Grand Slam * Stats & News
Updated: 27 oktober 2010
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2010
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Softbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2010 by Marco Stoovelaar


Euro Stars blijft Hoofdklasser!
English
CAPELLE a/d IJSSEL - Het softbalteam van Euro Stars zal toch blijven spelen in de Hoofdklasse en volgend seizoen met een team uitkomen in de hoogste afdeling, zo bevestigde de club op woensdagavond.

Na afloop van het seizoen werd de ploeg geconfronteerd met een leegloop aan speelsters die elders gingen spelen, terwijl een paar anderen stopte. In totaal hebben minimaal acht speelsters de ploeg verlaten, waarvan verschillende zijn bevestigd. Hierdoor bleef een zeer klein groepje speelsters over en aanvankelijk werd dan ook gedacht (en bericht; en waarschijnlijk zelfs verwacht) dat Euro Stars zich zou terugtrekken, omdat het niet in staat zou zijn een representatieve ploeg te kunnen samenstellen voor deelname aan de Hoofdklasse van volgend jaar.

En dat was ook inderdaad het geval, waardoor vorige week de geruchten dat Euro Stars zich al zou hebben teruggetrokken steeds sterker werden. De leiding bij Euro Stars speelde ook daadwerkelijk met de gedachte zich terug te trekken om in een lagere afdeling te gaan spelen en dus diende de vereniging bij de bond een verzoek in om de ploeg uit te kunnen laten komen in de Overgangsklasse, één afdeling onder de Hoofdklasse. Echter, het KNBSB-bestuur wees dit verzoek eerder deze week af, omdat ploegen die zich terugtrekken twee afdelingen lager worden ingedeeld, zoals de bepalingen stellen.

Toen Euro Stars op de hoogte werd gebracht van deze beslissing kwam het clubbestuur woensdagavond bij elkaar om de nieuwe situatie te bespreken. Het bestuur besloot toen dat het softbalteam volgend seizoen gewoon uitkomt in de Hoofdklasse en dan maar moet zien hoe ver het kan komen. In geval van degradatoe zal men een jaar later dan alsnog in de Overgangsklasse uitkomen.

De vier of vijf overgebleven speelsters van Euro Stars krijgen gezelschap van jonge, maar talentvolle speelsters uit het tweede team, dat dit seizoen uitkwam in de Eerste Klasse. Euro Stars hoopte hen aanvankelijk volgend seizoen meer ervaring te laten opdoen in de Overgangsklasse als de KNBSB het verzoek had ingewilligd. Maar nu worden deze speelsters opgenomen in de ploeg die volgend jaar zal uitkomen in de Hoofdklasse. Een paar van deze speelsters maken deel uit van de nationale jeugdsoftbalteams. Euro Stars, dat tijdens dit seizoen hun geheel gerenoveerde thuisveld heropende (de ploeg speelde verschillende thuiswedstrijden op andere velden), hoopt ook een aantal buitenlandse speelsters uit Europese landen toe te voegen, plus een Amerikaanse werpster.


...Het succesvolle team van 2003...
...Links staat Mary-Ann Hatt,...
...die vijf seizoenen coach was...
(© Foto: Euro Stars)
Nu dat Euro Stars heeft besloten in de Hoofdklasse uit te komen met een zeer jong en onervaren team wordt ook de zoektocht naar een nieuwe coach voortgezet. Er was al een aantal besprekingen geweest, maar die werden op een lager pitje gezet toen terugtrekking onafwendbaar leek.

Na op de derde plaats te zijn geëindigd in twee opeenvolgende seizoenen (2001, 2002) in de Eerste Klasse veroverde Euro Stars de titel in 2003 en promoveerde naar de Hoofdklasse. Onder leiding van Hoofd Coach Mary-Ann Hatt sloot Euro Stars het seizoen 2003 af met een 32-3 'record'. Mary-Ann Hatt zou de ploeg ook leiden in de eerste vier seizoenen in de hoogste afdeling. In het eerste jaar in de Hoofdklasse (2004) eindigde de ploeg op de vijfde plaats met een 11-18-1 'record'. In de volgende drie seizoenen eindigde de ploeg jaarlijks op de zesde plaats.

In 2008 nam Willy van der Lee de coaching een week voor aanvang van het seizoen over, want aanvankelijk zou Glyniss Kenepa Hoofd Coach zijn, maar die had zich een week eerder teruggetrokken. Kenepa werd kort daarna Assistent Coach bij Twins. Onder leiding van Van der Lee keerde Euro Stars terug naar de vijfde plaats, maar kwam uiteindelijk 14 punten te kort om de Play-Offs te bereiken.

Leo Buiteman was de nieuwe Hoofdklasse voor het seizoen 2009 en hij leidde de ploeg naar het beste resultaat op het hoogste niveau. Euro Stars sloot af met een 16-19 'record', waarmee de vierde plaats werd bereikt en dus kwalificatie voor de Play-Offs. In deze halve finale om het landskampioenschap liep de ploeg in drie wedstrijden tegen een 'sweep' aan tegen Tex Town Tigers, dat uiteindelijk de kampioenstitel zou veroveren.


...De ploeg één week voor aanvang van het seizoen 2010...
...Links staat Ton van Koeverden...
...Staande op de achtergrond is Leo Buiteman...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
Dit seizoen begon vrijwel identiek met hetzelfde probleem als twee jaar geleden, want ook nu nam een nieuwe coach de ploeg kort voor aanvang van het seizoen over. Leo Buiteman trok zich om persoonlijke redenen minder dan een week voor de start van de competitie terug en zijn assistent Ton van Koeverden nam de coaching over. De ploeg sloot af met een zesde plaats en een 12-19-1 'record', waardoor men het vervolg moest spelen in de tussenronde voor de onderste vier plaatsen om de volgorde te beslissen voor de degradatie en de Play-Down. Euro Stars won in deze poule één van de zes gespeelde wedstrijden, maar eindigde boven Olympia Haarlem en DSS om de plek in de Hoofdklasse van volgend jaar veilig te stellen. Twaalf dagen na afloop van het seizoen werd bekend gemaakt dat Ton van Koeverden was benoemd tot nieuwe Hoofd Coach van Twins.

DSS, dat op de laatste plaats eindigde, degradeerde automatisch, terwijl Olympia Haarlem een best-of-five Promotie/Degradatie Play-Off moest spelen vs. Gryphons. Deze ploeg was op de tweede plaats geëindigd in de Overgangsklasse achter kampioen Alcmaria Victrix, dat automatisch promoveerde. Olympia won de reeks met 3-1 en handhaafde zich in de Hoofdklasse. Voor volgend seizoen zijn de degradatie-bepalingen gewijzigd en zal alleen de ploeg op de laatste plaats automatisch degraderen, terwijl de nummer 7 niet langer een beslissings Play-Off hoeft te spelen om de Hoofdklasse-plek veilig te stellen.

(27 oktober)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2010 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.