Grand Slam * Stats & News
Updated: 11 augustus 2019
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2019
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Internationaal Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2019 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto: Robert Bos)

Nederlands Onder-23 Team sluit af met No-Hitter; Eindigt op 6e plaats
English

PRAAG (TsjechiŽ) - Het Nederlands Under-23 Team heeft het tweede U23 Europees Kampioenschap op zondag (11 augustus) afgesloten met een ruime 14-0 overwinning tegen KroatiŽ. Met deze winst eindigde Nederland op de zesde plaats 'overall'. En dat is een bijzonder teleurstellend resultaat, want de ploeg werd uitgeschakeld voor de top-vier en dus onttroond als Europees kampioen. Bovendien miste de ploeg de kans zich te kwalificeren voor deelname aan de U23 World Cup van volgend jaar in Mexico.

In de wedstrijd van vandaag kwam de Nederlandse ploeg tot tien honkslagen en scoorde 14 punten. In de voorgaande vier wedstrijden samen kwam de ploeg niet verder dan elf honkslagen en scoorde negenmaal. Voor het duel van vandaag was het teamslaggemiddelde slechts .131. Tijdens de wedstrijd werd daar verhoogd naar .165.

Drie pitchers gooiden vandaag samen een No-Hitter in de 5-inning wedstrijd tegen KroatiŽ. Taylor Clemensia homerde en sloeg vijf punten binnen.

Ook op zondagochtend/middag won Groot-BrittanniŽ nipt met 3-2 van OekraÔne om op de vijfde plaats te eindigen. Wanneer OekraÔne zou hebben verrast met een overwinning had Nederland mogelijk de vijfde plek kunnen innemen.

In de middag kwam BelgiŽ tot een 2-0 shutout tegen Frankrijk om beslag te leggen op het brons.

Zondagavond stond Duitsland tegenover TsjechiŽ in de Finale. Duitsland won zaterdag met 10-0 in hun Halve Finale tegen BelgiŽ. 's Avonds speelden de Tsjechn een thriller tegen Frankrijk in de andere Halve Finale. De Tsjechen stond halverwege de vierde inning met 5-3 achter, maar leidden met 10-5 toen de zevende en laatste inning van start ging. Frankrijk kwam tot een rally van vier punten om de achterstand terug te brengen naar slechts 10-9 en had nog altijd de honken vol met nul uit. Maar het tiende (en mogelijk elfde) punt kwam niet, want een gedwongen nul op de plaat, een strikeout en een groundout maakten een einde aan de wedstrijd.

TsjechiŽ won de Finale met 4-1.

(11 augustus)

Eindstand:
1. TsjechiŽ, 2. Duitsland, 3. BelgiŽ, 4. Frankrijk, 5. Groot-BrittanniŽ, 6. Nederland, 7. OekraÔne, 8. KroatiŽ.
Nederland opende de wedstrijd met een 9-run rally in de eerste helft van de eerste inning, waarna vijf runs werden toegevoegd in de tweede slagbeurt. Daarna stopte het scoren. In de laatste drie slagbeurten van de wedstrijd werd Oranje puntloos gehouden en sloeg nog maar twee honkslagen.

In de openingsslagbeurt kwamen veertien Nederlandse slagmensen aan slag tegenover twee Kroatische werpers. De lange 9-run rally begon met een lead-off stootslag-honkslag van Julian Rip op de eerste worp van starter Anton Lekic. Volgende slagman Oliver van der Wijst Severino sloeg ook op de eerste worp, maar werd uitgevangen. Nadat Rip het tweede honk had gestolen kreeg Taylor Clemensia vier wijd, waarna de score werd geopend toen Koen Halderman volgde met een 2-run triple.

...Taylor Clemensia sloeg een 3-run homerun en had 5 RBI's...
(© Foto: Robert Bos)
Hierna kreeg Jules Cremer vier wijd en voegde een Bob van der Meer 2-run single toe. Na een vrije loop voor Tommy van de Sanden leverde Delano Selassa een puntscorende tweehonkslag af. Met twee uit werd een punt gescoord op een wilde worp, waarna Rip vier wijd kreeg in zijn tweede slagbeurt in de inning. Dat leidde tot een werperswissel, want Duje Papic nam het over van Lekic. Die kreeg de honken vol toen hij Oliver van der Wijst Severino met een worp raakte. Nog eens twee punten werden hierna gescoord toen Taylor Clemensia een honkslag sloeg. Met lopers op het eerste en derde honk zorgde een fout op een grounder van Koen Halderman voor het negende punt.

Nederland verhoogde de stand met een 5-run rally on drie hits met twee uit in de tweede slagbeurt. Bob van der Meer begon met vier wijd. Hij schoof op na een wilde worp en een vangbal, waarna hij scoorde toen een line drive van Delano Selassa werd gevangen, zodat het een opofferingsslag werd. Met twee uit sloeg Jeandro Tromp een honkslag en kreeg Julian Rip vier wijd. Een punt werd toegevoegd toen volgende slagman Oliver van der Wijst Severino een tweehonkslag sloeg. Met lopers op het tweede en derde honk werd Borna Strelec de derde Kroatische werper. Hij werd begroet met een 3-run homerun van Taylor Clemensia.

In het restant van de wedstrijd hield Strelec Nederland puntloos. Na drie nullen op rij in de derde inning kreeg Strelec een lead-off single tegen van Delano Selassa in de vierde, maar schakelde daarna de volgende drie slagmensen weer uit. In de vijfde gooide hij vier wijd op Clemensia en kreeg een honkslag tegen van Halderman. Dit keer volgden een 'force play-grounder', een vangbal en een groundout.

KroatiŽ kreeg vijf honklopers op drie Nederlandse pitchers. In de eerste inning, op starter Matz Schutte, bereikte lead-off hitter Amos Belin het honk na een fout. Maar met twee uit werd hij gedwongen uitgeschakeld op het tweede honk.

Schutte kreeg drie opeenvolgende nullen (twee strikeouts) in de tweede inning. Hij werd hierna opgevolgd door Mike Groen in de derde. Doordat Schutte niet het vereiste aantal innings gooide kreeg hij een 'no-decision', terwijl Groen de winst achter zijn naam kreeg.

Groen kreeg eveneens drie opeenvolgende nullen met twee strikeouts in de derde inning. De rechtshander raakte daarna lead-off hitter Karlo Kos met een worp in de vierde, maar schakelde daarna weer drie slagmensen uit.

Gilian Wernet gooide de vijfde inning voor Nederland. Met ťťn uit gooide hij vier wijd op Antonio Horvatic. Maar die werd gedwongen uitgeschakeld, waarna Wernet het duel afsloot met een strikeout.KroatiŽ - Nederland 0-14 (5 inn.)
RHE
Nederland95000 -14101
KroatiŽ00000 -001
pitchers Nederlandinn.SOBBHRER
Matz Schutte23----

Mike Groen, W (1-0)22----

Gilian Wernet121---

pitchers KroatiŽinn.SOBBHRER
Anton Lekic, L (0-1)0.214488

Duje Papic1-2354

Borna Strelec3.111311

Homerun: Nederland: Taylor Clemensia (1)(2e,3-run,2 uit,op Strelec).
Umpires: HP-Andrey Malinovskiy (OekraÔne), 1B-Blake Taylor (Groot-BrittanniŽ), 3B-Winfried Berkvens (Nederland).
Official Scorers-Romana KuckovŠ (TsjechiŽ), Jarka DuffkovŠ (TsjechiŽ), Dan KrejčiřŪk (TsjechiŽ).
Technical Commissioner-Jean-Marie Meurant (Frankrijk).
Aanvangstijd-11:00 uur.
Speeltijd-1:34 uur.
Locatie-Eagles Park, Praag (TsjechiŽ).Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2019 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.