Grand Slam * Stats & News
Updated: 1 oktober 2010
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2010
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Softbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2010 by Marco Stoovelaar


André Prins nieuwe Hoofd Coach Gryphons
English

...André Prins...
...Hoofd Coach Gryphons...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
ROSMALEN - De ervaren coach André Prins is de nieuwe Hoofd Coach van Gryphons, dat vorige week met lege handen stond in de Promotie/Degradatie Play-Off vs. Olympia Haarlem en daardoor volgend seizoen opnieuw zal uitkomen in de Overgangsklasse. Bij Gryphons is Prins de opvolger van zijn vrouw Mariana Prins-Atanasova, die de ploeg één seizoen leidde en bij de ploeg zal blijven als teambegeleider. Wout Isbouts, die dit seizoen Assistent Coach was, zal Prins ook in het nieuwe seizoen assisteren.

Vorig seizoen degradeerde Gryphons vanuit de Hoofdklasse toen het ook tegenover Olympia Haarlem stond in de Promotie/Degradatie Play-Off. Olympia won die reeks en nam de plek van Gryphons in de Hoofdklasse in. Dit seizoen eindigde Gryphons op de tweede plaats in de Overgangsklasse met een 24-12 'record', 14 punten achter kampioen Alcmaria Victrix, dat automatisch promoveerde naar de Hoofdklasse. Na verlies van de eerste twee wedstrijden in de Promotie/Degradatie Play-Off van dit jaar zorgde Gryphons voor een spannende dag afgelopen zaterdag toen de volgende twee wedstrijden werden gespeeld. In de opener kwam Gryphons terug na een 7-1 achterstand, won met 13-10 en dwong een vierde wedstrijd af. In het volgende duel verloor Gryphons slechts met 9-8 en dat betekende dat Olympia de reeks met 3-1 won en zich dus handhaafde in de Hoofdklasse, terwijl Gryphons hierdoor Overgangsklasser bleef.

André Prins is een 'veteran coach' met een lange loopbaan in coaching in en het geven van instructies. Hij genoot aanvankelijk bekendheid als umpire en was actief in zowel de honkbal- als softbal Hoofdklasse. Prins, die in 1968 als umpire begon, ontwikkelde zich tot een gerespecteerde internationale scheidsrechter en is de enige umpire die actief was op een Wereldkampioenschap bij de senioren en junioren in zowel honkbal als softbal en dat is natuurlijk een unieke combinatie. In 1980 was hij umpire tijdens het WK Junioren Softbal in Canada en stond toen in de finale achter de plaat. Hij was hierna umpire tijdens het WK Softbal in Taiwan. In 1984 verruilde Prins softbal voor honkbal en was toen eveneens umpire in beide Wereldkampioenschappen. In 1986 was hij één van de umpires tijdens het WK Honkbal in Nederland, waarna hij in 1994 wederom naar Canada afreisde, maar dit keer voor het WK Junioren Honkbal. Prins leverde ook nog een andere unieke prestatie, want in 1978, in Binghampton, was hij de enige niet-Amerikaanse scheidsrechter tijdens de 'Nationals', het slottoernooi om het Amerikaanse landskampioenschap softbal. Na een korte umpire-loopbaan in American Football keerde Prins (die ook nog internationaal biljart-scheidsrechter is geweest) in 1991 terug naar het honk, waarna hij van 1992-1995 de softbal umpire commissioner was bij de Bond. Nadat hij halverwege de jaren negentig aanvankelijk stopte als scheidsrechter keerde hij in 2002 toch terug, maar stopte in 2004 definitief.


...André Prins...
(© F: Marco Stoovelaar)
Terwijl hij umpire was begon Prins ook met coachen en door de jaren heen coachte en instrueerde hij vele clubs en teams. Daarnaast was hij de laatste jaren ook veelvuldig actief met coachen en het geven van clinics in het buitenland. In 1972 was Prins al coach van Westerkwartier in Den Haag. Hierna leidde hij ook nog andere ploegen uit de Haagse regio, zoals Storks, VUC en Wassenaar. Maar ook was hij coach bij het Rotterdamse Neptunus en coachte Prins met Sparta in de Hoofdklasse.

Prins werd Hoofd Coach van Carrousel in het Russische Moskou en leidde de Nationale Ploeg van Rusland, die hij naar de tweede plaats loodste tijdens het Europees Kampioenschap in 2003. In 2005 was Prins lid van de coachingstaf van zowel het Nederlands Softbal Team als het Nederlands JeugdTeam als Pitching en Hitting Coach en was tegelijkertijd Manager van het Nederlands Junioren Team. Van 2005-2009 was Prins als Manager betrokken bij alle Nederlandse nationale jeugdploegen. In 2007 leidde hij de Junioren naar de allereerste Play-Offs tijdens het Wereldkampioenschap in Enschede, veroverde de Europese titel met het Nederlands Cadetten Team in Plzen (Tsjechië) en won hetzelfde jaar de Koninkrijksspelen in Den Haag met Jong Oranje. In 2008 won Jong Oranje onder zijn leiding het Europees Kampioenschap in het Duitse Deggendorf. Vorig jaar kwam er een hoogtepunt in zijn coachloopbaan toen het Onder-16 Team verraste tijdens het allereerste Wereldkampioenschap Onder 16 Jaar in Praag (Tsjechië) met het bereiken van de finale, maar uiteindelijk genoegen moest nemen met het zilver na 15-0 verlies tegen Japan. In Alkmaar leidde Prins vorig jaar ook het Nederlands Cadetten Team naar de finale van het EK, maar verloor de finale toen met 3-1 van Rusland.

Voor zijn jarenlange inzet op het gebied van opleidingen in het softbal kreeg André Prins in 2005 de Nol Houtkamp Award. In oktober van datzelfde jaar werd hij gekozen in de Hall of Fame van de International Softball Federation.

In november vorig jaar meldde deze site foutief dat Prins de Technisch Manager werd bij Gryphons. Prins was dit jaar weliswaar op de achtergrond actief bij Gryphons, maar was niet betrokken bij de coaching. Prins verzorgde dit jaar wel veel internationale clinics en reisde door Europa. In de zomermaanden had hij een druk schema en reisde ondermeer naar Oekraïne, Wit-Rusland, Bulgarije, Tsjechië, Italië en Oostenrijk.

Hoewel André Prins de nieuwe Hoofd Coach wordt van Gryphons zal hij ook een aantal pitching-trainingen verzorgen bij Euro Stars en houdt hij de opties open om te (kunnen) gaan coachen bij nationale ploegen.

(1 oktober)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2010 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.