Grand Slam * Stats & News
Updated: 23 november 2010
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2010
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Softbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2010 by Marco Stoovelaar


Voormalig HCAW-speelster Kate Allen overleden
English

IN MEMORIAM


...Kate Allen...
(1966 - 2010)

SAN JOSE/WILLOW GLEN, California (USA) - Kate Allen, die eind jaren tachtig/begin jaren negentig uitkwam voor de succesvolle teams van HCAW, is op 1 november op slechts 44-jarige leeftijd overleden na een dappere strijd met kanker. De uitvaartplechtigheid vond plaats op 4 november in Willow Glen, een voorstad van San Jose (California), waar ze woonde.

Catherine Mary Allen werd geboren op 9 mei 1966 in Westminster (California) en had Britse ouders, haar vader kwam uit Noord-Ierland, haar moeder uit Engeland. In 1979 verhuisde het gezin naar Engeland. Kate, die de bijnaam 'Linus' had, begon op een jonge leeftijd met softballen in California en bleef spelen toen de familie verhuisde naar Engeland, waar ze zich ontwikkelde in een zeer vaardige en gerespecteerde speelster. Na haar debuut in de Nationale Ploeg van Groot-BrittanniŽ zou Kate 18 jaar lang deel blijven uitmaken van het team! In 2007 maakte Kate Allen deel uit van de eerste groep speelsters/spelers, coaches, umpires en bestuurders die werd gekozen in de British Softball Federation Hall of Fame.

In 1985 werd Kate Allen de korte stop van de allereerste selectie van een Britse nationale ploeg en ze speelde haar laatste wedstrijden voor het team tijdens het Olympisch Kwalificatie Toernooi van 2003 in ItaliŽ. Haar Britse loopbaan begon toen ze reageerde op een advertentie in 1984 waarin de Britse Softbal Bond aankondigde plannen had een team samen te stellen voor de World Games, die in 1985 werden gehouden in Londen. Ze woonde een try-out bij en werd geselecteerd, maar het team heeft nooit aan het evenement deelgenomen. Destijds namen de nationale teams van Nederland, USA, Japan, Taiwan en BelgiŽ deel aan het softbaltoernooi van de World Games in de Britse hoofdstad. In de weken voorafgaand aan het evenement speelde de Britse ploeg een aantal wedstrijden in Nederland tegen clubteams, waaronder HCAW, waar ze later zou gaan spelen. Voor aanvang van de World Games speelde het Britse team de allereerste interland tegen BelgiŽ en het was Kate die de wedstrijd opende met de allereerste Britse internationale honkslag.


...Het Britse Nationale Team in 2001...
...Kate Allen staat op de tweede rij zesde van rechts...
(© Foto: British Softball Federation)
In 1994 maakte Kate deel uit van de Britse ploeg die deelnam aan het Wereldkampioenschap. Mede door Kate's waardevolle invloed en bijdragen eindigde de ploeg op de derde plaats tijdens het Olympisch Kwalificatie Toernooi in 1999 en verloor toen slechts met 2-1 van ItaliŽ in de halve finale. In 2001 leverde Kate een aantal belangrijke honkslagen af voor de Britse ploeg, die toen de titel pakte in het Euopees B-kampioenschap en promoveerde naar de A-poule.

In 1988 speelde Kate Allen voor HCAW in haar eerste van zes seizoenen (1988-1993) voor de Bussumse ploeg. In haar rookie-seizoen in de Hoofdklasse sloeg Kate, die tweede honkvrouw was of korte stop, .262. In 33 wedstrijden scoorde ze toen 12 punten. Twee van haar beste seizoenen in de Hoofdklasse volgden daarna in 1989 en 1990. In 1989 speelde ze in 45 wedstrijden en sloeg .278 en had 'career-highs' met 24 gescoorde punten en 26 binnengeslagen punten, terwijl ze 35 honkslagen sloeg, waaronder vier doubles, negen triples en drie homeruns. Een jaar later sloeg Kate .302 met 38 honkslagen. Haar hoogste slaggemiddelde behaalde ze in 1992 toen ze .310 sloeg in 35 wedstrijden. Na haar laatste seizoen in Nederland keerde Kate terug naar de USA.

In Kate's jaren bij HCAW veroverde de ploeg het Nederlands kampioenschap in al haar zes seizoenen in Bussum. Het team nam jaarlijks deel aan de Europa Cup-toernooien. In 1988 (Antwerpen), 1990 (Santpoort), 1992 (Praag) en 1993 (Nice) won HCAW de Cup.

In haar seizoenen bij HCAW stond de ploeg onder leiding van Ruud Elfers en waren haar teamgenoten ondermeer speelsters (internationals) als Petra Beek, Madelon Beek, Karin Brookhuis, Astrid Crebas, Petra Goedkoop, Mereille Hammink, Mary-Ann Hatt, Maud Kampman, Annemiek van Kappel, Anouk Mels en Margot Mels.

Ter nagedachtenis aan Kate is een speciale pagina met Guest Book geopend.

(23 november)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2010 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.