Grand Slam * Stats & News
Updated: 6 juni 2019
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2019
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Internationaal Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2019 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto: Henk Seppen)

Neptunus naar Halve Finale European Champions Cup na late winst
English

BOLOGNA (Italië) - Curaçao Neptunus heeft zich geplaatst voor de Halve Finale van het toernooi om de European Champions Cup door met 8-3 te winnen van Rouen Huskies (Frankrijk) op donderdag (6 juni).

In hun derde en laatste wedstrijd van de voorronde verzuimde Neptunus tweemaal de voorsprong vast te houden. De ploeg scoorde eenmaal in de eerste inning, waarna Rouen langszij kwam in de derde. Neptunus hernam de leiding (3-1), maar de Franse ploeg bracht de stand weer in balans in de zesde. In de zevende slagbeurt nam Neptunus voor de derde keer de leiding en nam dit keer meer afstand in de achtste slagbeurt.

Eerder op de dag won Parmaclima (Italië) met 17-8 van Bonn Capitals (Duitsland) in een wedstrijd die drie uur en vijftig minuten duurde. Hierdoor was de eindstand in Poule min of meer beslist, dankzij de ruime 21-3 winst van Parma tegen Rouen op woensdag. Dus in geval van een Neptunus-verlies tegen Rouen hadden de Fransen veel punten moeten scoren om zich te plaatsen voor de Halve Finale. In dit scenario zouden Parma, Neptunus en Rouen gelijk eindigen en hadden de onderlinge resultaten voor een nieuwe gelijke stand gezorgd. De volgende tie-breaker was het punten-gemiddelde. Dankzij de 21 punten die Parma tegen Rouen scoorden waren de Italianen en Neptunus al vrijwel zeker door te gaan naar de Halve Finales.

(6 juni)

Speelschema, Standen & Uitslagen
Vantevoren zou een nederlaag weinig schade kunnen opleveren voor Neptunus, dankzij de 21 punten die Parma woensdag tegen Rouen scoorde. Een nederlaag werd een mogelijkheid toen Rouen voor de tweede keer langszij kwam in het duel van vandaag. Echter, wanneer de Franse ploeg had gewonnen had het veel punten moeten scoren om de 21 tegenpunten (plus de tegenpunten van Neptunus) uit te wissen om zodoende boven Parma of Neptunus te kunnen eindigen in geval van een gelijke stand tussen drie teams.

Aaron de Groot startte voor Neptunus en deed het goed. Vorig jaar gooide hij in een paar wedstrijden voor Silicon Storks in de Hoofdklasse, dit seizoen staat hij op het roster van Tridents, het tweede team van Neptunus in de Overgangsklasse. Met één uit in de eerste inning kreeg De Groot twee honkslagen tegen, maar de lopers strandden op het eerste en tweede honk.

In de tweede helft van de eerste inning opende Neptunus de score op veteraan Yoann Vaugelade, maar de ploeg verzuimde meer afstand te nemen en liet drie lopers achter. Met één uit kreeg Stijn van der Meer vier wijd en sloeg Dwayne Kemp een honkslag. Nadat de twee een 'double-steal' hadden uitgevoerd kwamen de honken vol te staan na vier wijd voor Gianison Boekhoudt. Even later werd Boekhoudt gedwongen uitgeschakeld op een grounder van Dudley Leonora, maar dat bracht ook het eerste punt binnen. De honken kwamen weer vol te staan nadat Quintin De Cuba werd door een worp. Echter, de drie lopers bleven achter toen Vaugelade afsloot met drie slag voor Greg Muller.

Rouen kwam langszij in de 1e3 en dit keer was het de Franse ploeg die drie lopers achterliet. Valentin Durier begon met vier wijd, waarna hij het derde honk bereikte toen korte stop Stijn van der Meer een fout maakte op een 'force play-grounder' van Angel Soriano. De Franse landskampioen kreeg de honken vol toen volgende slagman Maxime Lefevre vier wijd kreeg. Aaron de Groot gooide daarna ook vier wijd op David Gauthier, wat resulteerde in het gelijkmakende punt. Maar hierna schakelde De Groot de volgende drie slagmensen met drie slag uit om een einde aan de dreiging te maken.

In de 2e3 hernam Neptunus de leiding door tweemaal te scoren. Dwayne Kemp begon met een tweehonkslag en schoof op na een honkslag van Gianison Boekhoudt. Hij scoorde daarna toen ook Dudley Leonora een honkslag sloeg. Nadat Boekhoudt en Leonora waren opgeschoven op een wilde worp werd het volgende punt gescoord op een opofferingsslag van Quintin De Cuba.

Maar opnieuw wist Rouen op gelijke hoogte komen, dit keer in de eerste helft van de zesde inning. Bastien Dagneau begon met vier wijd en met één uit werd Louis Brainville geraakt door een worp. De honken kwamen vol te staan toen Dylan Gleeson volgde met een honkslag. Dat leidde tot een werperswissel, want Berry van Driel nam het over van Aaron de Groot, die tienmaal drie slag had gegooid en slechts drie honkslagen had toegestaan. Van Driel werd begroet met een puntscorende honkslag van Hugo Blondel, waarna een opofferingsslag van Martin Vissac voor de gelijkmaker zorgde.

...Quintin De Cuba sloeg drie punten binnen voor Neptunus...
(© Foto: Henk Seppen)
Neptunus leek onmiddellijk terug te komen in de 2e6 toen Jochem Koedijk en Tyriq Kemp (stootslag) begonnen met een honkslag. Echter, hierna zorgde Coco Johnson met een line drive voor een 'unassisted double play'. Derde honkman Angel Soriano ving de bal en tikte Koedijk uit. Hierna stal Kemp het tweede honk en bereikte het derde honk na een honkslag van Stijn van der Meer, maar een vangbal maakte een einde aan de slagbeurt.

Misja Harcksen werd de nieuwe werper voor Neptunus in de zevende en hij kreeg drie opeenvolgende nullen. Even later nam de ploeg de leiding voor de derde keer in hun zevende slagbeurt, waarin de Franse verdediging twee fouten maakte. Met één uit kwam Dudley Leonora na een fout op het honk, waarna hij het derde honk bereikte toen er een outfield-fout volgde op een honkslag van Quintin De Cuba. De laatste werd daarna gedwongen uitgeschakeld op een grounder van pinch-hitter Benjamin Dille, maar dat stelde Leonora in de gelegenheid te scoren om Neptunus weer op voorsprong te zetten.

Neptunus nam meer afstand door vier punten te scoren in de achtste inning op Yoann Vaugelade, die het hele duel gooide voor Rouen. Net zoals het punt in de voorgaande slagbeurt waren alle vier punten onverdiend, want de inning begon met een fout op een grounder van lead-off hitter Tyriq Kemp. Hij bereikte vervolgens het derde honk na twee opeenvolgende wilde worpen, maar werd op de plaat uitgeschakeld bij een poging te scoren op een grounder richting eerste honk van Stijn van der Meer. Op dit moment had Rouen drie nullen kunnen hebben, maar in plaats daarvan zoud de ploeg nog eens vier punten moeten toestaan. Van der Meer schoof op na een honkslag van Dwayne Kemp, waarna hij scoorde op een honkslag van Gianison Boekhoudt. Een puntscorende honkslag van Dudley Leonora en een 2-run single van Quintin De Cuba volgden om de stand op te voeren naar 8-3.

In de 2e9 nam Kevin Kelly de Neptunus-pitching over. Na een openingsvangbal verliet de rechtshander de heuvel weer, want designated hitter Gianison Boekhoudt nam het daarna over. De catcher schakelde beide slagmensen die hij tegenover zich kreeg uit, waarvan één met een strikeout, om een einde aan de wedstrijd te maken.

Neptunus kwam tot 13 honkslagen, waarvan er acht werden geslagen in hun laatste die slagbeurten. Dwayne Kemp en Gianison Boekhoudt sloegen beiden drie honkslagen. Dudley Leonora en Quintin De Cuba sloegen allebei drie punten binnen.Curaçao Neptunus - Rouen Huskies 8-3
RHE
Rouen Huskies001002000-343
Curaçao Neptunus10200014X-8131
pitcher Huskiesinn.SOBBHRER
Yoann Vaugelade, L (0-1)8841383

pitchers Neptunusinn.SOBBHRER
Aaron de Groot5.1104332

Berry van Driel BS (1)0.2--1--

Misja Harcksen, W (1-0)211---

Kevin Kelly0.1-----

Gianison Boekhoudt0.21----
Uitslagen
Programma
Umpires: HP-David Kulhánek (Tsjechië), 1B-Marco Taurelli (Italië),
3B-José Miguel Peña Carpio (Spanje).
Official Scorers-Fabio Zaccaria (Italië), Renzo Moretti (Italië).
Technical Commissioners-Philipp Geronne (Duitsland), Jürgen Elsishans (Duitsland).
Aanvangstijd-14:30 uur.
Speeltijd-2:50 uur.
Locatie-Estadio Gianni Falchi, Bologna (veld Bologna).

Game Notes:
European Champions Cup 2019.
Weersomstandigheden bij aanvang: Halfbewolkt, 25,9° C; windrichting zuidwest;
windsnelheid 18 kmu; windkracht 1 Bft; luchtvochtigheid 49%.
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2019 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.