Grand Slam * Stats & News
Updated: 2 oktober 2010
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2010
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Softbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2010 by Marco Stoovelaar


Sparks zorgt met winst voor verlenging seizoen!
English
ENSCHEDE - Sparks Haarlem won zaterdagmiddag met 6-2 vs. Tex Town Tigers om de best-of-five Holland Series in evenwicht te brengen met elk één overwinning. Hiermee verlengde de Haarlemse ploeg het seizoen 2010, omdat er in elk geval een vierde wedstrijd nodig is om het kampioenschap te beslissen. Game 3 wordt zondag in Haarlem gespeeld, Game 4 staat voor aanstaande zaterdag in Enschede op de agenda.


...Winnende werpster Kirsten Scheele...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
Met het verlies kwam Tex Town Tigers' 5-game winning streak in de Holland Series ten einde. De regerend kampioen verloor de laatste wedstrijd op 12 oktober 2008 toen het met 9-5 werd verslagen door Sparks Haarlem in Game 3, toen eveneens in Enschede. Voor Sparks was dit de 23ste Holland Series-overwinning in 48 wedstrijden (inclusief wedstrijden gespeeld door voorganger HHC).

Wat vertelt de historie van de Holland Series wanneer een ploeg die opent met winst wordt verslagen in de volgende wedstrijd? In de voorgaande 24 Holland Series gebeurde dit zes keer. Maar het resulaat daarvan is onbeslist, want drie ploegen die begonnen met winst en daarna Game 2 verloren pakten uiteindelijk de titel. Aan de andere kant werden ook drie ploegen die Game 2 wonnen na verlies in de opener landskampioen. Dit betekent dus dat de huidige Series hier een verschil in zal maken.

Op zaterdag maakte de Tex Town Tigers-verdediging liefst vijf veldfouten en dat is hun hoogste aantal dit seizoen. In de reguliere competitie plus het 'postseason' had de Enschedese ploeg vier wedstrijden, waarin het twee fouten maakte. De fouten van vandaag droegen bij aan drie onverdiende punten.

De eerste vier innings gingen snel voorbij. Sparks Haarlem bereikte in die periode viermaal het honk en liet drie loopsters in scoringspositie achter. Tex Town Tigers bereikte slechts tweemaal het honk en beide loopsters kwamen niet verder dan het eerste honk. TTT-pitcher Lindsey Meadows gooide vier wijd op Chantal Versluis in de eerste inning, maar die bleef achter op het eerste honk. Sparks kreeg toen de eerste scoringskans in de tweede inning toen Noémi Boekel een honkslag sloeg en het tweede honk stal, maar daar achterbleef. In de vierde kreeg de Haarlemse ploeg loopsters op het tweede en derde honk met twee uit. Kim Kluijskens begon met een honkslag en schoof op na een opofferingsstootslag van Debby Connor. Ze bereikte daarna het derde honk toen er een fout werd gemaakt op een grounder van Marloes Fellinger, die zelf even later opschoof na een grounder van volgende slagvrouw Noémi Boekel, maar een vangbal sloot de inning toen af. Sparks-pitcher Kirsten Scheele schakelde de eerste acht slagvrouwen die ze zag op rij uit, voordat ze een 2-out single tegen kreeg van naamgenoot Kirsten Holshof. In de vierde sloeg Karin Tuk een honkslag voor TTT met twee uit, maar zou ook op het eerste honk achterblijven.


...Areke Spel arriveert veilig op het 2e honk...
...in de 5e inning na een foute aangooi...
(© Foto: Marco Stoovelaar)

...Even later scoort Areke het eerste punt...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
Sparks Haarlem opende de score daarna in de vijfde slagbeurt. Areke Spel begon met een honkslag en schoof daarna op na een grounder van Kim Kafoé, waarna ook nog een foute aangooi volgde van werpster Lindsey Meadows, die Spel in staat stelde door te lopen en het eerste punt te scoren. Kafoé, die hierdoor het tweede honk bereikte, scoorde even later het tweede punt op 2-out single van Kim Kluijskens.

Sparks voegde vier runs (één verdiend) toe in de zesde inning op drie hits, terwijl de TTT-verdediging ook nog eens drie keer in de fout ging. Noémi Boekel opende met vier wijd, waarna Nathalie Gosewehr volgde met een honkslag. Hierna werd er een foute aangooi gemaakt na een opofferingsstootslag van Areke Spel, die Boekel in staat stelde te scoren en Sparks loopsters op het tweede en derde honk opleverde. Nadat een strikeout de eerste nul opleverde sloeg Saskia Kosterink het volgende punt binnen met een honkslag. Een pop-fly volgde, waarna Kosterink het tweede honk stal met een foute aangooi tot gevolg en hierdoor kon Spel het volgende punt scoren. Kim Kluijskens, die 3-uit-4 sloeg, volgde daarna met een tweehonkslag om de stand op 6-0 te brengen.

Sparks werd toen tot zwijgen gebracht in de zevende inning door Ginger de Weert, die toen de pitching overnam. Ze gaf een vrije loop weg, maar gooide ook drie strikeouts.

Intussen domineerde Sparks-werpster Kirsten Scheele en gooide een 3-hitter. De twee hits die ze tegen kreeg in de derde en vierde inning waren de enige twee voor TTT in zes innings. De rechtshander schakelde 18 van de eerste 20 slagvrouwen uit in de eerste zes innings, waaronder 10 van de laatste 11.

In de zevende kwam er aan die reeks een einde en scoorde TTT tweemaal. Scheele gooide vier wijd op openingsslagvrouw Virginie Anneveld, die toen helemaal vanaf het eerste honk scoorde na een tweehonkslag van Karin Tuk. De laatste schoof vervolgens op na een grounder van Dinet Oosting. Nadat ook Nadine Marinus vier wijd had gekregen scoorde Tuk na een opofferingsslag van Meike Witteveen, waarna een vangbal een einde aan de wedstrijd maakte.

Goed, interesse in nog een Holland Series-feitje?
Dit was de tweede wedstrijd in de Holland Series van dit jaar die werd gewonnen door de bezoekende ploeg. De uitspelende ploeg heeft in totaal 40 van de 83 gespeelde wedstrijden in Series-historie gewonnen. Sinds de Series van 2001 werden 21 van de 36 gespeelde wedstrijden in een Holland Series door een bezoekende ploeg in winst omgezet en dat betekent dus dat er slechts 15 zijn gewonnen door de thuisploeg! Hoezo, thuisvoordeel? Er is slechts één Holland Series geweest, waarin alle wedstrijden werden gewonnen door de thuisploeg en dat gebeurde in 1983 tijdens de tweede Series in de geschiedenis. Destijds was de finale ene best-of-3 en won Terrasvogels beide thuiswedstrijden tegen DSS, dat toen ook de thuiswedstrijd winnend afsloot.

De laatste keer dat Sparks Haarlem een thuiswedstrijd won in een Holland Series was op 14 oktober 2006 toen het tot een 1-0 shutout kwam tegen Terrasvogels en de titel pakte. Een jaar later liep Sparks tegen een 'sweep' aan tegen Terrasvogels, waarna beide thuiswedstrijden werden verloren in de 2008 Series vs. Tex Town Tigers.

(2 oktober)


...Noémi Boekel slide richting derde honk in de 6e inning...
...maar, na snel te zijn opgestaan, kon ze doorlopen...
...en scoren op een foute aangooi...
(© Foto: Marco Stoovelaar)

...Saskia Kosterink verlaat het...
...tweede honk in de 6e inning...
(© Foto: Marco Stoovelaar)

...Deze jonge fan speelde zijn eigen wedstrijd...
(© Foto: Marco Stoovelaar)

...Virginie Anneveld rent naar het derde honk...
...op weg naar het eerste TTT-punt in de 7e inning...
(© Foto: Marco Stoovelaar)

...Karin Tuk en Noémi Boekel wisselen een blik...
...na de double van de eerste in de 7e inning...
(© Foto: Marco Stoovelaar)

...Sparks' Hoofd Coach Juny Francisca houdt een praatje...
...met zijn infield in de 7e inning...
(© Foto: Marco Stoovelaar)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2010 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.