Grand Slam * Stats & News
Updated: 4 augustus 2019
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2019
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Internationaal Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2019 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Jan Kruijdenberg & Henk Seppen)

Pitchers Sem Robberse & Jiorgeny Casimiri maken profdebuut
English

DUNEDIN, Florida (USA) - De Nederlandse werpers Sem Robberse en Jiorgeny Casimiri hebben hun debuut gemaakt in het professionele honkbal. De 17-jarige rechtshandige Robberse gooide in twee wedstrijden in relief en beide keren kreeg hij de winst op zijn naam. De 18-jarige rechtshander Casimiri maakte drie relief-optredens en kreeg twee Holds, maar ook een Blown Save.

...Sem Robberse als pitcher voor Quick Amersfoort...
(© Foto: Jan Kruijdenberg)
Op woensdag 24 juli contracteerde Toronto Blue Jays zowel Sem Robberse en Jiorgeny Casimiri voor een minor league-overeenkomst. Drie dagen later werden de twee ingedeeld bij GCL Blue Jays, het Rookie League-team van de Canadese organisatie in de Gulf Coast League, waarin de wedstrijden worden gespeeld in Florida. Pitching Coach van de ploeg is Mark Worrell, die in de Major League gooide voor St. Louis Cardinals (2008) en Baltimore Orioles (2011).

Robberse en Casimiri maakten beiden hun debuut op 27 juli, de dag dat ze officiëel werden ingedeeld bij de ploeg, die voornamelijk bestaat uit Spaanstalige spelers. Spelend op eigen veld stond GCL Blue Jays tegenover GCL Phillies East, dat een 2-0 voorsprong nam in de eerste helft van de derde inning. Blue Jays kwam langszij in de 2e3 en nam de leiding in de zesde op weg naar een 3-2 overwinning.

In de 1e6, met de stand op 2-2, werd Robberse de vierde werper in het duel voor Blue Jays. De rechtshander schakelde drie slagmensen op rij uit (één vangbal, twee groundouts). Even later, nam Blue Jays een 3-2 voorsprong toen José Rivas homerde en dat maakte van Robberse de 'pitcher-of-record'. Robberse keerde terug op de heuvel in de zevende en gooide toen driemaal drie slag!

In de achtste inning nam Jiorgeny Casimiri het werpen over van Robberse en kreeg eveneens drie opeenvolgende nullen (één strikeout). Hij schakelde ook de eerste twee slagmensen uit in de negende inning, waarna hij werd afgelost door closer Williams Moreno. Casimiri verdiende zijn eerste Hold.

Op dinsdag 30 juli maakte Casimiri zijn twee optreden. In een uitwedstrijd bij GCL Phillies West nam hij de pitching over in de zesde inning met een 1-0 voorsprong voor Blue Jays. Met één uit kreeg de rechtshander een driehonkslag tegen, gevolgd door een puntscorende honkslag die de stand in balans bracht. De volgende twee slagmensen werden uitgeschakeld, maar Casimiri kreeg een Blown Save achter zijn naam. Phillies won het duel met 2-1 in tien innings.

Op zaterdag 3 augustua kwam Robberse voor de tweede keer in actie en was opnieuw succesvol. De ploeg speelde toen tegen GCL Tigers West en won met 4-3. Met een 1-0 achterstand scoorde Blue Jays driemaal in de vierde inning. Nadat Tigers de achterstand had teruggebracht naar 3-2 in de vijfde voegde Blue Jays een 'insurance run' toe in de achtste om er een 4-2 stand van te maken. Tigers scoorde nog eenmaal in de 1e9.

...Jiorgeny Casimiri in actie voor HCAW...
(© Foto: Henk Seppen)
In deze wedstrijd kwam Robberse in de wedstrijd in de 1e3 en nam het werpen toen over van starter Kendall Williams met een 1-0 achterstand voor Blue Jays. Dit keer schakelde Robberse zijn eerste slagman met drie slag uit, kreeg daarna een honkslag tegen, maar een groundout en vangbal volgden. Met één uit in de vierde kreeg Robberse weer een honkslag tegen, waarna twee vangballen een einde aan de slagbeurt maakten.

In de 2e4 scoorde Blue Jays drie punten, dankzij een 2-run homerun van Jhon Solarte en een honkslag van Yhon Perez. En daarmee werd Robberse wederom de 'pitcher-of-record'.

Met Blue Jays nu op een 3-1 voorsprong werd Robberse in de 1e5 opgevolgd door Jiorgeny Casimiri. Met één uit gooide Casimiri vier wijd, waarna hij een honkslag tegen kreeg, gevolgd door een puntscorende honkslag. Met lopers op het eerste en tweede honk volgde Casimiri met een strikeout, waarna een vangbal de inning afsloot. Casimiri kreeg een 2-out single tegenin de zesde, waarna hij werd afgelost in de zevende. Hij kreeg hiermee zijn tweede Hold op zijn naam.

GCL Blue Jays speelt zijn thuiswedstrijden op het Bobby Mattick Complex in Dunedin en in 2003 werd vernoemd naar Bobby Mattick, die in dienst was van Toronto Blue Jayas vanaf 1976 tot aan zijn overlijden op 89-jarige leeftijd in 2004. In 1980-1981 was Mattick de Manager van het Major League-team van Toronto Blue Jays.

Dit seizoen gooide Sem Robberse in de Hoofdklasse voor Quick Amersfoort, nadat hij vorig jaar zijn debuut in de hoogste afdeling had gemaakt als speler van HCAW. Dit jaar was Robberse 6-3 met een 1.83 ERA in negen wedstrijden (allen starts). Hij voerde de ploeg aan in ERA, wins en complete wedstrijden (2) en is tweede in gegooide innings (64) en strikeouts (62). Hij gooide slechts negenmaal vier wijd.

Jiorgeny Casimiri gooide dit jaar in zijn eerste seizoen voor HCAW. Hij gooide in 13 wedstrijden als reliever en was 1-1 met één save en een 0.77 ERA. Hij kwam tot 24 keer drie slag en tienmaal vier wijd in 23 1/3 inning. Vorig jaar maakte Casimiri zijn debuut in de Hoofdklasse als pitcher bij Curaçao Neptunus.

(4 augustus)
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2019 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.