Grand Slam * Stats & News
Updated: 28 augustus 2010
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2010
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Softbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2010 by Marco Stoovelaar


Sparks stelt eerste plek veilig & Twins HK-plek!
English
HAARLEM / OOSTERHOUT / DE BILT - Op zaterdag ging de resterende tussenronde van start voor de definitieve eindstand in de softbalcompetitie. Na afloop van het reguliere seizoen volgde een splitsing, waarbij de top-4 en de onderste-4 twee aparte poules vormen. Jong Oranje, dat dit jaar als team deelnam aan de Hoofdklasse-competitie, maakt geen deel uit van deze afsluitende ronde.

In deze tussenronde spelen de ploegen in de top-4 zes wedstrijden en treffen elkaar tweemaal in een double-header, net zoals de ploegen van de onderste-4 dat doen. De top-4 speelt voor de eindstand, die van belang is voor de Play-Offs. De onderste-4 speelt eveneens voor een eindstand en zijn klaar na hun wedstrijden, maar in hun geval zal de ploeg die op de laatste plaats eindigt degraderen, terwijl de ploeg die op de één-na-laatste plaats eindigt een promotie/degradatie Play-Off spelen tegen de nummer 2 van de Overgangsklasse.

In de top-4 won Sparks Haarlem tweemaal van regerend landskampioen Tex Town Tigers, 1-0 en 9-2, en dat betekende dat zij de competitie definitief zullen afsluiten met de eerste plaats en zichzelf dus verzekerde van het thuisvoordeel in de best-of-five Play-Off. In die reeks treft Sparks Centrals, dat op de vierde plaats zal eindigen wat de ploeg in deze tussenronde ook zal doen. Omdat Sparks eerste zal worden zal Tex Town Tigers Iber Lengua Terrasvogels ontmoeten in de andere Play-Off. Echter, het thuisvoordeel voor die halve finale is nog niet beslist. Terrasvogels staat slechts vier punten achter op TTT en de twee ploegen ontmoeten elkaar zaterdag in Enschede. Vandaag zag Terrasvogels de double-header bij Centrals worden afgelast vanwege de veldcondities in De Bilt als gevolg van de hevige regen van de afgelopen dagen. Deze double-header wordt op zondag 5 september ingehaald.

Bij de onderste-4 versloeg Twins Euro Stars tweemaal, 9-1 en 4-0, en verzekerde zich daardoor weer van een plek in de hoogste afdeling van volgend seizoen. Door de dubbele nederlaag is Euro Stars nog altijd in gevaar om op één van de twee laatste (degradatie)plekken te eindigen. Euro Stars staat slechts drie punten voor op DSS en Olympia Haarlem, die hun double-header deelden en de onderste plek samen delen. DSS won de opener met 9-1, waarna Olympia Game2 met 5-4 won.


In Haarlem won Sparks Haarlem tweemaal vs. Tex Town Tigers, 1-0 en 9-2. Beide ploegen zullen het in het restant van het seizoen moeten doen zonder een aantal van hun vaste speelsters. Sparks mist Lyanne Horeman, Judith Diepeveen en Nathalie Timmermans, terwijl Tex Town Tigers het moet doen zonder Britt Vonk en Petra van Heijst, terwijl vandaag ook Meike Witteveen niet in actie kwam. Timmermans en Vonk vertrokken beiden eerder deze week naar de USA om hun college-seizoen te beginnen in respectievelijk Oklahoma City en Berkeley.

Sparks 'activeerde' Marloes Fellinger en Kim Kafoé, die beiden aanvankelijk stopten na afloop van vorig seizoen. Eerder dit seizoen speelde Fellinger al in 10 wedstrijden, terwijl Kafoé uitkwam in vier ontmoetingen.

In de opener werd het enige punt gescoord in de tweede inning toen TTT-werpster Lindsey Meadows vier wijd gooide op lead-off hitter Areke Spel, die vervolgens het tweede honk stal met één uit en scoorde na een driehonkslag van Kim Kafoé.


...Marloes Fellinger...
...grand slam...
(© Foto: MS)
Sparks, dat twee loopsters achterliet in de eerste inning, kreeg hierna verschillende scoringskansen, maar liet ook twee loopsters achter in de vierde inning en de honken vol in de zesde. In die slagbeurt had Sparks geen honkslagen, maar zorgde desodanks voor volle honken. Debby Connor opende met vier wijd, waarna haar pinch-runner Kirsten Scheele het tweede honk bereikte toen er een fout werd gemaakt op een 'force play-grounder' van Noémi Boekel. Hierna ging Scheele gedwongen uit op het derde honk na een grounder van Areke Spel, maar vervolgens (na een strikeout) kwamen de honken vol toen Kim Kafoé werd geraakt door een worp. De inning werd afgesloten toen Rebecca Soumeru een grounder sloeg.

Het ene punt was genoeg voor Sparks, want Dagmar Bloeming stond slechts vijf hits toe, gooide 10x drie slag en zag slechts één TTT-loopster het tweede honk bereiken.

In Game 2 stond Sparks met 1-0 achter toen het tot een rally van vijf punten kwam in de 2e2. In de eerste helft van deze inning begon Lindsey Meadows met een tweehonkslag en scoorde na een grounder van werpster Ginger de Weert. Maar in de tweede helft sloeg Sparks toe op De Weert. Debby Connor, Noémi Boekel en Areke Spel begonnen allen met honkslagen om de honken vol te zetten. Hierna sloeg Marloes Fellinger een grand slam homerun om Sparks een 4-1 voorsprong te geven. Nadat er twee nullen waren gevolgd sloeg Nathalie Gosewehr een honkslag en scoorde het vijfde punt in deze slagbeurt toen ook Chantal Versluis een honkslag sloeg.

TTT pakte een punt terug in de derde na een tweehonkslag van Karin Tuk, maar Sparks voegde twee runs toe in hun derde toen Debby Connor opende met een homerun en Marloes Fellinger een RBI-single toevoegde. In de vierde scoorde Sparks nog eens tweemaal om het verschil van zeven punten te bereiken. Dit keer kwamen de punten tot stand na vier wijd met volle honken voor Fellinger (die zes RBI's had) en Kim Kafoé.


In Oosterhout won Twins tweemaal van Euro Stars, 9-1 en 4-0. Hierdoor handhaafde Twins zich in de Hoofdklasse voor volgend jaar.

In de opener had Euro Stars met 6-4 meer hits dan Twins, maar kreeg desondanks negen punten tegen, want er werden ook drie veldfouten gemaakt. In de tweede inning nam Euro Stars een 1-0 voorsprong toen Laura Belardinelli begon met een honkslag, opschoof na een opofferingsstootslag van Kirsten Vierdag (die eerder deze maand met het Nederlands Dames Honkbal Team deelnam aan het WK in Venezuela) en scoorde na een tweehonkslag van Kirsten Molle. Twins scoorde daarna vier runs (drie onverdiend) in de derde slagbeurt. Mickey Jansen begon met vier wijd,schoof op na een grounder en een wilde worp en scoorde toen een pop-fly in het infield werd gemist op een klap van Sandy Lauwers, die later zelf scoorde na een vangfout in het linksveld. Vier wijd met volle honken voor Sophie Bugter en een groundout van Sarah Van Der Meiren leverden Twins nog eens twee runs op. Het laatste punt in deze inning werd gescoord na een onderbreking van 16 minuten vanwege de regen.

Twins scoorde daarna vijf punten in de vierde inning op slechts twee honkslagen. Met de honken vol en één uit gooide werpster Rebecca Antonissen vier wijd op Andee Lindgren. Hierna werd Antonissen opgevolgd door Shomayra Franka, die de dochter is van voormalig Hoofdklasse-honkballer Edward Franka en debuteerde in het eerste team. Twee runs werden toen gescoord op twee opeenvolgende wilde worpen en Sarah Van Der Meiren volgde met een 2-run single om de stand op 9-1 te brengen.

In Game 2, gooide Ashley Smuda het hele duel voor Twins, had zes strikeouts en gooide een 2-hitter. Twins opende de score in de tweede inning toen routinier Daisy de Peinder een tweehonkslag sloeg met één uit en scoorde na een 2-out single van Lieke Duffhues. In de vijfde inning nam Twins meer afstand door driemaal te scoren. Lieke Duffhues begon met een honkslag, waarna Sophie Bugter vier wijd kreeg. Euro Stars-starter Daisy Verstappen schakelde toen de volgende twee slagvrouwen uit, maar kreeg daarna een 3-run, inside-the-park-homerun tegen van Fabienne van Uden, waardoor het 4-0 werd.


In Haarlem deelden Olympia Haarlem en DSS, die de laatste plaats innemen in de degradatie-poule, hun double-header.

DSS sloeg vroeg toe in de opener en scoorde driemaal in de tweede inning, waarna er vijf werden toegevoegd in de derde slagbeurt. In de tweede beurt sloeg 'veteraan' Yvette Krooder een tweehonkslag met één uit, waarna Tippy Vink vier wijd kreeg. Na een vangbal kreeg ook Marijke van Veen vier wijd en kwamen de honken vol. Hierna maakte Eva Halman de honken schoon met een 3-run double. In de derde inning kreeg Julie Owen vier wijd en sloeg Kim Scholtes een honkslag met één uit, waarna Yvette Krooder volgde met een RBI-single. Met twee uit voegde Judith van Tiel een RBI-single toe en even later kwamen de honken vol te staan. Eva Halman en Jacqueline Wesselink kregen toen beiden vier wijd en Floor Roest werd geraakt door een worp, waardoor nog eens driemaal werd gescoord en de stand op 8-1 kwam. In de vijfde scoorde DSS nog een punt na een tweehonkslag van Halman (die vijf RBI's had), maar liet toen ook de honken vol achter.

Olympia Haarlem, dat vijf honkslagen sloeg op Sonja Pannen, scoorde het enige punt in de derde inning na een honkslag van Lisanne van den Berg, maar liet toen eveneens drie loopsters achter. In de eerste drie innings zag Olympia zeven loopsters achterblijven.


...Judith van Kampen...
...terugkeer...
(© Foto: MS)
In Game 2 stond Olympia met 3-2 achter toen het drie punten scoorde in de vijfde inning en uiteindelijk met 5-4 won. Olympia kwam tot elf honkslagen op de ervaren werpsters Sonja Pannen en Judith van Kampen. De laatste speelde haar laatste Hoofdklasse-wedstrijd in 2008, stopte toen, maar werd wel lid van DSS. Omdat de ploeg probeert een plek in de Hoofdklasse van volgend jaar veilig te stellen keerde Van Kampen weer terug als actief speelster en gooide vandaag in haar eerste duel van het seizoen. Ze nam het werpen van Pannen over in de eerste inning, gooide 5 2/3 inning en kreeg zeven hits tegen, maar gooide ook tweemaal drie slag.

DSS opende de score in de eerste inning na een wilde worp, maar Olympia antwoordde met twee runs in de tweede helft van de eerste inning na honkslagen van Karlene Headley-Cooper en Maranca Ham. DSS hernam de leiding in de tweede inning na honkslagen van Jacqueline Wesselink en Floor Roest, maar liet ook weer de honken vol achter.

In de vijfde inning draaide Olympia het duel in eigen voordeel om door driemaal te scoren met twee uit op Judith van Kampen. Karlene Headley-Cooper en Maranca Ham sloegen toen honkslagen en Marisèla de Wind zorgde met vier wijd voor volle honken. Hierna veegde Rosanne de Vries de honken schoon met een 3-run triple om de stand op 5-3 te brengen voor Olympia.

In de zesde pakte DSS nog een punt terug na een RBI-grounder van Marijke van Veen, maar wist de leiding niet meer te hernemen.

(28 augustus)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2010 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.