere competitie op de derde plaats te eindigen. Eerder in het jaar veroverde de ploeg de Europese CupWinners Cup in Praag (Tsjechië). In de Play-Offs onttroonde Pioniers regerend landskampioen DOOR Neptunus in vier wedstrijden om de finale te bereiken. In de Holland Series speelde Pioniers vooral verdedigend enorm sterk en verraste door een 2-1 voorsprong te nemen. Uiteindelijk stond de ploeg met lege handen, maar dit is een uitstekend seizoen geweest voor de Hoofddorpers, die later deze het 40-jarig clubjubileum vieren.
Toen Kinheim voor het laatst landskampioen werd in 1994 was huidige Pitching Coach Eelco Jansen één van de werpers, terwijl de huidige Bench Coach Marcel Joost in het rechtsveld speelde. Jeffrey Verbij is de enige actieve speler die er ook in 1994 bij was, maar hij kwam in deze Series niet in actie. Van de begeleiding was alleen Equipment Manager Ron Dekker ook in 1994 bij de ploeg, terwijl toenmalig Team Manager en Dug-Out Scorer Kees Tromp tegenwoordig secretaris is van de Top Honkbal Commissie van de vereniging. Eelco Jansen: ,,1994 was mijn eerste jaar als speler bij de ploeg, dit is mijn eerste jaar bij de ploeg als coach. Ik hoop alleen dat het niet weer zo lang duurt voordat de volgende titel komt''.
Peter Jager, voorzitter van Kinheim Top Honkbal, sprak na afloop van ''een mirakel'', terwijl hij zich tussen de feestende spelers begaf. ,,Zaterdag zag ik het eerlijk gezegd heel somber in, maar het is toch goed gekomen. Een wonder'', aldus Jager.
Met het veroveren van de titel kwalificeerde Kinheim zich ook voor deelname aan het toernooi om de Europa Cup, dat volgend jaar in San Marino zal plaatsvinden. Doordat Pioniers dit jaar de CupWinners Cup won zal de ploeg weer deelnemen aan dat toernooi, dat het in 2007 zelf wil organiseren. DOOR Neptunus zal ook in dat toernooi uitkomen als tweede Nederlandse ploeg, doordat het in het reguliere seizoen op de tweede plaats eindigde.
(1 oktober)
Bedankt voor het bezoeken van deze site. Tot gauw!