Grand Slam * Stats & News
Updated: 8 mei 2019
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2019
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2019 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Henk Seppen, University of Connecticut at Avery Point & Marco Stoovelaar)

Amsterdam Pirates boekt monsterzege; Rookie schrijft geschiedenis
English

HAARLEM - L&D Amsterdam Pirates boekte donderdagavond (2 mei) een ruime 20-1 overwinning tegen DSS in een wedstrijd waarin een stukje honkbalgeschiedenis werd geschreven.

De bezoekende Amsterdamse ploeg stond slechts met 3-0 voor na vier innings, maar produceerde daarna twee grote rallies. De ploeg scoorde negen punten op zeven hits in de vijfde inning, waarna nog eens acht runs werden toegevoegd op slechts vier honkslagen in de zesde slagbeurt om de stand op te voeren naar 20-0!

DSS voorkwam een ruime shutout-nederlaag door een punt te scoren in de 2e6. DSS kwam tot slechts drie honkslagen op drie pitchers. Rechtshander Rob Cordemans keerde terug op de heuvel na een week geleden zijn start te hebben gemist. Hij gooide toen niet uit voorzorg nadat hij de week ervoor op zijn been was geraakt door een comeback-line drive. Cordemans gooide zesmaal drie slag om zijn totaal op te voeren naar 2.006. In vijf innings stond hij maar twee honkslagen toe op weg naar zijn 195e overwinning.

DSS gebruikte vanavond vier werpers, maar geen van hen was in staat de Amsterdamse aanval te stoppen. Roelie Henrique, Niels van Weert en Kenny Berkenbosch sloegen allemaal drie honkslagen. Berkenbosch sloeg vier punten binnen.

Voor Amsterdam Pirates was dit het hoogste punten-aantal sinds de ploeg er 22 scoorde op 4 juli 2015 tegen The Hawks. De meeste gescoorde punten door de ploeg in de afgelopen 20 jaar was 23 en dat gebeurde op 14 juli 2001 tegen ADO.

Amsterdam Pirates kwam tot 17 honkslagen, waaronder homeruns van Roelie Henrique, Kit Gijsbers en Linoy Croes. Rookie Gijsbers schreef geschiedenis, want hij sloeg een grand slam homerun op de eerste worp die hij zag in zijn allereerste Hoofdklasse-slagbeurt! De enige andere speler in de Pirates-historie van wie de eerste Hoofdklasse-honkslag een homerun was, is catcher Ronald Stoovelaar, die tot deze prestatie kwam in 1982.

(2 mei)

Speelschema, Standen & Uitslagen
Amsterdam Pirates opende de score met twee punten op starter Juan Carlos Sulbaran in de eerste helft van de eerste inning. Met één uit bereikte Niels van Weert het honk met een infield-hit en met twee uit scoorde hij op een tweehonkslag van Denzel Richardson, die later zelf scoorde op een honkslag van Kenny Berkenbosch.

In de tweede inning kwam Pirates weer in scoringspositie. Met één uit sloeg Victor Draijer een honkslag en stal het tweede honk met twee uit, maar bleef vervolgens achter.

De bezoekers voegde daarna hun derde punt toe in de 1e3. Met één uit kreeg Gilmer Lampe vier wijd en hij schoof op naar het derde honk toen een pick-off van Sulbaran in een foute aangooi eindigde. Met twee uit scoorde Lampe op een honkslag van Kenny Berkenbosch.

Victor Draijer bleef weer achter in scoringspositie in de vierde slagbeurt, net als Linoy Croes, iets wat gebeurde na een opmerkelijk moment. Croes opende aan slag en werd geraakt door een worp. Hij stal het tweede honk en Draijer kreeg vier wijd. Volgende slagman Max Clarijs sloeg de bal omhoog in het catchers-gebied. Met lopers op het eerste en tweede honk werd hiervoor uiteraard binnenhoog afgeroepen. Catcher Brian Raap ving de bal, maar desondanks wisten Croes en Draijer toch op te schuiven naar het tweede en derde honk. Zij bleven achter, want twee grounders volgden.

DSS kwam tweemaal in scoringspositie in hun eerste vier slagbeurten op starter Rob Cordemans. De rechtshander zorgde voor drie nullen op rij in de eerste inning, maar zag de eerste twee slagmensen het honk bereiken in de tweede. Aldi Guzman begon met vier wijd en Brian Raap sloeg een honkslag, maar Cordemans schakelde de volgende drie slagmensen uit.

...Niels van Weert...
...3 honkslagen, 3 gescoorde punten, 1 RBI...
(© Foto: Henk Seppen)
Nadat Cordemans weer drie nullen op had gekregen in de derde sloeg Guzman een one-out double voor DSS in de vierde, maar hij strandde wederom op het tweede honk.

En zo begon de vijfde inning met een 3-0 voorsprong voor Amsterdam Pirates. Maar begon de ploeg pas echt met scoren! Met een 11-0 voorsprong besloot Amsterdam Hoofd Coach Brian Finnegan een aantal rookies in te zetten.

In de 1e5 kwam Pirates tot een rally van negen punten om een dominante 12-0 voorsprong te nemen. Zeven van de punten werden gescoord met twee uit.

Gilmer Lampe opende de productieve slagbeurt met een tweehonkslag en bereikte het derde honk na een doorgeschoten bal. Volgende slagman Denzel Richardson kreeg vier wijd en dat werd gevolgd door een werperswissel, want Moreno Vork nam het over. Hij kreeg een grounder van Kenny Berkenbosch, maar dat stelde ook Lampe in staat te scoren. Hierdoor had Berkenbosch nu drie van de vier gescoorde punten op dat moment binnengeslagen. Even later stal Richardson het derde honk en scoorde na een honkslag van Delano Selassa, die vervolgens ook het tweede honk stal. Met twee uit kreeg Victor Draijer vier wijd en Max Clarijs volgde met een 2-run single. Hierna droeg Roelie Henrique bij met een 2-run homerun en dat voerde de stand op naar 9-0. Niels van Weert sloeg daarna een honkslag en Gilmer Lampe kreeg vier wijd in zijn tweede slagbeurt in deze inning, wat leidde tot de volgende werperswissel. Lars Werkman nam het over, maar hij kreeg een honkslag tegen van Denzel Richardson en dat bracht het elfde punt binnen. Toen daar een outfield-fout op volgde rende Richardson door naar het derde honk. Nadat hij het derde honk had bereikt werd Richardson, die een zij-blessure opliep, vervangen door pinch-runner Kit Gijsbers, die daarmee zijn Hoofdklasse-debuut maakte. Even later scoorde Gijsbers het twaalfde punt in de inning na een wilde worp. Hij schreef daarna honkbalgeschiedenis in de volgende inning, waarin Pirates tot een rally van acht punten kwam.

Met één uit in de zesde kreeg Amsterdam Pirates de honken vol toen Victor Draijer en Max Clarijs beiden vier wijd kregen en Roelie Henrique een honkslag sloeg. Een punt werd daarna gescoord na een honkslag van Niels van Weert. Met de stand nu op 13-0 en de honken nog altijd vol kwam Chris Stuart in de wedstrijd als pinch-hitter en maakte ook zijn debuut. Hij werd geraakt door een worp en dat bracht het 14e punt binnen. Een werperswissel volgde en Ben Neijndorff nam het over. Hij kreeg Kit Gijsbers tegenover zich die in de wedstrijd was gebleven als nieuwe rechtsvelder voor Pirates. In zijn allereerste Hoofdklasse-slagbeurt maakt Gijsbers een swing op de eerste worp die hij zag en sloeg een grand slam homerun! Dat maakte er een 18-0 stand van. Volgende slagman (en pinch-hitter) Aidan Finnegan werd geraakt door een worp en daarna homerde Linoy Croes om de stand op te voeren naar 20-0.

...Kit Gijsbers...
...grand slam homerun...
...in eerste slagbeurt...
...Op de foto speelt hij op de...
...University of Connecticut...
...at Avery Point in 2018...
(© Foto: UCAP)
...Ronald Stoovelaar...
...eerste Pirates-speler...
...van wie de eerste...
...Hoofdklasse-honkslag...
...een homerun was in 1982...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
Vorig seizoen studeerde en speelde Kit Gijsbers voor de Huskies, het honkbalteam van de University of Connecticut at Avery Point (Junior College). Na terugkeer in Nederland kwam hij in het tweede team van Amsterdam Pirates als één van de pitchers. Dit jaar is hij ook weer pitcher, maar ook outfielder, in het tweede team, dat uitkomt in de Overgangsklasse. Vanwege een blessure gooide hij nog niet voor de ploeg. Sinds de start van het seizoen staat Gijsbers ook op het roster van de hoofdmacht om bij verschillende wedstrijden aanwezig te zijn als back-up speler. En vanavond maakte hij op spectaculaire wijze zijn debuut.

De homerun die Gijsbers sloeg was uiteraard ook zijn eerste honkslag in de Hoofdklasse. Door de jaren heen kwam een kleine groep spelers tot de prestatie om als eerste Hoofdklasse-honkslag een homerun te slaan.

Voor zover bekend sloegen drie spelers een homerun in hun eerste slagbeurt. Dat waren Lars Koehorst (Hoofddorp Pioniers) in 1991, Percy Isenia (Neptunus) in 1996 en Renny Hernandez (Hoofddorp Pioniers) in 1999.

Vrijwel zeker is Gijsbers de eerste speler ooit die een grand slam homerun sloeg in zijn eerste slagbeurt.

Daarnaast deed hij iets was 37 jaar geleden voor het eerst en het laatst werd gedaan door een speler van Pirates. Op 25 april 1982 werd Ronald Stoovelaar de eerste (en enige) Pirates-speler van wie de eerste Hoofdklasse-honkslag een homerun was. Hij sloeg zijn historische homerun tegen Amstel Tijgers in het openingsweekeinde van het seizoen 1982 toen Pirates in de hoogste afdeling debuteerde. Nu, 37 jaar later, werd Gijsbers de tweede Pirates-speler die dit presteerde, maar hij deed het in zijn eerste slagbeurt en sloeg een grand slam!

Nick Veltkamp nam daarna de Amsterdamse pitching over in de tweede helft van de zesde en kreeg het enige DSS-punt tegen. Tino van Erk begon met een honkslag en schoof op naar het tweede en derde honk op twee opeenvolgende wilde worpen. Nadat volgende slagman Leandro Anasagasti vier wijd had gekregen scoorde Van Erk op een opofferingsslag van Aldi Guzman. Een dubbelspel maakte daarna een einde aan de slagbeurt.

Amsterdam Pirates sloot ook de zevende inning af met een dubbelspel en dat betekende ook het einde van deze zeer eenzijdige wedstrijd.DSS - L&D Amsterdam Pirates 1-20 (7 inn.)
RHE
L&D Amsterdam Pirates2010980-20171
DSS0000010-133
pitchers Piratesinn.SOBBHRER
Rob Cordemans, W (2-1)5622--

Nick Veltkamp1-1111

Mike Groen1-----

pitchers DSSinn.SOBBHRER
Juan Carlos Sulbaran, L (0-4)4 (*)23654

Moreno Vork0.212466

Lars Werkman0.2-2466

Ben Neijndorff1.22-333
(*) - Sulbaran gooide op twee slagmensen in de vijfde inning

Homeruns: Pirates: Roelie Henrique (1)(5e,2-run,2 uit,off Vork), Kit Gijsbers (1)(6e,grand slam,1 uit,op Neijndorff), Linoy Croes (1)(6e,2-run,1 uit,op Neijndorff).
Box Score
Play-by-Play
Stand
Uitslagen
Programma
Team Rosters
Umpires: HP-René Ras, 1B-Stenar van Groningen Schinkel, 3B-Jeroen Rekveld.
Official Scorer-Feiko Drost.
Play-by-Play Scorer-Karin Pieneman.
Public Address Announcer-Bert Daniëls.
Scoreboard Operator-Bert Daniëls.
Aanvangstijd-19:30 uur.
Speeltijd-2:43 uur.
Locatie-Honkbalveld DSS, Pim Mulier Sportpark, Haarlem.

Game Notes:
Kit Gijsbers en Chris Stuart (beiden Amsterdam Pirates) maakten hun debuut in de Hoofdklasse.
Kit Gijsbers (Amsterdam Pirates) slaat een grand slam homerun in zijn eerste Hoofdklasse-slagbeurt.
Kit Gijsbers werd de tweede speler in de clubhistorie van Amsterdam Pirates van wie de eerste honkslag een homerun was; de eerste was Ronald Stoovelaar op 25 april 1982.
Weersomstandigheden bij aanvang: Zwaarbewolkt, 10,4° C; windrichting noordwest;
windsnelheid 24 kmu; windkracht 4 Bft; luchtvochtigheid 81%.
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2019 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.