Grand Slam * Stats & News
Updated: 5 april 2019
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2019
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2019 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Henk Seppen)

Amsterdam Pirates opent met winst; Rob Cordemans nadert mijlpaal
English

AMSTERDAM - L&D Amsterdam Pirates opende het seizoen 2019 op een frisse donderdagavond (4 april) op eigen veld met een 5-1 winst tegen Silicon Storks, terwijl pitcher Rob Cordemans zijn eerste bereikbare mijlpaal van dit seizoen dichter naderde.

Vorig jaar opende het seizoen op 26 april, één van de laatste openingsdata in de historie. Vanavond was één van de vroegste seizoen-openers. Het was de vroegste sinds het seizoen 2012 van start ging op donderdag 5 april.

Er was nog een opmerkelijk feitje in de wedstrijden van vanavond, want een flink aantal van 91 slagmensen kreeg drie slag, waarvan 40 in de eerste drie innings. Dit is verreweg het hoogste aantal op een Opening Day in jaren. Het vorige hoogste aantal in de afgelopen veertien jaar was 63 in 2011. Dit onderstreept dat de timing van de slagmensen nog steeds de nodige aanpassingen nodig heeft na een korte periode van voorbereidingen op het seizoen. Nadat verschillende oefenwedstrijden werden afgelast hadden de acht ploegen slechts twee weken om nog een aantal wedstrijden te spelen.

28 van deze strikeouts werden genoteerd in het duel tussen Amsterdam Pirates en Storks. Negen daarvan kwamen op naam van Storks-starter Darryl Jamoena. Amsterdam-starter Rob Cordemans schakelde acht slagmensen met drie slag uit. Hiermee verhoogde hij het aantal in zijn loopbaan naar 1.993. Zijn waarschijnlijke volgende start is aanstaande donderdagavond thuis tegen HCAW. Dat is zijn eerste gelegenheid om de eerste weper in de historie te worden met 2.000 strikeouts in een loopbaan.

(4 april)

Speelschema, Standen & Uitslagen
In de wedstrijd van vanavond startte Darryl Jamoena voor Storks en de rechtshander had een goed optreden, waarin hij negenmaal drie slag gooide in vier innings en vier honkslagen toestond.

...Rob Cordemans startte voor Amsterdam Pirates...
...Hij gooide 8x drie slag en heeft nu 1.993 in zijn loopbaan...
(© Foto: Henk Seppen)
Veteraan Rob Cordemans startte voor Amsterdam Pirates en leverde wederom een prima prestatie af. De rechtshander kwam tot achtmaal drie slag in vijf innings en stond ook slechts vier hits toe.

Hiermee begon Jamoena aan zijn derde seizoen op het hoogste niveau en gooide in zijn 24e wedstrijd, maar pas zijn zesde start. Aan de andere startte 'mijlpaal-verzamelaar' Cordemans aan zijn 26e seizoen in de hoogste afdeling (zijn tiende bij Pirates). Voor Cordemans was dit zijn 323e wedstrijd en 284e start, beide all-time record, die hij vanavond weer een beetje verlengde. Zoals hierboven al valt te lezen kan Cordemans zijn 2.000e slagman met drie slag uitschakelen in zijn volgende start, want hij heeft er nog slechts zeven nodig om deze mijlpaal te bereiken. Dit seizoen kan Cordemans de eerste werper in de Hoofdklasse-historie worden met 2.000 strikeouts, 2.000 gegooide innings en 200 overwinningen.

Cordemans begon de wedstrijd met zijn 1.996e strikeout, maar kreeg daarna een honkslag tegen van Jurriaan Dijk. Die werd geslagen om 19:34 uur en was de eerste honkslag van het Hoofdklasse-seizoen 2019. Het eerste punt werd gescoord in de wedstrijd tussen Quick Amersfoort en Twins Oosterhout, de eerste homerun werd geslagen in het duel tussen Curaçao Neptunus en HCAW.

Voor Amsterdam opende Linoy Croes de tweede helft van de eerste inning met een honkslag. Hij kreeg het tweede honk na schijn om de eerste loper in scoringspositie te worden. Maar zowel Dijk als Croes bleven achter.

Darryl Jamoena gooide driemaal drie slag in de tweede inning. Hij schakelde ook in de derde inning drie slagmensen met drie slag uit, maar moest in deze slagbeurt ook twee punten toestaan. Met één uit sloeg Delano Selassa een honkslag en stal het tweede honk. Met twee uit kreeg Niels van Weert vier wijd. Beiden scoorden toen Gilmer Lampe voldge met een tweehonkslag. Jamoena sloot af met zijn achtste strikeout in drie innings, maar stond wel met 2-0 achter.

...Darryl Jamoena startte voor Storks...
...Hij had een 'career-high' van 9 strikeouts...
(© Foto: Henk Seppen)
Cordemans stond in de eerste vier innings geen loper in scoringspositie toe, maar kreeg in de vijfde een onverdiend punt tegen. In de voorgaande innings bereikten wel twee debuterende Storks-spelers een mijlpaal. In de tweede inning sloeg Luuk Visser een honkslag in zijn eerste Hoofdklasse-slagbeurt, maar werd daarna uitgeschakeld bij een steelpoging. En in de derde deed de Hongaarse speler Krisztián Tóth hetzelfde, maar hij werd door Cordemans op het eerste honk uitgeschakeld met een pick-off. Overigens is Tóth de eerste Hongaarse speler in de Hoofdklasse. Tóth komt ook uit voor de Nationale Ploeg van Hongarije, met die hij vorig jaar deelnam aan de European Championship C-Pool Qualifier in Kropyvnytskyi in Oekraïne.

Met twee uit in de 1e5 en Krisztián Tóth (velderskeus) op het eerste honk sloeg Roy Winkel een honkslag. Winkel maakte zijn Hoofdklasse-debuut in 2011 en speelde toen in één wedstrijd voor ADO, waarna hij in het volgende seizoen eveneens eenmaal in actie kwam voor ADOLakers. Doordat hij in deze twee wedstrijden samen 0-uit-04 sloeg was dit Winkel's eerste Hoofdklasse-honkslag. Een pick-off naar het eerste honk van catcher Max Clarijs resulteerde even later in twee fouten. Dat stelde Tóth in staat te scoren en Winkel het derde honk te bereiken. Volgende slagman Giovanny Perez kreeg vier wijd, maar hierna sloot Cordemans af met zijn achtste en laatste strikeout van de avond.

In de volgende vier innings werd Storks op rij uitgeschakeld door relievers Nick Veltkamp, Mike Groen en Maickel Rietel.

Amsterdam Pirates nam meer afstand in de 2e5 op David van Heyningen, die ook debuteerde. Storks had vier debutanten vanavond, de vierde was Stephon Mohamed. Met één uit kreeg Niels van Weert vier wijd en hij bereikte het derde honk toen een pick-off eindigde in een foute aangooi. Volgende slagman Gilmer Lampe kreeg ook een vrije loop, waarna hij het tweede honk stal. De twee lopers schoven op na een wilde worp, resulterend in een punt. Even later scoorde ook Lampe na een wilde worp om er een 4-1 stand van te maken.

Pirates voegde nog een punt toe in de zesde inning. De ploeg kreeg de honken vol toen Victor Draijer en Delano Selassa vier wijd kregen en Linoy Croes het honk bereikte met een stootslag-honkslag. Met twee uit scoorde Draijer toen ook Denzel Richardson vier wijd kreeg. Dat leidde tot een werperswissel. Sem Lauf nam het over met volle honken en de inning eindigde toen derde honkman Krisztián Tóth een line drive ving van Kenny Berkenbosch.

Amsterdam kreeg de honken ook weer vol in de achtste inning. De inning eindigde dit keer toen Lauf een 1-2-3- dubbelspel begon op een grounder van Denzel Richardson.


...Links: Hoofd Coaches Youri Visser (links) en Brian Finnegan begroeten elkaar; Umpire Aad Otsen kijkt toe...
...Rechts: Amsterdam Hoofd Coach Brian Finnegan met Kalian Sams...

...Links: Linoy Croes sloeg 2-uit-4 met 4 wijd voor Amsterdam Pirates...
...Rechts: Luuk Visser gaat uit bij stelen en wordt getikt door Delano Selassa in 2e inning...

...Links: Krisztián Tóth duikt richting 1e honk in de 3e ining, op de volgende pick-off wordt hij uitgeschakeld...
...Rechts: Kenny Berkenbosch glijdt naar 2e honk in 4e inning; korte stop Giovanny Perez probeert een foute aangooi te vangen...

...Links: Roy Winkel rent richting 3e honk na twee fouten in de 5e inning...
...Rechts: De strikeouts van Rob Cordemans worden bijgehouden op het rechtsveld-hek...
(© Alle Foto's: Henk Seppen)L&D Amsterdam Pirates - Silicon Storks 5-1
RHE
Silicon Storks000010000-142
L&D Amsterdam Pirates00202100X-573
pitchers Storksinn.SOBBHRER
Darryl Jamoena, L (0-1)491422

David van Heyningen1.226233

Sem Lauf2.1221--

pitchers Piratesinn.SOBBHRER
Rob Cordemans, W (1-0)58241-

Nick Veltkamp, H (1)23----

Mike Groen12----

Maickel Rietel12----
Box Score
Play-by-Play
Stand
Uitslagen
Programma
Team Rosters
Umpires: HP-Niek Elshof, 1B-Aad Otsen, René Ras.
Official Scorer-Norbert van Oosterhout.
Play-by-Play Scorer-Stefan Slinger.
Technical Commissioner-Fred van Groningen Schinkel.
Public Address Announcer-Richard de Wolff.
Scoreboard Operator-Jolande Bierman.
Aanvangstijd-19:30 uur.
Speeltijd-2:53 uur.
Locatie-Pirates Honkbalstadion, Sportpark 'Ookmeer', Amsterdam.

Game Notes:
Opening Night 2019.
Stephon Mohamed, Krisztián Tóth, Luuk Visser en David van Heyningen (allen Storks) debuteerden in de Hoofdklasse.
Luuk Visser (2e inning) en Krisztián Tóth (3e inning) sloegen een honkslag in hun eerste Hoofdklasse-slagbeurt.
Jurriaan Dijk (Storks) slaat de eerste honkslag in het seizoen 2019 in de 1e inning om 19:34 uur.
Krisztián Tóth (Storks) is de eerste speler uit Hongarije in de Hoofdklasse.
Weersomstandigheden bij aanvang: Bewolkt, 8,6° C; windrichting oost-zuidoost;
windsnelheid 14 kmu; windkracht 3 Bft; luchtvochtigheid 68%.
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2019 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.