Grand Slam * Stats & News
Updated: 11 december 2019
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2019
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Internationaal Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2019 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Henk Seppen)

Didi Gregorius gaat spelen voor Philadelphia Phillies
English

PHILADELPHIA, Pennsylvania (USA) - Hoewel nog niet officiëel bevestigd of aangekondigd werd op dinsdag (10 december) door verschillende bronnen bericht dat Didi Gregorius in 2020 zal uitkomen voor Philadelphia Phillies. Volgens de berichten zal de in Amsterdam geboren korte stop een eenjarig contract tekenen ter waarde van 14 miljoen dollar. In de voorbije vijf seizoenen speelde Gregorius voor New York Yankees.

...Didi Gregorius in actie voor Nederland...
...tijdens de World Baseball Classic 2017...
(© Foto: Henk Seppen)
Didi Gregorius, die in februari 30 jaar wordt, was na afloop van het seizoen een Free Agent. Sindsdien circuleerden er al geruchten en berichten dat een nieuw contract bij de Yankees tot de mogelijkheden behoorde, maar ook een overeenkomst met een andere club. Philadelphia Phillies werd daarbij het vaakst genoemd, maar ook zijn oude ploeg Cincinnati Reds kwam regelmatig voorbij, net als Milwaukee Brewers. Op dinsdag (10 december) meldden meerdere bronnen dat Gregorius en Philadelphia tot een overeenkomst zijn gekomen, hoewel dat nog niet is bevestigd. Op maandag werd rechtshandige werper Zack Wheeler door Philadelphia gecontracteerd voor vijf jaar en 118 miljoen dollar.

Gregorius kwam in begin december 2014 bij New York Yankees door middel van een spelersruil tussen drie teams, waarbij ook Arizona Diamondbacks en Detroit Tigers waren betrokken. Gregorius maakte zijn Major League-debuut in 2012 toen hij in acht wedstrijden in actie kwam voor Cincinnati Reds. Na het seizoen 2012 werd de korte stop door Cincinnati geruild naar Arizona Diamondbacks. Daar werd hij een basisspeler en nam deel aan 103 wedstrijden tijdens het seizoen 2013. In 2014 speelde Gregorius in 80 wedstrijden voor D-Backs, waarna hij in het off-season werd geruild naar New York.

Bij Yankees werd Gregorius de opvolger van korte stop Derek Jeter, die in 2014 was gestopt na 20 seizoenen voor de ploeg te hebben gespeeld. Na een langzame start in 2015 deed Gregorius het uitstekend als korte stop voor New York, zowel verdedigend als aanvallend. Met zijn knuppel zorgde hij voor prestaties die geen enkele andere korte stop presteeerde in de historie van de Yankees. Hij werd een populaire speler bij de aanhang van de Yankees, maar ook binnen de ploeg.

Na het seizoen 2018 onderging Gregorius een Tommy John-ingreep. Hij miste daardoor Spring Training en keerde pas in juni terug op het veld. De links slaande Gregorius speelde in 82 wedstrijden, had het aanvallend lastig en sloeg slechts .238, maar liet wel 16 homeruns en 61 binnengeslagen punten noteren.

In zijn eerste seizoen in 'Yankees-pinstripes' speelde Gregorius in 155 wedstrijden en sloeg .265 met 56 binnengeslagen punten en negen homeruns. In de daaropvolgende drie seizoenen werden zijn prestaties beter en beter en kwam hij elk seizoen tot persoonlijke hoogtepunten. Hij sloeg .276, .287 en .268 in 2016, 2017 en 2018. Zijn productie van gescoorde punten in deze seizoenen steeg van 68 naar 73 naar 89. In deze drie seizoenen waren zijn RBI-totalen 70, 87 en 86, terwijl zijn homerun-totalen groeiden van 20 naar 25 naar 27. Tijdens deze seizoenen zorgde Gregorius voor verschillende korte stop-records in de rijke Yankees-historie. Vorig jaar sloeg hij twee grand slams en dat bracht zijn totaal op drie als speler van de Yankees. Met drie grand slam evenaarde Gregorius het club-record voor meeste grand slams door een korte stop. De enige andere Yankee-korte stop die dit presteerde was de legendarische Frankie Crosetti, die voor de ploeg uitkwam in 1932-1948. Gregorius was de eerste Yankees korte stop die twee grand slams in één seizoen sloeg.

...Didi Gregorius aan slag voor Nederland...
(© Foto: Henk Seppen)
In april 2018 voerde Gregorius de Major League aan in homeruns (10), binnengeslagen punten (30) en slugging average (.735) en werd uitgeroepen tot American League Player of the Month. De tien homeruns in de eerste maand van het seizoen waren de meeste door een Yankees korte stop sinds 1908. Gregorius was pas de vierde korte stop in de historie sindsdien die tien homeruns sloeg in de eerste 27 wedstrijden van een ploeg. Gregorius was ook pas de derde speler in de geschiedenis van de Yankees die acht of meer homeruns sloeg en 27 of meer RBI's had in de eerste 22 wedstrijden van een seizoen. De anderen zijn de legendarische Babe Ruth (1921) en Alex Rodriguez (2007). In 2017, met het slaan van 25 homeruns, brak Gregorius Jeter's team-record voor meeste homeruns door een korte stop. Hij is ook de Yankees-recordhouder voor korte stops met drie opeenvolgende seizoenen met 20 of meer homeruns. In het seizoen 2018 had hij het beste Veldgemiddelde van alle korte stops in de Major League met .987. In Game 2 van de American League Division Series van dit jaar werd Gregorius de eerste Yankees korte stop die een grand slam homerun sloeg in het 'postseason'.

Hoewel Gregorius drie productieve seizoenen (2016-2018) bij de Yankees had voor zijn blessure, kreeg hij van de club geen zogenoemd Qualifying Offer ter waarde van 17.8 miljoen dollar, nadat zijn contract na afloop van het seizoen afliep. Clubs kunnen een Qualifying Offer voor een eenjarige contractverlenging aanbieden aan spelers die nooit eerder zo'n aanbod hebben gehad en een heel seizoen op het team-roster hebben gestaan. Een speler heeft vervolgens tien dagen om dit aanbod te accepteren of af te wijzen en kan ondertussen ook in onderhandeling gaan met andere teams. Wanneer een speler het aanbod accepteert wordt hij gecontracteerd. Wanneer het wordt afgewezen wordt hij Free Agent. Wanneer een speler die een aanbod heeft afgewezen door een ander team wordt gecontracteerd dan zal die ploeg een Draft-keuze verliezen. Een Qualifying Offer is een eenjarig contract ter waarde van het gemiddelde van de 120 hoogste contracten van het voorgaande seizoen.

Doordat hij een eenjarig contract tekent bij Philadelphia zal Gregorius na afloop van het seizoen 2020 wederom Free Agent zijn. En wanneer hij komend jaar terugkeert naar zijn oude vorm zal zijn waarde weer stijden en kan hij daarna een lucratiever contract tekenen.

Bij Philadelphia wordt hij herenigd met Manager Joe Girardi, die de Yankees onder zijn hoede had in 2008-2017. Girardi's contract verliep in oktober 2017 en werd niet verlengd. Hij werd opgevolgd door Aaron Boone. Sinds 2018 werkte Girardi als analist voor MLB Network. In augustus van dit jaar werd Girardi benoemd tot Manager van Team USA voor de Premier12, maar hij stopte twee maanden later, omdat hij tot de kandidaten behoorde voor een managers-positie in de Major League. Op 24 oktober werd Girardi aangesteld als nieuwe Manager van Philadelphia Phillies. Daar werd hij de opvolger van Gabe Kapler, die op zijn beurt in november de nieuwe Manager werd van San Francisco Giants.

Didi Gregorius werd geboren in Amsterdam waar hij opgroeide, terwijl zijn vader Didi Gregorius (Sr.) verschillende seizoenen werper in de Hoofdklasse was bij Amsterdam Pirates.

Op 3 september 2013 bereikte Gregorius een mijlpaal. Op die dag speelde hij in zijn 100e Major League-wedstrijd en werd de eerste in Nederland geboren en opgegroeide speler die dit presteerde. Tot en met dit seizoen speelde Gregorius inmiddels in 851 Major League-wedstrijden. De overige in Nederland geboren en opgegroeide spelers zijn (in volgorde van debuut) Win Remmerswaal (22 wedstrijden), Rikkert Faneyte (80), Robert Eenhoorn (37), Rick van den Hurk (50) en Greg Halman (44). Tijdens het seizoen 2018 werd Gregorius de recordhouder in meeste gespeelde wedstrijden door een in Nederland geboren speler. Daarvoor was het record in handen van pitcher Bert Blyleven, die uitkwam in 692 wedstrijden in 22 seizoenen. Blyleven werd in 1951 geboren in Zeist, maar groeide op in de USA. Toen hij was ouder was groeide Gregorius op in Curaçao waar hij zich ontwikkelde tot een zeer talentvolle speler.

In 2009 en 2011 kwam Gregorius uit voor het Nederlands Honkbal Team tijdens een Wereldkampioenschap. In 2011 veroverde hij met Oranje de wereldtitel in Panama. Voor die prestatie kregen alle teamleden een Koninklijke Onderscheiding en werden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Hij speelde ook voor Nederland tijdens de World Baseball Classic 2017 en de Intercontinental Cup 2010 in Taiwan. In totaal speelde Gregorius in 39 wedstrijden voor het Nederlands Team.

(11 december)
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2019 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.