Grand Slam * Stats & News
Updated: 5 april 2019
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2019
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2019 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto: Henk Seppen)

Hoofddorp Pioniers beslist opener in negende inning
English

HAARLEM - Hoofddorp Pioniers stond kort voor in de zevende inning, maar keek tegen een 2-1 achterstand aan toen de negende inning begon. De ploeg scoorde toen driemaal om het seizoen 2019 te openen met een 4-2 winst tegen DSS op een frisse donderdagavond (4 april) in Haarlem.

Vorig jaar opende het seizoen op 26 april, één van de laatste openingsdata in de historie. Vanavond was één van de vroegste seizoen-openers. Het was de vroegste sinds het seizoen 2012 van start ging op donderdag 5 april.

Er was nog een opmerkelijk feitje in de wedstrijden van vanavond, want een flink aantal van 91 slagmensen kreeg drie slag, waarvan 40 in de eerste drie innings. Dit is verreweg het hoogste aantal op een Opening Day in jaren. Het vorige hoogste aantal in de afgelopen veertien jaar was 63 in 2011. Dit onderstreept dat de timing van de slagmensen nog steeds de nodige aanpassingen nodig heeft na een korte periode van voorbereidingen op het seizoen. Nadat verschillende oefenwedstrijden werden afgelast hadden de acht ploegen slechts twee weken om nog een aantal wedstrijden te spelen.

22 van deze strikeouts werden genoteerd in de wedstrijd tussen DSS en Hoofddorp Pioniers. Twaalf van deze strikeouts kwamen op naam van Pioniers-starter Lars Huijer. Vorig jaar schakelde Huijer zeven slagmensen uit in zijn Opening Day-optreden.

Twaalf strikeouts is het hoogste aantal voor een starter in een Opening Day-wedstrijd sinds David Bergman 13 keer drie slag gooide voor Kinheim tegen ADO. In 2013 kwam ook Chris Mezger tot 13 keer drie slag op Opening Day voor UVV, maar dat presteerde hij als reliever.

DSS opende het seizoen met de geblesseerde linkshander Nick Keur en rechtshander Scott Prins op de 'disabled list'. Na afloop van het oefenseizoen afgelopen zondag haakte een andere werper af. Linkshander Andrew Wanapa, die vorig seizoen uitkwam voor Hoofddorp Pioniers, gooide in een aantal oefenwedstrijden door DSS als een 'non-roster player'. Echter, hij had teveel last van een blessure, waarna hij de ploeg informeerde dat hij dit seizoen niet effectief zou kunnen zijn.

(4 april)

Speelschema, Standen & Uitslagen
DSS en Hoofddorp Pioniers speelden een interessante en spannende wedstrijd die werd beslist in de laatste drie innings. De eerste zes innings bleven puntloos, want beide startende werpers hadden een een goed optreden. DSS-starter Juan Carlos Sulbaran zag Pioniers tweemaal in scoringspositie komen, maar stond slechts twee honkslagen toe in de vijf innings die hij gooide, waarin hij zes slagmensen met drie slag uitschakelde. Pioniers-starter Lars Huijer kwam tot 12 keer drie slag in zes innings en stond slechts drie honkslagen toe. Op Huijer kwam ook DSS tweemaal in scoringspositie, maar 'rende' zichzelf uit een scoringskans in de vierde.

Pioneirs kwam voor het eerst in scoringspositie in de eerste helft van de tweede inning. Jelle Kroft begon toen met vier wijd, schoof op na een opofferingsstootslag van de debuterende Nolan Beugeling en bereikte het derde honk op een 2-out single van Joey de Koning. Maar de twee lopers bleven achter.

In de 2e2 opende Koen Halderman met een honkslag voor DSS, maar werd gedwongen uitgeschakeld op een grounder met één uit van Diamond Silberie. De laatste schoof op na een wilde worp, maar bleef daar achter.

Nadat Sulbaran driemaal drie slag had gegooid in de derde inning kreeg hij een lead-off double tegen van Paul Brands in de vierde inning. Hij bereikte het derde honk na een grounder, maar bleef achter. Voor Brands was dit zijn eerste competitiewedstrijd in de Hoofdklasse sinds 2015. In dat seizoen kwam hij uit in zeven wedstrijden voor Pioniers. Hij speelde ook in vijf wedstrijden voor de Hoofddorpse ploeg in de Kampioenspoule van 2017. Brands speelde professioneel in de organisatie van Pittsburgh Pirates in 2015-2018. In zijn eerste drie seizoenen speelde hij in de Rookie League. Vorig jaar speelde hij in Single-A, maar hij werd 'released' op 6 november.

In de 2e4 kreeg DSS lopers op het eerste en derde honk met nul uit. Runai Coran begon met een tweehonkslag en bereikte het derde honk na een wilde worp. Volgende slagman Aldi Guzman kreeg vier wijd. Nadat Lars Huijer drie slag had gegooid op de volgende slagman had hij een succesvolle pick-off op het eerste honk. Guzman werd uitgeschakeld in een rundown, terwijl Coran probeerde te scoren, maar hij werd uitgeschakeld op de plaat om een dubbelspel te completeren.

Pioniers kwam in scoringspositie in de 1e6 op reliever Moreno Vork. Met één uit sloeg Paul Brands een honkslag, maar die strandde op het tweede honk.

Pioniers opende daarna de score in de zevende. Nieuwe werper Ben Neijndorff maakte zijn debuut, maar kreeg snel de honken vol. Tyler Boersma en Joey de Koning kregen vier wijd en Duco Nuijten werd geraakt door een worp. DSS' nieuwe Hoofd Coach Marco Wels maakte snel een nieuwe werperswissel en haalde Robyn Clara naar de heuvel. Hij moest het opnemen tegen de debuterende Raul Jacobs, die werd uitgevangen. Clara volgde met vier wijd voor Mark Smit en dat bracht het eerste punt binnen. Hierna werd De Koning gedwongen uitgeschakeld op de plaat op een grounder van Joey Eeman, waarna de inning eindigde toen een line drive van Paul Brands werd gevangen.

...Joey Eeman sloeg de gelijkmaker binnen voor Pioniers en...
...en scoorde daarna zelf het 4e punt voor zijn ploeg in de 9e...
(© Foto: Henk Seppen)
DSS antwoordde met twee punten in de 2e7 op nieuwe pitcher Nick Loos. Hij begon met vier wijd voor lead-off hitter Aldi Guzman. Zijn pinch-runner Daniël Heiligers kwam in scoringspositie na een opofferingsstootslag van Koen Halderman, waarna hij het derde honk bereikte na een wilde worp. Vervolgens scoorde hij het gelijkmakende punt na een honkslag van Leandro Anasagasti, die vorig seizoen voor Pioniers speelde. Volgende slagman Diamond Silberie kwam op het honk via een infield-hit, waarna Anasagasti opschoof naar het derde honk toen Koen Werkman werd uitgevangen. Even later scoorde Anasagasti op een honkslag van Devano Pieter om DSS op een 2-1 voorsprong te zetten, waarna een vangbal de slagbeurt afsloot.

Beide teams kwamen weer in scoringspositie in de achtste inning. Voor Pioniers opende Jelle Kroft met een honklsag, waarna zijn pinch-runner Bodhi de Vreede opschoof na een opofferingsstootslag. Met twee uit sloeg Joey de Koning een grounder richting derde honk waar De Vreede werd uitgeschakeld. Voor DSS sloeg pinch-hitter Brian Raap een honkslag met twee uit. Raap, die vorig seizoen ook voor Pioniers uitkwam, schoof op na een wilde worp, maar strandde op het tweede honk.

In de 1e9 scoorde Pioniers drie punten op Tim Halderman, die in de voorgaande inning op de heuvel was gekomen. Met één uit kreeg hij de eerste Hoofdklasse-honkslag tegen van Raul Jacobs, waarna vier wijd volgde voor Mark Smit. Volgende slagman Joey Eeman leverde een puntscorende honkslag af om de gelijkmaker binnen te brengen en er een nieuwe wedstrijd van te maken. Doordat de honkslag werd gevolgd door fout in het outfield wist Smit het derde honk te bereiken. Hij scoorde daarna het leidende punt toen de debuterende Jaison Gijsbertha een honkslag sloeg in zijn eerste Hoofdklasse-slagebeurt. Met twee uit kwam Gijsbertha in een rundown na een pick-off, maar bereikte veilig het tweede honk na een fout, waardoor Eeman kon scoren. Met Pioniers nu op een 4-2 voorsprong kreeg Nolan Beugeling vier wijd en volgde Jorrit Penseel met een honkslag. Gijsbertha probeerde te scoren, maar werd uitgeschakeld op de plaat.

In de 2e9 kreeg DSS de honken vol met slechts één uit en dus leek een mogelijke verlenging in de maak. De debuterende reliever Nathan Diaby, die de pitching bij Pioniers in de achtste had overgenomen, begon met een strikeout, maar kreeg daarna een honkslag tegen van Koen Werkman en gooide vier wijd op Devano Pieter. Hij kreeg de honken vol toen ook Mitchel Dautzenberg een honkslag sloeg. Dat leidde tot een werperswissel. Daniël Vos nam het over en begon met een strikeout. De wedstrijd eindigde toen Runai Coran werd uitgevangen. Hierdoor werd Diaby de winnende werper in zijn debuut en kreeg Vos een save op zijn naam.DSS - Hoofddorp Pioniers 2-4
RHE
Hoofdorp Pioniers000000103-480
DSS000000200-292
pitchers Pioniersinn.SOBBHRER
Lars Huijer61223--

Nick Loos, BS (1)1-1322

Nathan Diaby, W (1-0)1.1223--

Daniel Vos, SV (1)0.21----

pitchers DSSinn.SOBBHRER
Juan Carlos Sulbaran5622--

Moreno Vork1--1--

Ben Neijndorff- (*)-2-11

Robyn Clara1 (**)-11--

Tim Halderman, BS (1), L (0-1)212432
(*) - Neijndorff gooide op drie slagmensen in de zevende inning
(**) - Clara gooide op één slagman in de achtste inning
Box Score
Play-by-Play
Stand
Uitslagen
Programma
Team Rosters
Umpires: HP-Rob Has, 1B-Stenar van Groningen Schinkel, 3B-Peter de Haan.
Official Scorer-Huub Nelissen.
Play-by-Play Scorer-Brigitte Brands.
Public Address Announcer-Bert Daniëls.
Scoreboard Operator-Bert Daniëls.
Aanvangstijd-19:30 uur.
Speeltijd-3:05 uur.
Locatie-DSS Honkbalveld, Pim Mulier Sportpark, Haarlem.

Game Notes:
Opening Night 2019.
Nolan Beugeling, Raul Jacobs, Nathan Diaby, Jaison Gijsbertha (allen Hoofddorp Pioniers) en Ben Neijndorff (DSS) debuteren in de Hoofdklasse.
Jaison Gijsbertha (9e inning) slaag een honkslag in zijn eerste Hoofdklasse-slagbeurt.
Weersomstandigheden bij aanvang: Bewolkt, 8,4° C; windrichting oost-zuidoost;
windsnelheid 14 kmu; windkracht 3 Bft; luchtvochtigheid 68%.
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2019 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.