Grand Slam
Honkbal Verslagen
25 juni 2006
Compiled and Copyright © 1997-2006 by Marco Stoovelaar

Zondag 25 juni
HCAW raakt meer achterop
Sparta/Feyenoord shuts out Pirates
ADO vs. Neptunus afgelast
Ruime zege Pioniers op Almere



HCAW raakt meer achterop
English | Line Score | Box Score | Kinheim's vorige wedstrijd | HCAW's vorige wedstrijd
Stand | Programma | Alle Line Scores & Box Scores
HAARLEM - Corendon Kinheim handhaafde zich als koploper en diende Mr. Cocker HCAW de vierde nederlaag in de laatste vijf wedstrijden toe door zondagmiddag met 6-3 te winnen. Door de nederlaag staat HCAW nu zeven punten achter op de vierde positie. De top-vier kwalificeert zich voor de Play-Offs, die in september worden gespeeld.
Opnieuw waren er wijzigingen in de HCAW line-up. Utility Rodney Michel keerde na een korte afwezigheid terug, maar vandaag speelde outfielder Martijn Meeuwis weer niet, omdat hij nog steeds last had van een blessure, terwijl ook infielder Dimitri Leon niet speelde.

Kinheim opende de score in de tweede inning. Met één uit sloeg Edward Illidge een honkslag en schoof op na een 2-out single van Quincy Bernardus. Hij scoorde toen Wouter Heemskerk ook volgde met een honkslag. Maar Kinheim strandde toen twee lopers toen Denny Beljaards drie slag kreeg.
De Haarlemmers verdubbelden hun voorsprong in de volgende slagbeurt. René Cremer kreeg vier wijd met één uit, bereikte het tweede honk na een honkslag van Dirk van 't Klooster en scoorde op een honkslag van Tjerk Smeets. Maar hierna, net als in de tweede inning, liet Kinheim twee lopers achter toen een strikeout en een groundout volgden.
HCAW kwam langszij in de vierde inning. Lead-off hitter Ronald Jaarsma werd geraakt door een worp, maar ging gedwongen uit na een grounder van Sidney de Jong. Een honkslag van Bas de Jong bracht hem naar het tweede honk. Na drie slag voor Nick Makkinje had een grounder van Bart Gabriëls mogelijk in een dubbelspel kunnen eindigen, maar er werd een fout gemaakt en alle honken kwamen bezet. Gino Henson volgde met een honkslag die HCAW twee runs opleverde en de stand in evenwicht bracht. HCAW liet hierna ook twee lopers achter, omdat Rodney Michel een vangbal sloeg om de inning af te sluiten.

Kinheim verzuimde punten toe te voegen in de vierde, vijfde en zesde inning toen het acht lopers op de honken achterliet. In de vierde inning kreeg Kinheim de honken vol met twee uit op starter Nick Stuifbergen na een honkslag, foute aangooi en een vrije loop. Maar hierna sloeg Dirk van 't Klooster een grounder. In de vijfde inning bereikten de Haarlemmers opnieuw de honken met twee uit op een honkslag en een vrije loop, maar dit keer sloeg Wouter Heemskerk een groundout. In de zesde nam Cliff Foster het werpen over van Stuifbergen en gooide vier wijd op de eerste twee slagmensen die hij zag. Nadat de twee lopers opschoven na een OSS werd de voorste loper op thuis uitgeschakeld na een grounder, maar kwamen de honken vol na een nieuwe vrije loop. De slagbeurt eindigde nu toen Foster Edward Illidge uitschakelde met drie slag.
Maar in de zevende inning had Kinheim meer geluk, scoorde viermaal en nam een 6-2 voorsprong. Men kreeg de honken vol toen Roel Koolen werd geraakt door een worp, waarna Quincy Bernardus en Wouter Heemskerk vier wijd kregen. Cliff Foster werd vervangen door rookie Joey Eijpe, die zijn Hoofdklasse-debuut maakte. De linkshander kreeg een opofferingsslag tegen van Denny Beljaards, die Kinheim een 3-2 voorsprong bezorgde. Eijpe gooide hierna drie slag op Danny Rombley, maar hierna verhoogde Kinheim de voorsprong. René Cremer sloeg eerst twee punten binnen met een honkslag, waarna hij zelf scoorde toen Dirk van 't Klooster volgde met een triple.

HCAW had in de zesde inning een kans gekregen de leiding te nemen. Sidney de Jong opende met een honkslag en schoof op na een OSS. Na een vangbal op fout gebied gooide Kinheim-starter David Bergman vier wijd op Bart Gabriëls en kreeg vervolgens een honkslag tegen van Gino Henson (die 3-uit-4 sloeg). Op de honkslag probeerde De Jong te scoren, maar werd op de plaat uitgegooid na een aangooi van midvelder Danny Rombley.
In de achtste inning, met een 6-2 achterstand, voegde HCAW een punt toe op nieuwe werper Jimmy van der Veldt. Sidney de Jong kreeg vier wijd en kreeg het tweede honk na schijn, waarna hij opschoof na een foute aangooi en scoorde op een grounder van Nick Makkinje.
In de negende inning gooide Duko Jansen voor Kinheim, gooide twee keer drie slag en verdiende zijn tweede save in twee dagen.
(25 juni)



Sparta/Feyenoord shuts out Pirates
English | Line Score | Box Score | Sparta/Feyenoord's vorige wedstrijd | Pirates' vorige wedstrijd
Stand | Programma | Alle Line Scores & Box Scores
ROTTERDAM - Sparta/Feyenoord boekte zondag een 3-0 shutout vs. Amsterdam Pirates, maar scoorde hun punten pas nadat Pirates gedwongen was een werperswissel te maken in de derde inning.

In de eerste vier inning was het duel puntloos en gebeurde er niet veel. Of toch wel?
Laten we naar de derde Sparta/Feyenoord-slagbeurt gaan. In de eerste twee innings hadden twee Rotterdamse slagmensen de honken bereikt met vier wijd, maar beiden kwamen niet verder dan het eerste honk. In deze slagebeurt kreeg een derde slagman vier wijd en dat was Dwayne Kemp met één uit. Volgende slagman Nick Eppinga volgde met een honkslag, waarna Pirates-starter Kevin Miner plotseling ergens bij de derde honk-lijn stond op weg naar de dug-out. Het was op dat moment onduidelijk waarom, maar de rookie werper was van het veld gestuurd door Home Plate Umpire Marlo Remilia, die dit seizoen voor het eerst achter de plaat staat bij wedstrijden in de Hoofdklasse. Na afloop werd bericht dat Miner iets gezegd zou hebben over de balbeoordeling, aan de andere kant stelde men dat de jonge werper iets in zichzelf gezegd zou hebben in plaats van richting umpire. Hoe dan ook, Pirates was gedwongen naar de bullpen te gaan, waar op dat moment uiteraard niemand stond op te warmen. Hoe het verloop geweest zou zijn als Miner in de wedstrijd gebleven zou zijn zal niemand ooit weten. Pim Walsma werd ingebracht en deed het uitstekend, want hij sloot de inning af met drie slag voor Jeffrey Sprott en Rutger Veugelers.

In de vierde inning kreeg Walsma steun van een dubbelspel, waarna hij een punt moest toestaan in de vijfde. Hij gaf lead-off hitter Marwin Kleinmoedig toen vier wijd, waarna die opschoof na een OSS van Earmy Isabella en vervolgens scoorde op een double van Dwayne Kemp. Walsma volgde opnieuw met een strikeout en sloot de inning af met een vangbal.
In de zesde inning scoorde de openingsslagman van Sparta/Feyenoord opnieuw, maar had geen hulp van zijn teamgenoten nodig, want Rutger Veugelers sloeg zijn eerste homerun van het seizoen. Opnieuw herstelde Walsma zich en schakelde drie slagmensen op rij uit, waaronder wederom een strikeout.
Mark Kan nam het werpen over in de zevende inning en kreeg Sparta/Feyenoord's laatste punt tegen. Marwin Kleinmoedig opende met een honkslag, gevolgd door een stootslag-honkslag van Earmy Isabella. De twee lopers schoven op na een OSS van Dwayne Kemp. Maar hierna werd Kleinmoedig van het derde honk 'gepicked' door catcher Roderick Simon en dat gebeurde kort voordat Nick Eppinga een honkslag sloeg, waarop Isabella kon scoren.

Pirates trof vandaag Satoru Fujii als werper in plaats van Elton Koeiman, die aanvankelijk was aangekondigd als starter voor vandaag, maar niet in de gelegenheid was om te gooien. De keuze voor Fujii was opmerkelijk, want de Japanse rechtshander was ook afgelopen donderdagavond begonnen en gooide toen zeven innings tegen vs. Instant Holland Almere '90. Fujii gooide hierdoor op slechts twee dagen rust, maar had een uitstekend optreden, want hij gooide het gehele duel en kreeg slechts drie honkslagen tegen, terwijl hij tot acht strikeouts kwam. Pirates kreeg weinig scoringskansen. In de vierde inning opende Roderick Simon met vier wijd en schoof op na een wilde worp met één uit, maar probeerde daarop ook het derde honk te bereiken waar hij werd uitgegooid. In de zevende inning, met twee uit, sloeg Fausto Álvarez zijn zevende tweehonkslag van het seizoen, waarna Ralph Lagas vier wijd kreeg, maar een vangbal maakte een einde aan deze kans, die de laatste was voor de Amsterdammers.
(25 juni)



ADO vs. Neptunus afgelast
English | ADO's vorige wedstrijd | Neptunus' vorige wedstrijd
Stand | Programma | Alle Line Scores & Box Scores
DEN HAAG - De wedstrijd tussen ADO en DOOR Neptunus verregende zondagmiddag.

Aanvankelijk, terwijl ADO een aantal wijzigingen in de startende line-up had gemaakt, werd besloten de start van de wedstrijd uit te stellen, maar uiteindelijk werd het veld onbespeelbaar vanwege de regen.
De wedstrijd werd afgelast en opnieuw vastgesteld voor dinsdagavond 27 juni met als begintijd 19:45 uur.
(25 juni)



Pioniers wint ruim van Almere
English | Line Score | Box Score | Pioniers' vorige wedstrijd | Almere's vorige wedstrijd
Stand | Programma | Alle Line Scores & Box Scores
HOOFDDORP - Konica Minolta Pioniers won zondagmiddag comfortabel met 12-2 vs. Instant Holland Almere '90 in een wedstrijd die niet alleen werd onderbroken vanwege de regen, maar ook op een wel heel aparte manier ten einde kwam.

Voor de wedstrijd werd Pioniers door de club gehuldigd voor het winnen van de Europese CupWinners Cup vorige week in Praag (Tsjechië). Dat gebeurde in aanwezigheid van vertegenwoordigers van de KNBSB en de Europese Honkbal Bond (CEB), maar ook de Burgemeester en Wethouder van de Gemeente Haarlemmermeer, waaronder Hoofddorp valt. Ook geëerd werd het Little League Baseball Team van Pioniers, dat vorige week de Nederlandse titel won en Nederland nu in juli zal vertegenwoordigen op het Europees Kampioenschap in Polen. Tijdens de ceremonie begon het al te regenen en dat bleef het de gehele wedstrijd doen.
Almere nam een 1-0 voorsprong, maar Pioniers kwam onmiddellijk langszij, waarna het meer afstand nam. De Hoofddorpers voegden hierna acht runs toe in de zevende en achtste inning toen de Almeerse verdediging in elkaar viel.

In de tweede inning opende Bryan Engelhardt met een triple en bezorgde Almere toen een 1-0 voorsprong door te scoren op een OS van Giovanni Samboe.
Pioniers kwam langszij in hun tweede slagbeurt. Mark Duursma begon met een honkslag en schoof op na twee groundouts. Hij scoorde daarna het gelijkmakende punt op een infield-hit van Lars Koehorst, die in botsing kwam met eerste honkman Ricky Daal, die in het looppad stond terwijl de bal langs het eerste honk werd gegooid. Een discussie over obstructie volgde, maar uiteindelijk bleef Koehorst op het eerste honk staan en was de stand gelijk. Jefferson Muzo maakte een einde aan de inning met drie slag.

In de derde slagbeurt nam Pioniers een 2-1 voorsprong toen Edwin de Graaf een double sloeg met één uit en scoorde op een 2-out single van Dè Flanegin. De Graaf scoorde ook het volgende punt toen hij een honkslag sloeg met één uit in de vijfde inning. Hij bereikte hierna het derde honk toen Glenn Romney een honkslag sloeg en scoorde toen een foute aangooi werd gemaakt op een 'force play-grounder' van Dè Flanegin. Vervolgens, terwijl de wedstrijd inmiddels een officiële status had bereikt, besloot de umpire crew de wedstrijd te onderbreken, omdat het harder begon te regenen. Na een onderbreking van 35 minuten werd de wedstrijd hervat, maar tijdens de gedwongen pauze waren er discussies of de wedstrijd wel of niet had moeten worden onderbroken. Discussies over wel of niet met een wedstrijd beginnen terwijl het regent en discussies over een ongeschreven regel die zegt dat wanneer een wedstrijd in de regen begint, die ook moet worden uitgespeeld (doorgespeeld) in de regen, of het nou wel of niet harder gaat regenen. Toen de wedstrijd werd hervat werd Martin Kuipers Almere's nieuwe werper en verving starter Derrick Isenia. Hij had slechts één worp nodig om de inning af te sluiten, want Mark Duursma veroorzaakte met een line drive een dubbelspel.
Pioniers bracht de stand op 4-1 in de zesde slagbeurt. Met één uit kreeg Mark-Jan Moorman vier wijd en stal het tweede honk. Hij kon niet opschuiven toen Lars Koehorst een honkslag sloeg achter het tweede honk, waarna de honken vol kwamen toen Jefferson Muzo vier wijd kreeg. Op een 'force play-grounder' van Michael Duursma werd Muzo op het tweede honk uitgeschakeld, maar kon Moorman scoren.
Almere kwam terug met een punt in de zevende inning. Richard Orman, die de wedstrijd begon en ook na de regenstop terugkeerde, gooide vier wijd op lead-off hitter Bryan Engelhardt, die scoorde toen Giovanni Samboe volgde met een double.

In de zevende en achtste inning voegde Pioniers acht punten toe, waarvan er slechts één verdiend was, want Almere maakte vier fouten. In de zevende gooide nieuwe werper Nick Veltkamp vier wijd op lead-off hitter Glenn Romney, die werd uitgeschakeld op een grounder van Dè Flanegin. Hierna kreeg Mark Duursma vier wijd en volgde een mogelijke double play-grounder van Norbert Lokhorst. Maar derde honkman Sidney Ensermo gooide de bal langs het tweede honk en zorgde voor volle honken. Een andere 'force play-grounder' volgde, dit keer van Mark-Jan Moorman. Flanegin werd gedwongen uitgeschakeld op thuis, maar hierna gooide catcher Giovanni Samboe de bal langs het eerste honk in een poging een dubbelspel te maken. De fout leverde Pioniers twee extra runs op en bracht de stand op 6-2. Een strikeout maakte toen een einde aan de inning, maar de problemen waren nog niet afgelopen voor Almere.
In de achtste inning werd Jerry Breek Almere's vierde werper. Hij werd begroet met een honkslag van Jefferson Muzo, die hierna het tweede honk stal en opschoof naar het derde honk na een groundout. Een honkslag van Edwin de Graaf stelde hem in staat te scoren. Glenn Romney volgde met een andere honkslag, net als Dè Flanegin, die hiermee weer een punt binnen bracht. De honken kwamen vol toen Mark Duursma vier wijd kreeg. Norbert Lokhorst werd vervolgens uitgevangen en hoewel Romney het derde honk had verlaten keerde hij weer terug, maar kon vervolgens een stuk makkelijker de thuisplaat bereiken toen rechtsvelder Wesley Bernardus een foute aangooi maakte richting thuisplaat. Pioniers scoorde hierna nog eens twee punten toen derde honkman Sidney Ensermo een foute aangooi maakte op een grounder van Mark-Jan Moorman, die zelf hierdoor het derde honk wist te bereiken. Met de stand nu op 11-2 besloot Jerry Breek zelf maar een einde aan de wedstrijd te maken en bezorgde Pioniers een voorsprong van tien punten. De rechtshander gooide zijn volgende worp niet eens in de buurt van de plaat, maar in plaats daarvan ergens hoog ver aan de linkerkant van zijn catcher om Moorman simpel de kans te geven de stand op 12-2 te brengen met deze wel heel vreemde wilde worp, een handeling die niet vaak is gezien in een honkbalwedstrijd, zelfs niet met een groot puntenverschil om een einde aan de wedstrijd te maken.
(25 juni)


Bedankt voor het bezoeken van deze site. Tot gauw!

Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl

Laatste Update: 26 juni 2006
Copyright © 1997-2006 Marco Stoovelaar.