Grand Slam * Stats & News
Updated: 12 juli 2019
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2019
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Internationaal Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2019 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Henk Seppen)

Tom de Blok wacht nog op eerste winst; Donny Breek won eenmaal
English

LAKELAND / FORT MYERS, Florida (USA) - De Nederlandse pitcher Tom de Blok is bezig aan zijn derde profseizoen in de organisatie van de Detroit Tigers. Dit jaar komt hij uit in Single-A Advanced, wordt ingezet als startende werper, maar heeft nog geen winst op zijn naam staan. Donny Breek, een andere Nederlandse werper, gooit in zijn tweede seizoen in de Rookie League voor Minnesota Twins. Ook hij is een starter en hij won eenmaal.

Rechtshandige werper Tom de Blok maakte zijn profdebuut in 2017 in Single-A. Hij gooide toen in 23 wedstrijden (11 als starter) voor West Michigan Whitecaps en was 4-2 met een 2.87 ERA en 73 strikeouts in 78 1/3 inning.

...Tom de Blok als pitcher voor Amsterdam Pirates in 2016...
(© Foto: Henk Seppen)
Vorig jaar gooide de 23-jarige De Blok in acht wedstrijden (allemaal starts) voor West Michigan en was 1-2 met een 3.15 ERA. Hij gooide ook in elf wedstrijden (allemaal starts) voor Lakeland Flying Tigers in de Florida State League (Single-A Advanced). In deze wedstrijden was De Blok 4-4 met een 5.98 ERA. In totaal vorig seizoen gooide hij in 19 wedstrijden en kwam tot 71 keer drie slag in 101 1/3 inning, maar kreeg ook 109 honkslagen tegen.

Dit seizoen gooit De Blok opnieuw voor Lakeland. Tot nu toe heeft hij in 13 wedstrijden (12 starts) gegooid, maar heeft nog geen winst achter zijn naam staan. De Blok staat op 0-8 met een 3.80 ERA. In 66 1/3 inning schakelde de rechtshander 61 slagmensen met drie slag uit, gooide 31 keer vier wijd en moest hij 54 honkslagen en 31 punten toestaan.

De Blok begon het seizoen met een blessure, maar was vanaf 30 april weer inzetbaar. Hij maakte de volgende dag zijn eerste start en gooide toen vijf innings tegen Florida Fire Fogs (Atlanta Braves) in een 2-0 nederlaag. De Blok kreeg beide punten tegen en was de verliezende werper.

In de volgende vijf wedstrijden was hij nog eens drie keer de verliezende werper. Op 3 juni stond hij slechts één honkslag toe in zes innings tegen Palm Beach Cardinals (St. Louis Cardinals), maar had een 'no-decision'. Lakeland won de wedstrijd met 2-0 in de elfde inning.

De volgende dag werd De Blok ingedeeld bij Connecticut Tigers (Single-A Short Season) voor wie hij niet in actie kwam. Het was een kort verblijf bij Connecticut, want hij keerde twee dagen later weer terug in het team van Lakeland.

De Blok maakte zijn volgende start voor Lakeland op 10 juni en had toen een 'no-decision' met zeven keer drie slag in 5 2/3 inning. Na een andere 'no-decision' op 18 juni was De Blok de verliezende werper in zijn volgende vier starts.

Hij maakte zijn laatste start op donderdag (11 juli) in een 3-2 nederlaag tegen Bradenton Marauders (Pittsburgh Pirates). De Blok gooide zeven keer drie slag in zes innings en kreeg vijf honkslagen (drie doubles, één homerun) en drie verdiende punten tegen. Hij moest twee punten toestaan in de eerste inning en daarna nog een punt in de vijfde. Lakeland scoorden de punten in de zevende en achtste inning. Het punt in de zevende kwam tot stand via een homerun van tweede honkman Kody Clemens, de zoon van voormalig Major League-pitcher Roger Clemens. De rechtshander gooide 24 seizoenen in de Major League voor Boston Red Sox (1984-1996), Toronto Blue Jays (1997-1998), New York Yankees (1999-2003), Houston Astros (2004-2006) en opnieuw Yankees (2007). Hij won de World Series tweemaal en kwam in zijn lange loopbaan tot 4.672 strikouts, goed voor de derde plaats op de all-time lijst.

Lakeland staat op de vierde plaats in de North Division met een 29-36 'record'.

Tom de Blok maakte zijn debuut in de Nederlandse Hoofdklasse in 2014 als werper bij HCAW en was toen 0-3 in 17 wedstrijden met 25 strikeouts. Hierna keerde hij terug naar L&D Amsterdam Pirates, waar hij in het tweede team had gegooid voor zijn transfer naar HCAW. In 2015 was hij 4-0 en in 2016 was de rechtshander 5-0 met een totaal van 87 strikeouts in de twee seizoenen samen. In zijn drie Nederlandse seizoenen startte hij slechts één wedstrijd, terwijl hij in 62 wedstrijden in relief gooide.

...Donny Breek als pitcher voor DSS in 2017...
(© Foto: Henk Seppen)
Donny Breek maakte vorig seizoen zijn profdebuut bij GCL Twins, het Rookie League-team van Minnesota Twins. De 19-jarige rechtshander gooide toen in tien wedstrijden (acht starts) en was 2-1 met een 2.89 ERA. Breek gooide 41 keer drie slag in 37 1/3 inning.

Dit seizoen gooit Breek opnieuw voor GCL Twins, dat op 24 juni aan het nieuwe seizoen begon. Breek was de volgende dag de startende werper voor Twins in een 4-1 winst tegen GCL Pirates (Pittsburgh Pirates). De rechtshander gooide de eerste vier innings, waarin hij vier slagmensen met drie slag uitschakelde en vier honkslagen toestond. Hij verliet de heuvel in de 1e5 met een 3-0 voorsprong, maar eindigde met een 'no-decision', omdat hij niet de vereiste vijf complete innings had gegooid.

Op maandag 1 juli maakte hij zijn volgende start en dit keer was hij de winnende werper. Twins won met 9-0 van GCL Rays (Tampa Bay Rays). Breek gooide vijf innings en kwam tot drie strikeouts, terwijl hij maar twee honkslagen toestond.

Afgelopen maandag (8 juli) had hij zijn volgende heuveloptreden. Breek werd toen ingezet als closer en gooide de laatste twee innings in een 4-1 nederlaag tegen GCL Pirates. Breek gooide vijfmaal drie slag en kreeg één honkslag tegen.

Tot nu toe heeft Breek in drie wedstrijden gegooid. Hij is 1-0 met een 0.82 ERA en 12 strikeouts in elf innings.

GCL Twins staat op de vijfde plaats in de South Division met een 6-8 'record'. De ploeg speelt in dezelfde afdeling als GCL Braves, het team van een andere Nederlandse speler, Denzel Bryson.

Donny Breek maakte zijn debuut in de Nederlandse Hoofdklasse in 2016. Als pitcher voor DSS was hij 2-8 met een 7.51 ERA in twaalf wedstrijden waarin hij 33 keer drie slag gooide. In 2017 was de rechtshander 1-3 met een 7.95 ERA in twaalf wedstrijden toen hij wederom uitkwam voor DSS. Vorig jaar gooide hij twee innings in één wedstrijd voor de Haarlemse ploeg, waarna hij aan zijn profloopbaan begon.

(12 juli)
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2019 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.