Grand Slam * Stats & News
Updated: 7 augustus 2019
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2019
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Internationaal Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2019 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto: Henk Seppen)

Nederlands Onder-23 Team begint Europees Kampioenschap met verrassend verlies
English

PRAAG (TsjechiŽ) - Het Nederlands Onder-23 Team opende het tweede U23 Europees Kampioenschap op woensdag (7 augustus) met een verrassende 2-1 nederlaag tegen Groot-BrittanniŽ. Twee jaar geleden veroverde Nederland de allereerste Europese titel in deze leeftijdscategorie. De ploeg won de Finale tegen TsjechiŽ toen met 10-9 in tien innings.

Net als twee jaar geleden wordt het EK georganiseerd in TsjechiŽ. In 2017 werden de twee voorrondes eerst afgewerkt in Oostenrijk en Slowakije, waarna de Finale-ronder werd gespeeld in Brno. Dit jaar worden alle wedstrijden gespeeld in de Tsjechische hoofdstad Praag.

Op woensdag begon het evenement met een 6-4 overwinning voor Duitsland tegen Frankrijk met de Nederlandse umpire Winfried Berkvens achter de plaat.

In het volgende duel stond Nederland tegenover Groot-BrittanniŽ. Twee jaar geleden was Oranje met 11-1 een maatje te groot voor de Britten. Dit keer scoorde de ploeg van Manager Sidney de Jong slechts eenmaal en stond met lege handen na een 2-1 verlies.

In tegenstelling tot twee jaar geleden duren de wedstrijden nu zeven in plaats van negen innings, volgens de nieuwe reglementen, die vanaf dit jaar van kracht zijn.

Groot-BrittanniŽ liet slechts twee honkslagen noteren in dit duel, maar de Nederlandse verdediging droeg bij met drie fouten.

(7 augustus)
Groot-BrittanniŽ opende de score in de eerste helft van de derde inning, waarin de ploeg hun twee honkslagen sloeg. Met ťťn uit raakte de Nederlandse starter Matz Schutte Fred Mosier met een worp, waarna een honkslag volgde van Juan Diaz en dat zorgde voor lopers op het eerste en derde honk. Met twee uit maakte Schutte een foute aangooi tijdens een pick-off naar het eerste honk en dat stelde Mosier in staat te scoren. Op een hiernavolgende honkslag van Carlos Casal probeerde Diaz te scoren, maar hij werd uitgeschakeld op de plaat.

...Delano Selassa scoorde het enige Oranje-punt...
(© Foto: Henk Seppen)
Groot-BrittanniŽ voegde een onverdiend punt toe in de vierde inning waarin de Nederlandse verdediging twee kostbare fouten maakte. Dit keer raakte Schutte lead-off hitter Matteo Sollecito met een worp. Volgende slagman Conor McGrath bereikte het honk na een foute aangooi van derde honkman Delano Selassa. Nadat Schutte de volgende twee slagmensen had uitgeschakeld voerden Sollecito en McGrath een double-steal uit. Een foute aangooi richting derde honk van catcher Jules Cremer volgde en dat resulteerde in het tweede punt.

Gilian Wernet nam het werpen van Schutte over in de vijfde inning en kreeg drie opeenvolgende nullen. Hij kreeg een Britse loper in scoringspositie met ťťn uit in de zesde, maar schakelde daarna de volgende twee slagmensen met drie slag uit.

Raf Cocu gooide zevende inning voor Nederland. Hij zag eveneens hoe de Britten een loper in scoringspositie achterlieten.

Nederland kwam tot vijf honkslagen, maar wist slechts eenmaal tot scoren te komen op Paul Kirkpatrick, die het hele duel gooide. Voor de Nederlandse spelers was Kirkpatrick een bekende werper, want ze stonden dit seizoen ook tegenover hem in de Nederlandse Hoofdklasse. De Amerikaans/Britse rechtshander gooide voor Hoofddorp Pioniers.

Oranje kwam in scoringspositie in de tweede helft van de eerste inning. Met ťťn uit kwam Julian Rip op het honk na een stootslag-honkslag en stal het tweede honk, maar bleef achter.

Met een 1-0 achterstand kreeg Nederland een kans wat terug te doen in de 2e3. Jules Cremer opende met een honkslag, waarna Jeandro Tromp vier wijd kreeg. Hierna sloeg Bob van der Meer op de eerste worp en werd uitgevangen op fout gebied. Vervolgens werd Cremer gedwongen uitgeschakeld op een grounder van Julian Rip en eindigde de inning toen Kirkpatrick Tijmen Takke met drie slag uitschakelde.

Met Groot-BrittanniŽ op een 2-0 voorsprong pakte Nederland een punt terug in de 2e4. Met ťťn uit sloeg Delano Selassa een honkslag en kreeg Tommy van de Sanden vier wijd. Hierna bereikte Selassa het derde honk nadat Oliver van der Wijst Severino was uitgevangen, waarna hij scoorde op een honkslag van Jules Cremer. De inning eindigde toen de laatste gedwongen uitging op een klap van Jeandro Tromp.

In de volgende twee innings schakelde Paul Kirkpatrick beide keren drie slagmensen uit, waarvan vier met drie slag. De rechtshander begon ook de zevende inning met twee strikeouts. Hierna kreeg hij een tweehonkslag tegen van Jeandro Tromp, maar de sloot de inning en de wedstrijd daarna af met een nieuwe strikeout. Kirkpatrick kwam in dit duel tot twaalf keer drie slag.Nederland - Groot-BrittanniŽ 1-2
RHE
Groot-BrittanniŽ0011000-220
Nederland0001000-153
pitcher Groot-BrittanniŽinn.SOBBHRER
Paul Kirkpatrick, W (1-0)7122511

pitchers Nederlandinn.SOBBHRER
Matz Schutte, L (0-1)452221

Gilian Wernet221---

Raf Cocu111---
Umpires: HP-Alessandro Spera (ItaliŽ), 1B-Fabien Carrette-Legrand (Frankrijk), 3B-VladimŪr Richter (TsjechiŽ).
Official Scorers-Dan KrejčiřŪk (TsjechiŽ), Romana KuckovŠ (TsjechiŽ), Jarka DuffkovŠ (TsjechiŽ).
Technical Commissioner-Jean-Marie Meurant (Frankrijk).
Aanvangstijd-15:00 uur.
Speeltijd-2:00 uur.
Locatie-Eagles Park, Praag (TsjechiŽ).Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2019 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.