Grand Slam
Honkbal Verslagen
13 mei 2006
Compiled and Copyright © 1997-2006 by Marco Stoovelaar

Zaterdag 13 mei
Neptunus pakt eerste plaats
ADO wint van Pioniers
Pirates ook met lege handen vs. Kinheim
Eerste zege voor Sparta/Feyenoord



Neptunus pakt eerste plaats
English | Line Score | Box Score | HCAW's vorige wedstrijd | Neptunus' vorige wedstrijd
Stand | Programma | Alle Line Scores & Box Scores
BUSSUM - Met een 4-2 overwinning tegen Mr. Cocker HCAW nam DOOR Neptunus zaterdag alleen bezit van de eerste plaats in de Hoofdklasse. Deze wedstrijd was de eerste van het seizoen tussen de twee finalisten van de afgelopen vijf seizoenen in de hoogste afdeling.


...Jurriaan Korff wordt uitgetikt...
...door 3B Rodney Michel na een...
...poging op te schuiven in 3e inning...
(Foto: Ron Wicklert - www.eott.nl)
De wedstrijd was er ook één tussen twee ploegen die in de eerste vier weken van het seizoen min of meer verrasten, ondanks hun status van de afgelopen jaren. Bedenk dit maar eens. Na vorig seizoen verloor Neptunus een aantal spelers, waaronder vijf internationals. Daaronder de Beste Werper van vorig seizoen Rob Cordemans en Dirk van 't Klooster, de Beste Slagman en MVP van vorig seizoen. Sinds de start van het seizoen moet Neptunus het ook doen zonder RHP Martijn Nijhoff, die herstellende was van een lichte blessure. Recentelijk hoorde de ploeg dat LHP Ferenc Jongejan dit seizoen niet in actie zal komen vanwege een schouderblessure.
HCAW begon het seizoen met drie spelers, die waren geschorst, waaronder de verdedigend sterke korte stop Ralph Milliard en miste onlangs Gino Henson vanwege familie-omstandigheden. Desondanks was HCAW koploper en won zeven wedstrijden op rij om een clubrecord te realiseren voor de beste seizoenstart ooit. Neptunus was eveneens in de top-vier en kwam donderdagavond op gelijke hoogte met koploper HCAW. Dit weekeinde is Martijn Nijhoff weer inzetbaar voor Neptunus, terwijl Gino Henson weer terug is bij HCAW, dat ook weer beschikking heeft over de geschorste utility-speler Rodney Michel en RHP Nick Stuifbergen, waardoor de line-ups van deze twee ploegen alleen maar beter is geworden.

Neptunus opende de score met drie punten in de derde inning op starter Patrick de Lange, die op 4-0 stond voor het duel en zijn eerste wedstrijd van het seizoen verloor.

...Bas de Jong gaat gedwongen uit op tweede honk...
...Korte stop Raily Legito completeert dubbelspel...
(Foto: Ron Wicklert - www.eott.nl)
In de derde inning scoorde Neptunus hun punten met twee uit. Raily Legito sloeg toen een honkslag, net als Yuji Nerei. De honken kwamen vol toen Evert-Jan 't Hoen vier wijd kreeg. Hierna sloeg Jurriaan Korff een honkslag, waarop werd gescoord door Legito en Nerei, terwijl 't Hoen opschoof naar het derde honk op de aangooi naar thuis. Melfried Comenencia sloeg vervolgens ook een honkslag die 't Hoen binnenbracht. Korff probreerde op de klap het derde honk te bereiken, maar werd daar uitgegooid, waardoor er een einde aan de inning kwam.
HCAW kon niet doordrukken op starter Diegomar Markwell in de eerste zeven innings. In die periode was er slechts één speler in staat het tweede honk te bereiken en dat was Sidney de Jong, die de tweede inning opende met een double. Markwell schakelde slechts twee slagmensen met drie slag uit, maar werd gesteund door drie dubbelspelen.

Maar in de achtste inning verkleinde HCAW Neptunus' achterstand tot 3-2. Met één uit gooide Markwell vier wijd op Bart Gabriëls, die als derde honkman in de vierde inning was ingevallen voor Rodney Michel. In die slagbeurt, met twee uit, sloeg Johnny Balentina een honkslag richting derde honk, maar toen Michel de bal richting eerste honk wilde gooien blesseerde hij zijn arm en moest het duel verlaten. Hij liep later met zijn arm in een mitella.
Na de vrije loop voor Gabriëls bereikte Dimitri Leon het honk toen tweede honk Benjamin Dille een fout maakte op zijn grounder. Ronald Jaarsma volgde hierna met een honkslag waarop Gabriëls scoorde. Het betekende het einde voor Diegomar Markwell, die werd opgevolgd door Jan Naterop. Na een foul-out kreeg de linkshander een RBI-single tegen van Gino Henson die de stand op 3-2 bracht, maar hierna sloeg Sidney de Jong een 'force play-grounder'.
Met een 3-2 voorsprong voegde Neptunus een 'insurance run' toe in de negende inning. Jos de Jong, die het gooien had overgenomen van Patrick de Lange in de zevende inning, kreeg een lead-off single tegen van Johnny Balentina (die 4-uit-5 sloeg) en een stootslag-honkslag van Benjamin Dille. De Jong werd opgevolgd door Nick Stuifbergen, die zijn eerste optreden maakte van het seizoen en werd begroet met een RBI-single van Raily Legito, die 3-uit-4 sloeg.
HCAW was niet meer in staat terug te komen in de 2e9, want Neptunus draaide voor de vierde keer in dit duel een dubbelspel.
(13 mei)



ADO wint van Pioniers
English | Line Score | Box Score | Pioniers' vorige wedstrijd | ADO's vorige wedstrijd
Stand | Programma | Alle Line Scores & Box Scores
HOOFDDORP - ADO brak zaterdag een 1-1 stand met drie onverdiende punten in de zevende inning en zou met 6-1 gaan winnen vs. Konica Minolta Pioniers.

Pioniers nam een 1-0 voorsprong in de eerste inning. ADO-starter Rob Cordemans gooide vier wijd op openingsslagman Michael Duursma, die hierna het tweede honk stal. Nadat de volgende twee slagmensen werden uitgevangen in het midveld scoorde Duursma op een honkslag van Dè Flanegin. Het punt zou echter het enige in de wedstrijd voor Pioniers. Met twee uit in de tweede inning kreeg Cordemans een honkslag tegen van Mark-Jan Moorman, maar schakelde hierna 14 slagmensen op rij uit, voordat hij twee singles tegen kreeg in de zevende inning, maar die twee lopers zouden achterblijven.
ADO kwam langszij in de vijfde inning. Pionier-starter Richard Orman had eveneens een goed optreden. De linkshander schakelde 13 van de eerste 14 slagmensen uit die hij tegenover zich kreeg. In de derde inning kreeg hij alleen een lead-off single tegen van Marvin Bleij, maar die ging uit bij een steelpoging. Met twee uit in de vijfde beurt sloeg Kalian Sams een triple en scoorde toen Marvin Bleij volgde met een honkslag.

In de zevende inning scoorde ADO drie onverdiende punten om een 4-1 voorsprong te nemen. Harvey Monte opende met een stootslag-honkslag, waarna korte stop Michael Duursma een fout maakte op een grounder van Percy Isenia en die bleek beslissend te zijn. Monte en Isenia schoven op na een OSS van James Rutherford, waarna de honken vol kwamen toen Richard Orman een opzettelijke vrije loop gaf aan Kalian Sams. Maar de creatie van een gedwongen loop mislukte, want volgende slagman Marvin Bleij werd uitgevangen. Als de fout niet zou zijn gemaakt, was dit de derde nul van de inning geweest. Nu werd het een opofferingsslag, want Monte scoorde. Berry van Driel volgde hierna met een 2-run triple en bracht de stand op 4-1.

In de negende inning voegde ADO nog twee runs toe, maar zag ook een speler uit het veld worden gestuurd. Met één uit sloeg Kalian Sams een honkslag. Met twee uit schoof Sams op naar het tweede honk toen Berry van Driel een honkslag sloeg. Kort daarna ontstond er een confrontatie tussen Sams en korte stop Michael Duursma, waarbij Sams uit het veld werd gestuurd door 3B Umpire Olav Steijger. Quensley Bazoer werd ingezet als pinch-runner voor Sams. Even later scoorden Bazoer en Van Driel beiden op een tweehonkslag van Shurty Tremus.
In de 2e9 nam Robin van Doornspeek het werpen over van Rob Cordemans. Hij kreeg een lead-off infield-hit tegen van Mark Duursma, maar hierna volgde een dubbelspel. Een honkslag en een vrije loop bezorgden Pioniers nog twee honklopers, maar een vangbal maakte een einde aan de wedstrijd.
(13 mei)



Pirates ook met lege handen vs. Kinheim
English | Line Score | Box Score | Pirates' vorige wedstrijd | Kinheim's vorige wedstrijd
Stand | Programma | Alle Line Scores & Box Scores
AMSTERDAM - Amsterdam Pirates is nog steeds op zoek naar de eerste overwinning van het seizoen. Zaterdag verloor de ploeg voor de negende keer op rij, nu met 7-1 tegen Corendon Kinheim.

Kinheim leek al gelijk in de eerste inning tot scoren te gaan komen, met hulp van Pirates-starter Pim Walsma, die opnieuw controleproblemen had. De jonge rechtshander gooide vier wijd op de eerste twee slagmensen die hij zag, Danny Rombley en René Cremer, op op gelijke hoogte te komen met Satoru Fujii (Sparta/Feyenoord) voor de meeste keer vier wijd dit seizoen in de Hoofdklasse (19). But then Dirk van 't Klooster sloeg een comebacker naar Walsma, die Cremer uitschakelde op het tweede honk. De play kon zelfs worden omgezet in een dubbelspel, omdat Rombley te ver over het derde honk liep en daar werd uitgegooid door korte stop Tyson Arishenkoff. Een grounder van Tjerk Smeets maakte een einde aan de inning, die slecht had kunnen aflopen voor Pirates, maar de verdediging voorkwam punten.

...Edward Illidge...
...4-uit-4...
...2 Runs, 1 RBI...
(Foto: Marco Stoovelaar)
In hun eigen eerste slagbeurt nam Pirates een 1-0 voorsprong. Lead-off hitter Derick Francisca dreunde de bal het rechts-midveld in waar midvelder Danny ROmbley onsuccesvol slidend de bal probeerde te stoppen, want Francisca zou een driehonkslag slaan. Even later scoorde hij toen Roderick Simon een OS sloeg. Met twee uit was Pirates-starter Pim Walsma plotseling op weg naar de kleedkamer, want de coachingstaf had besloten hem te vervangen vanwege zijn controleproblemen kort daarvoor. Ralph Lagas sloeg nog een honkslag met twee uit, maar een grounder van veteraan Edsel Martis maakte een einde aan de slagbeurt.

Robbert van der Pol nam het werpen van Walsma over, maar kreeg drie hits tegen en gooide tweemaal vier wijd, die Kinheim een 3-1 voorsprong opleverden. Edward Illidge opende met een honkslag, waarna Roel Koolen een double sloeg. Robin Longhurst volgde met een RBI-single en schoof op naar twee na de aangooi naar het derde honk. Wouter Heemskerk zorgde voor volle honken met vier wijd. Een vrije loop voor Denny Beljaards resulteerde in een automatisch punt en een voorsprong voor Kinheim. Longhurst scoorde het derde punt in de inning op een 'force play-grounder', maar hierna herstelde Van der Pol zich en kwam uit de inning.
In de derde beurt werd hij gesteund met een dubbelspel, maar kreeg toen twee onverdiende punten tegen in de vierde inning. Denny Beljaards opende met het bereiken van het eerste honk na een fout van eerste honkman Ralph Lagas, waarna Danny Rombley een honkslag sloeg. Een groundout en een doorgeschoten bal bezorgden Kinheim de twee extra punten. Van der Pol herstelde zich opnieuw en kreeg geen punten meer tegen in de volgende twee innings.

In de zevende inning nam Björn Henrichs het werpen over. Henrichs, de korte stop van Pirates, is licht geblesseerd en startte daardoor niet op zijn reguliere positie. Hij kreeg een punt tegen in de zevende toen Edward Illidge (die 4-uit-4 sloeg) een honkslag sloeg en scoorde op een honkslag van Denny Beljaards. In de achtste sloeg Dirk van 't Klooster een double en scoorde op een OS van Illidge.
Na een punt toe te staan in de eerste inning kreeg Kinheim-starter Patrick Beljaards nog slechts drie honkslagen tegen in de volgende zes innings die hij gooide. De drie slagmensen zouden allen het tweede honk bereiken, maar daar stranden. Relievers Jimmy van der Veldt en Michiel van Kampen maakten het karwei voor Beljaards af, door beiden een inning te gooien.
(13 mei)



Eerste zege Sparta/Feyenoord
English | Line Score | Box Score | Sparta/Feyenoord's vorige wedstrijd | Almere's vorige wedstrijd
Stand | Programma | Alle Line Scores & Box Scores
ROTTERDAM - Na in hun eerste acht wedstrijden slechts negen punten te hebben gescoord, scoorde Sparta/Feyenoord zaterdag 15 punten in hun negende wedstrijd en registreerde de eerste overwinning van het seizoen, een 15-6 zege vs. Instant Holland Almere '90, dat tien veldfouten maakte.

Na drie puntloze innings scoorde Sparta/Feyenoord vier onverdiende punten in de vierde inning. Vanwege de vele fouten van Almere waeren slechts vier van de vijftien Sparta/Feyenoord-punten verdiend.
In de vierde inning maakte Almere drie fouten. Lead-off hitter Sjoerd Hermans bereikte het honk op een fout en Rutger Veugelers kreeg vier wijd. Hierna maakte linksvelder Ferd van Stekelenburg een fout op een uithaal van Jeffrey Sprott, waardoor de honken vol kwamen. Orson Slaats sloeg de bal vervolgens naar tweede honkman Randy Daal, die een foute aangooi maakte richting thuis, resulterend in twee runs en lopers op het tweede en derde honk. Almere's Hoofd Coach Carlos Arrindell besloot hierna catcher Jeffrey de Vrieze te vervangen door Jason Halman. Na de verdedigende wissel sloeg Nick Eppinga, die zijn eerste wedstrijd startte na een blessure, een honkslag en zorgde voor twee extra punten.
In de vijfde inning werd vijf punten gescoord, waaronder de enige vier verdiende punten. Dwayne Kemp opende met een triple en scoorde op een honkslag van Sjoerd Hermans. Nadat Martin Kuipers het werpen had overgenomen van starter Nick Veltkamp sloeg Rutger Veugelers een honkslag en Jeffrey Sprott een 3-run homerun om de stand op 8-0 te brengen. Orson Slaats kreeg vervolgens vier wijd en scoorde even later op een fout van derde honkman Ivanon Coffie.

Met een 9-0 achterstand kwam Almere plotseling terug met een 6-run rally in de zevende inning. Sparta/Feyenoord-starter Elton Koeiman gooide vier hitloze innings, voordat hij een lead-off single tegen kreeg in de vijfde inning, maar hierna volgden drie nullen. In de eerste vier innings gooide hij slechts tweemaal vier wijd, beide keren voor Eugene Kingsale. In de zesde resulteerden ook twee honkslagen niet in punten, maar in de zevende kwam Almere wel tot scoren. Met volle honken sloeg Wesley Bernardus een 2-run single, gevolgd door een 2-run double van Eugene Kingsale. Met één uit voeg Ivanon Coffie een 2-run homerun toe. Vorig seizoen sloeg Coffie met acht de meeste homeruns en sloeg er ook acht in een week op het Europees Kampioenschap in Tsjechië, maar dit was pas zijn eerste van het seizoen. Elton Koeiman sloot de inning hierna af met een groundout en een strikeout en zou de hele wedstrijd uitgooien.

In de 2e7 antwoordde Sparta/Feyenoord met vier punten, want Almere maakte nog eens drie fouten. In de volgende slagbeurt werden nog eens twee onverdiende punten gescoord en kwam de stand op 15-6.
Alle negen Sparta/Feyenoord-spelers scoorden minimaal één punt, terwijl acht tot minimaal één honkslag kwamen. Orson Slaats was de enige speler zonder honkslag.
(13 mei)


Bedankt voor het bezoeken van deze site. Tot gauw!

Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl

Laatste Update: 15 mei 2006
Copyright © 1997-2006 Marco Stoovelaar.