Grand Slam * Stats & News
Updated: 8 oktober 2019
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2019
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2019 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto: Henk Seppen)

Kinheim wint van DSS en dwingt 5e duel af
English

HAARLEM - Kinheim scoorde maandagavond (7 oktober) vroeg tegen DSS en won met 6-3 om de best-of-five Promotie/Degradatie Series in balans te brengen, 2-2. Met de winst dwong Kinheim een vijfde en beslissende wedstrijd af die aanstaande zaterdag wordt gespeeld.

De vanavond gespeelde vierde wedstrijd stond oorspronkelijk op het programma voor zondag, maar verregende toen en werd opnieuw vastgesteld voor vanavond. In Game 3 op zaterdag stond Kinheim met 2-1 voor na acht innings, maar verloor met 3-2.

Een week geleden opende DSS de Series met een 1-0 overwinning. De volgende dag verregende ook de tweede ontmoeting en werd een dag later ingehaald. Kinheim won toen met 12-7.

In het duel van vanavond gooide veteraan rechtshander Glenn Wassink de hele wedstrijd voor Kinheim en stond vijf honkslagen toe. Wassink heeft in alle vier gespeelde wedstrijden gegooid en was de pitcher-of-record in de laatste drie.

In de opener, op 28 september, gooide Wassink de laatste 2 1/3 inning in relief. Twee dagen later startte hij de tweede wedstrijd, gooide zes innings, stond tien honkslagen en vier onverdiende punten toe, maar was de winnende werper. Afgelopen zaterdag gooide Wassink 2/3 in relief. Hij nam het over in de achtste inning met een 1-0 voorsprong, maar kreeg toen een tweehonkslag tegen die de stand in evenwicht bracht, zodat hij een Blown Save op zijn naam kreeg. Kinheim hernam de leiding, maar in de negende kreeg Wassink een 2-run single tegen en werd de verliezende werper.

Vanavond had Wassink een prima optreden in een wedstrijd met een opmerkelijk moment in de tweede inning.

(7 oktober)
Kinheim opende de score in de eerste helft van de eerste inning op starter Moreno Vork. Veteraan René Cremer begon met een tweehonkslag. Cremer was gestopt na afloop van het seizoen 2014, maar keerde onlangs weer terug als actief speler bij Kinheim, voor wie hij uitkwam in 2003-2014. Cremer schoof op naar het derde honk na een grounder van Bram Blokker, waarna hij scoorde op een honkslag van Linus Holmberg.

In de tweede slagbeurt voegde Kinheim weer een punt toe, maar was er ook een uniek moment. Wesley van Hemert opende met een honkslag, waarna hij opschoof na een opofferingsstootslag richting eerste honk van Jenk Lemmink. Echter, Lemmink was de verkeerde slagman, want Chiel Berkhout volgde Van Hemert in de officiële slagvolgorde en line-up, zoals die was overhandigd aan de umpires en official scorers voor de wedstrijd. Terwijl Lemmink in het slagperk stond was Berkhout aan het inslaan. Nadat Lemmink was uitgeschakeld en Van Hemert was opgeschoven appèleerde DSS. Nadat de correcte slagvolgorde werd bevestigd door de umpires werd Berkhout (de juiste slagman) uitgegeven en moest Van Hemert terugkeren naar het eerste honk. Wanneer een onjuiste slagman wordt uitgemaakt en de juiste slagman vervolgens wordt uitgegeven, omdat hij onterecht aan slag is gekomen, verschuiven de acties van de onjuiste slagman naar de juiste slagman, maar lopers kunnen niet opschuiven. In dit geval kreeg Berkhout een slagbeurt op zijn naam en ging 'uit' op actie-3, maar verviel de opofferingsstootslag. Wanneer een onjuiste slagman het honk bereikt en de juiste slagman wordt uitgegeven worden alle acties van de onjuiste slagman geannuleerd. De juiste slagman krijgt dan een slagbeurt (Lost Turn) en de 'uit' komt op naam van de catcher.

Met Van Hemert op het eerste honk en nu één uit kwam Lemmink opnieuw aan slag, omdat de slagvolgorde nu weer correct was. Op de allereerste worp schoof Van Hemert alsnog op naar het tweede honk na een doorgeschoten bal, waarna hij het derde honk bereikte op een grounder van Lemmink en scoorde toen Nick Hofer na een foute aangooi op het honk kwam.

Kinheim verdubbelde opnieuw de voorsprong in de 1e3 door tweemaal te scoren. Bram Blokker begon met vier wijd en kwam in scoringspositie via een opofferingsstootslag van Linus Holmberg. Even later scoorde hij na een honkslag van Jeldwin Orman, die doorschoof naar het derde honk toen er een fout werd gemaakt op de aangooi naar de plaat. Dat leidde tot een werperswissel, want Robyn Clara nam het over van Moreno Vork. Clara werd begroet met een opofferingsslag van Marcel Tolenaars die Orman binnenbracht en de voorsprong opvoerde naar 4-0.

Kinheim-pitcher Glenn Wassink schakelde drie slagmensen op rij uit in de eerste twee innings. Wassink gooide in de Hoofdklasse voor Kinheim in 2014-2016 en daarna voor Hoofddorp Pioniers in 2017.

In de 2e3 halveerde DSS de achterstand, want Wassink moest twee punten toestaan. Hij kreeg een lead-off infield-hit tegen van Tim Halderman, die één van de werpers van DSS is. Echter, hij heeft in deze reeks nog niet voor de ploeg gegooid en was vanavond de rechtsvelder. Halderman schoof op na een stootslag-honkslag van Mitchel Dautzenberg, waarna de twee lopers een honk verder kwamen na een opofferingsstootslag van Bram Blokker. Ze scoorden daarna respectievelijk op een opofferingsslag van Tino van Erk en een honkslag van Leandro Anasagasti.

Kinheim liet lopers achter in scoringspositie in de vijfde en zesde inning. DSS strandde een loper op het tweede honk in de vierde inning.

...Glenn Wassink gooide het hele duel voor Kinheim...
...Op de foto gooit hij voor Kinheim in het seizoen 2015...
(© Foto: Henk Seppen)
In de zevende inning scoorde Kinheim hun volgende punt. Nadat René Cremer was begonnen met vier wijd nam Nick Keur de DSS-pitching over als opvolger van Robyn Clara. Met zijn eerste worp raakte Keur Bram Blokker met een worp. Nadat Cremer en Blokker waren opgeschoven na een wilde worp kreeg Keur de honken vol toen hij ook Linus Holmberg met een worp raakte. Dat leidde tot de volgende werperswissel, want Sander Helmendach verving Keur. Met de honken vol werd Cremer op de plaat gedwongen uitgeschakeld op een grounder van Jeldwin Orman. Hierna scoorde Blokker het vijfde Kinheim-punt op een opofferingsslag in het linksveld van Marcel Tolenaars. Op de klap schoof Holmberg op naar het derde honk en Orman naar het tweede honk. Linksvelder Aldi Guzman (die net in de wedstrijd was gekomen) gooide de bal naar derde honkman Leandro Anasagasti, die vervolgens een foute aangooi maakte richting tweede honk. Op de fout begonnen Holmberg en Orman op te schuiven naar het volgende honk. Eerste honkman Tino van Erk pakte de bal op en gooide die naar catcher Koen Halderman. Daar ontweek de aankomende Holmberg de catcher om te voorkomen dat hij zou worden getikt, maar werd uitgegeven omdat hij te ver buiten zijn baan was gekomen en dat maakte een einde aan de slagbeurt. Doordat de opofferingsslag en de actie op de plaat werden onderbroken door een fout komt dit niet in de boeken als een dubbelspel.

In de achtste inning kreeg Kinheim een loper op het eerste en tweede honk met één uit, maar de inning eindigde toen een line drive van Nick Hofer een dubbelspel opleverde.

Nadat Glenn Wassink weer drie opeenvolgende nullen had gekregen in de zevende en achtste inning voegde Kinheim weer een punt toe in de 1e9. Lead-off hitter René Cremer kwam na een fout op het honk en scoorde op een 2-out double van Jeldwin Orman.

DSS wist nog een onverdiend punt te scoren in de 2e9. Koen Halderman begon met een infield-hit en ook Aldi Guzman sloeg een honkslag. De laatste werd uitgeschakeld in een dubbelspel en dat bracht Halderman naar het derde honk. Hij scoorde even later toen een klap in het outfield van Koen Werkman werd gemist.

DSS maakte vier fouten in deze wedstrijd, Kinheim twee. In de vier tot nu toe gespeelde wedstrijden zijn er al 18 fouten gemaakt, waarvan twaalf door DSS. De ploeg maakte zeven fouten in Game 2.DSS - Kinheim 3-6
RHE
Kinheim112000101-682
DSS002000001-354
pitcher Kinheiminn.SOBBHRER
Glenn Wassink, W (2-1)961532

pitchers DSSinn.SOBBHRER
Moreno Vork, L (0-1)2.111442

Robyn Clara3.2 (*)42211

Nick Keur- (**)-----

Sander Helmendach31121-
(*) - Clara gooide op één slagman in de zevende inning
(**) - Keur gooide op twee slagmensen in de zevende inning

Box Score
Play-by-Play
Stand
Uitslagen
Programma
Team Rosters
Umpires: HP-Aad Otsen, 1B-André Ficken, 3B-Jeffrey Bentsnijder.
Official Scorer-Rob Schuurman.
Play-by-Play Scorer-Alex van den Berg.
Technical Commissioner-Fred van Groningen Schinkel.
Public Address Announcer-Bert Daniëls.
Scoreboard Operator-Wouter Creighton (Kinheim).
Aanvangstijd-19:30 uur.
Speeltijd-2:20 uur.
Locatie-Pim Mulier Stadion, Pim Mulier Sportpark, Haarlem (veld Kinheim).

Game Notes:
Game 4 Promotie/Degradatie Series.
Series gelijk, 2-2.
Weersomstandigheden bij aanvang: Bewolkt, 10,8° C; windrichting zuid-zuidoost;
windsnelheid 23 kmu; windkracht 3 Bft; luchtvochtigheid 87%.
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2019 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.