Grand Slam
Honkbal Verslagen
27 mei 2006
Compiled and Copyright © 1997-2006 by Marco Stoovelaar

Zaterdag 27 mei
ADO breekt losing streak vs. Neptunus
Kinheim wint na late comeback
Pirates geeft voorsprong uit handen
Duel Almere vs. Pioniers afgelastADO breekt losing streak vs. Neptunus
English | Line Score | Box Score | ADO's vorige wedstrijd | Neptunus' vorige wedstrijd
Stand | Programma | Alle Line Scores & Box Scores
DEN HAAG - Met een 2-1 overwinning maakte ADO zaterdag een einde aan een 19-game losing streak tegen DOOR Neptunus, die in 2002 was begonnen. Bovendien bleef ADO dit seizoen ongeslagen op eigen veld en verhoogde het 'home record' naar 7-0, terwijl het in winstpunten langs Neptunus kwam. 37 minuten na afloop van hun wedstrijd kregen ADO en Neptunus gezelschap van Corendon, dat hun wedstrijd in winst had omgedraaid tegen Mr. Cocker HCAW en daardoor ook hetzelfde aantal winstpunten had verkregen (22) om de eerste plaats te delen.

Drie jaar, tien maanden en 27 dagen na op 30 juni 2002 met 6-2 te hebben gewonnen boekte ADO vandaag de volgende overwinning op Neptunus. Tussendoor waren er 19 nederlagen op rij. Bijna vier jaar geleden leidde de Japanner Tetsuhiro Monna ADO naar de winst, vandaag was het een andere Japanse werper die hetzelfde deed, want Akira Okamoto gooide tienmaal drie slag en kreeg slechts vijf honkslagen tegen. Drie spelers, die destijds door ADO werden verslagen, droegen nu het ADO-shirt: C Maikel Benner, 1B Percy Isenia en RHP Rob Cordemans (die, net als toen, nu niet gooide).

Hoewel Okamoto een prima wedstrijd gooide dreigde Neptunus een paar keer tot scoren te komen. In de eerste inning sloeg Benjamin Dille een honkslag, schoof op na een wilde worp en bereikte drie na een grounder. Maar nadat Okamoto landgenoot Yuji Nerei had geraakt met een worp zou Dille op het derde honk achterblijven.
In de derde inning liet Neptunus de honken vol achter. Met één uit sloegen Johnny Balentina en Raily Legito een honkslag. Omdat Benjamin Dille tussendoor geraakt werper kreeg waren de honken vol, maar twee vangballen volgden.
In de vierde inning bereikte openingsslagman Lennart Koster het honk na een fout, maar ging gedwongen uit op het tweede honk. Hierna zou Okamoto elf slagmensen op rij uitschakelen, voordat hij uiteindelijk in de achtste inning een punt zou toestaan.

Was Neptunus niet succesvol met het opschuiven van hun lopers, ADO kwam wel tot scoren in de tweede en derde slagbeurt. In de tweede inning kreeg Kalian Sams vier wijd van Neptunus-starter Leoš Kubát, die hierna een honkslag moest incasseren van Marvin Bleij. De honken kwamen vol toen ook Berry van Driel vier wijd kreeg. Kubát had wederom controle-problemen, want hij gaf ook een vrije loop aan volgende slagman Shurty Tremus, waardoor ADO een 1-0 voorsprong kon nemen. Een 'force play-grounder' maakte een einde aan de slagbeurt, maar de problemen voor Kubát werden in de volgende inning voortgezet.
In de derde beurt gooide de Tsjechische rechtshander vier wijd op Maikel Benner, die opschoof na een OSS. Nadat Percy Isenia ook vier wijd had gekregen volgde James Rutherford met een RBI-single en bracht de stand op 2-0. De honken kwamen vol toen Kubát opnieuw een vrije loop uitdeelde, dit keer voor Kalian Sams. Martijn Nijhoff kwam Kubát vervangen en kreeg geen extra punten meer tegen. Hij kreeg een 2-out triple tegen van Jermaine Esprit in de vierde, maar die strandde op drie. In de zevende opende Esprit met een double, maar werd dit keer op drie uitgegooid toen hij probeerde op te schuiven na een grounder.

Echter, de twee punten bleken genoeg te zijn, want Neptunus zou maar eenmaal tot scoren komen. In de achtste inning opende Johnny Balentina met een honkslag, waarna Benjamin Dille werd geraakt door een worp. Raily Legito volgde met een RBI-single, waardoor Balentina scoorde en Dille het derde honk bereikte. Hierna probeerde Dille te scoren op een grounder richting kort van Yuji Nerei, maar werd op thuis uitgegooid. Evert-Jan 't Hoen werd vervolgens uitgevangen en Lennart Koster kreeg drie slag. Toen de slagbeurt ten einde kwam ontstond er een woordenwisseling tussen een paar spelers, waarna plotseling een bench-clearing brawl ontstond. Nadat de gemoederen weer tot rust waren gekomen werden Johnny Balentina (Neptunus) en Marvin Bleij (ADO) uit het veld gestuurd. Volgens de strictere gedragscodes, zoals die vanaf dit seizoen worden gehanteerd, worden in situaties zoals deze ook de Hoofd Coaches weggestuurd, omdat zij verantwoordelijk worden gehouden voor het gedrag van hun spelers. Home Plate Umpire Henri van Heijningen stuurde daarom ook Paul van den Oever (Neptunus) en Robert John (ADO) weg. Van den Oever is de Bench Coach van het Neptuniaanse coachingtrio, dat geen Hoofd Coach kent, terwijl John op de lijst staat als Hoofd Coach, maar Jimmy Summers Manager is.
In de negende inning completeerde Robin van Doornspeek, vorig jaar closer bij Neptunus, de wedstrijd voor Akira Okamoto. Hij gooide drie strikeouts op rij en verdiende zijn vijfde save van het seizoen.
(27 mei)Kinheim wint na late comeback
English | Line Score | Box Score | Kinheim's vorige wedstrijd | HCAW's vorige wedstrijd
Stand | Programma | Alle Line Scores & Box Scores
HAARLEM - Na de afgelasting van afgelopen donderdag speelden Corendon Kinheim en Mr. Cocker HCAW vandaag de eerste wedstrijd van hun 3-game series. Met een 3-1 achterstand kwam Kinheim terug met vijf punten in de achtste inning om met 6-3 te winnen en diende HCAW hun zesde verlies op rij toe. Voor Kinheim was dit de tiende overwinning op rij, terwijl het bezit nam van de eerste plaats.

HCAW had een goede start, want de ploeg nam een 2-0 voorsprong in de tweede inning. Met twee uit kreeg Gino Henson vier wijd van Kinheim-starter Patrick Beljaards. Nick Fridsma, die aanvankelijk na vorig seizoen was gestopt, maar tijdens het oefenseizoen weer begon met spelen, volgde met een 2-run homerun. Dit was niet alleen zijn eerste homerun van het seizoen, maar ook zijn eerste sinds 2000, het jaar waarin de houten knuppel weer op het hoogste niveau werd geďntroduceerd. In de vijf daaraan voorafgaande seizoenen had Fridsma 13 homeruns geslagen. Hierna herstelde Beljaards zich prima, kreeg nog maar drie hits tegen in de volgende vier inning, waarin slechts twee HCAW-lopers het tweede honk bereikten.
Intussen werd Kinheim het zwijgen opgelegd door Nick Stuifbergen, die zijn eerste duel van het seizoen startte. De rechtshander schakelde de eerste acht slagmensen die hij tegenover zich kreeg op rij uit en kreeg maar twee honkslagen tegen in de 5 1/3 inning die hij gooide, terwijl hij vijf strikeouts had. Nadat een 'comeback grounder' resulteerde in de eerste nul in de zesde inning werd Stuifbergen vervangen door Jos de Jong, die twee honklopers moest toestaan, maar de inning ongeschonden afsloot.

Maar vanaf de zevende inning viel de HCAW-pitching uiteen. In de zevende nam Jurjen van Zijl het werpen over, maar gooide vier wijd op Robin Longhurst en kreeg daarna een honkslag tegen van Wouter Heemskerk. Van Zijl werd opgevolgd door Kevin Roovers, die begon met een wilde worp en vervolgens voor volle honken zorgde met een vrije loop voor Denny Beljaards. Hierna werd Cliff Foster, de aangekondigde starter voor zondag, de derde HCAW-werper in deze inning. Hij kreeg Danny Rombley tegenover zich, maar die sloeg met een line drive in een dubbelspel. Met lopers op het tweede en derde honk leek de inning ten einde te komen toen René Cremer een grounder sloeg richting drie, maar derde honkman Bart Gabriëls maakte een foute aangooi, die Longhurst in staat stelde te scoren. Een andere grounder maakte toen wel een einde aan de inning.
HCAW pakte het punt onmiddellijk terug in de achtste inning op Duko Jansen, die het werpen had overgenomen in de voorgaande inning. Martijn Meeuwis opende met een infield-hit, waarna de honken volkwamen toen Bart Gabriëls werd geraakt door een worp en Sidney de Jong vier wijd kreeg. Kenny Berkenbosch sloeg hierna een grounder richting kort, maar daar maakte René Cremer een fout en bezorgde HCAW een punt. Bas de Jong sloeg vervolgens in een 3-2-3 dubbelspel, waarna een vangbal de inning afsloot.

In de 2e8 verzuimde Cliff Foster de voorsprong vast te houden, want hij had problemen met zijn controle en gooide vijfmaal vier wijd, terwijl hij maar één honkslag tegen kreeg. Maar Kinheim scoorde vijfmaal en zou met 6-3 gaan winnen. Foster gooide eerst vier wijd op Tjerk Smeets en Quincy Bernardus. De laatste had in de zesde inning de plaats ingenomen van Jeffrey Verbij, die na een geraakt werper was uitgevallen en na afloop van de wedstrijd voor onderzoek naar het ziekenhuis zou gaan. Een update is nog niet bekend. Nadat de twee lopers opschoven na een wilde worp zorgde Foster voor volle honken met een vrije loop voor Roel Koolen. De rechtshander kreeg toe twee snelle nullen na een strikeout en een vangbal. Met de honken vol en twee uit en Denny Beljaards in het slagperk constateerde Home Plate Umpire Fred Westerhoff schijn, waardoor de drie lopers opschoven en Kinheim het tweede punt opleverde. Maar de beslissing werd echter teruggedraaid, omdat bleek dat Foster helemaal geen schijn had gemaakt, maar achterwaarts was afgestapt van de (door gravel onzichtbare) werpplaat, zoals werd bevestigd door veldscheidsrechters Fred Groenewegen en Olav Steijger. Toen de call werd teruggedraaid wond Kinheim's Pitching Coach Eelco Jansen zich dusdanig op dat hij door 1B Umpire Fred Groenewegen werd weggestuurd.
Het hielp HCAW echter niet, want Foster gaf hierna een vrije loop aan Beljaards, waardoor uiteindelijk toch werd gescoord. Hij gooide hierna ook vier wijd op Danny Rombley, waardoor de stand in evenwicht kwam, en kreeg vervolgens een 2-run single tegen van René Cremer, die Kinheim de leiding bezorgde. Op dezelfde actie werd de bal naar thuis gegooid, maar toen de bal werd teruggegooid naar het tweede honk profiteerde Rombley en scoorde vanaf het derde honk om de stand op 6-3 te brengen. Een vangbal maakte tenslotte een einde aan de desastreuze inning.
In de negende sloot Michiel van Kampen het duel af voor Kinheim en verdiende zijn derde save.
Omdat hij vandaag de laatste twee innings gooide zal Cliff Foster zondag niet starten voor HCAW. Patrick de Lange, die aanvankelijk zondag zou starten, maar na de afgelasting van donderdag werd doorgeschoven naar dindag, zal nu uiteindelijk toch op zondag beginnen. Foster begint nu mogelijk dinsdagavond in de inhaalwedstrijd.
(27 mei)Pirates verspeelt voorsprong
English | Line Score | Box Score | Sparta/Feyenoord's vorige wedstrijd | Pirates' vorige wedstrijd
Stand | Programma | Alle Line Scores & Box Scores
ROTTERDAM - Amsterdam Pirates leek op weg naar hun vierde overwinning op rij na een 3-0 voorsprong. Maar Sparta/Feyenoord kwam terug en zou met 5-3 gaan winnen in een door regen ingekorte wedstrijd van zeven-en-een-halve inning.


...Satoru Fujii...
...Complete Game 4-hitter...
(Foto: Marco Stoovelaar)
In de tweede inning nam Pirates een snelle 3-0 voorsprong op Satoru Fujii. De Japanse rechtshander is met 33 de lijstaanvoerder in vier wijd, maar voegde er daar vandaag slechts twee aan toe en gooide misschien wel zijn beste wedstrijd van het seizoen. Hij begon de tweede inning met een vrije loop voor Boudewijn van Elswijk en kreeg vervolgens een double tegen van Ralph Lagas. Na een strikeout voor Mark Kan volgde Björn Henrichs met een RBI-single, waarop Van Elswijk scoorde en Lagas het derde honk bereikte. Nadat Henrichs opschoof na een velderskeus sloeg Bobbie van Duuren een grounder, waarop beide lopers niet konden opschuiven. Ze schoven hierna wel op en scoorden toen rookie Bas Nooij volgde met een 2-run single. Vanaf dat moment nam Satoru Fujii de controle van de wedstrijd over en domineerde. In de volgende zes innings stond hij nog maar twee slagmensen tot de honken toe. Fujii schakelde de volgende acht slagmensen op rij uit, voordat hij vier wijd gooide op Bas Nooij in de vijfde, waarna de volgende vier op rij uitgingen en hij een honkslag tegen kreeg van Ralph Lagas. Hierna schakelde Fujii de volgende zeven slagmensen weer uit en gooide zijn derde complete wedstrijd, waarin hij zijn tweede zege van het seizoen op zijn naam kreeg.

Nadat Pirates-starter Robbert van der Pol de eerste zes Sparta/Feyenoord-slagmensen had uitgeschakeld kreeg hij een lead-off double tegen van Patrick Wabbijn in de derde inning, gevolgd door een infield-hit van Ramphis Trinidad. De honken kwamen vol toen Earmy Isabella vier wijd kreeg. Wabbijn scoorde vervolgens op een OS van Dwayne Kemp. Twee grounders maakten daarna een einde aan de inning.
In de vijfde scoorde Sparta/Feyenoord opnieuw, terwijl het inmiddels begon te regenen. Met één uit sloeg Ramphis Trinidad een honkslag en stal twee. De honken kwamen wederom vol toen Earmy Isabella en Dwayne Kemp vier wijd kregen. Opnieuw zorgde een opofferingsslag voor een punt, dit keer door Nick Eppinga. van der Pol zorgde wederom voor volle honken na vier wijd voor Sjoerd Hermans en werd vervangen door rookie Kevin Gerard, die zijn eerste heuveloptreden van het seizoen beleefde. Gerard is één van de infielders op het Pirates-roster, maar heeft wat werpervaring, omdat hij vorig seizoen voor Pirates-2 in de Eerste Klasse had gegooid. Hoofd Coach Louis Hofer was echter gedwongen voor Gerard te kiezen, omdat er nog altijd drie werpers geblesseerd zijn en hij elke arm nodig heeft in deze 3-game series. Met de honken vol maakte Gerard een einde aan de inning door drie te gooien op Rutger Veugelers.

In de zesde inning scoorde Sparta/Feyenoord driemaal om een 5-3 voorsprong te nemen toen Hoofd Coach Wim Martinus voor een aantal stootslagen koos. Jeffrey Sprott opende met een double en scoorde het gelijkmakende punt toen eerste honkman Ralph Lagas een foute aangooi maakte op een OSS van Jeroen Hermans, die zelf het tweede honk bereikte. Hetzelfde gebeurde op een OSS van Patrick Wabbijn. De bal ging richting Kevin Gerard, die eveneens een foute aangooi maakte, die Hermans in staat stelde het leidende punt te scoren en Wabbijn op het tweede honk bracht. Een andere OSS volgde, maar dit keer werd Ramphis Trinidad succesvol uitgegooid, maar bereikte Wabbijn wel het derde honk. Wabbijn scoorde hierna op een honkslag van Earmy Isabella, waarna de inning eindigde met een pop-fly en een groundout, maar Sparta/Feyenoord had een 5-3 voorsprong genomen.
Hierna begon het steeds harder te regenen en na afloop van de eerste helft van de achtste inning besloot de umpire-crew het duel te staken, omdat de weersomstandigheden en het veld verder spelen onmogelijk maakten.
(27 mei)Duel Almere vs. Pioniers afgelast
English | Almere's vorige wedstrijd | Pioniers' vorige wedstrijd
Stand | Programma | Alle Line Scores & Box Scores
ALMERE - De avondwedstrijd tussen Instant Holland Almere '90 en Konica Minolta Pioniers moest worden afgelast toen het tegen de aanvangstijd begon te regenen. De wedstrijd is opnieuw vastgesteld voor aanstaande dinsdag.

Na afloop van de batting practice begon het hard te regenen in Almere, waardoor de infield/outfield practice moest worden geschrapt. Het betekende ook dat de wedstrijd in elk geval niet om de vastgestelde tijd van 19:30 uur zou aanvangen. Een uitstel van 30 minuten volgde, maar het werd snel duidelijk dat het veld onbespeelbaar werd en de wedstrijd moest worden afgeblazen.

Het veld was al in een mindere conditie, omdat afgelopen woensdag de afdekzeilen waren weggewaaid. In de daaropvolgende dagen regende het eveneens met als gevolg dat de klei van het infield zacht was geworden. Er waren berichten dat de afgelasting van de wedstrijd, vanwege de veldconditie, vrijdag al zou worden aangekondigd, maar dat gebeurde uiteindelijk niet.
(27 mei)


Bedankt voor het bezoeken van deze site. Tot gauw!

Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl

Laatste Update: 27 mei 2006
Copyright © 1997-2006 Marco Stoovelaar.