Grand Slam * Stats & News
Updated: 15 juli 2019
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2019
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Internationaal Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2019 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Henk Seppen & Robert Bos)

Nederland wint opener WPT tegen Japan na achterstand in 10e inning
English

ROTTERDAM - Het Nederlands Honkbal Team is de 17e editie van het World Port Tournament Baseball vrijdagavond (12 juli) begonnen met een 'come-from-behind' 6-5 overwinning tegen Japan in tien innings. Verschillende delen van het land werden gedurende de dag geteisterd door hevige regen- en onweersbuien. Dat leidde op verschillende plekken tot overstroomde straten en ander overlast. In de ochtend regende het ook in de Rotterdamse regio, maar het klaarde op en 's avonds waren de weersomstandigheden (en het veld) prima om te spelen.

...Manager Evert-Jan 't Hoen gebruikte 18 spelers...
(© Foto: Henk Seppen)
Oranje, onder leiding van Manager Evert-Jan 't Hoen, stond driemaal achter in de openingswedstrijd, die werd bijgewoond door zo'n 3.000 toeschouwers. De Nederlandse Manager zette vanavond 18 spelers in, waaronder zes werpers.

Japan nam de leiding voor het eerst in de eerste inning, maar Nederland kwam langszij in de tweede. Japan hernam de leiding in de derde slagbeurt en stond halverwege de zesde inning met 3-1 voor. Wederom wist Nederland langszij te komen door te scoren in de zesde en achtste inning om een verlenging af te dwingen.

In de 1e10 scoorde Japan tweemaal om er een 5-3 stand in hun voordeel van te maken. Maar ook dat was niet genoeg, want Nederland reageerde met drie punten in de eigen tiende slagbeurt. De ploeg won toen op een walk-off single van Gilmer Lampe.

Nederland speelt de volgende wedstrijd op zaterdagavond tegen de USA, aanvang 19:00 uur. 's Middags staat Japan tegenover Curaçao om 13:30 uur.

Chinese Taipei, het vijfde deelnemende team aan het toernooi, komt zondagavond voor het eerst in actie.

Op het roster van het Nederlands Team zijn twee spelers voor het eerst geselecteerd, terwijl twee anderen na een aantal jaar hun rentree maken. Infielder Delano Selassa (L&D Amsterdam Pirates) en outfielder Mark Smit (Hoofddorp Pioniers) makem hun debuut. Veteraan eerste honkman en powerhitter Bryan Engelhardt (Quick Amersfoort) werd voor het eerst sinds 2014 weer geselecteerd. Catcher Jason Halman (Twins Oosterhout) maakt zijn comeback in de Nationale Ploeg na in 2011 voor het laatst voor Oranje te hebben gespeeld.

Drie vaste spelers van de afgelopen jaren, allen werpers, maken dit keer geen deel uit van de ploeg, namelijk Berry van Driel, Kevin Heijstek en Loek van Mil.

(12 juli)
Japan opende de score met één punt in de eerste helft van de eerste inning op starter Lars Huijer. De rechtshander begon met vier wijd voor lead-off hitter Koki Kajiwara, die daarna het tweede honk stal en opschoof naar het derde honk via een opofferingsstootslag van Daisuke Ezaki. Even later scoorde Kajiwara op een grounder van Ryuma Seki. Volgende slagman Koki Furutera sloeg een honkslag, maar werd op het tweede honk uitgeschakeld toen hij er een tweehonkslag van probeerde te maken, want de aangooi van rechtsvelder Denzel Richardson was op tijd bij korte stop Stijn van der Meer. Huijer kreeg drie nullen op rij in de tweede inning. Die slagbeurt begon met een schitterende vangbal van rechtsvelder Denzel Richardson, die daarmee lead-off hitter Masaya Higashimoto van een homerun beroofde.

De Nederlandse aanval werd op rij uitgeschakeld in hun eerste slagbeurt door starter Yusaka Miura. Maar in de 2e2 kwam Oranje langszij toen Yurendell De Caster opende met een homerun. Hierna ontstond er een grote scoringskans voor de ploeg, want het kreeg de honken vol met één uit. Gilmer Lampe kreeg vier wijd en stal het tweede honk. Rodney Daal en Dudley Leonora kregen vervolgens ook vier wijd en zorgden voor volle honken. De inning eindigde daarna toen Stijn van der Meer in een dubbelspel sloeg.

Japan hernam onmiddellijk de leiding in de 1e3. Met één uit kreeg de Aziatische ploeg de honken vol, maar scoorde slechts eenmaal, dankzij een aantal prima acties. Kota Okumura kreeg vier wijd, waarna Koki Kajiwara en Daisuke Ezaki beiden het honk bereikten met een stootslag-honkslag. Ryuma Seki volgde met een puntscorende honkslag. Op de aangooi naar de plaat liep Seki te ver door over het eerste honk en werd uitgeschakeld in een rundown. Een grounder maakte een einde aan de inning.

Japan voegde een punt toe in de vierde. Dit keer begonnen Masaya Higashimoto en Ryoma Nagashima met honkslagen. Met één uit schoven de twee op na een wilde worp, waarna Higashimoto scoorde op een grounder van Yoshihiro Nakashima om er een 3-1 stand van te maken voor Japan.

Lars Huijer kreeg weer drie opeenvolgende nullen in de vijfde, waarna hij de openingsslagman in de zesde slagbeurt een grounder zag slaan. Hierna werd hij afgelost door Diegomar Markwell. Met twee uit gooide de linkshander vier wijd op Ryoma Nagashima, maar die ging even later uit bij een steelpoging om de inning af te sluiten.

...Dwayne Kemp (links) scoorde drie punten voor Nederland...
...Gilmer Lampe (rechts) sloeg een walk-off single...
(© Beide Foto's: Henk Seppen)
Intussen had Japan-starter Yusaka Miura drie opeenvolgende slagmensen uitgeschakeld in de derde, vierde en vijfde inning. Maar hierna moest hij het tweede Nederlandse punt toestaan in de 2e6. Na tien slagmensen op rij te hebben uitgeschakeld kreeg Miura een lead-off single tegen van Dwayne Kemp, die opschoof toen daar een foute aangooi op volgde. Kemp bereikte het derde honk op een vangbal van Bryan Engelhardt, waarna hij scoorde op een grounder van Sharlon Schoop.

Nadat Diegomar Markwell de zevende inning was begonnen met een strikeout maakte Manager Evert-Jan 't Hoen opnieuw een werperswissel, want hij haalde Juan Carlos Sulbaran naar de heuvel. De rechtshander schakelde de volgende twee slagmensen uit, waarna hij op zijn beurt werd opgevolgd door Jim Ploeger in de achtste. De linkshander begon met een strikeout, waarna hij een honkslag tegen kreeg van Daisuke Ezaki. Dat werd weer gevolgd door een nieuwe werperswissel. Dit keer nam Mike Bolsenbroek de Oranje-pitching over en hij zag Ezaki het tweede honk stelen. Kort daarna werd Ezaki uitgeschakeld in een rundown die volgde op een pick-off naar het tweede honk van Bolsenbroek. De rechtshander kreeg vervolgens een honkslag tegen van Ryuma Seki, maar die strandde op het eerste honk.

Na een loper te hebben achtergelaten in de zevende inning kwam Nederland langszij in de 2e8. Rikiya Watanabe, die de Japanse pitching in de voorgaande inning had overgenomen, gooide vier wijd op Dwayne Kemp met één uit en stelde hem in staat het tweede honk te bereiken na een wilde worp. Kemp scoorde vervolgens het gelijkmakende punt op een tweehonkslag van Bryan Engelhardt, die zijn rentree maakte in de Nationale Ploeg. Hierna werd Takumi Matsukawa ingebracht als nieuwe pitcher. Hij gooide vier wijd op Yurendell De Caster, maar sloot daarna af met een strikeout. Echter, het was nu weer een nieuwe wedstrijd, want de stand was 3-3.

Doordat beide teams op rij uitgingen in de negende volgde een verlenging.

...Yurendell De Caster (77) wordt begroet...
...door Dwayne Kemp (7) na zijn...
...homerun in de 2e inning...
(© Foto: Henk Seppen)
In de 1e10 werd Tom Stuifbergen de nieuwe pitcher voor Nederland en hij zag Japan voor de derde keer de leiding nemen, want de ploeg scoorde twee punten op drie honkslagen. De rechtshander kreeg een lead-off single tegen van Yoshihiro Nakashima, die opschoof na een opofferingsstootslag van Kota Okumura. Hij scoorde even later op een tweehonkslag van Koki Kajiwara, die daarna zelf scoorde op een 2-out single van Ryuma Seki. Stuifbergen sloot af met een strikout, maar Japan stond nu met 5-3 voor. Even later zou Stuifbergen de winnende werper worden.

De wedstrijd was nog niet afgelopen, want Nederland wist wederom terug te komen en de achterstand uit te wissen. Met een achterstand van twee punten scoorde de ploeg driemaal om met 6-5 te winnen.

Pinch-hitter Gianison Boekhoudt begon met een tweehonkslag en werd vervangen door pinch-runner Mark Smit nadat hij het tweede honk had bereikt. Smit (die zijn Oranje-debuut maakte) bereikte het derde honk toen ook volgende slagman Dwayne Kemp een tweehonkslag sloeg. De honken kwamen vol te staan toen Matsukawa volgende slagman Bryan Engelhardt met een worp raakte. De veteraan werd vervangen door pinch-runner Delano Selassa (die eveneens debuteerde), terwijl Japan naar de bullpen ging. Yasuhiro Ukai nam het werpen over met de honken vol. Hij kreeg een grounder van Sharlon Schoop waarop alle lopers opschoven en dus kwam Smit tot scoren. Met Kemp op het derde en Selassa op het tweede honk sloeg Yurendell DeCaster een grounder richting tweede honk. Toen dat eindigde in een fout vertrok Kemp van het derde honk en scoorde de gelijkmaker. Hierna kwamen de honken opnieuw vol te staan toen Ukai vier wijd gooide op Denzel Richardson. Met slechts één uit was er nu van alles mogelijk. Met een dubbelspel zou de wedstrijd naar de elfde inning gaan, maar het Nederlands Team had ook een prima kans om het veld als overwinnaar te verlaten. En dat is wat de ploeg ook deed, want volgende slagman Gilmer Lampe sloeg een 1-wijd-1-slag worp het midveld in voor een walk-off single. Selassa scoorde en Nederland won met 6-5.

De volgende spelers kwamen in actie voor Nederland:
Dwayne Kemp (3B, 2-uit-4), Bryan Engelhardt (1B, 1-uit-4), Delano Selassa (PR, 0-uit-0), Sharlon Schoop (2B, 0-uit-5), Yurendell De Caster (DH, 1-uit-4), Denzel Richardson (RF, 0-uit-4), Gilmer Lampe (CF, 2-uit-4), Rodney Daal (C, 0-uit-3), Dudley Leonora (LF, 0-uit-3), Stijn van der Meer (SS, 0-uit-3), Gianison Boekhoudt (PH, 1-uit-1), Mark Smit (PR, 0-uit-0) en pitchers Lars Huijer, Diegomar Markwell, Juan Carlos Sulbaran, Jim Ploeger, Mike Bolsenbroek en Tom Stuifbergen.


...Lars Huijer en Yusaku Miura waren de startende werpers voor Nederland en Japan in de openingswedstrijd...

...Links: Rechtsvelder Denzel Richarson maakt een schitterende vangbal in de tweede inning...
...Rechts: Gilmer Lampe steelt het tweede honk in de tweede inning...

...Links: Yurendell De Caster slaan een homerun voor Nederland in de 2e inning...
...Rechts: Toernooi-mascotte BB-Bear kijkt toe...

...Links: Daisuke Ezaki bereikt het 1e honk met een stootslag-honkslag in de 3e inning...
...Rechts: Ryuma Seki wordt uitgeschakeld door 1B Bryan Engelhardt na zijn RBI-single in de 3e inning...

...Klaar voor actie: Yurendell De Caster, Denzel Richardson en Gilmer Lampe...
(© Alle Foto's: Henk Seppen)

...Een muzikaal optreden van Yamato Tako School met Japanse drums voor de wedstrijd buiten het stadion en op het veld...

...Links: De ceremoniële eerste bal wordt gegooid...
...Rechts: Toernooi-mascotte BB-Bear met umpires René Ras, Stenar van Groningen Schinkel,...
...Roy van de Wateringen en Serge Makouchetchev...

...Links: Koki Kajiwara steelt het 2e honk in de 1e inning en glijdt langs korte stop Stijn van der Meer...
...Rechts: Daisuke Ezaki plaatst een opofferingsstootslag in de eerste inning...

...Spelers van Japan staan op het veld tijdens het wisselen van de innings...

...Links: Masaya Higashimoto bereikt het 3e honk na een wilde worp in de 4e inning...
...Rechts: Sharlon Schoop slaat een puntscorende grounder en brengt het 2e punt binnen in de 6e inning...

...Links: Technical Commissioners Johan Brandsma en Henk van der Linde...
...Rechts: (Oud)-prof Roger Bernadina en voormalig Nederlands Team-pitcher Berry van Driel waren onder het publiek...

...Lars Huijer, Diegomar Markwell, Juan Carlos Sulbaran, Jim Ploeger,...
...Mike Bolsenbroek en Tom Stuifbergen gooiden voor Nederland...

...Rikiya Watanabe (links) en Takumi Matsukawa gooiden in relief voor Japan...

...Links: Daisuke Ezaki steelt het 2e honk in de 8e inning, terwijl 2B Sharlon Schoop de bal ontvangt...
...Rechts: Bryan Engelhardt na zijn RBI-double in de 8e inning die de stand in balans bracht...

...Links: Gianison Boekhoudt opent de 10e inning met een tweehonkslag...
...Rechts: Mark Smit vervangt Boekhoudt als pinch-runner en debuteert in Oranje...

...Gilmer Lampe wordt omringd door teamgenoten (links) en daarna gehuldigd...
...door BB-Bear na zijn game-winning, walk-off single...
(© Alle Foto's: Robert Bos)Nederland - Japan 6-5 (10 inn.)
RHE
Japan1011000002-5112
Nederland0100010103-670
(één uit toen het winnende punt werd gescoord in de tiende inning)
pitchers Japaninn.SOBBHRER
Yusaku Miura643221

Rikiya Watanabe, BS (1)1.231211

Takumi Matsukawa, L (0-1)1.111233

Yasuhiro Ukai, BS (1)0.1-11--

pitchers Nederlandinn.SOBBHRER
Lars Huijer5.142633

Diegomar Markwell111---

Juan Carlos Sulbaran0.2-----

Jim Ploeger0.11-1--

Mike Bolsenbroek1.22-1--

Tom Stuifbergen, W (1-0)11-322

Homerun: Nederland: Yurendell De Caster (1)(2e,solo,0 uit,op Miura).
Box Score
Play-by-Play
Uitslagen
Programma
Umpires: HP-Stenar van Groningen Schinkel (Ned.), 1B-René Ras (Ned.),
2B-Roy van de Wateringen (Ned.), 3B-Serge Makouchetchev (Frankrijk).
Official Scorer-Jeanette van Drunen.
Play-by-Play Scorer-Francis Speters.
Technical Commissioners-Johan Brandsma, Henk van der Linde.
Public Address Announcer-Hélène van Eijk-Kloos.
Scoreboard Operator-Lex Looijen.
Aanvangstijd-19:13 uur.
Speeltijd-2:46 uur.
Locatie-Neptunus Familiestadion, Sportpark Abraham van Stolkweg, Rotterdam.

Game Notes:
Openingswedstrijd World Port Tournament 2019.
Mark Smit en Delano Selassa debuteren in het Nederlands Honkbal Team.
Weersomstandigheden bij aanvang: Halfbewolkt, 18,6° C; windrichting noordwest;
windsnelheid 31 kmu; windkracht 3 Bft; luchtvochtigheid 76%.
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2019 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.