Grand Slam
Honkbal Verslagen
25 mei 2006
Compiled and Copyright © 1997-2006 by Marco Stoovelaar

Donderdag 25 mei
Neptunus dient oud-werper eerste verlies toe
Weer spelbreker duel HCAW vs. Kinheim
Pioniers wint in negende inning
Pirates homert naar winst



Neptunus dient oud-werper eerste verlies toe
English | Line Score | Box Score | Neptunus' vorige wedstrijd | ADO's vorige wedstrijd
Stand | Programma | Alle Line Scores & Box Scores
ROTTERDAM - Het was een wedstrijd die met belangstelling tegemoet was gezien, de ontmoeting tussen DOOR Neptunus en ADO in de openingswedstrijd van een 3-game series. Na vorig seizoen hadden vijf internationals immers Neptunus ingeruild voor ADO. Vandaag stond Neptunus tegenover Rob Cordemans, hun heuveltroef van de afgelopen 12 jaar, maar zou met 8-4 gaan winnen en de rechtshander zijn eerste nederlaag van het seizoen toedienen.
Daarnaast verlengde Neptunus hun winning streak tegen ADO naar 19 wedstrijden. Nadat ADO op 30 juni 2002 met 6-2 won zou Neptunus de volgende 19 competitiewedstrijden tussen de twee ploegen, inclusief vandaag, in winst gaan omzetten.

Aanvankelijk stond ADO met 2-0 voor in de vierde inning, maar Neptunus kwam in de vijfde slagbeurt tot een rally van vier runs om de controle over de wedstrijd over te nemen. In de eerste inning zorgden twee voormalige Neptunus-spelers voor het eerste ADO-punt. Met twee uit sloeg Harvey Monte een honkslag en scoorde toen Percy Isenia met een honkslag volgde.
ADO kwam op 2-0 in de vierde inning. Na een lead-off single te hebben toegestaan in de tweede inning schakelde Neptunus-starter Gregory Gustina acht slagmensen op rij uit, maar toen sloeg Kalian Sams een tweehonkslag. Marvin Bleij kreeg hierna vier wijd, waarna Berry van Driel volgde met een RBI-single.

Voor de eerste keer in zijn loopbaan beklom Rob Cordemans de heuvel in het Neptunus Familiestadion in een ander uniform dan dat van Neptunus (niet meegerekend zijn optredens in Oranje). De rechtshander gooide tweemaal vier wijd in de eerste inning, maar sloot die af met een strikeout. Na een 'one-two-three' tweede inning kreeg Cordemans twee lead-off singles tegen in de derde, maar sloot ook die slagbeurt ongeschonden af. Maar in de vierde inning was hij zelf verantwoordelijk voor het eerste Neptuniaanse punt. Met één uit gooide Cordemans vier wijd op Evert-Jan 't Hoen, waarna hij een foute aangooi maakte op een grounder van volgende slagman Melfried Comenencia, waardoor 't Hoen helemaal vanaf het eerste honk kon scoren.
In de vijfde inning kwam Neptunus tot een rally van vier punten op vijf opeenvolgende honkslagen op Cordemans met twee uit. Raily Legito en Yuji Nerei sloegen toen een honkslag, gevolgd door een RBI-single van Lennart Koster. Hierna sloegen Evert-Jan 't Hoen (2-run) en Melfried Comenencia RBI-doubles om de stand op 5-2 te brengen in het voordeel van Neptunus.

ADO antwoordde met twee runs in de vijfde inning om Neptunus' voorsprong te verkleinen tot 5-4 toen James Rutherford opende met een honkslag en Kalian Sams volgde met een 2-run homerun. Gregory Gustina gooide hierna nog vier wijd op Marvin Bleij, maar een dubbelspel volgde. Raily Legito maakte vervolgens een fout op een grounder van Shurty Tremus, maar een gedwongen nul eindigde de inning. Gustina gooide hierna twee puntloze innings, waarna hij werd opgevolgd door Jan Naterop, die de negende inning voor zijn rekening nam.
In de zesde inning scoorde Neptunus nog een punt, waarna er twee 'insurance runs' werden toegevoegd in de achtste inning op een 2-run triple van Raily Legito, die de stand op 8-4 bracht. De winst voor Neptunus betekende de eerste nederlaag voor Rob Cordemans, die nu op 5-1 staat en maakte een einde aan de huidige winning streak van ADO, die op acht wedstrijden stond.
(25 mei)



Weer spelbreker duel HCAW vs. Kinheim
English | HCAW's vorige wedstrijd | Kinheim's vorige wedstrijd
Stand | Programma | Alle Line Scores & Box Scores
BUSSUM - Vanaf half acht in de ochtend was er hard gewerkt om het veld van HCAW te prepareren na de vele regen van de voorgaande dag. Het gehele veld was bedekt onder een laag water en nieuw gravel werd toegevoegd aan het infield, rondom de honken en de thuiscirkel. 's Morgens hadden coaches Maurice DeConge en Cliff Foster en een aantal spelers meegeholpen het veld bespeelbaar te maken, net zoals ze dat afgelopen zondag hadden gedaan. En het leek er op dat alles prima in orde zou zijn en dat de wedstrijd tussen Mr. Cocker HCAW en Corendon Kinheim gewoon gespeeld kon worden. Net zoals de ontmoeting tussen HCAW en ADO afgelopen zondag gespeeld kon worden, ondanks een uitstel van 46 minuten.

Intussen was Kinheim in Bussum gearriveerd, net als de umpire crew. Maar toen werd een nieuwe regenbui spelbreker. Na de regen van zondag en die van gisteren kon het veld het simpelweg niet meer aan, was verzadigd en bleef het water staan. Als gevolg werd het veld onbespeelbaar en kon er niets meer aan gedaan worden. Hierdoor werd de wedstrijd afgelast en opnieuw vastgesteld voor aanstaande dinsdag, 30 maart.
(25 mei)



Pioniers wint in negende inning
English | Line Score | Box Score | Pioniers' vorige wedstrijd | Almere's vorige wedstrijd
Stand | Programma | Alle Line Scores & Box Scores
HOOFDDORP - Konica Minolta Pioniers kreeg een goed optreden van hun nieuwe werper, maar won donderdag slechts met 2-1 vs. Instant Holland Almere '90 om een einde te maken aan hun 5-game losing streak.

Iets meer dan twee dagen nadat hij in Hoofddorp was gearriveerd gooide Raul Quiroz zeven solide innings voor Pioniers. De rechtshandige Amerikaan kwam tot zeven strikeouts en kreeg slechts drie honkslagen tegen, allen singles, om zo een prima debuut te maken voor Pioniers en in de Hoofdklasse. Met zijn optreden deed Quiroz het een stuk beter dan de Venezolaan Erkly Esteban Hinojosa Viloria, die in slechts twee wedstrijden op de heuvel stond. Daarin gooide hij slechts 1/3 inning, kreeg zeven slagmensen tegenover zich, gooide driemaal vier wijd, kreeg drie hits tegen en vijf runs, waarvan vier verdiend voor een ERA van 108.11. Door zijn tegenvallende resultaten besloot Pioniers geen gebruik meer van Hinojosa's diensten te maken en hem te vervangen door QUiroz.
Maar ondanks het goede debuut van QUiroz stond Pioniers aanvankelijk kort achter. In de derde inning opende Ricky Daal voor Almere met een honkslag, schoof op na een OSS en een fout en scoorde vervolgens op een OS van Ivanon Coffie. Maar vanaf de opofferingsslag schakelde Raul Quiroz elf man op rij uit, voordat hij zijn derde en laatste honkslag zou toestaan in de zevende inning.
Pioniers was dicht bij hun eerste punt in de tweede inning. Met twee uit bereikte Edwin de Graaf het honk na een infield-hit, stal twee, maar werd daarna op thuis uitgegooid toen hij probeerde te scoren op een honkslag van Lars Koehorst.

In de vierde inning kwam Pioniers langszij. Norbert Lokhorst opende met vier wijd, schoof op na een OSS en scoorde op een honkslag van Dè Flanegin, die werd gevolgd door een dubbelspel. Almere-starter Derrick Isenia gaf hierna ook weinig meer weg, want hij gooide vier puntloze innings, waarin hij slechts één honkslag toestond.
In de achtste nam Daniël Overbeek het werpen van Raul Quiroz over en kreeg hulp van een dubbelspel. In de negende inning, met een loper op het eerste honk en één uit verving closer Dave Draijer Overbeek en sloot de inning af met een vangbal en een groundout.
In de 2e9 kreeg Derrick Isenia een lead-off single tegen van Dè Flanegin, waarna hij werd vervangen door Nick Veltkamp. De linkshander gooide vier wijd op de linkshandige slagman Glenn Romney en werd opgevolgd door Jerry Breek. Op het tweede honk werd Flanegin vervangen door rookie Bart Sabel, die debuteerde in de Hoofdklasse. De twee lopers schoven op toen eerste honkman Jason Halman een fout maakte op een OSS van Edwin de Graaf. Met de honken vol sloeg Lars Koehorst de bal het outfield in voor een opofferingsslag en kon Sabel het winnende punt scoren.
(25 mei)



Pirates homert naar winst
English | Line Score | Box Score | Pirates' vorige wedstrijd | Sparta/Feyenoord's vorige wedstrijd
Stand | Programma | Alle Line Scores & Box Scores
AMSTERDAM - Amsterdam Pirates stond donderdag tweemaal achter, maar zou met 6-5 winnen vs. Sparta/Feyenoord om de derde zege op rij te registreren en opnieuw een plaats op de ranglijst te klimmen, waarop nu de zesde plaats wordt ingenomen.

In zijn eerste Hoofdklasse-start kreeg Bobbie van Duuren zeven honkslagen tegen en had vier strikeouts in de zeven innings die hij gooide voor Pirates om zijn eerste overwinning op het hoogste niveau te verdienen. De rechtshander zag Sparta/Feyenoord wel tweemaal de leiding nemen, maar zijn teamgenoten zorgden voor solide aanvallende steun om terug te komen en de wedstrijd te winnen.
In de tweede inning kreeg Van Duuren een one-out homerun tegen van Jeffrey Sprott, zijn 'league-leading' derde van het seizoen. Hij raakte toen volgende slagman Jeroen Hermans met een worp en gaf vier wijd aan Orson Slaats. De honken kwamen vol na een honkslag van Ramphis Trinidad. Sparta/Feyenoord voegde toen een punt toe na een OS van Earmy Isabella, maar de inning kwam ten einde met een 'force play-grounder'.

...Ralph Lagas...
...2 Homeruns, 3 Runs, 3 RBI's...
(Foto: Marco Stoovelaar)
Pirates antwoordde met drie runs in de 2e2 op Elton Koeiman, die de hele wedstrijd gooide voor de Rotterdamse tegenstander. Koeiman gooide vier wijd op openingsslagman Ralph Lagas en kreeg vervolgens een honkslag tegen van Kevin Gerard. Hierna bereikte Björn Henrichs het honk met een stootslag-honkslag en toen Koeiman een foute aangooi maakte in een poging Henrichs uit te schakelen kon Lagas scoren. Met lopers op twee en drie sloeg ook Mark Kan een honkslag en werd het gelijkmakende punt binnen gebracht. Na een vangbal scoorde Henrichs het leidende punt op een OS van Derick Francisca, waarna Kan werd uitgeschakeld in een dubbelspel op het eerste honk, maar niet voordat Henrichs had gescoord.

In de derde inning kwam Sparta/Feyenoord onmiddellijk terug met twee runs. Met één uit sloeg Sjoerd Hermans een honkslag en werd Rutger Veugelers geraakt. Een grounder van volgende slagman Jeffrey Sprott werd toen gemist door eerste honkman Ralph Lagas, waardoor beide lopers konden scoren en Sparta/Feyenoord een 4-3 voorsprong nam. Maar Lagas zou zijn fout meer dan goedmaken.
In de 2e3 kreeg Tyson Arishenkoff vier wijd met één uit. Daarna, met twee uit, sloeg Ralph Lagas een stevige 2-run homerun, zijn eerste vierhonker sinds hij er drie sloeg in 2004, om Pirates een 5-4 voorsprong te bezorgen.
In de zesde inning sloeg Lagas opnieuw een homerun, die keer een enorm solo-shot, om een 'insurance run' toe te voegen en de stand op 6-4 te brengen. Met zijn twee homeruns produceerde Lagas 50 procent van zijn carrière-totaal, want sinds zijn debuut in 2001 had hij slechts vier homeruns geslagen.
Zijn tweede 'roundtripper' bleek belangrijk en daadwerkelijk het 'insurance run' te zijn, want Sparta/Feyenoord zou nog een punt scoren in de achtste inning op Robin Franken, die de inning was begonnen als opvolger van Bobbie van Duuren. Jeffrey Sprott opende met een honkslag, stal twee en schoof op na een honkslag van Jeroen Hermans, waarna hij scoorde op een one-out double van Ramphis Trinidad. Franken werd opgevolgd door Maarten Mulder, die opzettelijk vier wijd gaf aan Earmy Isabella om een gedwongen loop te creëren. Dat werkte, want Hermans werd gedwongen uitgeschakeld op thuis na een grounder richting drie van Dwayne Kemp, waarna inning werd afgesloten met een andere grounder. In de negende inning zorgde Mulder voor drie nullen op rij en verdiende zijn eerste save van het seizoen.
(25 mei)


Bedankt voor het bezoeken van deze site. Tot gauw!

Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl

Laatste Update: 25 mei 2006
Copyright © 1997-2006 Marco Stoovelaar.