Grand Slam * Stats & News
Updated: 10 augustus 2019
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2019
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Internationaal Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2019 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto: Henk Seppen)

Nederlands Onder-23 Team shuts out OekraÔne op ťťn honkslag
English

PRAAG (TsjechiŽ) - Het Nederlands Under-23 team is de poule om de vijfde tot en met achtste plaats van het U23 Europees Kampioenschap op zaterdag (10 augustus) begonnen met een door regen ingekorte, 4-inning, 5-0 shutout-winst tegen OekraÔne.

Oranje liet slechts ťťn honkslag noteren in de vier gespeelde innings. De ploeg scoorde vijf punten in de derde inning op vier vrije lopen, twee opofferingsslagen, ťťn fout en een 2-run double van Jeandro Tromp.

Na vier complete innings werd het duel onderbroken vanwege regen en later definitief gestaakt. Doordat de wedstrijden tijdens dit evenement zeven in plaats van negen innings duren is een duel geldig wanneer er vier complete innings (of 3½ wanneer de thuisploeg voor staat) zijn gespeeld.

In januari maakte de World Baseball Softball Confederation (WBSC) bekend dat alle Honkbal World Cups zullen wijzigen van negen naar zeven innings. De eerste keer zal dat gebeuren tijdens de U23 World Cup volgend jaar, daarna de U18 World Cup in 2021. Op de U12 World Cup blijfven het zes inning-wedstrijden, terwijl wedstrijden tijdens de Olympische Spelen en Premier12 uit negen innings blijven bestaan. Wanneer de stand gelijk is na zeven innings volgt uiteraard een verlenging.

Vanwege de regen begon de wedstrijd tussen Groot-BrittanniŽ en KroatiŽ vijftig minuten later. Dat werd een interessante ontmoeting, want de stand stond op 4-4 na zeven innings. En dus volgde een verlenging. Vanaf de achtste inning gaat de wedstrijd verder met de internationale tie-break regel, dus begint een inning met lopers op het eerste en tweede honk. Beide teams scoorden tweemaal in de achtste inning. Groot-BrittanniŽ won met 7-6 in tien innings.

Nederland sluit het EK zondag af tegen KroatiŽ, terwijl de Britten het opnemen tegen OekraÔne. Er is zondag nog van alles mogelijk, zoals een gelijke stand tussen drie teams, waarbij Nederland vijfde wordt, maar er is ook een scenario dat de ploeg zomaar op de achtste plaats kan eindigen.

Duitsland plaatste zich als eerste voor de Finale na winst in hun Halve Finale tegen BelgiŽ met 10-0 in 4½ inning. Zaterdagavond staan TsjechiŽ en Frankrijk tegenover elkaar in de andere Halve Finale.

(10 augustus)
Nederland werd vandaag met 3-1 'outhit' door OekraÔne. Maar het was wel de enige honkslag die Oranje op voorsprong zette in de derde inning.

Opmerkelijk genoeg werd Nederland op rij uitgeschakeld in zowel de eerste als de tweede inning door OekraÔne-starter Andrii Boiko. Hij schakelde in deze innings drie slagmensen met drie slag uit, waarvan de eerste twee in de eerste inning.

...Jeandro Tromp tekende voor de enige Oranje-honkslag...
(© Foto: Henk Seppen)
Nederland beleefde daarna een succesvolle derde slagbeurt. Met slechts ťťn honkslag was de ploeg zelf niet zo productief, maar scoorde wel vijf punten. Boiko, die twee goede innings had gegooid, maakte een foute aangooi en kreeg ook problemen met zijn controle, want hij gooide viermaal vier wijd, voordat hij werd vervangen. Twee opofferingsslagen droegen daarna verder bij aan het scoren.

Tommy van de Sanden begon de slagbeurt met vier wijd, waarna Boiko een foute aangooi maakte op een opofferingsstootslag van Delano Selassa en dat zorgde voor lopers op het tweede en derde honk. Beiden scoorden toen Jeandro Tromp volgde met een tweehonkslag. Hierna kwamen de honken vol te staan toen Boiko vier wijd gooide op Julian Rip en Oliver van der Wijst Severino. Een punt werd gescoord toen volgende slagman Taylor Clemensia eveneens vier wijd kreeg. Met de honken nog altijd vol en nul uit nam Ihor Lukin de pitching over. Hij zag Nederland twee punten toevoegen dankzij opofferingssslagen van Koen Halderman en Jules Cremer, wat de stand opvoerde naar 5-0.

Nederland kreeg nog twee honklopers in de 1e4. Met ťťn uit werd Delano Selassa geraakt door een worp, waarna Jeandro Tromp vier wijd kreeg, maar zij bleven achter, want hierna volgden twee vangballen.

Aaron de Groot gooide het hele duel voor Nederland. Hij schakelde de eerste vijf slagmensen op rij uit. Met twee uit in de tweede inning kreeg De Groot honkslagen tegen van Kyrylo Rohach en Yehor Liubchenko, maar sloot daarna af met een strikeout.

In de 2e3, met Nederland op een 5-0 voorsprong, kwam OekraÔne opnieuw op de honken. Lead-off hitter Oleksii Savchenko bereikte het honk na een foute aangooi. Hij werd gedwongen uitgeschakeld op een grounder van Kostiantyn Chukhas, die daarna het tweede honk stal, maar vervolgens achterbleef.

In de 2e4 liet OekraÔne hun derde honkslag in het duel noteren, een one-out single van Vladyslav Kosenko. Een vangbal en grounder maakten daarna een einde aan de inning.

Even later werd de wedstrijd stilgelegd vanwege de regen. Na een wachtperiode werd besloten niet verder te spelen vanwege de condities van het speelveld. En daarmee kwam er offciŽel een einde aan de wedstrijd, maar die was wel geldig, omdat er vier complete innings waren gespeeld.OekraÔne - Nederland 0-5 (4 inn.)
RHE
Nederland0050 -511
OekraÔne0000 -031
(wedstrijd na vier complete innings gestaakt wegens regen)
pitcher Netherlandsinn.SOBBHRER
Aaron de Groot, W (1-0)43-3--

pitchers Ukraineinn.SOBBHRER
Andrii Boiko, L (0-1)2 (*)34153

Ihor Lukin2-1---
(*) - Boiko gooide op zes slagmensen in de derde inning
Umpires: HP-VladimŪr Richter (TsjechiŽ), 1B-Jean-Paul Jacobs (BelgiŽ), 3B-Blake Taylor (Groot-BrittanniŽ).
Official Scorers-Dan KrejčiřŪk (TsjechiŽ), Romana KuckovŠ (TsjechiŽ), Jarka DuffkovŠ (TsjechiŽ).
Technical Commissioner-Jaroslav Mika (TsjechiŽ).
Aanvangstijd-12:00 uur.
Speeltijd-1:08 uur.
Locatie-Eagles Park, Praag (TsjechiŽ).Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2019 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.