Grand Slam * Stats & News
Updated: 11 september 2019
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2019
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Internationaal Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2019 by Marco Stoovelaar




(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Monique Dijkshoorn)

Nederlands Team naar Kwartfinale; Ademar Rifaela homert tweemaal
English

BONN (Duitsland) - Het Nederlands Honkbal Team verzekerde zichzelf van een plek in de Kwartfinale via een overtuigende 13-4 overwinning tegen Israël op woensdagmiddag (11 september), Dag 5 van het 35e Europees Kampioenschap. Met de winst was Nederland ook vrijwel zeker van de eerste plaats in Poule A, maar dat werd pas officiëel nadat de ploeg woensdagavond de gestaakte wedstrijd tegen Groot-Brittannië succesvol had uitgespeeld. Dat duel werd op zaterdag met een 10-2 voorsprong na acht innings gestaakt en dat werd ook de eindstand.

Israël speelde vier sterke wedstrijden voordat het tegenover Nederland stond en was nog ongeslagen. De ploeg is samengesteld uit Amerikaanse spelers met een Israëlische achtergrond, waarvan de meeste speelden (of nog spelen) in de Minor Leagues.

...De spelers en coaches van het Nederlands Team...
...luisteren naar de volksliederen...
(© Foto: Monique Dijkshoorn)
Het was de derde keer dat de twee teams tegen elkaar speelden. De voorgaande twee wedstrijden werden in 2017 gespeeld tijdens de World Baseball Classic in twee verschillende landen. In de Eerste Ronde van de Classic verloor Nedeland met 4-2 in Seoel (Zuid-Korea). De ploegen ontmoetten elkaar opnieuw in de Tweede Ronde in Tokyo (Japan). Dit keer boekte Nederland een overtuigende 12-2 overwinning in acht innings.

De Israel Association of Baseball werd opgericht in 1986 en sloot zich in 1995 aan bij de Europese Honkbal Confederatie. Het is de eerste keer dat Israël deelneemt aan een Europees Kampioenschap en om Duitsland te bereiken moest de ploeg afreizen naar twee landen. In juli won Israël Poule 2 van het Europees B-Kampioenschap in Blagoevgrad (Bulgarije) door de Finale tegen Rusland met 5-3 te winnen. Hierdoor plaatste de ploeg zich voor de Europese B-Kampioenschap Play-Off tegen de winnaar van Poule 1. Die Poule, gespeeld in Trnava (Slowakije), werd gewonnen door Litouwen, dat in de Finale met 7-5 te sterk was voor Oekraïne. Op 26-28 juli speelden Israël en Litouwen een best-of-three in Utena (Litouwen). Israël boekte twee overtuigende overwinningen (12-2, 15-0) om de Play-Off te winnen en zich als twaalfde en laatste ploeg te plaatsen voor het Europees Kampioenschap in Duitsland. In 2008, 2011 en 2014 had Israël ook deelgenomen aan kwalificatietoernooien voor een EK.

Voor vandaag was alles al beslist in Poule B. Italië stelde dinsdag al de eerste plaats veilig, terwijl Spanje zich toen van de tweede plek verzekerde. Ook op dinsdag plaatsten België en Frankrijk zich voor de Kwartfinales. Vandaag verloor België met 11-4 van Italië, zodat de eindstand in deze Poule bekend was. België eindigde op de vierde plek, Frankrijk werd derde.

In Poule A waren er nog verschillende mogelijkheden. Israël plaatste zich dinsdag voor de Kwartfinales, terwijl Zweden toen werd uitgeschakeld. Wanneer Nederland zou verliezen van Israël was er zelfs nog een theoretische mogelijkheid dat Oranje kon worden uitgeschakeld. In dat geval had de ploeg ook de wedstrijd tegen Groot-Brittannië moeten verliezen en op gelijke hoogte moeten eindigen met Tsjechië. Maar dat gebeurde niet. Nederland diende Israël de eerste nederlaag toe en bereikte daar de Kwartfinales.

Er was nog meer mogelijk in deze Poule. Eerder vandaag won de Britse ploeg met 13-7 van Zweden. Wanneer het Groot-Brittannië zou lukken om terug te komen van de 10-2 achterstand tegen Nederland en zou winnen, zou het ook de Kwartfinale bereiken. De winnaar van de avondwedstrijd tussen Duitsland en Tsjechië zou zich dan als vierde ploeg gaan plaatsen. Dat gebeurde ook niet. Nederland hield de 10-2 voorsprong vast en eindigde zodoende op de eerste plek in Poule A. Door de Nederlandse overwinning was ook Duitsland zeker van een plek in de Kwartfinale.

Voor de Britse ploeg was er hierna nog één laatste mogelijkheid over. Wanneer Duitsland 's avonds zou winnen van de Tsjechen, zou Groot-Brittannië doorgaan, omdat het met 4-3 van Tsjechië had gewonnen. Bij een Tsjechische overwinning zouden de Britten zijn uitgeschakeld, omdat zij met 1-0 hadden verloren van Duitsland. Wederom stond het Britse team met lege handen, want Tsjechië won met 10-6 om als laatste ploeg de Kwartfinales te bereiken.

Nederland opende het EK zaterdag in Solingen met een prima wedstrijd tegen Groot-Brittannië. Echter, met Nederland op een 10-2 voorsprong werd het duel na acht complete innings gestaakt vanwege duisternis, omdat er op de speellocatie in Solingen geen licht-installatie is. In deze wedstrijd stond Nederland halverwege de zevende inning met 10-0 voor, maar Groot-Brittannië scoorde toen en voorkwam daarmee een mercy-rule nederlaag. Zoals gezegd werd dat duel vanavond uitgespeeld en gewonnen.

Op zondag leed Nederland een verrassende 8-6 nederlaag tegen Tsjechië in Bonn. De ploeg speelde toen onder de maat en maakte vijf veldfouten. Voor de Tsjechen was dit de tweede overwinning en de eerste sinds 2012 tegen Nederland.

Op maandag herstelde Oranje zich prima en kwam tot een overtuigende 9-0 shutout-winst tegen Zweden. In dit duel had Donny Breek een sterk debuut en kwam tot tienmaal drie slag in zes innings, terwijl Sharlon Schoop vijf van de 18 Nederlandse honkslagen sloeg.

Op dinsdag boekte Nederland opnieuw een overtuigende overwinning door gastheer Duitsland met 8-1 te verslaan, dankzij een aanvallende show van linksvelder Ademar Rifaela (3 homeruns) en sterke pitching van Lars Huijer, die elfmaal drie slag gooide in 6 2/3 inning.

Nederland heeft een vrije dag op donderdag. Op vrijdag ontmoet de ploeg België in de Kwartfinale.

In de andere Kwartfinales op vrijdag ontmoet Israël Frankrijk, speelt Spanje tegen Tsjechië en staat gastheer Duitsland tegenover Italië.

De winnaars van deze wedstrijden plaatsen zich niet alleen voor de Halve Finale, maar gaan ook naar het Olympisch Kwalificatie Toernooi volgende week in Italië.

(11 september)

Compleet speelschema Europees Kampioenschap
Compleet voorlopog speelschema Olympisch Kwalificatie Toernooi




Nederland vs. Israël

De Oranje-slagmensen zorgden weer voor een aanvallende show op een regenachtigd woensdagmiddag op het hoofdveld in Bonn. Dit keer kwam de ploeg tot 14 honkslagen, waaronder drie van Calten Daal en Ademar Rifaela. En er waren vier homeruns, twee daarvan op naam van Rifaela, die er dinsdag ook al drie had geslagen tegen Duitsland.

Aanvankelijk was het Israël dat de score opende en met 2-0 voorstond na de eerste twee innings, maar Nederland kwam langszij in de derde slagbeurt en had daarna twee productieve rallies in de vijfde en zevende inning, waarin totaal tien punten werden gescoord.

...Kalian Sams warmt op voor de wedstrijd...
...voor het scorebord in het rechtsveld...
(© Foto: Monique Dijkshoorn)
In de eerste helft van de eerste inning kwam Nederland in scoringspositie, maar kon de score niet openen op de 40-jarige starter Shlomo Lipetz, de enige speler op het roster die werd geboren en opgroeide in Israël. Lipetz was ook bij de ploeg tijdens de World Baseball Classic in 2017. Met één uit gooide de rechtshander vier wijd op zowel Roger Bernadina en Curt Smith, waarna een binnenhoog volgde. Dat bracht Ademar Rifaela in het slagperkt die de avond ervoor driemaal homerde tegen Duitsland. Rifaela dreunde de bal naar diep linksveld waar het speeltuig net voor de omheining werd gevangen door Rob Paller.

In de tweede helft van de eerste inning scoorde Israël tweemaal op veteraan rechtshander Rob Cordemans, die deelneemt aan zijn twaalfde Europees Kampioenschap sinds hij in 1995 in de Nationale Ploeg debuteerde. De 44-jarige Cordemans begon met een strikeout, maar volgde met vier wijd voor Blake Gaillen. Dat werd gevolgd door een homerun van Danny Valencia. Zoals altijd hield Cordemans het hoofd koel, herstelde en schakelde de volgende slagman met drie slag uit. Na vier wijd voor volgende slagman Ty Kelly, maakte een grounder een einde aan de slagbeurt.

De 34-jarige Danny Valencia, hij was de designated hitter, is de meest ervaren speler op het Israëlische roster. Tussen 2010 en 2018 speelde hij in 864 Major League-wedstrijden, sloeg 96 homeruns, scoorde 360 punten en sloeg er 397 binnen. Valencia, een infielder, speelde voor Minnesota Twins (2010-2012), Boston Red Sox (2012), Baltimore Orioles (2013), Kansas City Royals (2014), Toronto Blue Jays (2014-2015), Oakland A's (2015-2016), Seattle Mariners (2017) en opnieuw Baltimore Orioles (2018). Hij was één van de basisspelers bij Minnesota in 2011 (154 wedstrijden), Oakland in 2016 (130 wedstrijden) en Seattle in 2017 (130 wedstrijden). Vorig jaar nam hij deel aan 78 wedstrijden voor Baltimore, waarna hij in augustus 2018 werd 'released'.

Nederland werd op rij uitgeschakeld in de 1e2 toen het ook weer eens begon te regenen in Bonn. Even later kwam Israël weer in scoringspositie. Simon Rosenbaum begon met een honkslag. Hierna sloeg Zach Penprase een line drive, maar die werd gevangen door rechtsvelder Kalian Sams. Met één uit raakte Tal Erel met een worp, maar de slagbeurt werd afgesloten met een dubbelspel.

Catcher Tal Erel speelde in 2017 voor het tweede team van UVV in de Nederlandse competitie. Op 13 mei van dat jaar werd Erel als pinch-runner ingezet tijdens een wedstrijd van het eerste team in de Hoofdklasse tegen DSS. Echter, dat duel werd ongeldig verklaard, omdat Erel niet of het officiële teamroster stond en dus een ongerechtigde speler was. Zes dagen later, nu spelend voor het tweede team, brak Erel zijn dijbeen tijdens een sliding richting eerste honk.

Nederland begon het duel om te draaien vanaf de derde inning. Terwijl het wat harder begon te regenen kwam Oranje langszij. Dwayne Kemp begon met vier wijd en Calten Daal kwam op het honk na een stootslag-honkslag. De twee schoven op na een grounder van Roger Bernadina. Het eerste punt werd vervolgens gescoord op een opofferingsslag van Curt Smith, waarna de gelijkmaker werd aangetekend toen Daal de thuisplaat kreeg toegewezen na schijn.

Israël bereikte het honk weer in de 2e3, maar bleef puntloos. Met één uit kwam Danny Valencia na een fout op het honk en met twee uit sloeg Ty Kelly een honkslag. Cordemans sloot af met een strikeout.

Een opmerkelijke situatie volgde in de 1e4 en dat had op dat moment zeer kostbaar kunnen zijn voor Nederland. Ademar Rifaela begon met een tweehonkslag en bereikte het derde honk na een honkslag van Hendrik Clementina. Zodoende had Oranje een prima kans de leiding te nemen door eenmaal, misschien wel tweemaal te scoren. Maar dat veranderde even later heel snel. Volgende slagman Yurendell De Caster sloeg een pop-fly in kort rechtsveld waar tweede honkman Zach Penprase de bal ving. Rifaela was van het honk af op het moment dat de vangbal werd gemaakt en liep langzaam terug naar het derde honk. Dat werd opgemerkt door Penprase, die zich omdraaide en de bal naar derde honkman Nick Rickles gooide en die ontving hij net op tijd voordat Rifaela was teruggekeerd. En dus was hij uit in dit dubbelspel op een pop-fly achter het infield! Wanneer het dubbelspel niet zou zijn gemaakt had Rifaela even later zeker gescoord op de hiernavolgende uithaal van Kalian Sams naar diep rechtsveld waar de bal net voor het hek werd gevangen. Maar dat leverde nu de derde nul op en dus bleef de stand op 2-2 staan.

...Ademar Rifaela wordt begroet door Sharlon Schoop (15)...
...en Hendrik Clementina na zijn 1e homerun...
(© Foto: Monique Dijkshoorn)
Nadat Israël op rij was uitgeschakeld in de 2e4 draaide het duel definitief om, want Nederland kwam tot een rally van vier punten in de 1e5. Dwayne Kemp dreunde de bal diep het linksveld in voor een lead-off triple. Daar rende Rob Paller naar achteren, leek de bal te gaan vangen, maar knalde tegen de omheining en verloor de controle over de bal. Met Kemp op het derde honk werd Calten Daal geraakt door een worp. Roger Bernadina volgde met een honkslag. Kemp scoorde het leidende punt en Daal schoof op naar het derde honk, maar liep te ver door en werd uitgetikt door derde honkman Nick Rickles op de aangooi van rechtsvelder Mitch Glasser. En dat was opnieuw wat een kosbare nul op de honken had kunnen zijn voor Nederland. Maar nadat een pop-fly de tweede nul had opgeleverd ging de inning alsnog naar Oranje. Bernadina scoorde vanaf het tweede honk toen er een fout werd gemaakt op een hit-and-run grounder van Sharlon Schoop. Hierna sloeg Ademar Rifaela de bal diep het rechts/midveld in voor een 2-run homerun, zijn vierde in twee dagen! Hiermee maakte hij zijn honkloop-blunder van de voorgaande slagbeurt weer goed. Er volgde een werperswissel, want Jon Moscot nam het over. Hij kreeg een inning-afsluitende vangbal, maar Nederland stond nu met 6-2 voor.

In de 1e5 nam Mike Bolsenbroek de Nederlandse pitching over. Hij werd begroet met een lead-off double van Mitch Glasser, maar voorkwam tegenpunten. Met één uit sloeg Danny Valencia een line drive richting rechtsveld, maar die werd gevangen door Kalian Sams, die verdedigend een sterke wedstrijd speelde en ook aanvallend bijdroeg. Een pop-fly maakte een einde aan de slagbeurt.

Nederland kreeg een honkloper in de 1e6 toen het ook weer heviger begon te regenen. Met één uit sloeg Kalians Sams de bal diep het rechtsveld in, maar de bal werd net voor de omheining gevangen. Dwayne Kemp volgde met een honkslag, maar strandde op het eerste honk.

Israël was succesvoller in de zesde inning toen er tweemaal werd gescoord op Bolsenbroek om de achterstand terug te brengen naar 6-4. De rechtshander begon met vier wijd voor lead-off hitter Ty Kelly. Met één uit gooide hij ook vier wijd op pinch-hitter Benjamin Wanger, waarna de honken vol kwamen te staan na een honkslag van Zach Penprase. Hierna volgde een grounder richting derde honk van Tal Erel. Derde honkman Dwayne Kemp verwerkte de hard geslagen bal goed, draaide even om zijn as en probeerde vervolgens een gedwongen nul op het tweede honk te maken waar Penprase veilig arriveerde. Hij had misschien beter voor de zekere nul op het eerste honk kunnen kiezen, want nu was iedereen safe. En dus kwam Kelly tot scoren en bleven de honken vol staan. Bolsenbroek schakelde de volgende slagman met drie slag uit, maar Israël voegde even later weer een punt toe na een honkslag van Blake Gaillen. Penprase werd ook doorgestuurd om te scoren, maar hij werd op de plaat uitgeschakeld na een uitstekende aangooi van rechtsvelder Kalian Sams en dat eindigde de inning.

Nederland sloeg vervolgens toe met een 6-run rally op zes honkslagen (drie homeruns) in de 1e7 om een overtuigende 12-4 voorsprong te nemen. Nieuwe werper Dean Pelman kwam al snel in de problemen. Hij kreeg een lead-off single tegen van Roger Bernadina, waarna vier wijd volgde voor Curt Smith. De twee schoven op na een doorgeschoten bal, maar konden niet opschuiven op een grounder van Sharlon Schoop. Maar hierna toonde Oranje weer de nodige aanvallende slagkracht, want Ademar Rifaela (3-run) en Hendrik Clementina (solo) sloegen back-to-back homeruns. Voor Rifaela was dit zijn tweede homerun en dat leverde hem twee opeenvolgende 'multi-homerun games' op. Yurendell De Caster volgde met een infield-hit en dit keer was het Kalian Sams, die de bal over de omheining dreunde langs de linksveld-lijn voor een 2-run homerun. Sams was al in de buurt gekomen in zijn vorige slagbeurt, maar dit keer reisde de bal over de juiste afstand en dat zette Nederland op een 12-4 voorsprong. Echter, het verschil van 10 punten om het duel via de mercy-rule te kunne afsluiten werd niet bereikt.

...Tom Stuifbergen sloot af en was de winnende werper...
(© Foto: Monique Dijkshoorn)
Nadat nieuwe pitcher Juan Carlos Sulbaran drie nullen op rij had gekregen in de 2e7 voegde Nederland nog een punt toe in de 1e8 op nieuwe pitcher Eric Brodkowitz. Ook hij kreeg snel de honken vol. Curt Smith begon met vier wijd, Sharlon Schoop kwam na een fout op het honk en ook Ademar Rifaela kreeg een vrije loop. Smith scoorde even later op een grounder van Dashenko Ricardo, die in de zevende inning in het duel was gekomen als nieuwe catcher. Met twee uit kwamen de honken weer vol te staan na vier wijd voor Kalian Sams, maar drie lopers bleven achter toen Dwayne Kemp werd uitgevangen.

In de 2e8 beklom Tom Stuifbergen de heuvel voor Nederland. Hij zag lead-off hitter Rob Paller een line drive langs de rechtsveld-lijn slaan. Maar daar maakte Kalian Sams een schitterende diving catch. Twee grounders sloten de slagbeurt af.

Nederland kreeg nog één honkloper in de 1e9 op nieuwe pitcher Jake Rosenberg. Calten Daal opende met een honkslag in diep linksveld. Hij werd hierna in een dubbelspel uitgeschakeld toen een line drive van Roger Bernadina werd gevangen door tweede honkman Mitch Glasser, die deze positie in de zevende inning had overgenomen.

In de 2e9 kreeg Tom Stuifbergen drie opeenvolgende nullen om de wedstrijd mee af te sluiten. Stuifbergen kreeg de winst op zijn naam. Startende werper Rob Cordemans verliet de heuvel met een 6-2 voorsprong, maar gooide slechts vier innings. Een starter kan alleen winnende werper worden als hij vijf complete innings gooit. In situaties zoals deze, wanneer de leidende ploeg voor blijft staan, zal de Official Scorer de winst toekennen aan de werper die meest doeltreffend gooit in het restant van de wedstrijd.

Met de winst tegen Israël plaatste Nederland zich officiëel voor de Kwartfinales. En vrijwel zeker werd de eerste plaats in Poule A daarmee ook veilig gesteld. Echter, er was nog een kleine kans dat Oranje op de tweede plaats zou eindigen. Maar dat kon alleen maar als Groot-Brittannië er in zou slagen een 10-2 achterstand weg te werken in het restant van de gestaakte wedstrijd. De negende inning van dat duel, dat zaterdag werd afgebroken wegens duisternis, werd zo'n drie kwartier na afloop van deze wedstrijd gespeeld.

Voor Nederland speelden:
Calten Daal (2B, 3-uit-5), Roger Bernadina (CF, 2-uit-5), Curt Smith (1B, 0-uit-2), Sharlon Schoop (SS, 0-uit-5), Ademar Rifaela (LF, 3-uit-4), Hendrik Clementina (C, 2-uit-4), Dashenko Ricardo (C, 0-uit-1), Yurendell De Caster (DH, 1-uit-5), Kalian Sams (RF, 1-uit-4), Dwayne Kemp (3B, 2-uit-4) en pitchers Rob Cordemans, Mike Bolsenbroek, Juan Carlos Sulbaran en Tom Stuifbergen.


...Links: De Oranje-coaches begroeten elkaar tijdens de introducties voor de wedstrijd...
...Links naar rechts: Manager Evert-Jan 't Hoen, Bench Coach Sharnol Adriana, 1B Coach Wim Martinus (34),...
...Pitching Coach Robin van Doornspeek, 3B Coach Ben Thijssen (44) en Hitting Coach Sidney de Jong...
...Rechts: Managers Evert-Jan 't Hoen en Eric Holtz begroeten elkaar...

...De umpires, spelers en coaches luisteren naar de Volksliederen...

...Links: Rob Cordemans startte voor Nederland...
...Rechts: Yurendell De Caster maakt contact in de 2e inning...

...Links: Catcher Hendrik Clementina kijkt naar de dug-out om de tekens te checken...
...Rechts: Curt Smith slaat een opofferingsslag in de 3e inning...

...Links: Dwayne Kemp scoort op de opofferingsslag van Curt Smith in de 3e inning...
...Rechts: Hendrik Clementina keert terug tijdens een pick-off richting 1e honk in de 4e inning...
...1e honkman Simon Rosenbaum; De Kroatische umpire Tomislav Ozimec overziet de actie...

...Links: Mike Bolsenbroek nam de pitching over in de vijfde inning...
...Rechts: Ademar Rifaela wordt begroet door Curt Smith en Roger Bernadina na zijn 2e homerun in de 7th inning...
...Links staat de Duitse Home Plate Umpire Jens Waider...

...Links: Hendrik Clementina loopt over de honk na zijn homerun in de 7e inning...
...Rechts: Yurendell De Caster (77) loopt voor Kalian Sams, die net de 3e homerun heeft geslagen in de 7e inning...

...Einde wedstrijd...
(© Alle Foto's: Monique Dijkshoorn)



Israël - Nederland 4-13
RHE
Nederland002040610-13141
Israël200002000-462
pitchers Nederlandinn.SOBBHRER
Rob Cordemans442322

Mike Bolsenbroek212322

Juan Carlos Sulbaran11----

Tom Stuifbergen, W (1-0)21----

pitchers Israëlinn.SOBBHRER
Shlomo Lipetz, L (0-1)4.213663

Jon Moscot1.1--1--

Dean Pelman1-1666

Eric Brodkowitz113-11

Jake Rosenberg1--1--

Homeruns: Nederland: Ademar Rifaela 2 (5)(5e,2-run,2 uit,op Lipetz; 7e,3-run,1 uit,op Pelman), Hendrik Clementina (1)(7e,solo,1 uit,op Pelman), Kalian Sams (1)(7e,2-run,1 uit,op Pelman); Israël: Danny Valencia (1)(1e,2-run,1 uit,op Cordemans).
Scores
Schedule
Umpires:
HP-Jens Waider (Duitsland), 1B-Tomislav Ozimec (Kroatië), 3B-Oswald Tscharf (Oostenrijk).
Official Scorers:
Gesa Köhler (Duitsland), Felix Dosch (Duitsland), Marc Zang (Duitsland).
Technical Commissioner-Luis Redin (Spanje).
Aanvangstijd-15:05 uur.
Speeltijd-2:48 uur.
Locatie-Veld #1, Baseballstadion Rheinaue, Bonn (Duitsland).

Game Notes:
35e Europees Kampioenschap Honkbal.
3e wedstrijd in de historie tegen Israël.
Tweede overwinning in de historie tegen Israël.
Weersomstandigheden bij aanvang: Zwaarbewolkt, 17,5° C; windrichting west;
windsnelheid 14 kmu; windkracht 3 Bft; luchtvochtigheid 54%.




Nederland vs. Groot-Brittannië

Zo'n drie kwartier na afloop van de wedstrijd tegen Israël kwam Nederland opnieuw in actie. De ploeg verhuisde van Veld #1 naar Veld #2 op de hoofdlocatie in Bonn om het duel uit te spelen tegen Groot-Brittannië, dat na acht innings werd gestaakt op zaterdag, de eerste speeldag van het toernooi. De wedstrijd werd gespeeld in Solingen en Nederland stond met 10-2 voor, maar na acht complete innings werd de ontmoeting gestopt vanwege duisternis.

Er was slechts één inning nodig om het duel uit te spelen en dat gebeurde vanavond. De twee teams stonden slechts elf minuten op het veld en de stand veranderde niet meer. Zodoende werd de winst officiëel en dus legde Nederland beslag op de eerste plaats in Poule A. Door dit resultaat plaatste ook Duitsland zich voor de Kwartfinales.

Het toeval wil dat de drie umpires die waren aangesteld voor de oorspronkelijke wedstrijd op zaterdag in de gelegenheid waren het duel af te maken. Kort ervoor leidde hetzelfde trio de wedstrijd tussen Nederland en Israël.

Toen de wedstrijd werd hervat beklom Gary Davison de heuvel voor Groot-Brittannië. Hij begon met vier wijd voor Kalian Sams, maar hierna volgde een dubbelspel op een grounder van pinch-hitter Dashenko Ricardo. Er werd nog één Oranje-honkslag toegevoegd en het was Ademar Rifaela die daarvoor verantwoordelijk was en zijn sterke aanvallende spel daarmee voortzette. Rifaela strandde, want een vangbal sloot de slagbeurt af.

In de 2e9 keerde Shairon Martis terug als werper voor Nederland. Afgelopen zaterdag had hij de pitching in de zevende inning overgenomen en kreeg de twee Britse punten tegen. Vandaag kreeg hij drie opeenvolgende nullen en sloot af met een strikeout. Doordat hij de laatste drie innings in de wedstrijd gooide kreeg hij een save op zijn naam.

Voor het Nederlands Team speelden:
Dwayne Kemp (DH, 0-uit-5), Roger Bernadina (CF, 1-uit-5), Curt Smith (1B, 1-uit-4), Kalian Sams (RF, 2-uit-3), Sicnarf Loopstok (C, 1-uit-3), Hendrik Clementina (PH/C, 0-uit-1), Dashenko Ricardo (PH/C, 0-uit-1), Ademar Rifaela (LF, 2-uit-4), Sharlon Schoop (3B, 3-uit-5), John Polonius (SS, 2-uit-4), Calten Daal (2B, 2-uit-4) en pitchers Orlando Yntema en Shairon Martis.

Verslag van de oorspronkelijke wedstrijd op zaterdag.


...Shairon Martis (links) sloot de wedstrijd af, waarna de spelers het bereiken van de eerste plaats vieren...
(© Beide Foto's: Monique Dijkshoorn)


Great Britain - Netherlands 2-10
RHE
Nederland012014200-10142
Groot-Brittannië000000110-283
pitchers Nederlandinn.SOBBHRER
Orlando Yntema, W (1-0)6723--

Shairon Martis, SV (1)32-522

pitchers Groot-Brittanniëinn.SOBBHRER
Ethan Solomon, L (0-1)515844

Cody Chartrand1.1-5464

Daniel Cooper1.22-1--

Gary Davison1-11--

Uitslagen
Programma
Umpires:
HP-Jens Waider (Duitsland), 1B-Oswald Tscharf (Oostenrijk), 3B-Tomislav Ozimec (Kroatië).
Official Scorers:
7 september: Gerhard Gilk (Duitsland), Gesa Köhler (Duitsland), Thomas Sippenauer (Duitsland).
11 september: Felix Dosch (Duitsland), Philipp Würfel (Duitsland), Stephanie Winkler (Duitsland).
Technical Commissioners-Stephen Lesfargues (Franrijk) (7 sept.), Frantisek Bunta (Slowakije) (11 sept.).
Aanvangstijd-17:15 uur (7 sept.), 18:32 uur (11 sept.).
Speeltijd-2:43 uur (7 sept.), 11 minuten (11 sept.); Totaal: 2:54 uur.
Locatie 7 september-Stadion Am Weyersberg, Solingen (Duitsland) (1e t/m 8e inning).
Locatie 11 september-Veld #1, Baseballstadion Rheinaue, Bonn (Duitsland) (9e inning).

Game Notes:
35e Europees Kampioenschap Honkbal.
11e wedstrijd in de historie tegen Groot-Brittannië.
11e overwinning in de historie tegen Groot-Brittannië.
John Polonius en Hendrik Clementina debuteerden in het Nederlands Honkbal Team.
4-minuten 'rain-delay' bij het begin van de 3e inning.
Wedstrijd na 8 complete innings gestaakt vanwege duisternis op zaterdag 7 september in Solingen.
Wedstrijd uitgespeeld op woensdag 11 september op Veld #2 in Bonn.
Weersomstandigheden bij aanvang 7 september: Bewolkt, 15,8° C; windrichting noordwest;
windsnelheid 6 kmu; windkracht 1 Bft; luchtvochtigheid 88%.
Weersomstandigheden bij aanvang 11 september: Zwaarbewolkt, 16° C; windrichting zuid;
windsnelheid 10 kmu; windkracht 2 Bft; luchtvochtigheid 70%.




Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2019 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.