Grand Slam * Stats & News
Updated: 12 april 2019
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2019
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2019 by Marco Stoovelaar
(Tekst & Foto's: Marco Stoovelaar)

Amsterdam Pirates boekt derde shutout op rij; Rob Cordemans één af van 2.000
English

AMSTERDAM - L&D Amsterdam Pirates scoorde laat op een koude donderdagavond (11 april) tegen HCAW, maar won met 2-0 om de derde opeenvolgende shutout en vierde overwinning van het seizoen te boeken.

Veteraan rechtshander Rob Cordemans maakte zijn tweede start van het seizoen en had zeven strikeouts nodig om tot het historische totaal van 2.000 te komen en de eerste werper in de historie te worden die dit aantal bereikt. Cordemans kwam vanavond tot zesmaal drie slag in de vijf innings die hij gooide voor Amsterdam Pirates. Dat betekent dat zijn eerste strikeout in zijn volgende start de 2.000e zal zijn. De verwachting is dat hij aanstaande donderdagavond (18 april) zijn volgende wedstrijd zal starten op eigen veld tegen Curaçao Neptunus.

Amsterdam Pirates opende het seizoen met een '3-game sweep' tegen Silicon Storks, terwijl HCAW met drie nederlagen was begonnen tegen Neptunus.

De Amsterdamse pitching-staf heeft nu 31 1/3 opeenvolgende puntloze innings gegooid.

(11 april)

Speelschema, Standen & Uitslagen
Beide ploegen kregen vanavond een paar vroege scoringskansen, maar de wedstrijd bleef in de eerste vijf innings puntloos. Amsterdam Pirates opende daarna de score in de zesde, voegde een punt toe in de achtste en won met 2-0 om tot hun derde opeenvolgende shutout te komen.

Voor de tweede keer in hun vier tot nu toe gespeelde wedstrijden 'outhitte' HCAW de tegenstander. Op zaterdag 'outhitte' de ploeg Curaçao Neptunus met 11-9, maar verloor met 7-4. Vanavond had HCAW met 7-5 meer honkslagen dan Pirates, maar stond opnieuw met lege handen. HCAW is nu de enige ploeg zonder overwinning.

Amsterdam-starter Rob Cordemans had zeven strikeouts nodig om de historische mijlpaal van 2.000 te bereiken. De rechtshander gooide eenmaal drie slag in de eerste inning en voegde twee strikeouts toe in de tweede slagbeurt. Zodoende had hij er dus nog vier nodig uit negen te maken nullen in de volgende drie innings, want de verwachting was dat hij niet langer dan vijf innings zou gooien. Het is nog vroeg in het seizoen en het was koud, dus de meeste werpers gooien nog op pitch-counts, vooral doordat alle teams een korte seizoensvoorbereiding hadden vanwege de ongunstige weersomstandigheden in maart. Toen Cordemans nog eens twee slagmensen met drie slag uitschakelde in de derde inning om zijn totaal op vijf te brengen, leek het bereiken van de 2.000 strikeouts vanavond realiseerbaar. In de vierde gooide de veteraan zijn zesde strikeout, maar de zevende kwam vanavond niet. Zoals was verwacht verliet Cordemans de heuvel na vijf innings. Het is vrijwel zeker dat hij komende donderdag weer de starter zal zijn voor Pirates en Cordemans kan dat het historische totaal bereiken in de opener tegen Neptunus, de club bij wie hij in 1994 in de Hoofdklasse debuteerde.

HCAW kwam driemaal in scoringspositie op Cordemans. In de tweede inning, met twee uit en Patrick Bok (velderskeus) op het eerste honk kreeg Oliver van der Wijst Severino vier wijd, maar Cordemans sloot af met een strikeout.

In de derde inning, met één uit, sloegen Jeandro Tromp en Bob van der Meer een honkslag. Met twee uit schoven de twee op na een wilde worp, maar strandden op het tweede en derde honk.

En in de vijfde opende Berend Ruben met vier wijd, schoof op na een opofferingsstootslag van Renaigel Martis, maar bleef achter op het tweede honk.

Amsterdam Pirates kreeg hun eerste loper in scoringspositie op linkshander Chris Pfau in de 2e3. Rashid Gerard begon toen met vier wijd. Met twee uit sloeg Linoy Croes een grounder naar korte stop Oliver van der Wijst Severino, die een kans leek te hebben een nul te maken op zowel het tweede als het eerste honk. Echter, er was een korte twijfel, mogelijk vanwege de transfer van de bal, waardoor er uiteindelijk waar ook geen nulkans meer was en dus bereikte Croes het honk met een infield-hit. Een strikeout sloot de inning daarna af.

...Rob Cordemans gooide zesmaal drie slag...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
Pirates kreeg de grootste kans de score te openen in de vierde toen het de honken vol kreeg met nul uit, maar niet scoorde! Gilmer Lampe begon met een infield-hit, waarna Denzel Richardson en Kenny Berkenbosch beiden vier wijd kregen. Hoewel de voorgaande twee slagmensen vier wijd hadden gekregen koos volgden slagman Max Clarijs ervoor op de eerste bal te slaan en werd uitgevangen door rechtsvelder Ruendrick Piternella. Op de vangbal in kort rechtsveld vertrok Lampe aanvankelijk vanaf het derde honk, stopte kort, maar rende door richting plaat en werd daar uitgetikt door catcher Rodney Daal op de aangooi van Piternella om een dubbelspel te completeren. Een grounder van Rashid Gerard maakte toen een einde aan wat een productieve slagbeurt had kunnen zijn.

In de 1e6 nam Nick Veltkamp de pitching bij Amsterdam over en zag HCAW een loper op het tweede honk achterlaten.

Even later opende Amsterdam de score in hun zesde slagbeurt. Niels van Weert begon met een tweehonkslag en Gilmer Lampe volgde met een honkslag. Dat leidde tot een werperswissel. De debuterende Arij Fransen nam het over van Chris Pfau. Hij kreeg een vangbal, waarna hij werd gesteund met een dubbelspel.

HCAW kwam dicht bij de gelijkmaker in de 1e7. Oliver van der Wijst Severino begon met een honkslag, stal het tweede honk en bereikte het derde honk met één uit na een opofferingsstootslag van Renaigel Martis, maar bleef daarna achter.

HCAW maakte hun derde dubbelspel van de avond in de zevende inning en kwam vervolgens weer op de honken in de achtste op reliever Mike Groen. Hij kreeg een lead-off single tegen van Bob van der Meer, maar die ging uit bij een steelpoging.

In de 2e8 verdubbelde Pirates de voorsprong. Met één uit kreeg Linoy Croes vier wijd. Met twee uit nam Oscar Meuris de pitching over bij HCAW, maar hij zag Croes het tweede honk stelen en daarna opschuiven na een wilde worp. Hierna kreeg Gilmer Lampe vier wijd. Vervolgens bracht Denzel Richardson Croes binnen met een honkslag. Lampe probeerde een extra honk op te schuiven, maar werd uitgeschakeld wat een einde aan de inning maakte.

Met een 2-0 voorsprong beklom Tom Stuifbergen de heuvel voor de thuisploeg in de 1e9. De rechtshander kreeg een lead-off single tegen van Ruendrick Piternella, maar de Amsterdamse verdediging maakte daarna een dubbelspel. Na vier wijd voor de volgende slagman, sloot Stuifbergen af met een strikeout om een einde te maken aan de wedstrijd en zijn tweede save te verdienen.


...De zon gaat onder op een koude donderdagavond in Amsterdam...

...Links: Kijkend naar het scorebord ziet Rob Cordemans dat hij zijn 2.000e strikeout nadert...
...Rechts: Cordemans schakelt zijn 6e slagman uit met drie slag in de 4e inning...
(© Alle Foto's: Marco Stoovelaar)L&D Amsterdam Pirates - HCAW 2-0
RHE
HCAW000000000-071
L&D Amsterdam Pirates00000101X-250
pitchers HCAWinn.SOBBHRER
Chris Pfau, L (0-2)5 (*)64411

Arij Fransen2.211-11

Oscar Meuris0.1-11--
(*) - Pfau gooide op twee slagmensen in de zesde inning

pitchers Piratesinn.SOBBHRER
Rob Cordemans5623--

Nick Veltkamp, W (1-0)2--2--

Mike Groen, H (1)11-1--

Tom Stuifbergen, SV (2)1111--
Box Score
Play-by-Play
Stand
Uitslagen
Programma
Team Rosters
Umpires: HP-Winfried Berkvens, 1B-Niek Elshof, 3B-René Ras.
Official Scorer-Brigitta Zaal.
Play-by-Play Scorer-Karin Pieneman.
Technical Commissioner-Fred van Groningen Schinkel.
Public Address Announcer-Richard de Wolff.
Scoreboard Operator-Jolande Bierman.
Aanvangstijd-19:30 uur.
Speeltijd-2:41 uur.
Locatie-Pirates Honkbalstadion, Sportpark 'Ookmeer', Amsterdam.

Game Notes:
Arij Fransen (HCAW) debuteert in de Hoofdklasse.
Weersomstandigheden bij aanvang: Bewolkt, 9° C; windrichting noord-noordoost;
windsnelheid 23 kmu; windkracht 4 Bft; luchtvochtigheid 49%.
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2019 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.