Grand Slam * Stats & News
Updated: 18 april 2011
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2011
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Softbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2011 by Marco Stoovelaar


Solange Starrenburg zet records in Terrasvogels-opener
English
SANTPOORT / DE BILT / HAARLEM - In Santpoort sloeg Solange Starrenburg van Iber Lengua Terrasvogels 2-uit-3 in de eerste wedstrijd en vervolgens 4-uit-4 in Game 2 van de double-header vs. Tex Town Tigers op zaterdag om de dag met 6-uit-7 af te sluiten. Ze scoorde ook vier punten en zorgde voor een Opening Day-record met negen binnengeslagen punten. Ze werd bovendien de eerste speelster in de geschiedenis die twee homeruns sloeg op een Opening Day, één in elke wedstrijd. Bovendien sloeg Solange ook nog twee driehonkslagen. Terrasvogels opende het seizoen met een 10-0 shutout vs. TTT, met als hoogtepunt een 8-run rally in de derde inning. Game 2 werd met 11-4 gewonnen in vijf innings.

In De Bilt won Centrals met 5-1 en 4-0 vs. Twins.

In Haarlem won Olympia Haarlem Game 1 vs. Alcmaria Victrix met 2-1 in acht innings. In de 1e8 leek Alcmaria het leidende punt te scoren, maar werd de loopster op appèl uitgegeven, omdat ze het derde honk te vroeg had verlaten na een vangbal. In de 2e8 zorgde Rosanne de Vries daarna met een honkslag voor het winnende punt. In Game 2 stond Alcmaria met 4-0 voor toen Alcmaria de stand in evenwicht bracht door viermaal te scoren in de zevende inning en een verlenging af te dwingen. In de achtste scoorde Alcmaria daarna tweemaal om het 6-4 te winnen in een wedstrijd die twee uur en 25 minuten duurde.

Oolders Omaco Sparks Haarlem was vrij, omdat het aanvankelijk moest spelen vs. Euro Stars, maar die ploeg trok zich begin maart terug. Dit betekent dat er op elke speeldag een ploeg vrij is.Iber Lengua Terrasvogels vs. Tex Town Tigers
In Santpoort, met een 2-0 voorsprong, kwam Terrasvogels tot een rally van acht punten in de derde inning om een 10-0 voorsprong te nemen en het duel na slechts 55 minuten af te sluiten via de mercy-rule.

Beide ploegen lieten een loopster achter in de eerste inning, maar daarna scoorde Terrasvogels drie punten in de tweede slagbeurt. Anouk van den Heuvel en Marisèla de Wind sloegen toen beiden een honkslag in hun eerste slagbeurt voor hun nieuwe ploeg en schoven op na een OSS van Floor Roest. Met twee uit scoorde het duo de eerste punten toen Eva de Bruin een driehonkslag sloeg.


...Solange Starrenburg passeert het 2e honk...
...na het slaan van haar eerste homerun in Game 1...
...Solange homerde tweemaal, had twee triples,...
...zes hits, 9 RBI's en scoorde 4x vandaag...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
In de derde inning domineerde Terrasvogels aanvallend. Lotte Holvast begon met een honkslag, waarna Solange Starrenburg volgde met een homerun over de midveld-omheining. Hierna sloeg Marije Schoenmaker een driehonkslag en scoorde toen Anouk van den Heuvel volgde met een tweehonkslag, resulterend in een uniek moment, want de eerste vier slagvrouwen in deze inning sloegen 'for-the-cycle' (single, double, triple, homerun). Dit gebeurde niet alleen nooit eerder, maar het is op zichzelf al zeer zeldzaam om een cycle in één inning te hebben.

Na de tweehonkslag werd TTT-starter Martina Lackner opgevolgd door Amber Krijgsman, maar die gooide vier wijd op Marisèla de Wind en Floor Roest, waardoor de honken vol kwamen. Hierna werd de voorsprong verhoogd toen Ginger de Weert een punt binnensloeg met een honkslag, Eva de Bruin vier wijd kreeg, Meike Witteveen een honkslag sloeg, Lotte Holvast uitging via een grounder en Solange Starrenburg een honkslag sloeg. Dit betekende dat de laatste twee hits en drie RBI's had in deze inning.

Winnende werpster Ginger de Weert kreeg alleen een lead-off stootslag-honkslag van Merel Oosterveld in de eerste inning en een one-out single van Mieke Smit-van der Zwaan in de vierde te verwerken.

In de tweede wedstrijd nam TTT een 1-0 voorsprong in de eerste inning op Mercedes Lovato toen Merel Oosterveld begon met vier wijd en ging scoren na een 2-out single van Mieke Smit-van der Zwaan. Terrasvogels antwoordde met twee runs. Met één uit sloeg Lotte Holvast een honkslag, waarna Solange Starrenburg opnieuw homerde om de stand op 2-1 te brengen en de eerste speelster ooit te worden die twee homeruns sloeg op een Opening Day.

In de tweede inning kwam Terrasvogels tot een rally van vijf punten. Marisèla de Wind (stootslag) en Floor Roest begonnen met honkslagen en schoven op na een wilde worp, waarna ze scoorden op een one-out single van Eva de Bruin. Hierna werd de Zweedse TTT-starter Minna Kulokorpi opgevolgd door Marit van Vulpen, die vervolgens Meike Witteveen met een worp raakte. Lotte Holvast bereikte daarna het honk op een 'force play-grounder', gevolgd door een 2-run triple van Solange Starrenburg, die even later zelf scoorde na een honkslag van Marije Schoenmaker.

TTT pakte een punt terug in de derde toen Merel Oosterveld een honkslag sloeg en scoorde na een tweehonkslag van Kirsten Holshof, maar hierna voegde Terrasvogels weer twee runs toe in de vierde. Meike Witteveen begon met vier wijd en scoorde op de tweede driehonkslag van Solange Starrenburg, die daarna scoorde na een honkslag van Anouk van den Heuvel om de stand op 9-2 te brengen.


...Winnende werpsters Ginger de Weert (2-hitter) en Mercedes Lovato (4-hitter)...
(© Foto's: Marco Stoovelaar)
In de vijfde inning scoorde Tex Town Tigers tweemaal toen de Terrasvogels-verdediging driemaal in de fout ging en Karin Tuk een 2-run single sloeg. Maar in de 2e5 scoorde Terrasvogels weer twee punten om een verschil van zeven punten te verkrijgen ook dit duel via de mercy-rule af te kunnen sluiten. Met één uit bereikte Rebecca Duindam het honk na een fout, waarna Eva de Bruin een honkslag sloeg. Meike Witteveen volgde daarna met een RBI-single. Meike, die sinds 2005 voor Tex Town Tigers speelde, sloeg 2-uit-2 en bereikte viermaal het honk. Nadat de honken volkwamen via vier wijd voor Lotte Holvast bracht Solange Starrenburg de stand met een honkslag op 11-4 en kreeg zo haar zesde binnengeslagen punt op haar naam in dit duel. Solange (die 4-uit-4 sloeg) bereikte eveneens viermaal het honk en miste alleen een tweehonkslag om 'for-the cycle' te slaan. Ze scoorde ook drie punten in dit duel.

Over de hele dag sloeg Starrenburg 6-uit-7 met twee triples en twee homeruns, had negen RBI's en scoorde vier punten.

De laatste keer dat Tex Town Tigers een nieuw seizoen begon met een dubbele nederlaag was in 2006 toen het eveneens tweemaal verloor in een double-header tegen Terrasvogels (4-0 en 5-1).

De laatste keer dat een speelster van Terrasvogels een homerun sloeg op een Opening Day was in 2009 toen Dana Horeman er één sloeg tegen Twins. Vorig jaar was Noémie Boekel (Sparks Haarlem) de enige speelster die een homerun sloeg op Opening Day.

De 24 honkslagen van Terrasvogels in de eerste twee wedstrijden van het seizoen zijn geen record, want Terrasvogels sloeg er 29 op Opening Day 2009 vs. Twins. Het tweede hoogste aantal is 27, eveneens gerealiseerd door Terrasvogels op Opening Day 2005 vs. Birds.

Solange's vier honkslagen in één wedstrijd evenaren het Opening Day-resultaat dat een aantal keer werd bereikt, meest recentelijk door Marije Bakker (Terrasvogels, 2005), Amber Dammers (Centrals, 2009), Annemiek van Riessen (Terrasvogels, 2009) en Kim Kluijskens (Sparks Haarlem, 2010). De drie runs die ze scoorde zijn geen record, want Marije Bakker (Terrasvogels) scoorde viermaal op 23 april 2005 in Game 2 op Opening Day vs. Birds.

Solange's zes RBI's in één wedstrijd op Opening Day zijn wel een record en verbeterde het record van Kate Robinson, die er vijf had als speelster van Gryphons op 11 april 2009 in Game 2 vs. Robur '58. Solange's negen RBI's in twee wedstrijden zijn eveneens een Opening Day-record.

Solange's drie extra basehits in één wedstrijd en vier in een double-header zijn ook de meeste op een Opening Day.

Line Scores, Box Scores & Play-by-Play
Stand & ProgrammaCentrals vs. Twins
In De Bilt opende Centrals het seizoen met twee overwinningen vs. Twins. Voor aanvang van het seizoen voorspelden vele dat Centrals een moeilijke start zou krijgen vanwege het jonge en onervaren team. Maar de ploeg voegde twee goede Amerikaanse speelsters toe met Marina Gusman Brown en Melissa Dowling en zag ook twee Antilliaanse speelsters komen, namelijk catcher Zonairis Thielman en eerste honkvrouw Isonette Polonius.

Centrals won vandaag met 5-1 en 4-0 en dat betekende de eerste keer dat de ploeg een nieuw seizoen opent met twee overwinningen sinds het ook tweemaal won op 15 april 2006 vs. DSC '74.

In de opener had linkshandige werpster Eva Voortman zes strikeouts en stond slechts één honkslag toe en dat was een honkslag van Fabienne van Uden die daarmee het duel opende. In het restant van de wedstrijd gaf de linkshander vier vrije lopen weg en schakelde tussen de derde en zesde inning elf slagvrouwen op rij uit.

De openingshit van Van Uden leidde tot een korte 1-0 voorsprong voor Twins, want ze schoof op na een OSS van Michelle Haen en een doorgechoten bal, waarna ze scoorde na een wilde worp.

Centrals kwam langszij in de tweede inning toen Melissa Dowling opende met een tweehonkslag, opschoof na een wilde worp en scoorde op een fout met twee uit. In de vierde inning scoorde Centrals vier onverdiende punten en nam een 5-1 voorsprong. Twins-starter Andee Lindgren begon met vier wijd voor Isonette Polonius en kreeg toen een honkslag tegen van Melissa Dowling. Na een vangbal kwamen de honken vol na een OSS/velderskeus van Stephanie Ruiter, waarna tweemaal werd gescoord toen er een fout werd gemaakt op een 'force play-grounder' van Eliza Rikkelman. De volgende twee punten werden hierna scoorde toen een volgende fout werd gemaakt op een grounder van Jasmin Carlson.

In Game 2 sloeg Centrals toe in de eerste en tweede inning. In de eerste scoorde Centrals tweemaal met twee uit. Twins-starter Kimberly Petrovich gooide vier wijd op Marina Gusman Brown, kreeg daarna een RBI-single tegen van Isonette Polonius met twee uit, gevolgd door een RBI-single van Melissa Dowling. In de tweede slagbeurt opende Stephanie Ruiter met een honkslag en die ging scoren op een one-out single van Eliza Rikkelman, die werd gevolgd door een fout in het outfield. De laatste scoorde even later na een driehonkslag van Marina Gusman Brown, die later in het duel nog een driehonkslag sloeg.

Twins kwam tot slechts drie honkslagen op de Amerikaanse Melissa Dowling, die zevenmaal drie slag gooide.

Met haar one-hitter voegt Eva Voortman zich in een lijstje met daarop Sonja Pannen (2010, DSS), Jessica Sallinger (Gryphons, 2008), Judith van Kampen (Sparks Haarlem, 2008) en Andee Lindgren (Twins, 2007), die hetzelfde deden in de laatste paar jaar op Opening Day. De laatste keer dat een werpster het seizoen begon met een No-Hitter was in 2007 toen Judith van Kampen (toen gooiend voor Terrasvogels) er één gooide tegen DSC '74. Twee jaar eerder, in 2005, opende Van Kampen eveneens met een No-Hitter toen ze voor Terrasvogels gooide vs. Birds.

Line Scores, Box Scores & Play-by-Play
Stand & ProgrammaOlympia Haarlem vs. Alcmaria Victrix
In Haarlem deelden Olympia Haarlem en Alcmaria Victrix hun double-header op Opening Day. Beide wedstrijden hadden een opmerkelijk slot.

In de opener had Femke van Dusschoten 10 strikeouts en kreeg vier hits tegen, maar gooide ook zesmaal vier wijd in haar debuut voor Alcmaria Victrix. Met dit duel keerde de ploeg uit Alkmaar terug op het hoogste niveau, waarin het ook speelde in de seizoenen 1998 en 1999.

In de vierde inning opende Olympia de score toen Dinet Oosting vier wijd kreeg, opschoof na een doorgeschoten bal en daarna scoorde toen er een fout werd gemaakt op een opofferingsstootslag van Maranca Ham.


...Olympia-pitcher Amanda Lindsey, one-hitter...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
Olympia-starter Amanda Lindsey kwam tot negen strikeouts en stond slechts één honkslag toe in haar debuut in de Hoofdklasse. De rechtshander schakelde 14 van de eerste 15 slagvrouwen die ze zag uit. In de zesde inning stond Noëmie Brandjes (velderskeus) op het tweede honk met twee uit en scoorde de gelijkmaker toen Kim Turnell de eerste (en enige) honkslag sloeg voor Alcmaria. De Australische catcher arriveerde een week geleden.

Nadat Olympia twee loopsters had achtergelaten in de zevende inning volgde een verlenging. In de eerste helft van de achtste inning leek Alcmaria het winnende punt te scoren. Tie-break loopster Nadia Bron schoof op naar het derde honk na een OSS van rookie Maxime van Dalen en scoorde daarna toen Annemiek de Rover werd uitgevangen. Echter, de loopster werd uitgegeven na een appèl, omdat te vroeg van het derde honk was vertrokken na de vangbal. In de 2e8 scoorde Olympia vervolgens wel het winnende punt. Met tie-break loopster Laura Burggraaf op het tweede honk kreeg Dinet Oosting opzettelijk vier wijd, waarna de twee opschoven na een OSS van Amanda Lindsey. Er werd een volgende gedwongen loop gecreëerd door ook Maranca Ham een opzettelijke vrije loop te geven, maar daarna volgde Rosanne de Vries met een walk-off, RBI-single die Olympia een 2-1 overwinning opleverde.

In Game 2, was Olympia twee nullen verwijderd van de tweede overwinning, maar toen draaide het duel om in een nederlaag. De thuisploeg nam een 1-0 voorsprong in de eerste inning toen de Amerikaanse Elena Leon opende met een honkslag en ging scoren na een honkslag van landgenote Amanda Lindsey. De ploeg liet daarna de honken vol achter in de tweede en strandde twee loopster in de derde, maar scoorde vervolgens drie punten in de vierde om een 4-0 voorsprong te nemen. Marit Molenaar opende met een honkslag en scoorde op een driehonkslag van Elena Leon, die daarna zelf scoorde toen Laura Burggraaf volgde met een opofferingsslag. Hierna bereikte Dinet Oosting het honk na een fout en scoorde, na een werpsterwissel, op een honkslag van Maranca Ham.

Olympia-starter Amanda Lindsey kreeg vijf hits tegen in de eerste zes innings, maar Alcmaria bereikte slechts eenmaal het derde honk (eerste inning). In de zevende inning werd de Alkmaarse ploeg ineens productief en scoorde vier punten om de stand in evenwicht te brengen. Eerst wist Maxime van Dalen het derde honk te bereiken na een fout. Na een vrije loop volgde een 'force play-grounder' van Lisette Untied, maar die resulteerde ook in een punt. Hierna sloeg Noëmie Brandjes (die 3-uit-4 sloeg) een honkslag, gevolgd door een 2-run triple van Kim Turnell, die even later de gelijkmaker scoorde toen de Olympia-verdediging geen nul kon maken op een OSS van pinch-hitter Maiken Rooker. In de 2e7 opende Maranca Ham met een honkslag, maar die werd kort daarna uitgeschakeld in een dubbelspel dat de inning afsloot en daardoor opnieuw een verlenging tot gevolg had.

In de eerste helft van de achtste ining was Alcmaria's tie-break loopster opnieuw Nadia Bron, maar dit keer scoorde ze wel. Net als in de zevende inning wist de Olympia-verdediging niemand uit te schakelen in een OSS-situatie en dit keer gebeurde het tweemaal. Eerst schoof Nadia op na een stootslag van Maxime van Dalen, waarna ze scoorde op een OSS van Lisette Untied. Met twee uit en de honken vol na een opzettelijke vrije loop voor Kim Turnell voegde Alcmaria een punt toe toen Kimberly Jones een honkslag sloeg.

Nu ineens kijkend tegen een 6-4 achterstand kreeg Olympia de honken vol met nul uit in hun achtste, maar wist niet te scoren. Tie-break loopster Lisanne van den Berg kreeg gezelschap van Gwen Brinkman (vier wijd) en Marit Molenaar (stootslag-honkslag, sloeg 3-uit-4). Hierna werd Laura Treurniet, die het werpen in de vierde had overgenomen, afgelast door Femke van Dusschoten. Punten werden toen voorkomen toen tweede honkvrouw Kimberly Jones een line drive ving van Elena Leon. Een foul-out en een vangbal volgden daarna om een einde te maken aan het duelm en dat leverde Alcmaria de eerste zege van het seizoen op.

Line Scores, Box Scores & Play-by-Play
Stand & Programma

(16 april)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2011 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.