Grand Slam * Stats & News
Updated: 5 september 2019
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2019
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2019 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto: Robert Bos)

Delano Selassa Meest Waardevolle Speler Holland Series
English

AMSTERDAM - Delano Selassa is de Meest Waardevolle Speler van de 32e Holland Series. Afgelopen zondag (1 september) brak zijn tweehonkslag de zevende wedstrijd van de Kampioensfinale open voor L&D Amsterdam Pirates. De tweehonkslag (twee binnengeslagen punten) zorgde voor drie punten en verhoogde de stand naar 6-0. Amsterdam Pirates won met 6-0 om een historische comeback te completeren met de vierde opeenvolgende overwinning nadat de eerste drie wedstrijden waren verloren van titelverdediger Curaçao Neptunus. Hiermee werd Pirates voor het eerst sinds 2011 en de vijfde keer totaal landskampioen. Nooit eerder was een ploeg na een 3-0 achterstand teruggekomen.

...Delano Selassa met de Kampioenstrofee...
(© Foto: Robert Bos)
De enerverende, spannende, spectaculaire en aantrekkelijke best-of-seven werd zondag afgesloten met door honderden toeschouwers bezochte zevende wedstrijd. Amsterdam Pirates nam een snelle voorsprong via een punt na een fout in de eerste inning. In de tweede slagbeurt kreeg Pirates de honken vol. Delano Selassa sloeg toen een tweehonkslag langs de rechtsveld-lijn. Twee lopers scoorden en de derde kon scoren toen er een foute aangooi volgde. In de zevende inning deelde Sharlon Schoop de genadeklap uit en bezegelde de winst met een 2-run homerun. Winnende werper Jhan Rifaela stond slechts vier honkslagen toe in zes-plus innings.

Hoewel de comeback werd bestempeld als een 'team effort' waren er verschillende belangrijke en bepalende optredens van Pirates-spelers en dus verschillende kandidaten voor de MVP Award.

In Game 4 op dinsdag had reliever Mike Groen een bijzonder sterk optreden nadat hij het werpen had overgenomen na een lange regen-onderbreking. Hij stond geen punten en honkslagen toe in de 4 2/3 inning die hij sinds de vijfde inning gooide. Groen schakelde de laatste 14 slagmensen op rij uit. In dezelfde wedstrijd zette Kenny Berkenbosch Pirates op voorsprong met een 3-run homerun, nadat de ploeg op 2-0 achterstand had gestaan. Amsterdam won met 5-2.

In Game 5 op donderdag stond startende pitcher Kevin Heijstek slechts vier honkslagen toe in zeven innings. In de achtste inning, nadat Neptunus langszij was gekomen (1-1), sloeg Gilmer Lampe zijn tweede homerun van de Series om Pirates op een hernieuwde voorsprong te zetten. Pirates won met 2-1.

In Game 6 op zaterdag was Neptunus drie nullen verwijderd van de titel en stond met 3-2 voor in de 2e9. Rashid Gerard had gehomerd in de zevende inning om de achterstand te verkleinen naar 3-2. In de 2e9, met nul uit, kreeg Amsterdam Pirates de honken vol na een infield-hit van Gilmer Lampe, waarna werd gewonnen op een 'walk-off walk' van Sharlon Schoop. In deze wedstrijd nam Jim Ploeger de pitching over in de vijfde en had eveneens een uitstekend optreden, want hij stond geen punten en honkslagen toe in de vijf innings die hij gooide, waarin hij maar één slagman tot de honken toeliet. Amsterdam won met 4-3 om een zevende duel af te dwingen.

En in Game 7 waren er de reeds genoemde prestaties van Selassa, Rifaela en Schoop.

...Delano Selassa ontvangt zijn MVP Award...
(© KNBSB)
In de Series van dit jaar speelde Schoop verdedigend een hoofdrol als korte stop, maar derde honkman Rashid Gerard had ook een aantal schitterende 'plays'. Gerard was de beste slagman van de ploeg in de Holland Series met een .450 slaggemiddelde. Kenny Berkenbosch en Gerard voerden de ploeg aan met negen honkslagen. Berkenbosch leidde met vijf binnengeslagen punten. Gilmer Lampe scoorded de meeste punten (6). Max Clarijs leidde met drie tweehonkslagen.

Besloten werd dat de zevende wedstrijd bepalend zou zijn voor het benoemen van de MVP. Die eer ging naar Delano Selassa voor zijn belangrijke tweehonkslag die het duel openbrak. In de Series was Selassa Amsterdam's tweede beste slagman met een .400 slaggemiddelde (8-uit-2) en scoorde vijf punten.

Aanstaande maandag vertekt Selassa naar Yuma, Arizona (USA). Daar gaat hij studeren aan Arizona Western College en gaat spelen voor Matadors, het honkbalteam van deze school. De ploeg speelt in de Arizona Community College Athletic Conference, dat onderdeel is van de National Junior College Athletic Association. Selassa krijgt daar gezelschap van pitcher Luuk ter Beek, infielder Nolan Beugeling (beiden Hoofddorp Pioniers) en outfielder Jeandro Tromp (HCAW). In het voorbije College-seizoen, dat eindigde in mei, speelde ook pitcher Angelo Wicklert (Hoofddorp Pioniers) voor dit team, net als de van Curaçao afkomstige pitchers Chris Koeiman en Arjun Huerta. In juli namen deze twee pitchers met Curaçao deel aan het World Port Tournament in Rotterdam.

Tijdens de Holland Series is het de Scorecommissie die stemt over de MVP Award. Door de jaren heen werd de naam van de winnaar altijd na afloop van de laatste wedstrijd aangekondigd tijdens de prijsuitreiking en huldiging van het winnende team. Dat is uiteraard ook het enige moment om de MVP bekend te maken, want die kan dan worden toegejuichd door zijn teamgenoten en fans. Tot een paar jaar geleden werd de fysieke prijs pas later uitgereikt tijdens de bekendmaking van de beste spelers van het seizoen, maar wel werd altijd na afloop van de slotwedstrijd de winnaar bekend gemaakt. In de voorbije jaren werd de MVP Award ook daadwerkelijk uitgereikt tijdens de festiviteiten op het veld. Echter, dat gebeurde afgelopen zondag om de één of andere reden niet, terwijl de Scorecommissie klaar was om de winnaar te onthullen. Maar de winnaar werd niet bekend gemaakt. Zondagavond bevestigde KNBSB Directeur Bart Volkerijk dat er wat betreft de uitreiking van de MVP Award iets niet goed was gegaan en dat één en ander zo snel mogelijk zou worden hersteld.

De MVP Award werd nu op een regenachtige woensdagmiddag (4 september) uitgereikt in een lege kantine van Amsterdam Pirates. Zonder teamgenoten, zonder publiek...

(5 september)
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2019 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.