Grand Slam
Honkbal Verslagen
17 juni 2006
Compiled and Copyright © 1997-2006 by Marco Stoovelaar

Zaterdag 17 juni
Sterk Pirates verslaat HCAW in aantrekkelijk duel
Sparta/Feyenoord wint in 12e inning vs. ADO
Almere komt terug tegen Kinheim



Sterk Pirates verslaat HCAW in aantrekkelijk duel
English | Line Score | Box Score | Pirates' vorige wedstrijd | HCAW's vorige wedstrijd
Stand | Programma | Alle Line Scores & Box Scores
AMSTERDAM - Amsterdam Pirates speelde zaterdag een sterk duel en versloeg Mr. Cocker HCAW overtuigend met 6-1. De Amsterdamse ploeg sloeg op de juiste momenten en had een aantal fraaie verdedigende acties, waaronder een triple play.
Hoewel HCAW geen uitstraling had en een paar honkloopblunders beging had het vandaag simpelweg geen kans. Dit was een zeer aantrekkelijk en goedgespeelde wedstrijd, gadegeslagen door een groot en enthousiast publiek, dat ook een prima 3-man umpire crew zag onder leiding van Home Plate Umpire Olav Steijger, die een goede dag achter de plaat had. Henk Meerleveld en Rutger Druijve stonden in het veld en hadden genoeg te doen. ,,Dit was een uitstekende wedstrijd voor de regeltjes'', stelde Meerleveld achteraf terecht vast.

Pirates-starter Robert van der Pol kreeg steun van een dubbelspel in de tweede inning, maar hierna volgde een fout op een grounder Martijn Meeuwis, die later in scoringspositie kwam na een honkslag van Nick Makkinje. Maar de inning kwam toen echter ten einde na een vangbal.
In de derde inning opende Ralph Milliard voor HCAW met een double, maar ging uit bij een poging het derde honk te stelen.
Pirates brak de wedstrijd open in de derde slagbeurt. Remco Draijer begon met een vrije loop en Derick Francisca volgde met een honkslag. Nadat de twee waren opgeschoven na een OSS van Roderick Simon zorgde HCAW-starter Jurjen van Zijl voor volle honken met een opzettelijke vrije loop voor Tyson Arishenkoff. De opzet voor een gedwongen loop mislukte echter, want Van Zijl kreeg hierna een 2-run single tegen van Boudewijn de Elswijk, gevolgd door een RBI-single van Fausto Álvarez, die de stand op 3-0 bracht.


...Tyson Arishenkoff...
...start triple play...
(Foto: Marco Stoovelaar)
Triple Play Feitjes
Het triple play van vandaag was de tweede door Pirates in de Hoofdklasse.
De eerste keer dat Pirates een triple play draaide (ook op eigen veld) was op 18 mei 2002 vs. Neptunus.

Vier jaar geleden completeerde Mark Kan het triple play en was vandaag winnende werper.

Zowel in 2002 als vandaag was Henk Meerleveld één van de umpires.

Dit was het derde Hoofdklasse-triple play op het nieuwe Pirates-complex. Op 7 mei 2000 maakte HCAW het eerste op Sportpark Ookmeer.

Dit was het elfde Hoofdklasse-triple play in de laatste zeventien jaar.

De vierde inning leverde één van de twee defensieve hoogtepunten van deze wedstrijd op. Robert van der Pol gooide vier wijd op lead-off hitter Bart Gabriëls en werd vervangen door Robin Franken. De linkshander kreeg een honkslag tegen van Gino Henson en hierna een stootslag-honkslag van Martijn Meeuwis, die voor volle honken zorgde. Vervolgens sloeg Nick Makkinje een line drive richting korte stop Tyson Arishenkoff, die nauwelijks tijd had zijn handschoen om te draaien, een poging deed de bal te vangen, maar daarin niet slaagde. Arishenkoff reageerd alert en gooide de bal naar tweede honkman Björn Henrichs om Meeuwis gedwongen uit te schakelen. Op de line drive en de actie op het tweede honk vertrok Gabriëls richting thuis. Na Meeuwis te hebben uitgetikt gooide Meeuwis de bal naar catcher Roderick Simon, die Gabriëls uittikte voor de tweede nul. Hierna ging Gino Henson op weg richting derde honk. Simon reageerde snel, rende richting korte stop-plaats en tikte Henson uit om een uniek triple play te completeren. Terugkijkend naar de situatie had dit een dubbelspel kunnen blijven, want de gedwongen loop werd opgeheven na de nul op de thuisplaat.

In de vijfde inning lukte het HCAW terug te komen met een punt op nieuwe werper Pim Walsma, die zijn eerste Hoofdklase-optreden beleefde sinds 13 mei. De rechtshander gooide echter vier wijd op de eerste twee slagmensen die hij zag, Dimitri Leon en Ralph Milliard, maar schakelde hierna Ronald Jaarsma met drie slag uit, voordat de honken vol kwamen toen hij ook een vrije loop weggaf aan Sidney de Jong. Vervolgens scoorde Milliard na een wilde worp. Met lopers op het eerste en tweede honk resulteerde een honkloopfout van Sidney de Jong in de tweede nul. De Jong verliet het eerste honk en was op weg naar het tweede honk waar Milliard ook nog steeds stond. Pirates-catcher Roderick Simon reageerde wederom zeer alert, rende over het infield en tikte beide lopers, die nu samen op het tweede honk stonden. De Jong werd uitgegeven, omdat de voorste loper volgens de regels nou eenmaal het recht op een honk heeft. De inning kwam hierna ten einde met een vangbal.
In de 2e5 voegde Pirates een punt toe. Fausto Álvarez opende met een diepe double, schoof op na een OSS van Kevin Gerard en scoorde na een wilde worp.


...Mark Kan...
...winnende werper...
(Foto: Marco Stoovelaar)
In de zesde inning kreeg HCAW opnieuw de honken vol, maar verzuimde te scoren, vanwege wederom een fraaie verdedigende handeling van Pirates. Met één uit sloeg Gino Henson een honkslag en kregen Martijn Meeuwis en Nick Makkinje vier wijd. Pim Walsma werd vervangen en Mark Kan nam het werpen over met volle honken. Dimitri Leon sloeg vervolgens een grounder naar korte stop Tyson Arishenkoff, die een dubbelspel startte.

HCAW, bij wie utility player Rodney Michel vandaag niet speelde, had hierna in de zesde inning zelf ook een prima verdedigend moment. Derick Francisca opende met een honkslag, maar werd het slachtoffer van een pick-off op het eerste honk na een aangooi van catcher Sidney de Jong.
Het tweede verdedigende hoogtepunt van de wedstrijd kwam in de zevende inning toen Pirates-linksvelder Derick Francisca een schitterende vangbal maakte op een diepe line drive van Sidney de Jong. Eerder in de wedstrijd deed Francisca al een uitstekende poging, maar kreeg net geen controle over de bal na een diving catch.

In de tweede helft van de zevende inning voegde Pirates twee 'insurance runs' toe. Cliff Foster, die Jurjen van Zijl in vorige inning was opgevolgd, begon de zevende inning met een vrije loop voor Kevin Gerard, die opschoof na een OSS van Björn Henrichs. Hierna werd Bobbie van Duuren geraakt door een worp, maar volgde een 'force play-grounder'. Met twee uit kwamen de honken vol toen ook Derick Francisca werd geraakt door een worp. Dat was aanvankelijk niet duidelijk, omdat het klonk alsof de bal de knuppel had geraakt, maar na overleg van de drie umpires kreeg Francisca het eerste honk. Volgende slagman Roderick Simon sloeg hierna een 2-run single en verhoogde de voorsprong naar 6-1. Foster werd vervangen door Kenny Berkenbosch, die de inning wist af te sluiten met een pop-fly.

HCAW was niet in staat terug te komen, omdat Mark Kan 3 2/3 sterke innings gooide en daarin maar één honkloper toestond. Na negen slagmensen op rij te hebben uitgeschakeld kreeg Kan een 2-out single tegen van Dimitri Leon in de negende, maar de wedstrijd eindigde vervolgens met een groundout. Omdat starter Robert van der Pol niet de vereiste vijf innings had gegooid werd reliever Mark Kan als winnende werper aangewezen door Official Scorer Leo van den Brun, die eveneens een drukke dag had met het registreren van alle handelingen. Door alle actie van vanmiddag is deze wedstrijd kenmerkend voor dit seizoen, dat al verschillende ongebruikelijke situaties heeft gehad. Tot nu toe is dit dan ook een uitstekend seizoen voor de spelregels en moeten Umpires en Official Scorers, maar ook spelers en coaches, van rookies tot 'veterans', volledig geconcentreerd blijven en de spelregels te kennen. Je weet nooit wat de volgende actie zal zijn. En dat maakt honkbal nou de boeiende sport die het is.
(17 juni)



Sparta/Feyenoord wint in 12 innings vs. ADO
English | Line Score | Box Score | Sparta/Feyenoord's vorige wedstrijd | ADO's vorige wedstrijd
Stand | Programma | Alle Line Scores & Box Scores
ROTTERDAM - Op het moment dat iedereen zichzelf verzoend had met een 1-1 gelijkspel draaide het geluk om in Sparta/Feyenoord's voordeel, want een fout met twee uit zette het winnende punt op in de tweede helft van de twaalfde inning. Even later hadden de Rotterdammers met 2-1 gewonnen vs. ADO.

ADO-starter Rob Cordemans domineerde acht innings. De ervaren rechtshander kreeg in die periode slechts vier honkslagen tegen en kwam tot 12 strikeouts. Daaronder de 1000e in zijn loopbaan en die mijlpaal werd bereikt in de tweede inning toen hij drie slag gooide op Marwin Kleinmoedig, waarmee hij de slagbeurt afsloot. Cordemans werd aanvallend echter gesteund met slechts één punt en dat bleek uiteindelijk niet genoeg. Twee fouten zorgden voor twee runs voor Sparta/Feyenoord.
ADO scoorde hun enige punt in de tweede inning. Harvey Monte opende toen met een honkslag op starter Satoru Fujii en stal het tweede honk. Met twee uit scoorde Monte op een honkslag van Michel Korzeniewski. Volgende slagman Shurty Tremus kreeg nog vier wijd, maar hierna sloot Satoru Fujii de inning af met een groundout en schakelde acht slagmensen op rij uit. De Japanse rechtshander kreeg ook maar zeven honkslagen tegen en had acht strikeouts in zijn 8 2/3 inning, maar gooide ook zevenmaal vier wijd. Hoewel de honken regelmatig werden bereikt was ADO niet meer in staat te scoren. De ploeg strandde 16 lopers, waaronder twee keer de honken vol laat in de wedstrijd.
Sparta/Feyenoord kwam langszij in de vierde slagbeurt. Tweede honkman Berry van Driel maakte een fout op een grounder van lead-off hitter Ramphis Trinidad, die daarna twee stal. Na twee vangballen scoorde Trinidad het gelijkmakende punt op een honkslag van Jeroen Hermans.

Beide ploegen lieten lopers in scoringspositie achter tussen de zesde en negende inning. ADO kreeg hun openingsslagman op het tweede honk met één uit in de zesde inning, maar er gebeurde verder niets.
In de zevende inning sloeg Maikel Benner een honkslag met één uit en schoof op na een grounder. Nadat de volgende slagman vier wijd had gekregen probeerde Benner te scoren op een honkslag van Jermaine Esprit, maar werd op thuis uitgegooid.
In de achtste inning kreeg ADO de honken vol met slechts één uit. Maar hierna gooide Satoru Fujii drie slag op pinch-hitter Kalian Sams. De inning kwam ten einde toen Maikel Benner een vangbal sloeg.
In de negende inning kreeg de Haagse ploeg opnieuw alle honken bezet, dit keer met twee uit. Met een loper op het eerste honk en twee uit gooide Fujii vier wijd op de volgende twee slagmensen en werd vervangen door Sander Klop. Percy Isenia sloot de inning af met een grounder.
Sparta/Feyenoord kreeg ook scoringsmogelijkheden. In de zesde inning sloeg Ramphis Trinidad een honkslag met één uit, maar hierna ging pinch-runner Sil Wagenaar uit na een pick-off van Rob Cordemans. Twee honkslagen volgden, maar een pop-fly maakte een einde aan de inning.
In de negende inning nam Jurrian Koks het werpen over van Cordemans. Hij gooide vier wijd op Jeffrey Sprott met één uit, die daarna het derde honk bereikte op een 2-out single van Sjoerd Hermans, maar dit keer maakte een groundout een einde aan de inning en moest verlengd worden.

Opnieuw was het ADO dat de meeste kansen kreeg een punt te scoren. In de elfde inning opende Quensley Bazoer met een stootslag-honkslag, gevolgd door een infield-hit van Shurty Tremus, maar hierna volgden twee 'force play-grounders'. Een vangbal maakte een einde aan de scoringskans.
In de twaalfde inning sloeg Harvey Monte een honkslag met één uit en stal het tweede honk. Kalian Sams kreeg vervolgens drie slag en Maikel Benner kreeg opzettelijk vier wijd. De inning kwam ten einde toen Sander Klop drie slag gooide op Quensley Bazoer.
In de 2e12 kreeg Jurrian Koks twee snelle nullen. Een grounder van Orson Slaats leek hierna de laatste nul van de wedstrijd te worden, maar korte stop Shurty Tremus maakte toen een fout. Volgdende slagman Dwayne Kemp dreunde de bal toen diep het midveld in voor een 'game-winning, walk-off double', die Sparta/Feyenoord een 2-1 zege opleverde.
Voor de tweede keer nam Koks het werpen over, maar verloor. ADO's reguliere closer Robin van Doornspeek kan momenteel niet gooien, vanwege een blessure.

ADO 'outhit' Sparta/Feyenoord met 10-6, maar was niet in staat lopers over de plaat te krijgen. De ploeg strandde 16 lopers, waaronder negen in scoringspositie. ADO sloeg slechts 2-uit-15 met lopers in scoringspositie. ADO's twee werpers kwamen tot 15 strikeouts en gaven één vrije loop weg. Sparta/Feyenoord's twee werpers hadden 12 strikeouts, waarvan zes voor ADO's zesde positie in de slagvolgorde: drie voor James Rutherford en drie voor zijn vervanger Kalian Sams.
(17 juni)



Almere komt terug tegen Kinheim
English | Line Score | Box Score | Almere's vorige wedstrijd | Kinheim's vorige wedstrijd
Stand | Programma | Alle Line Scores & Box Scores
ALMERE - Instant Holland Almere '90, de derde van de drie onderste teams, won zaterdag eveneens. Met een 2-0 achterstand scoorde Almere 's avonds viermaal in de achtste inning om met 4-2 te winnen.

De wedstrijd was zeven innings lang puntloos, maar Kinheim kreeg de beste kansen vroeg in de wedstrijd. In de eerste inning stond Dirk van 't Klooster op het eerste honk met twee uit toen Almere-starter René Rijst vier wijd gooide op volgende slagmensen Tjerk Smeets en Edward Illidge. Maar hierna werd Roel Koolen uitgevangen.
In de tweede inning liet Kinheim een loper op het tweede honk achter.

Tussen de derde en zevende inning bereikte beide ploegen nauwelijks de honken. In die periode gooide veteraan René Rijst vijf solide innings tegen Kinheim, één van de ploegen waarvoor hij heeft gespeeld. Rijst, die bezig is aan zijn 25ste seizoen op het hoogste niveau, gooide in deze vijf innings driemaal drie slag, stond slechts drie honklopers toe en schakelde negen slagmensen op rij uit tussen de derde en vijfde inning.
Kinheim's starter Patrick Beljaards ondervond geen problemen in zijn eerste zeven innings. In de tweede inning kreeg hij steun van een dubbelspel. In de vierde en vijfde inning sloot de linkshander de inning af met een strikeout, terwijl Almere een loper in scoringspositie had.

De beslissing van deze wedstrijd viel in de achtste inning. In de 1e8 kreeg Denny Beljaards vier wijd met één uit. Een grounder van volgende slagman Danny Rombley eindigde in een foute aangooi van eerste honkman Ricky Daal en bracht lopers op het tweede en derde honk. René Rijst zette de honken hierna vol met een opzettelijke vrije loop voor René Cremer. Linkshander Nick Veltkamp werd toen ingebracht om het op te nemen tegen linkshandige slagman Dirk van 't Klooster. Een succesvolle beslissing, want Van 't Klooster werd uitgevangen en de honken bleven vol. Veltkamp werd opgevolgd door Forstin Coenraad, die Tjerk Smeets tegenover zich kreeg. Met twee uit sloeg Smeets de bal naar drie voor een ogenschijnlijke derde nul, maar een foute aangooi van Sidney Ensermo bezorgde Kinheim een 2-0 voorsprong.

In de 2e8 reageerde Almere met vier punten. Patrick Beljaards, die in de eerste zeven innings domineerde, kreeg een lead-off double tegen van Sidney Ensermo en vervolgens een stootslag-honkslag van Ricky Daal, die werd gevolgd door een foute aangooi van derde honkman Wouter Heemskerk, waardoor Ensermo kon scoren. Daal werd vervangen door pinch-runner Manuel Dame en Beljaards door Michiel van Kampen. Shaldimar Daantji kreeg hierna drie slag na een foute stootslag, maar volgende slagman Randy Daal werd geraakt door een worp. Daal ging gedwongen uit na een grounder van Ivanon Coffie, maar hierna volgde Bryan Engelhardt met een 3-run homerun en bezorgde Almere een 4-2 voorsprong. Dat werd ook de eindstand, want Forstin Coenraad schakelde drie slagmensen uit in de negende inning.
Kinheim had slechts vier honkslagen in dit duel, waarvan drie op naam van René Cremer.
(17 juni)


Bedankt voor het bezoeken van deze site. Tot gauw!

Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl

Laatste Update: 19 juni 2006
Copyright © 1997-2006 Marco Stoovelaar.