Grand Slam * Stats & News
Updated: 8 augustus 2019
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2019
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Internationaal Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2019 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto: Henk Seppen)

Nederlands Onder-23 Team opnieuw onderuit; Verliest Europese titel; Mist Wereldkampioenschap
English

PRAAG (TsjechiŽ) - Het Nederlands Under-23 Team stond op donderdag (8 augustus) opnieuw met lege handen op Dag 2 van het U23 Europees Kampioenschap in Praag. Na de eerste wedstrijd woensdag met 2-1 te hebben verloren van Groot-BrittanniŽ verloor de ploeg vandaag met dezelfde uitslag van Frankrijk.

Beide nederlagen kwamen niet alleen als een enorme verrassing, ze hebben nog veel grotere gevolgen. In de middag werd Nederland onttroond als Europees kampioen en kan nu niet hoger eindigen dat de vijfde plaats. Door zich niet te plaatsen voor de top-vier en daarmee dus ook de kans om in de Finale te spelen mist Nederland ook kwalificatie voor de U23 World Cup van volgend jaar in Mexico. De twee beste teams in Praag plaatsen zich voor dit evenement, dat hoog op de lijst staat voor het verstrekken van punten voor de wereldranglijst van de World Baseball Softball Confederation (WBSC).

Na de voorronde gaan de twee beste ploegen door naar de Halve Finales. Door de tweede nederlaag had Nederland alleen nog een theoretische kans om de top-vier van het toernooi te bereiken. Maar dat was een kleine kans, want later op de dag moest Groot-BrittanniŽ dan gaan winne van Duitsland. Alleen dan zou er vrijdag een gelijke stand kunnen ontstaan wanneer Nederland de voorronde zou hebben afgesloten met winst tegen de Duitsers en een Franse nederlaag tegen de Britten. De uitslag van de ontmoeting tussen Nederland en Duitsland zou dan mogelijk nog een eindrangschikking hebben kunnen opleveren in het voordeel van Oranje.

Echter, dat scenario werd een paar uur later op donderdagmiddag van tafel geveegd, want Duitsland won ruim met 12-0 van Groot-BrittanniŽ. Hiermee plaatste Duitsland zich als eerste voor de Halve Finale en was Nederland uitgeschakeld. Duitsland speelt onder leiding van voormalig Nederland Manager Steve Janssen, die volgende maand ook de leiding heeft bij de Duitse hoofdmacht tijdens het Europees Kampioenschap voor eigen publiek in Bonn en Solingen. De tweede ploeg die in Poule A doorgaat is de winnaar van het duel tussen Frankrijk en Groot-BrittanniŽ op vrijdag.

De favorieten in Poule B lijken TsjechiŽ en BelgiŽ.

Na vijf honkslagen te hebben geslagen tegen het Britse team kwam de ploeg van Manager Sidney de Jong vandaag niet verder dan slechts twee honkslagen tegen de Fransen.

(8 augustus)
Nederland keek opnieuw tegen een snelle achterstand aan, net zoals tegen Groot-BrittanniŽ op woensdag. Vandaag opende Frankrijk de score in de eerste inning. Nederland kwam langszij in de 1e3, maar Frankrijk hernam de leiding onmiddellijk en hield die dit keer vast.

Nederland bereikte de honken in alle zeven innings, maar de ploeg liet tien lopers achter. Vier daarvan in scoringspositie, maar geen Nederlandse loper wist het derde honk te bereiken.

In de eerste helft van de eerste inning begon Bob van der Meer met een honkslag, maar hij werd gedwongen uitgeschakeld op een grounder van Julian Rip. Een strikeout en popout volgden.

In de tweede helft van de eerste inning sloeg Frankrijk als eerste toe. Met twee uit homerde Josť Paula op starter Martijn Schoonderwoerd. Net als de starter van woensdag, Matz Schutte, gooit Schoonderwoerd niet de Hoofdklasse. Hij komt uit voor Kinheim in de Overgangsklasse. Schutte speelt in dezelfde afdeling voor RCH-PinguÔns, waar hij ging spelen na drie seizoenen te zijn uitgekomen in de Rookie League van Minnesota Twins. Schutte, die nooit in de Hoofdklasse uitkwam voordat hij aan zijn profloopbaan begon, was 3-2 met twee saves in 33 wedstrijden (2 starts) voor GCL Twins. Hij werd in juli 2017 'released'.

...Julian Rip homerde voor Nederland...
...Op de foto staat hij aan slag...
...voor UVV in het seizoen 2016...
(© Foto: Henk Seppen)
Met twee uit in de 1e2 kwam de eerste Nederlandse loper in scoringspositie. Koen Halderman werd toen geraakt door een worp en schoof op toen volgende slagman Oliver van der Wijst Severino op het honk kwam na een fout, maar een grounder sloot de slagbeurt af.

Nadat Schoonderwoerd drie opeenvolgende nullen had gekregen in de 2e2 kwam Nederland langszij in de 1e3. Met ťťn uit homerde Julian Rip om er een 1-1 stand van te maken. Dit seizoen kwam de outfielder niet in actie in de Hoofdklasse voor HCAW voor wie hij vorig jaar in twaalf wedstrijden speelde. Eerder dit jaar speelde Rip in 47 wedstrijden voor de ploeg van de University of South Carolina Upstate in de Big South Conference. In dit college-seizoen sloeg hij .319 (53-uit-166) met vier homeruns, scoorde 29 punten en sloeg er 30 binnen.

Na Rip's homerun bereikte Tijmen Takke het tweede honk na een fout. Volgende slagman Taylor Clemensia plaatste een stootslag, maar werd op het eerste honk uitgeschakeld door pitcher Clement Esteban, terwijl Van der Meer op het tweede honk bleef staan. Een foulout maakte een einde aan de slagbeurt.

Even later, in de 2e3, hernam Frankrijk de leiding. Met ťťn uit sloeg Leo Jiminian een tweehonkslag en scoorde op een hiernavolgende honkslag van Paolo Brossier. Met twee uit gooide Schoonderwoerd vier wijd op Jonathan Duforest en kreeg daarna een honkslag tegen van Frederic Walter. Maar een volgend Frans punt werd voorkomen, want Brossier, die op deze klap probeerde te scoren, werd op de plaat uitgeschakeld na een aangooi van linksvelder Julian Rip.

In de 1e4 schakelde de nieuwe Franse werper Luke Duris de eerste twee slagmensen met drie slag uit, waarna vier wijd volgde voor Oliver van der Wijst Severino, maar hij sloot af met een nieuwe strikeout.

Aaron de Groot nam de Nederlandse pitching over in de 2e4. Hij kreeg een 2-out single tegen van Fabian Kovacs, maar die werd uitgeschakeld toen hij daaar een tweehonkslag van probeerde te maken.

Oranje kreeg weer een scoringskans in de vijfde inning, maar liet twee lopers achter. Bob van der Meer begon met vier wijd en dat leidde tot een werperswissel. Maxence Esteban nam het over en hij schakelde Van der Meer op het eerste honk uit met een pick-off. Hierna gooide hij vier wijd op Julian Rip, die vervolgens het tweede honk stal. Na drie slag voor de volgende slagman gooide Esteban ook vier wijd op Taylor Clemensia, maar een grounder eindigde deze slagbeurt.

Angelo Wicklert werd de derde Nederlandse werper in de vijfde inning en gooide driemaal drie slag.

Echter, de Nederlandse aanval slaagde er ook in het restant van het duel simpelweg niet in om de lopers op te schuiven. Met ťťn uit in de zesde werd Koen Halderman voor de tweede keer geraakt door een worp, waarna Oliver van der Wijst Severino vier wijd kreeg. Maar zij bleven achter, want Jeandro Tromp werd uitgevangen en Bob van der Meer kreeg drie slag.

Frankrijk, dat onder leiding staat van de Franse oud-international Boris Rothermundt, kreeg weer een loper in scoringspositie in de 1e7, de laatste inning van dit duel. Josť Paula begon met een honkslag en schoof op na een opofferingsstootslag. Mike Groen nam hierna de Nederlandse pitching over en schakelde de volgende twee slagmensen uit, zodat Paula op het tweede honk achterbleef.

Nederland kreeg nog ťťn honkloper in de eigen zevende beurt op nieuwe pitcher Antoine Villard. Die gooide met twee uit vier wijd op Taylor Clemensia, maar zijn pinch-runner Raul Jacobs werd daarna gedwongen uitgeschakeld op het tweede honk op een grounder van Delano Selassa.

En dat maakte niet alleen een einde aan de wedstrijd, het zorgde ook vrijwel zeker voor uitschakeling van Nederland voor de top-vier. Dat gebeurde ook daadwerkelijk later op de dag. En daarmee werd Nederland niet alleen onttroond als Europees kampioen, maar ook uitgeschakeld voor plaatsing voor het U23 Wereldkampioenschap van volgend jaar.Frankrijk - Nederland 2-1
RHE
Nederland0010000-120
Frankrijk101000X-272
pitchers Nederlandinn.SOBBHRER
Martijn Schoonderwoerd, L (0-1)311522

Aaron de Groot11-1--

Angelo Wicklert1.13-1--

Mike Groen0.21----

pitchers Frankrijkinn.SOBBHRER
Clement Esteban31-211

Luke Duris, W (1-0)1 (*)32---

Maxence Esteban, H (1)223---

Antoine Villard, SV (1)1-1---
(*) - Duris gooide op ťťn slagman in de vijfde inning

Homeruns: Nederland: Julian Rip (1)(3e,solo,1 uit,op C.Esteban); Frankrijk: Josť Paula (1)(1e,solo,2 uit,op Schoonderwoerd).
Umpires: HP-JiřŪ Kroupa (TsjechiŽ), 1B-Frane Macjiedo (KroatiŽ), 3B-Alessandro Spera (ItaliŽ).
Official Scorers-Aude Fatout (Frankrijk), Stanislav Lippanskż (TsjechiŽ), Alois SečkŠr (TsjechiŽ).
Technical Commissioner-Fred van Groningen Schinkel (Nederland).
Aanvangstijd-11:57 uur.
Speeltijd-2:20 uur.
Locatie-TJ Tempo Praha Complex, Praag (TsjechiŽ).Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2019 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.