Grand Slam * Stats & News
Updated: 8 mei 2019
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2019
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2019 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto: Henk Seppen)

Neptunus wint, maar heeft handen vol in 1600e wedstrijd
English

AMERSFOORT - Curaçao Neptunus won op zondag (5 mei) met 9-5 ter afsluiting van hun reeks tegen Quick Amersfoort, maar de winst kwam niet makkelijk. Voor Neptunus was dit hun 1.600e competitiewedstrijd in de hoogste afdeling.

Neptunus stond slechts met 3-2 voor na vijf innings en met 5-4 na zes, voordat de ploeg iets meer afstand wist te nemen.

In de tweede wedstrijd verzuimde Quick Amersfoort aanvankelijk een voorsprong vast te houden, maar sloeg daarna toe met vier punten in de laatste drie innings om met 6-2 te winnen.

In de openingswedstrijd op donderdag keek Neptunus ook tegen een achterstand aan, maar wist het duel vanaf de zevende inning om te draaien en met 7-3 te winnen.

Vandaag was het National Bevrijdingsdag. Op 5 mei wordt het einde van de Tweede Wereldoorlog gevierd. Door het hele land zijn er dan verschillende activiteiten en festivals om vrijheid te vieren.

(5 mei)

Speelschema, Standen & Uitslagen
Neptunus speelde vandaag hun 1.600e competitiewedstrijd in de Hoofdklasse. Hiermee werd de Rotterdamse ploeg de derde in de historie die dit aantal bereikt. Sinds de eerste competitie werd verspeeld in 1922 hebben slechts zeven teams meer dan 1.000 wedstrijden in de hoogste afdeling gespeeld. De lijst wordt aangevoerd door HCAW, dat inclusief vandaag 1.874 wedstrijden speelde. Sparta-Feyenoord staat op de tweede plaats met 1.629 wedstrijden.

Neptunus moest het ook vandaag doen zonder tweede honkman Benjamin Dille, die vanwege ziekte ook afwezig was bij de eerste twee wedstrijden van de series. Vandaag was ook catcher/designated hitter Gianison Boekhoudt niet bij het team, omdat ook hij zich vanwege ziekte had afgemeld. Hierdoor werd Quintin De Cuba de derde catcher die in deze reeks werd ingezet. In de opener op donderdag was Julian Goins de startende catcher, maar viel toen in de negende inning uit met een blessure. Boekhoudt nam het toen over en was ook de catcher op zaterdag. Vandaag keerde Goins weer terug in de line-up als de designated hitter.

Er was vandaag ook een wijziging in de 'startende opstelling' van de umpires. Jos van Eijsden, die vandaag de Home Plate Umpire zou zijn, zat vast in een file en arriveerde later dan gepland op het veld in Amersfoort. Besloten werd toen dat 3B Umpire Stenar van Groningen Schinkel de taak achter de plaat zou overnemen, terwijl Van Eijsden bij het derde honk stond.

Neptunus opende de score met drie punten in de eerste helft van de eerste inning op Brian van Laar. De linkshander ving een line drive van lead-off hitter Stijn van der Meer, maar volgde met vier wijd op Shaldimar Daantji en Dudley Leonora. Nadat de twee waren opgeschoven na een doorgeschoten bal leverden Dwayne Kemp en Quintin De Cuba puntscorende honkslagen af. Met lopers 'op de hoeken' stal De Cuba het tweede honk. Toen daarbij een fout werd gemaakt bij het tweede honk scoorde Kemp en bracht de stand op 3-0.

Quick Amersfoort pakte een punt terug in de tweede helft van de eerste inning op starter Misja Harcksen. Joran Berkhout begon met een tweehonkslag. Met één uit stal hij het derde honk, waarna hij scoorde op een hiernavolgende foute aangooi.

Neptunus kreeg de lead-off hitter op het honk in de tweede en vierde inning, maar beiden bleven achter. Quick werd op rij uitgeschakeld in de tweede en derde inning, waarna de achterstand werd teruggebracht naar 3-2 in de 2e4. Met twee uit kreeg Bryan Engelhardt vier wijd en sloeg Taylor Clemensia een honkslag. Rowan van Hoek volgde met een puntscorende honkslag, maar twee lopers bleven daarna achter.

Neptunus leek wat meer afstand te gaan nemen in de 1e6 door tweemaal te scoren op reliever Pastor Enrique Martínez Chavez. Hij kreeg een lead-off infield-hit tegen van Dudley Leonora, die daarna scoorde op een hiernavolgende driehonkslag van Dwayne Kemp. Met één uit scoorde Kemp op een honkslag van Julian Goins.

...Dwayne Kemp...
...4-uit-5, triple, homerun, 3 gescoorde punten, 5 RBI's...
(© Foto: Henk Seppen)
Maar Quick Amersfoort kwam opnieuw terug en antwoordde met twee eigen punten in de 2e6. Rachid Engelhardt begon met een honkslag en scoorde op een tweehonkslag van zijn broer Bryan Engelhardt, die zelf op het derde honk terecht kwam. Taylor Clemensia volgde met een puntscorende honkslag om er een 5-4 stand van te maken en dat leidde tot een werperswissel, want Berry van Driel nam het over. Hij zag Clemensia opschuiven na een opofferingsstootslag, maar schakelfde de volgende twee slagmensen uit.

Neptunus besliste de wedstrijd daarna door driemaal te scoren in de 1e7, die begon met een niet geplande werperswissel. Met Jochem Koedijk in het slagperk kwam Pastor Enrique Martínez Chavez op een 2-wijd-0-slag stand, maar leek toen een blessure te hebben opgelopen. De rechtshander kon niet verder spelen en hinkelde van het veld af. Jasper Popken nam het van Martínez over en maakte de slagbeurt van Koedijk af, die vrier wijd kreeg. De vrije loop kwam op naam van Martínez. Koedijk schoof op na een opofferingsstootslag van Stijn van der Meer en met twee uit leverde Dudley Leonora een puntscorende honkslag af. Volgende slagman Dwayne Kemp homerde om er een 8-4 stand van te maken.

Quick Amerfoort scoorde nog een punt in de achtste inning op closer Kevin Kelly. Met één uit sloeg Bryan Engelhardt een honkslag in kort rechts/midveld waar de bal op de grond belandde tussen de midvelder, rechtsvelder en tweede honkman. Engelhardt schoof op naar het derde honk na een wilde worp, waarna hij scoorde op een volgende wilde worp, die tevens goed was voor vier wijd voor Taylor Clemensia. Op deze wilde worp gleed Neptunus-catcher Quintin De Cuba onderuit, maar hij kon verder spelen. Was dat niet zo geweest dan had Neptunus een vierde verschillende catcher in deze series moeten inzetten en dat zou dan back-up speler en bullpen-catcher Joel Hernandez zijn geweest. Hierna sloot Kelly af met twee strikeouts.

In de 1e9 scoorde ook Neptunus weer een punt. Met één uit sloeg Shaldimar Daantji een tweehonkslag en scoorde op een 2-out single van Dwayne Kemp, die 4-uit-5 sloeg. De derde honkman miste alleen de tweehonkslag om 'for-the-cycle' te slaan. Hij scoorde drie punten, sloeg er vijf binnen en was verantwoordelijk voor zeven van de negen punten die Neptunus vandaag scoorde.

In de 2e9 opende Jordy Burger voor Quick met vier wijd. Met één uit werd een fout gemaakt op een 'force play-grounder' van Joran Berkhout. Maar de twee lopers bleven achter, want een strikeout en een foul-out maakten een einde aan de wedstrijd.Quick Amersfoort - Curaçao Neptunus 5-9
RHE
Curaçao Neptunus300002301-9102
Quick Amersfoort100102010-571
pitchers Neptunusinn.SOBBHRER
Misja Harcksen, W (3-1)5 (*)73643

Berry van Driel, H (1)2-----

Kevin Kelly242111
(*) - Harcksen gooide op drie slagmensen in de zesde inning

pitchers Quickinn.SOBBHRER
Brian van Laar, L (0-1)533332

Paster Enrique Martínez Chavez1 (*)-1333

Jasper Popken1-1222

Jan-Willem Geerts2-1211
(*) - Martínez werd vervangen met een 2-0 count op de eerste slagman in de 7e inning, vanwege een blessure

Homerun: Neptunus: Dwayne Kemp (1)(7e,2-run,2 uit,op Popken).
Box Score
Play-by-Play
Stand
UItslagen
Programma
Team Rosters
Umpires:
HP-Stenar van Groningen Schinkel, 1B-Jeroen Rekveld, 3B-Jos van Eijsden.
Official Scorer-Francis Speters.
Play-by-Play Scorer-Linda Steijger.
Technical Commissioner-Fred van Groningen Schinkel.
Public Address Announcer-Willum de Jong.
Scoreboard Operator-Willum de Jong.
Aanvangstijd-14:00 uur.
Speeltijd-2:42 uur.
Locatie-XL Lease Park 'Dorrestein', Amersfoort.

Game Notes:
Neptunus speelt zijn 1.600e competitiewedstrijd in de Hoofdklasse.
Weersomstandigheden bij aanvang: Bewolkt, 9,3° C; windrichting noord;
windsnelheid 21 kmu; windkracht 2 Bft; luctvochtigheid 56%.
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2019 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.