Grand Slam * Stats & News
Updated: 6 september 2019
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2019
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Internationaal Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2019 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Henk Seppen, Daytona Tortugas & Sacramento River Cats)

Roster Nederlands Team bekend voor Europees Kampioenschap
English

...Oranje Manager Evert-Jan 't Hoen...
(© Foto: Henk Seppen)
BONN (Duitsland) / NIEUWEGEIN - De selectie van het Nederlands Honkbal Team voor het komende Europees Kampioenschap is bekend. De bekendmaking van het roster gebeurde op vrijdag (6 september), slechts ÚÚn dag voor het begin van het evenement en een dag nadat de ploeg vertrokken was richting Duitsland en inmiddels was aangekomen in Bonn. Wanneer het Nederlands Team zich plaatst voor het Europa/Afrika Olympisch Kwalificatie Toernooi zal het roster waarschijnlijk ongewijzigd blijven. De Qualifier begint een paar dagen na afloop van het Europees Kampioenschap.

In de selectie van Manager Evert-Jan 't Hoen speelden slechts twee van de dertien positiespelers dit seizoen in de Nederlandse Hoofdklasse, namelijk infielders Dwayne Kemp (Curašao Neptunus) en Sharlon Schoop (L&D Amsterdam Pirates). Afgelopen zondag veroverde Schoop de Kampioenstitel met L&D Amsterdam Pirates, dat Neptunus onttroonde. Hij sloeg toen een 2-run homerun in Game 7 van de Holland Series. Pirates won met 6-0 om een historische comeback te completeren. Na de eerste drie wedstrijden te hebben verloren won Pirates de volgende vier om de titel te pakken. Nooit eerder was een ploeg teruggekomen van een 3-0 achterstand. Outfielder Kalian Sams speelde eveneeens voor Amsterdam Pirates tijdens de Holland Series, maar tijdens de reguliere competitie speelde hij in twee Independent Leagues.

Zeven van de elf werpers op het Oranje-roster speelden in de Hoofdklasse, drie waren er professioneel actief in de USA, eentje speelde in Duitsland.

In totaal waren vijftien van de 24 spelers op het Oranje-roster in het buitenland actief.

Elf spelers (waarvan acht werpers) op het roster namen met het Nederlands Koninkrijksteam in juli deel aan het World Port Tournament in Rotterdam. Dat zijn pitchers Mike Bolsenbroek, Rob Cordemans, Lars Huijer, Kevin Kelly, Diegomar Markwell, Tom Stuifbergen, Juan Carlos Sulbaran en Orlando Yntema en infielders Yurendell De Caster, Dwayne Kemp en Sharlon Schoop.

Dat betekent dat 13 spelers die aan het World Port Tournament deelnamen, nu geen deel uitmaken van het roster voor het Europees Kampioenschap. Daaronder ervaren spelers als linkshandige pitcher Jim Ploeger, catcher Gianison Boekhoudt, eerste honkman/outfielder Bryan Engelhardt, infielders Dudley Leonora en Stijn van der Meer en outfielders Gilmer Lampe en Denzel Richardson. Ploeger, Lampe, Richardson (allen L&D Amsterdam Pirates), Boekhoudt, Leonora en Van der Meer (allen Curašao Neptunus) speelden allen in de recente Holland Series. Richardson was dit seizoen de Beste Slagman in de Hoofdklasse met een .388 slaggemiddelde, onmiddellijk gevolgd door Lampe, die .382 sloeg. De twee leidden ook in Slugginggemiddelde (Richardson .619, Lampe .618) en On Base Percentage (Lampe .479, Richardson .459). Leonora was de vijfde beste slagman (.335), terwijl Boekhoudt de vijfde beste was in Slugging (.496) en vierde in On Base Percentage (.436). In de RBI-categorie leidde Dwayne Kemp met 40, maar hij werd gevolgd door Richardson (38), Lampe (36), Engelhardt (34), Boekhoudt (33) en Leonora (28). Van der Meer (39) en Lampe (38) voerden de lijst van Meeste Gescoorde Punten aan. Engelhardt (Quick Amersfoort) deelde de homerun-koppositie in de Hoofdklasse met Gianison Boekhoudt en Shurman Marlin (Twins Oosterhout). Ze sloegen er allemaal zes, maar de prijs voor Homerun King ging naar Engelhardt, omdat hij zijn zes homeruns in de minste slagbeurten sloeg. Hierdoor werd hij voor de negende keer Homerun King.

...Donny Breek...
(© Foto: Henk Seppen)
Drie spelers zullen hun Nederlands Team-debuut maken in Duitsland, namelijk rechtshandige werper Donny Breek, catcher Hendrik Clementina en infielder John Polonius.

Dit seizoen gooide de 19-jarige in Amsterdam geboren Donny Breek in tien wedstrijden (zeven starts) in zijn tweede profseizoen voor GCL Twins in de Gulf Coast League (Rookie League, Minnesota Twins). De rechtshander was 1-2 met een 0.74 ERA. In 36 1/3 inning kwam Breek tot 38 keer drie slag, gooide 19 keer vier wijd en stond hij 21 honkslagen toe. Voor zijn profavontuur gooide Breek in de Hoofdklasse voor DSS.

De 22-jarige, op Curašao geboren, catcher Hendrik Clementina speelt professioneel sinds 2014. Dit seizoen speelde hij voor Daytona Tortugas (Single-A Advanced, Cincinnati Reds). In 91 wedstrijden sloeg Clementina .249 (84-uit-338) met 13 tweehonkslagen en 14 homeruns. Hij scoorde 30 punten en sloeg er 54 binnen.

...Hendrik Clementina (links)...
...en John Polonius...
(© Foto's: Daytona Tortugas
& Sacramento River Cats)
De 28-jarige, op Curašao geboren, infielder (voornamelijk tweede honk) John Polonius speelde professioneel sinds 2012 in de organisatie van de San Francisco Giants. Hij bereikte het Triple-A niveau in 2017 (3 wedstrijden) en 2018 (8 wedstrijden). Vorig jaar speelde Polonius op drie verschillende niveaus (5 wedstrijden Single-A Advanced, 37 wedstrijden Double-A, 8 wedstrijden Triple-A). In november vorig jaar werd Polonius Free Agent en hij speelde dit seizoen niet in de Minor League. In plaats daarvan speelde Polonius dit seizoen voor UnipolSai Fortitudo Bologna in de Italiaanse competitie. In 20 wedstrijden sloeg hij .316 (25-uit-79) met drie doubles, ÚÚn triple en vijf homeruns. Polonius scoorde 17 punten en sloeg er 24 binnen.

Vier spelers maken hun rentree in de nationale ploeg, rechtshandige werper Tom de Blok, rechtshandige werper Shairon Martis, infielder Calten Daal en outfielder Roger Bernadina.

De 23-jarige, in Amstelveen geboren, rechtshander Tom de Blok gooide in zijn derde profseizoen in de organisatie van de Detroit Tigers. Als pitcher voor Lakeland Flying Tigers (Single-A Advanced) was De Blok dit seizoen 2-13 met een 4.04 ERA. In 21 wedstrijden (20 starts) schakelde hij 85 slagmensen met drie slag uit 111 1/3 inning, gooide 43 keer vier wijd en moest 98 honkslagen toestaan. De Blok speelde voor het laatst voor het Nederlands Team tijdens de World Baseball Classic in 2017. Voordat hij professioneel ging spelen gooide De Blok in de Hoofdklasse voor HCAW en Amsterdam Pirates.

De 32-jarige, op Curašao geboren, rechtshander Shairon Martis gooide eveneens voor het laatst voor Oranhe tijdens de WBC 2017. Sinds 2006 staat de werper regelmatig op het Nederlandse roster. Martis speelt sinds 2005 professioneel en gooide in de organisaties van de San Francisco Giants, Washington Nationals, Pittsburgh Pirates en Minnesota Twins. Martis gooide in 26 Major League-wedstrijden voor Washington (2008-2009) en Minnesota (2013). Sinds 2015 speelt Martis in Independent Leagues, maar in 2017 keerde hij kort terug in Triple-A voor Baltimore Orioles. Hij speelde ook in Taiwan. Dit seizoen was Martis 2-7 met een 6.44 ERA in 22 wedstrijden (negen starts) voor Lincoln Saltdogs (Independent League), waar hij teamgenoot was van Randolph Oduber en Curt Smith.

...Tom de Blok...
(© Foto: Henk Seppen)
De 26-jarige, op Curašao geboren, infielder Calten Daal speelt professioneel sinds 2013 in de organisatie van de Cincinnati Reds. Dit seizoen speelde hij in 82 wedstrijden voor Chattanooga Lookouts (Double-A) en sloeg .301 (84-uit-279) met zeven doubles en drie triples. Hij scoorde 27 punten en sloeg er 32 binnen. Daal speelde in het Nederlands Team in 2015 tijdens de Premier12.

De 35-jarige, op Curašao geboren, outfielder Roger Bernadina speelde voor het laatst voor Oranje tijdens het Europees Kampioenschap in 2016. Tussen 2008 en 2014 speelde Bernadina in 548 Major League-wedstrijden voor Washington Nationals, Philadelphia Phillies, Cincinnati Reds en Los Angeles Dodgers. Na te hebben gespeeld in Triple-A in 2015 (Colorado Rockies) en 2016 (New York Mets) speelde Bernadina twee seizoenen in de professionele Zuid-Koreaanse competitie voor Kia Tigers. Dit jaar zou Bernadina aanvankelijk gaan spelen in een Independent League in Japan, maar in plaats daarvan speelde hij voor Lamigo Monkeys in de profcompetitie in Taiwan. Na afloop van het eerste deel van het seizoen werd Bernadina eind juni 'released'. Hij speelde in 24 wedstrijden en sloeg .256 met vijf doubles en twee homeruns. Twee weken later tekende Bernadina een contract bij Algodoneros de Uniˇn Laguna in Mexico. In 34 wedstrijden sloeg hij .336 (43-uit-128) met zeven doubles en vier homeruns voor de Mexicaanse ploeg. In de Nederlandse Hoofdklasse speelde Bernadina voor Sparta-Feyenoord in 2001-2002.

Twee spelers, die vorig jaar tijdens de Super6 in Hoofddorp in Oranje debuteerden, zijn ook weer terug bij de ploeg in Duitsland en dat zijn catcher Sicnarf Loopstok en outfielder Ademar Rifaela.

De 26-jarige, op Aruba geboren, catcher Sicnarf Loopstok speelt professioneel in de organisatie van de Cleveland Indians sinds 2013. Dit jaar startte hij het seizoen bij Lynchburg Hillcats, maar speelde in slechts drie wedstrijden, waarin hij 2-uit-10 (.200) sloeg. Eind april werd hij ingedeeld voor Extended Spring Training.

...Roger Bernadina...
(© Foto: Henk Seppen)
De 24-jarige, op Curašao geboren, outfielder Ademar Rifaela speelt professioneel sinds 2013 in de Baltimore Orioles-organisatie. Dit jaar speelde hij in 60 wedstrijden voor Bowie Baysox (Double-A) en in 38 wedstrijden voor Norfolk Tides (Triple-A). In totaal sloeg Rifaela .249 (86-uit-345) met 18 doubles, zes triples en tien homeruns. Hij scoorde 41 punten en sloeg er 44 binnen.

Vier andere reguliere spelers, die regelmatig voor het Nederlands Team uitkomen tijdens grote internationale evenementen, zijn ook weer terug in het team, namelijk catcher Dashenko Ricardo, eerste honkman Curt Smith, infielder Yurendell De Caster en outfielder Randolph Oduber.

De 29-jarige, op Curašao geboren, catcher Dashenko Ricardo speelde in de Minor League in 2007-2013 voor Baltimore Orioles, San Francisco Giants en Los Angeles Dodgers. Hierna speelde Ricardo in de Nederlandse Hoofdklasse voor Kinheim (2014-2015) en Neptunus (2016). In de daaropvolgende seizoenen speelde hij voor Lincoln Saltdogs in een Independent League. Dit jaar keerde Ricardo terug in de Minor League na in maart te zijn gecontracteerd door Tampa Bay Rays. Hij werd ingedeeld in het team van Durham Bulls (Triple-A), maar werd driemaal naar Extended Spring Training gestuurd (april, mei en juni). Tijdens het seizoen werd Ricardo ook nog ingedeeld in de Rays-teams in de Rookie League en Single-A Short Season, maar hij speelde niet voor deze ploegen. Ricardo speelde in 16 wedstrijden voor Durham Bulls en sloeg .171 (6-uit-35) met twee tweehonkslagen en een homerun. Begin augustus werd hij weer ingedeeld in het Single-A Team, maar speelde niet, omdat hij op de zogenoemde 'reserve-list' stond.

De op Curašao geboren infielder Yurendell De Caster, die later deze maand 40 jaar wordt, speelt professioneel sinds 1998. Vanaf dat jaar tot en met 2009 speelde De Caster in de organisaties van de Tampa Bay Devil Rays, Pittsburgh Pirates, Washington Nationals en New York Yankees. In zijn periode bij Pittsburgh speelde hij in drie Major League-wedstrijden in 2006. Sinds 2009 speelde De Caster in Venezuela, Mexico en Independent Leagues in de USA en Canada tot en met 2015, maar hij was ook actief in Nicaragua. In de voorbije seizoenen speelde De Caster voor Wild Cats in de Curašaose competitie.

...Curt Smith...
(© Foto: Henk Seppen)
De 32-jarige, op Curašao geboren, eerste honkman Curt Smith speelt professioneel sinds 2008. Hij speelde in de organisaties van de St. Louis Cardinals, Miami Marlins en Minnesota Twins. Sinds 2011 speelt hij voornamelijk in Independent Leagues. Smith, die sinds 2009 voor het Nederlands Team uitkomt, speelde ook in de profcompetitie in Nicaragua. Dit seizoen speelde hij opnieuw voor Lincoln Saltdogs. In 95 wedstrijden sloeg hij .288 (106-uit-368) met 23 doubles en 14 homeruns. Hij scoorde 55 punten en sloeg er 58 binnen.

De 30-jarige, op Aruba geboren, outfielder Randolph Oduber speelde in de organisatie van de Washington Nationals in 2010-2015. Sinds 2017 speelt hij in Independent Leagues. Dit seizoen speelde Oduber in 79 wedstrijden voor Lincoln Saltdogs en sloeg .284 (90-uit-317) met 13 doubles en negen homeruns. De outfielder scoorde 39 punten en sloeg er 41 binnen. Hij speelde kort voor Neptunus (acht wedstrijden) in de Nederlandse Hoofdklasse in 2016.

De 32-jarige, op Curašao geboren, korte stop Sharlon Schoop speelde professioneel sinds 2005 in de organisaties van de San Francisco Giants, Kansas City Royals en Baltimore Orioles. In mei voegde Schoop zich bij Amsterdam Pirates in de Hoofdklasse met wie hij afgelopen zondag landskampioen werd.

De 33-jarige outfielder Kalian Sams, geboren in Den Haag, speelt professioneel sinds 2007. Hij speelde in de organisaties van de Seattle Mariners, San Diego Padres en Texas Rangers tot en met 2013. Sinds 2014 speelde Sams in Independent Leagues in de USA, Canada en Mexico. Tijdens de Holland Series van dit jaar kwam Sams uit voor Amsterdam Pirates. In het verleden speelde hij in de Nederlandse Hoofdklasse ook voor ADO, Kinheim en Neptunus.

Het roster ziet er als volgt uit:

Pitchers:
Tom de Blok (Lakeland Flying Tigers, Single-A, Detroit Tigers, USA), Mike Bolsenbroek (Heidenheim Heidek÷pfe, Duitsland), Donny Breek (GCL Twins, Rookie League, Minnesota Twins, USA), Rob Cordemans, Tom Stuifbergen (beiden L&D Amsterdam Pirates), Lars Huijer (Hoofddorp Pioniers), Kevin Kelly, Diegomar Markwell, Orlando Yntema (allen Curašao Neptunus), Shairon Martis (Lincoln Saltdogs, Independent League, USA) en Juan Carlos Sulbaran (DSS).

Catchers:
Hendrik Clementina (Daytona Tortugas, Single-A, Cincinnati Reds, USA), Sicnarf Loopstok (Single-A, Cleveland Indians, USA) en Dashenko Ricardo (Durham Bulls/Hudson Valley Renegades, Triple-A/Single-A, Tampa Bay Rays, USA).

Infielders:
Calten Daal (Chattanooga Lookouts, Double-A, Cincinnati Reds, USA), Yurendell De Caster (Wild Cats, Curašao), Dwayne Kemp (Curašao Neptunus), John Polonius (UnipolSai Fotitudo Bologna, ItaliŰ), Sharlon Schoop (L&D Amsterdam Pirates) en Curt Smith (Lincoln Saltdogs, Independent League, USA).

Outfielders:
Roger Bernadina (Algodoneros de Union Laguna, Mexican League, Mexico), Randolph Oduber (Lincoln Saltdogs, Independent League, USA), Ademar Rifaela (Norfolk Tides/Bowie Baysox, Triple-A/Double-A, Baltimore Orioles, USA) en Kalian Sams (High Point Rockers/Sussex County Miners, Independent Leagues, USA).

Coaching Staff:
Evert-Jan 't Hoen (Manager), Sharnol Adriana (Bench Coach), Wim Martinus (1B Coach), Ben Thijssen (3B Coach), Robin van Doornspeek (Pitching Coach) en Sidney de Jong (Assistant Coach/Hitting Coach).

Supporting Staff:
Paul Venner (Strength & Conditioning Coach), Kevin Sprengers (Fysiotherapeut), Calvin Maduro (Scout), Niels van Weert (Team Manager) en Seb Visser (Equipment Manager/Media Officer).Twaalf landen nemen deel aan het Europees Kampioenschap, dat op zaterdag (7 september) begint met zes wedstrijden. Vier daarvan worden er gespeeld op de hoofdlocatie in Bonn, twee andere in het nabij Solingen. Titelverdediger Nederland is ook nu weer ÚÚn van de favorieten voor de Europese titel, net als ItaliŰ. Andere kandidaten voor een toppositie zijn TsjechiŰ, Duitsand en Spanje en mogelijk ook IsraŰl.

Nederland speelt de eerste wedstrijd tegen Groot-BrittanniŰ in Solingen, vanaf 16:00 uur. In de daaropvolgende dagen speelt Oranje tegen TsjechiŰ, Zweden, Duitsland en IsraŰl. Al deze wedstrijden worden in Bonn gespeeld.

In Poule B spelen BelgiŰ, Frankrijk, ItaliŰ, KroatiŰ, Oostenrijk en Spanje.

Het EK wordt afgesloten op zondag 15 september.

De vijf beste teams plaatsen zich voor deelname aan het Olympisch Kwalificatie Toernooi. De winnaars van de vier Kwartfinales van het EK, die worden gespeeld op vrijdag (13 september), stellen een plek veilig in dat evenement. Zij spelen op zaterdag de Halve Finales, waarna de winnaars doorgaan naar EK-Finale op zondagavond. De verliezers van de vier Kwartfinales spelen op zaterdag een Play-Off. De twee winnaars staan zondag tegenover elkaar in de wedstrijd om de vijfde en zesde plaats, waarvan de winnaar zich als laatste plaatst voor de Olympische Qualifier.

Het Europa/Afrika Olympisch Kwalificatie Toernooi begint op woensdag 18 september in ItaliŰ waar de wedstrijden worden gespeeld in Parma en Bologna. De vijf teams van het Europees Kampioenschap krijgen gezelschap van Zuid-Afrika, dat zich in mei plaatste na winst van de Afrikaanse titel. De zes teams spelen een 'round-robin' in vijf dagen. De winnaar van het evenement plaatst zich voor de Olympische Spelen van 2020 in Tokyo (Japan). Het tweede beste team krijgt nog een kans om Tokyo te bereiken. Dat team zal begin volgend jaar deelnemen aan het laatste Olympisch Kwalificatie Toernooi in Taiwan.

Wanneer Nederland succesvol is in Duitsland en de Europese titel prolongeert zal de ploeg de eerste wedstrijd in de Qualifier spelen tegen Zuid-Afrika. Volgens het voorlopige speelschema wordt die wedstrijd in Parma gespeeld op woensdagavond 18 september.

(6 september)

Compleet speelschema Europees Kampioenschap
Compleet voorlopog speelschema Olympisch Kwalificatie Toernooi
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2019 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.