Grand Slam * Stats & News
Updated: 8 mei 2019
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2019
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2019 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Henk Seppen & Marco Stoovelaar)

Amsterdam Pirates completeert 'sweep' met 22-hit overwinning
English

HAARLEM - L&D Amsterdam Pirates completeerde op zondag (5 mei) een 'sweep' tegen DSS door met 14-2 te winnen.

In de opener op donderdagavond boekte Amsterdam Pirates een ruime 20-1 overwinning in een wedstrijd waarin een stukje honkbalgeschiedenis werd geschreven. In dat duel stond de Amsterdamse ploeg met 3-0 voor na vier innings, maar produceerde daarna twee grote rallies, negen punten in de vijfde inning en daarna nog eens acht in de zesde slagbeurt om de stand op te voeren naar 20-0!

Op zaterdag kwam Amsterdam Pirates opnieuw tot een overtuigende overwinning en won dit keer met 13-5 op eigen veld.

Vandaag scoorde Amsterdam Pirates tien of meer punten in hun derde opeenvolgende wedstrijd en vierde in de laatste vijf. Daarnaast kwam de ploeg vandaag tot liefst 22 honkslagen. Dit was de zesde wedstrijd op rij waarin het team tien of meer honkslagen liet noteren en de tiende in totaal.

Vandaag was het National Bevrijdingsdag. Op 5 mei wordt het einde van de Tweede Wereldoorlog gevierd. Door het hele land zijn er dan verschillende activiteiten en festivals om vrijheid te vieren.

(5 mei)

Speelschema, Standen & Uitslagen
...Public Address Announcer Renate Vork, Scoreboard...
...Operator Darryl Silberie en Official Scorer Sten Wessel...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
Alle negen spelers in de line-up van Amsterdam Pirates sloegen een honkslag, acht van hen sloegen er minimaal twee! De enige speler met slechts één honkslag was Kenny Berkenbosch, maar dat was wel een homerun. Acht spelers scoorden minstens één punt en acht spelers sloegen minimaal één punt binnen. De ploeg werd aangevoerd door Victor Draijer, die 4-uit-5 sloeg met een tweehonkslag en driehonkslag. Hij miste alleen de homerun om 'for-the-cycle' te slaan.

Gilmer Lampe, Linoy Croes en Delano Selassa sloegen allemaal drie honkslagen. Lampe sloeg ook weer een tweehonkslag en voerde daarmee zijn 'league-lead' op naar 12.

In de wedstrijd van vandaag kwam Amsterdam Pitates tot zeven tweehonkslagen, waaronder twee van Linoy Croes. De zeven 'doubles' zijn de meeste in één wedstrijd dit seizoen door één team. Opmerkelijk genoeg voerde Pirates deze categorie in zeven van de voorgaande negen seizoenen aan en doet dat nu sinds 2016. In 2013 sloeg Amsterdam Pirates de meeste 'doubles' in één wedstrijd met 11 en dat deed de ploeg tegen UVV.

Voor de wedstrijd moest Amsterdam Hoofd Coach Brian Finnegan op het laatste moment zijn startende line-up nog wat aanpassen. Hij moest het al doen zonder outfielder Denzel Richardson vanwege een zij-blessure. Kort vor de wedstrijd bleef infielder Niels van Weert ziek achter in de kleedkamer. Hierdoor startte Aidan Finnegan als tweede honkman, schoof Delano Selassa naar het derde honk en werd rookie Chris Stuart opgeschreven als designated hitter.

Met twee uit in de eerste helft van de eerste inning sloeg Gilmer Lampe zijn 'league-leading' twaalfde tweehonkslag voor Amsterdam Pirates en stal het derde honk, maar bleef achter.

Amsterdam opende de score met twee punten in de tweede slagbeurt op startende pitcher Tim Halderman. Linoy Croes begon met een tweehonkslag, maar kon niet opschuiven op een infield-hit van Delano Selassa. Croes schoof even later wel op en kon toen ook scoren toen Victor Draijer volgde met een honkslag. Met lopers 'op de hoeken', werd het tweede punt toegevoegd toen Chris Stuart zijn eerste Hoofdklasse-honkslag sloeg.

...Victor Draijer...
...4-uit-6, double, triple, 2 gescoorde punten, 1 RBI...
(© Foto: Henk Seppen)
In de derde inning kreeg Amsterdam de eerste twee slagmensen op het tweede en derde honk. Max Clarijs begon met een honkslag en schoof op na een outfield-fout. Hij bereikte het derde honk toen volgende slagman Gilmer Lampe een honkslag sloeg en ook hij kwam op het tweede honk terecht na een nieuwe fout in het outfield. Ze strandden, want de volgende drie slagmensen werd uitgeschakeld.

Een punt werd toegevoegd in de vierde. Victor Draijer begon met een driehonkslag, waarna hij scoorde op een tweehonkslag met één uit van Aidan Finnegan. Later in de inning liet Amsterdam drie lopers achter.

In de eerste vier innings kwam DSS tweemaal in scoringspositie op Amsterdam-starter Jim Ploeger. In de derde inning kreeg de linkshander een lead-off single tegen van Diamond Silberie, die op het tweede honk kwam na een opofferingsstootslag van Mitchel Dautzenberg, maar toen achterbleef. In de vierde strandde nog een loper op het tweede honk. Met twee uit werd Brian Raap geraakt door een worp en schoof op na een infield-hit van Devano Pieter, maar Ploeger sloot daarna af met een strikeout.

Amsterdam Pirates nam meer afstand met een 5-run rally op zes honkslagen (vier doubles) in de 1e5. De eerste drie slagmensen sloegen allemaal een tweehonkslag. Linoy Croes en Delano Selassa sloegen back-to-back doubles, resulterend in een punt en een werperswissel. Sander Helmendach nam het over en kreeg de derde opeenvolgende tweehonkslag tegen, geslagen door Victor Draijer. Met één uit sloegen Aidan Finnegan en Roelie Henrique puntscorende honkslagen, waarna Max Clarijs een 2-run double afleverde om de stand op te voeren naar 8-0. Met Clarijs op het tweede honk en twee uit kreeg Kenny Berkenbosch vier wijd. Na afloop van deze slagbeurt ging DSS-catcher Brian Raap in discussie met Home Plate Umpire Niek Elshof en werd van het veld gestuurd. Even later eindigde de inning met een groundout.

Met een 8-0 achterstand scoorde DSS tweemaal met twee uit in de 2e6. Ibrahin Redan begon met een honkslag. Nadat Jim Ploeger drie slag had gegooid op de volgende twee slagmensen moest hij een homerun incasseren van Devano Pieter, wat de stand op 8-2 bracht. Voor Pieter was dit zijn eerste homerun sinds 3 juni 2017. Op die dag sloeg hij zijn eerste Hoofdklasse-homerun, ook op eigen veld en ook tegen Amsterdam Pirates.

...Devano Pieter...
...3-uit-4, homerun, gescoord punt, 2 RBI's...
(© Foto: Henk Seppen)
In de 1e7 scoorde Pirates nog eens drie punten, die allen onverdiend waren. Lead-off hitter Aidan Finnegan werd geraakt door een worp. Met twee uit sloeg Gilmer Lampe een honkslag, waarna de inning ten einde leek te komen toen Kenny Berkenbosch een grounder sloeg richting derde honk. Maar er werd een fout gemaakt en een punt gescoord. Linoy Croes volgde met een puntscorende honkslag wat leidde tot de volgende werperswissel. Robyn Clara nam het over en werd begroet met een RBI-single van Delano Selassa die de stand daarmee opvoerde naar 11-2.

Pirates scoorde wederom drie punten in de 1e9. Max Clarijs begon met vier wijd en schoof op na een wilde worp. Met één uit sloeg Kenny Berkenbosch een homerun. Hiermee werd Berkenbosch de laatste speler uit de startende line-up die een honkslag sloeg en dat was ook de 20e in deze wedstrijd voor zijn ploeg. Met twee uit kwam Delano Selassa op het honk na een fout, schoof op na de vierde honkslag in het duel van Victor Draijer en scoorde na een honkslag van Chris Stuart.

Tom Stuifbergen nam de Amsterdamse pitching in de zevende inning over en zorgde voor drie opeenvolgende nullen. De rechtshander kreeg honkslagen tegen van Daniel Heiligers en Devano Pieter (beiden met één uit) in de achtste. Heiligers probeerde het derde honk te bereiken op Pieter's honkslag, maar werd daar uitgeschakeld. Pieter sloeg 3-uit-4 voor DSS. Een vangbal maakte een einde aan de slagbeurt.

Mike Groen (die vorig seizoen voor DSS uitkwam) sloot de wedstrijd af voor Amsterdam in de negende. Hij kreeg een lead-off single tegen van Diamond Silberie, maar twee grounders en een vangbal maakten daarna een einde aan de inning en de wedstrijd.DSS - L&D Amsterdam Pirates 2-14
RHE
L&D Amsterdam Pirates020150303-14221
DSS000002000-284
pitchers Piratesinn.SOBBHRER
Jim Ploeger, W (5-0)653522

Tom Stuifbergen22-2--

Mike Groen1--1--

pitchers DSSinn.SOBBHRER
Tim Halderman, L (2-3)4 (*)3-1255

Sander Helmendach2.231663

Robyn Clara2.123432
(*) - Halderman gooide op twee slagmensen in de vijfde inning

Homeruns: Pirates: Kenny Berkenbosch (2)(9e,2-run,1 uit,op Clara); DSS; Devano Pieter (1)(6e,2-run,2 uit,op Ploeger).
Box Score
Play-by-Play
Stand
Uitslagen
Programma
Team Rosters
Umpires: HP-Niek Elshof, 1B-Aad Otsen, 3B-Antoine Loock.
Official Scorer-Sten Wessel.
Play-by-Play Scorer-Marco Stoovelaar.
Public Address Announcer-Renate Vork.
Scoreboard Operator-Darryl Silberie.
Aanvangstijd-14:01 uur.
Speeltijd-2:44 uur.
Locatie-Honkbalveld DSS, Pim Mulier Sportpark, Haarlem.

Game Notes:
Brian Raap (DSS) weggestuurd door Home Plate Umpire Niek Elshof in 1e5.
Weersomstandigheden bij aanvang: Halfbewolkt, 11,1° C; windrichting noord-noordwest;
windsnelheid 29 kmu; windkracht 4 Bft; luchtvochtigheid 51%.
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2019 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.